Kuchenka na jachcie |
Autor |
Wiadomość |
zenek
Pomógł: 255 razy Wiek: 58 Dołączył: 12 Kwi 2009 Posty: 14008
|
Wysłany: 2014-04-06, 10:29 Kuchenka na jachcie
|
[Cytuj]
|
|
Na jednym z jachtów wystawionych na Targach "WiW" w Warszawie zastosowano dosyć kontrowersyjne moim zdaniem rozwiązanie kambuza. Takie jak na załączonej fotce. Głównie chodzi o obniżenie kuchenki w stosunku do zlewu i powierzchni roboczej kambuza. Czy to krok we właściwym kierunku? Czy wręcz odwrotnie?
IMG_9215.JPG
|
 |
Plik ściągnięto 267 raz(y) 2,54 MB |
|
|
|
|
Krzysiek
|
Wysłany: 2014-04-06, 17:38
|
[Cytuj]
|
|
Aby ugotować coś więcej niż wodę i nie przypalić, trzeba będzie kucać, klęczeć albo ciągle się pochylać, ewentualnie można wstawić niewielki taboret by sobie usiąść. Po za tym kuchenka ze swoją temperaturą i taką ścisłą zabudową to chyba nienajlepszy pomysł. A tak ogólnie to co to za jacht. |
|
|
|
~Adam Żyszkowski
Pomógł: 55 razy Dołączył: 20 Maj 2011 Posty: 1321 Skąd: Strzyboga
|
Wysłany: 2014-04-06, 17:41
|
[Cytuj]
|
|
Ciekaw jestem co na ten temat powie drewno, którym starannie obudowano kuchenkę. Obawiam się, że zbyt blisko i na ścianach będą piękne ślady gotowania w postaci zwęgleń wszelakich. |
|
|
|
mazury.info.pl
Administrator pies ogrodnika
Pomógł: 433 razy Dołączył: 15 Maj 2008 Posty: 28390 Skąd: Giżycko
|
Wysłany: 2014-04-06, 17:51
|
[Cytuj]
|
|
Na śródlądowych jachtach coraz mniej osób gotuje obiady na jachcie. Coraz więcej osób stołuje się w barach i restauracjach. Pokładowa kuchenka służy jedynie do przygotowania śniadania i ewentualnie kolacji. Do zagotowania wody na herbatę wystarczy.
Oczywiście tan, kto musi być "samowystarczalny" takiej zabudowy nie kupi. Producenci stosują się do nowych trendów - i dobrze. |
|
|
|
~extant
Pomógł: 349 razy Dołączył: 02 Lis 2010 Posty: 14954 Skąd: Wawa
|
Wysłany: 2014-04-06, 19:08 Re: Kuchenka na jachcie
|
[Cytuj]
|
|
zenek napisał/a: | Na jednym z jachtów wystawionych na Targach "WiW" w Warszawie zastosowano dosyć kontrowersyjne moim zdaniem rozwiązanie kambuza... |
Zenku, zapytałeś może na stoisku czym producent uzasadniał zastosowanie takiego rozwiązania ?? |
|
|
|
zenek
Pomógł: 255 razy Wiek: 58 Dołączył: 12 Kwi 2009 Posty: 14008
|
Wysłany: 2014-04-06, 19:24 Re: Kuchenka na jachcie
|
[Cytuj]
|
|
extant napisał/a: | zapytałeś może na stoisku czym producent uzasadniał zastosowanie takiego rozwiązania ?? |
Oczywiście, że zapytałem ale żadnej rozsądnej odpowiedzi nie uzyskałem. Dlatego też ten temat uruchomiłem na Forum. Padło pytanie ze strony użytkownika Krzysiek co to za jacht. Otóż nie chciałbym wymieniać nazwy jachtu bowiem był to chyba jedyny jacht, na którym obowiązywał zakaz fotografowania. Ci, którzy byli na Targach z pewnością wiedzą, o jaki jacht chodzi. Fotkę zrobiłem jednak po uzyskaniu zgody wystawcy i pod jego nadzorem. |
|
|
|
<|MirekMors
MirekMors
Pomógł: 94 razy Wiek: 60 Dołączył: 06 Gru 2010 Posty: 6711 Skąd: Wawer
|
Wysłany: 2014-04-06, 21:13
|
[Cytuj]
|
|
Widzę, że na temat kuchenki wymądrzają się sami faceci...
Zdaje mi się, że w gotowaniu nie chodzi o to by zaglądać pod garnek, a raczej do niego ? |
|
|
|
pough
gorszego sortu
|
Wysłany: 2014-04-06, 21:32
|
[Cytuj]
|
|
Nie widzę, żadnych za ani żadnych przeciw w takim umieszczeniu kuchenki. Ale moją specjalnością zakładu jest woda gotowana i to też potrafię przypalić.
Chociaż teraz sobie przypominam, że często na burcie za kuchenką jest szafka, ktorej drzwiczek nie można było otworzyć ja coś się gotowało. Może to jast argument za, że niżej usytuowana kuchenka pozwoli na otwarcie szafki za kuchenką. |
|
|
|
~zeglarskaprzygoda
Pomógł: 9 razy Wiek: 37 Dołączył: 27 Lut 2011 Posty: 497 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2014-04-06, 22:48
|
[Cytuj]
|
|
Ja nie mam najmniejszej wątpliwości, że poprzypala się ścianka po prawej. Założę się nawet jeśli ktoś ma inne zdanie.
Widziałem taki system już na łódce. Grozi pożarem. |
|
|
|
mazury.info.pl
|
Wysłany: 2014-04-06, 22:54
|
[Cytuj]
|
|
Całkiem możliwe. Kuchenka powinna być zamontowana maksymalnie po lewej stronie wnęki - "małym palnikiem" przy ściance. Nie odwrotnie. Ścianki wokół powinny być "obite" blachą, najlepiej z pustką powietrzną lub lepiej materiałem izolacyjnym od strony drewna. |
|
|
|
~zeglarskaprzygoda
Pomógł: 9 razy Wiek: 37 Dołączył: 27 Lut 2011 Posty: 497 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2014-04-06, 23:02
|
[Cytuj]
|
|
ps. nie róbcie jaj z tą tajemnicą. Kto na to wpadł?? |
|
|
|
~plitkin
Stangret
Pomógł: 205 razy Wiek: 41 Dołączył: 16 Maj 2008 Posty: 9469
|
Wysłany: 2014-04-07, 07:54
|
[Cytuj]
|
|
Scianka sie oczywiscie poprzypala, ale tolatwe do naprawienia (blacha na dystansach). Dziwne, ze stocznia tegonie zrobila, ale wiele stoczni czesto pomija drobme pierdoly typu haczyki, uchwyty czy jak widac te blachy.
Co ro umieszczenia kuchenki: idea jest jasna - szukanie miejsca. To nie duzy jacht jak na 3 kabiny i trzeba bycairtysta by zagospodarowac tam kazdy centymetr przestrzeni. Sam pomysl nie sadze by pomysl byl zly. Oczywiscie jest do zweryfikowania w praktyce, ale jakiegos mega problemu w samym obnizeniu kuchenki nie widze tak na sucho. Troche gorzej widze zabudowanie kuchenki z kazdej strony. Naklejki z ostrzezeniami tez sa zle umieszczone skoro za chwile firma czarterowa przymocuje w tych miejscach blache. Ale to drobiazg. |
|
|
|
Krzysiek
|
Wysłany: 2014-04-07, 10:31
|
[Cytuj]
|
|
Zakaz robienia zdjęć podczas targów wystawienniczych to chyba zaprzeczenie idei tych targów, ale skoro producent wybrał taką strategię na promocję swojego produktu to trudno. Co do samowystarczalności mogę się zgodzić że na Mazurach gdzie jest spora oferta "barowa" można gotowanie sobie odpuścić. Ale jak się płynie po Wielkiej Pętli Wielkopolski to samowystarczalnym trzeba być. |
|
|
|
~don alonso
Pomógł: 21 razy Wiek: 71 Dołączył: 31 Paź 2010 Posty: 669 Skąd: Górny Śląsk
|
Wysłany: 2014-04-07, 10:56
|
[Cytuj]
|
|
Delphia poszła inną drogą. Na półslizgowej Nautice 830 S kuchnia wygląda jak w M2. Bardzo ładna, choć ten wysoki połysk to nie mój klimat. Pod szybą kryją się dwa palniki i mini zlewozmywak. Zdjęcie troche nieostre.....
image.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 144 raz(y) 600,57 KB |
|
|
|
|
mazury.info.pl
|
Wysłany: 2014-04-07, 11:14
|
[Cytuj]
|
|
Krzysiek napisał/a: | Zakaz robienia zdjęć podczas targów wystawienniczych to chyba zaprzeczenie idei tych targów, ale skoro producent wybrał taką strategię na promocję swojego produktu to trudno. |
To standard na wielu światowych wystawach. Oczywiście rzadko przestrzegany w dobie smartfonów, ale istniejący nadal (np. największe w Europie targi w Duesseldorfie). Zdjęcia oficjalnie mogą robić jedynie akredytowani dziennikarze.
Ideą takiego zakazu jest fakt, że często dobre, unikalne rozwiązania są kopiowane przez konkurencję. |
|
|
|
<|lukasz
Rainmaker
|
Wysłany: 2014-04-07, 11:16
|
[Cytuj]
|
|
mazury.info.pl napisał/a: |
Ideą takiego zakazu jest fakt, że często dobre, unikalne rozwiązania są kopiowane przez konkurencję. | Nie rozumiem takich zakazów . Naśladownictwo jest najwyższą formą uwielbienia wszakże !!! |
|
|
|
<|jaras
Pomógł: 1 raz Wiek: 49 Dołączył: 17 Cze 2011 Posty: 200 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2014-04-07, 11:48
|
[Cytuj]
|
|
mazury.info.pl napisał/a: |
Ideą takiego zakazu jest fakt, że często dobre, unikalne rozwiązania są kopiowane przez konkurencję. |
Wydaje mi się, że nie w tym rzecz. Do skopiowania rozwiązań zdjęcia nie są niezbędne.
Natomiast kiepsko wykonane zdjęcia (np. niekorzystne oświetlenie czy perspektywa), rozpowszechniane w sieci czy innych mediach mogą być źródłem nieakceptowanego przez producenta wizerunku. |
|
|
|
~extant
Pomógł: 349 razy Dołączył: 02 Lis 2010 Posty: 14954 Skąd: Wawa
|
Wysłany: 2014-04-07, 11:54
|
[Cytuj]
|
|
jaras napisał/a: | ... Natomiast kiepsko wykonane zdjęcia (np. niekorzystne oświetlenie czy perspektywa), rozpowszechniane w sieci czy innych mediach mogą być źródłem nieakceptowanego przez producenta wizerunku. |
Masz rację, tyle, że przy dzisiejszej "technice" praktyczne wyegzekwowanie takiego zakazu na otwartych targach jest zasadniczo nie do zrealizowania... i dlatego powinno być traktowane z lekkim przymrużeniem oka... o takim -> |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|