FORUM.mazury.info.pl - Absolutnie wszystko o Mazurach


Forum MAZURY.INFO.PL Strona Główna Forum MAZURY.INFO.PL
założone 15 maja 2008r.

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Konserwy własnej roboty - polecam
Autor Wiadomość
~Emill`76

Pomógł: 55 razy
Wiek: 43
Dołączył: 08 Cze 2013
Posty: 3789
Skąd: Mazowsze Północne
Wysłany: 2013-07-26, 23:03   Re: Konserwy własnej roboty - polecam [Cytuj]

zenek napisał/a:
Emill`76 napisał/a:
Gwarantuję, że nie jeden z Was przypomni sobie smaki z dzieciństwa ;-) Przepis zbliżony jest do receptury konserwy wojskowej wg polskiej normy z lat 60 / 70

Emil przepis rewelacyjny :-D ! Właśnie konsumuję mielonkę przyrządzoną wg. Twojego przepisu. Super, wielkie dzięki :-D ! Pozostałe słoiczki czekają na "export" na Mazury już za tydzień :-D !


Zenku, cieszy mnie to bardzo że Ci smakuje :-D nie ma to jak własna zdrowa produkcja 8-)
 
 
~Emill`76

Pomógł: 55 razy
Wiek: 43
Dołączył: 08 Cze 2013
Posty: 3789
Skąd: Mazowsze Północne
Wysłany: 2013-07-26, 23:14   Kiełbasa regatowa ;) [Cytuj]

;)

kiełbasa regatowa.jpg
...a tak będzie wyglądała kiełbasa regatowa :)
- karkówka 8 kg
- boczek 2kg
- 0,18 g peklosól
- 3 łyżki pieprzu czarnego
- 8 ząbków czosnku
- 6 łyżek majeranku
- 2 łyżeczki cukru
:)
Plik ściągnięto 133 raz(y) 646,74 KB

 
 
~extant

Pomógł: 349 razy
Dołączył: 02 Lis 2010
Posty: 14955
Skąd: Wawa
Wysłany: 2013-07-26, 23:16   Re: Konserwy własnej roboty - polecam [Cytuj]

Emill`76 napisał/a:
zenek napisał/a:
Emill`76 napisał/a:
Gwarantuję, że nie jeden z Was przypomni sobie smaki z dzieciństwa ;-) Przepis zbliżony jest do receptury konserwy wojskowej wg polskiej normy z lat 60 / 70

Emil przepis rewelacyjny :-D ! Właśnie konsumuję mielonkę przyrządzoną wg. Twojego przepisu. Super, wielkie dzięki :-D ! Pozostałe słoiczki czekają na "export" na Mazury już za tydzień :-D !

Zenku, cieszy mnie to bardzo że Ci smakuje :-D nie ma to jak własna zdrowa produkcja 8-)

A Twój przepis Emil jest na ile i jakich słoików ??

PS:
Emill`76 napisał/a:
...a tak będzie wyglądała kiełbasa regatowa :)..

No i znowu Twoja wina Emil, będę musiał pójść teraz i coś "podjeść" z lodówki... a wiesz jakie to niezdrowe o tej porze ;-) :-P
Ostatnio zmieniony przez extant 2013-07-26, 23:20, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
~Emill`76

Pomógł: 55 razy
Wiek: 43
Dołączył: 08 Cze 2013
Posty: 3789
Skąd: Mazowsze Północne
Wysłany: 2013-07-26, 23:20    [Cytuj]

Mariusz, ja mam takie na około 400g wsadu , więc z tego przepisu wychodzi jakieś 10 sztuk. Najlepsze słoiki takie z prostymi ściankami, łatwo wówczas kroić :) Ale ogólnie to można napełniać w takie jakie ma się pod ręką ;-) Ważne aby zostawić trochę pustego miejsca aby dobrze się zawekowało .
 
 
chalba

Dołączył: 27 Cze 2009
Posty: 20
Wysłany: 2013-07-27, 08:07   Re: Kiełbasa regatowa ;) [Cytuj]

Emill`76 napisał/a:

...a tak będzie wyglądała kiełbasa regatowa :)
- karkówka 8 kg
- boczek 2kg
- 0,18 g peklosól
- 3 łyżki pieprzu czarnego
- 8 ząbków czosnku
- 6 łyżek majeranku
- 2 łyżeczki cukru
Będzie bardzo mało słona.Taka ilość peklosoli to na kilogram.
ModEdit: korekta cytowania
Ostatnio zmieniony przez zenek 2013-07-27, 08:13, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
zenek

Pomógł: 253 razy
Wiek: 57
Dołączył: 12 Kwi 2009
Posty: 13550
Wysłany: 2013-07-27, 08:29    [Cytuj]

extant napisał/a:
Hmm... Zenku, gdzie będziesz tak mniej więcej za następny tydzien od "zwodowania się" ?? :mrgreen:

W piątek 9.08 na 99,9% na Tajtach więc w sobotę w okolicach Giżycka. Nie trudno się domyśleć o co Ci chodzi "łasuchu" :-P . Na 100% się spotkamy no i postaram się przechować dla Ciebie jakiś słoiczek :-) !
 
 
~Emill`76

Pomógł: 55 razy
Wiek: 43
Dołączył: 08 Cze 2013
Posty: 3789
Skąd: Mazowsze Północne
Wysłany: 2013-07-27, 08:44   Re: Kiełbasa regatowa ;) [Cytuj]

chalba napisał/a:
Emill`76 napisał/a:

...a tak będzie wyglądała kiełbasa regatowa :)
- karkówka 8 kg
- boczek 2kg
- 0,18 g peklosól
- 3 łyżki pieprzu czarnego
- 8 ząbków czosnku
- 6 łyżek majeranku
- 2 łyżeczki cukru
Będzie bardzo mało słona.Taka ilość peklosoli to na kilogram.
ModEdit: korekta cytowania


Słuszna uwaga , ups moja pomyłka :oops: ;-)

W przepisie są podane ilości na 10 kg mięsa. Ja daję zawsze 18g peklosoli na 1kg mięsa czyli w przepisie powinno być napisane 0,18 kg peklosoli :) Przepis wielokrotnie testowany i nigdy nikt nie powiedział, ze za słona :) Oczywiście dla tych, którzy nie lubią soli, mozna obnizyc :) Zachęcam do przetestowania.
Acha i jeszcze kwestia mielenia mięsa. Proponuję połowę mięsa zmielić na sitku 8 mm i połowę na 4 mm :) ;-)
Ostatnio zmieniony przez Emill`76 2013-07-27, 09:05, w całości zmieniany 3 razy  
 
 
~extant

Pomógł: 349 razy
Dołączył: 02 Lis 2010
Posty: 14955
Skąd: Wawa
Wysłany: 2013-07-27, 16:55    [Cytuj]

zenek napisał/a:
... Na 100% się spotkamy no i postaram się przechować dla Ciebie jakiś słoiczek :-) !

Super ! :-) ... no to ja zorganizuję "coś"... do tego słoiczka. ;-)
 
 
<|instant

Pomógł: 14 razy
Wiek: 59
Dołączył: 15 Gru 2011
Posty: 456
Skąd: \/\//\\/\//\
Wysłany: 2013-07-27, 16:58    [Cytuj]

ooo, no widzę, że bez dobrego ogóreczka się nie obejdzie :lol:
Zatem pozwólcie, że dołączę do tego zacnego grona ;-)
 
 
jumbo

Pomógł: 3 razy
Wiek: 43
Dołączył: 22 Wrz 2011
Posty: 120
Skąd: Kraków
Wysłany: 2013-07-27, 17:07    [Cytuj]

Extant, Instant to ja już teraz zaczynam rozumieć co Was ciągnie do tej turystyki zamiast na regaty. Jednym słowem frykasy domowej produkcji (własne i zdobyczne) Wam w głowach siedzą. :mrgreen: Smacznego.
 
 
zenek

Pomógł: 253 razy
Wiek: 57
Dołączył: 12 Kwi 2009
Posty: 13550
Wysłany: 2013-07-27, 17:12    [Cytuj]

Jumbo zdecydowana większość żeglarzy to jednak turyści, a nie sportowcy :-D !
 
 
~extant

Pomógł: 349 razy
Dołączył: 02 Lis 2010
Posty: 14955
Skąd: Wawa
Wysłany: 2013-07-27, 17:13    [Cytuj]

jumbo napisał/a:
Extant, Instant to ja już teraz zaczynam rozumieć co Was ciągnie do tej turystyki zamiast na regaty. Jednym słowem frykasy domowej produkcji (własne i zdobyczne) Wam w głowach siedzą. :mrgreen: ...

Hehe... no cóż jumbo... zdemaskowałeś nas. :mrgreen: :-P
jumbo napisał/a:
... Smacznego.

... i pomyślnych wiatrów. :-D
 
 
zenek

Pomógł: 253 razy
Wiek: 57
Dołączył: 12 Kwi 2009
Posty: 13550
Wysłany: 2013-07-27, 17:17    [Cytuj]

instant napisał/a:
ooo, no widzę, że bez dobrego ogóreczka się nie obejdzie :lol:
Zatem pozwólcie, że dołączę do tego zacnego grona ;-)

Jeżeli tak to co najmniej dwa słoiczki "zachomikuję" :-D !
 
 
~Emill`76

Pomógł: 55 razy
Wiek: 43
Dołączył: 08 Cze 2013
Posty: 3789
Skąd: Mazowsze Północne
Wysłany: 2013-07-27, 17:30    [Cytuj]

zenek napisał/a:
instant napisał/a:
ooo, no widzę, że bez dobrego ogóreczka się nie obejdzie :lol:
Zatem pozwólcie, że dołączę do tego zacnego grona ;-)

Jeżeli tak to co najmniej dwa słoiczki "zachomikuję" :-D !


tak tak, do tego specyfiku jak najbardziej ogóreczek i coś do ...popicia :) :)
 
 
~czoboki
ZMiK

Pomógł: 20 razy
Wiek: 51
Dołączył: 11 Lip 2008
Posty: 900
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2013-07-27, 17:32   Re: Konserwy własnej roboty - polecam [Cytuj]

extant napisał/a:
zenek napisał/a:
...Pozostałe słoiczki czekają na "export" na Mazury już za tydzień :-D !

Hmm... Zenku, gdzie będziesz tak mniej więcej za następny tydzien od "zwodowania się" ?? :mrgreen:


Ja zapytam: Gdzie się wodujesz za tydzień?... :lol: ;-)
 
 
zenek

Pomógł: 253 razy
Wiek: 57
Dołączył: 12 Kwi 2009
Posty: 13550
Wysłany: 2013-07-27, 17:34   Re: Konserwy własnej roboty - polecam [Cytuj]

czoboki napisał/a:
Ja zapytam: Gdzie się wodujesz za tydzień?... :lol: ;-)

Jak mnie niektórzy Marku znają to nie będą zaskoczeni - w Rynie oczywiście, no i Mariner 24 z szarym kadłubem i żółtą banderką pod salingiem :-D
 
 
~czoboki
ZMiK

Pomógł: 20 razy
Wiek: 51
Dołączył: 11 Lip 2008
Posty: 900
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2013-07-27, 17:40    [Cytuj]

No to będę polował ;-) Ja w następny poniedziałek od Sceptyka na Tango Czarter w kierunku Rosia się udaję :-)
Jak mnie coś najdzie, to może i ja coś zrobię ;)
 
 
~extant

Pomógł: 349 razy
Dołączył: 02 Lis 2010
Posty: 14955
Skąd: Wawa
Wysłany: 2013-07-27, 21:39    [Cytuj]

zenek napisał/a:
instant napisał/a:
ooo, no widzę, że bez dobrego ogóreczka się nie obejdzie :lol:
Zatem pozwólcie, że dołączę do tego zacnego grona ;-)

Jeżeli tak to co najmniej dwa słoiczki "zachomikuję" :-D !

Aaaa... i jeszcze dwie gitary będą... zapowiada się więc całkiem niezła... degustacja. ;-) :-D
 
 
zenek

Pomógł: 253 razy
Wiek: 57
Dołączył: 12 Kwi 2009
Posty: 13550
Wysłany: 2013-07-27, 23:37    [Cytuj]

extant napisał/a:
Aaaa... i jeszcze dwie gitary będą... zapowiada się więc całkiem niezła... degustacja. ;-) :-D

A najlepsze, że kilkudniowa :-D :-D :-D !
 
 
~czoboki
ZMiK

Pomógł: 20 razy
Wiek: 51
Dołączył: 11 Lip 2008
Posty: 900
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2013-07-28, 16:16    [Cytuj]

To może ustalić miejsce i termin degustacji, a przynajmniej rejon? ;-) Ja jednak przetworów mięsnych nie będę robił, ale jakieś tam przetwory owocowe (słodkie) wezmę ;-)


Cytat:
i jeszcze dwie gitary będą

Może namówię córkę, żeby gitarę zabrała, to będą dwie i kawałek :lol: :lol: :lol:
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
[ ODPOWIEDZ ]
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group

MAZURY INFO PL - KONTAKT

| strona główna | internet | o serwisie |
(C) 2008 Copyright by mazury.info.pl

CZARTER JACHTÓW NA MAZURACH NOCLEGI NA MAZURACH