FORUM.mazury.info.pl - Absolutnie wszystko o Mazurach

MTSW 2019

Forum MAZURY.INFO.PL Strona Główna Forum MAZURY.INFO.PL
założone 15 maja 2008r.

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Konserwy własnej roboty - polecam
Autor Wiadomość
~Emill`76

Pomógł: 57 razy
Wiek: 43
Dołączył: 08 Cze 2013
Posty: 3943
Skąd: Mazowsze Północne
Wysłany: 2013-07-19, 12:41   Konserwy własnej roboty - polecam [Cytuj]

Witam ;)

Co zwykle zabieracie z jedzenia na pokład przed wyruszeniem w rejs ? ;)

Poniżej podzielę się z Wami bardzo prostym przepisem na doskonałą konserwę , którą każdy z Was jest w stanie zrobić samodzielnie . Wystarczy tylko odrobina chęci , mięsa , przypraw i pustych słoików ;) W obecnym świecie przemysł mięsny do puszek może zapakować dosłownie wszystko :-| :evil: łącznie z polepszaczami, fosforanami, wzmacniaczami smaku , aromatami itp. Szkoda zdrowia naszego i naszych dzieci..

A więc do rzeczy :

2,5 kg wieprzowiny (łopatka lub karkówka lub nawet boczek lub mix tych wszystkich ),
30 dag słoniny,
2 łyżki majeranku,
6 ząbków czosnku,
pieprz i sól do smaku.


Połowę łopatki kroimy w kostkę ok 2 cm/ 2 cm , resztę razem ze słoniną mielimy w maszynce do mięsa na siatce 6-8 mm. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać wraz z pozostałymi przyprawami do zmielonego mięsa i słoniny. Wszystko razem dokładnie wymieszać, wlać 100 ml wody i ponownie wymieszać. Masą napełnić uprzednio umyte i wyparzone słoiki, zwracając uwagę aby od góry słoika zachowane zostało 2 cm wolnego miejsca. Pasteryzować 1 godz ( coś jak przetwory warzywne w dużym garze z wodą ). Pozostawić na 24 godziny i znowu pasteryzować 1 godz.
Tak przygotowana konserwa ma trwałość ok 6 miesięcy. Gdybyśmy chcieli przechowywać ją dłużej, to konserwę należy po 48 godzinach pasteryzować po raz trzeci 45 minut.
Słoiki oczywiście nie wymagają warunków chłodniczych.

Gwarantuję, że nie jeden z Was przypomni sobie smaki z dzieciństwa ;-) Przepis zbliżony jest do receptury konserwy wojskowej wg polskiej normy z lat 60 / 70

Pozdrawiam
 
 
~Piotr Lewandowski
Żeglarz/Wędkarz

Pomógł: 88 razy
Wiek: 43
Dołączył: 27 Lip 2008
Posty: 3741
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2013-07-19, 12:44    [Cytuj]

Polecam, robiłem takie w ubiegłym roku, co prawda z przyprawą do kebaba, ale ta zawartość "mięsa w mięsie" jest warta czasu poświęconego na przygotowanie. Najlepiej smakuje we wrześniu, z pomidorkiem, cebulką, ketchupem ew. majonezem, oczywiście kętrzyńskim ;-)
 
 
~Emill`76

Pomógł: 57 razy
Wiek: 43
Dołączył: 08 Cze 2013
Posty: 3943
Skąd: Mazowsze Północne
Wysłany: 2013-07-19, 12:48    [Cytuj]

Piotr Lewandowski napisał/a:
Polecam, robiłem takie w ubiegłym roku, co prawda z przyprawą do kebaba, ale ta zawartość "mięsa w mięsie" jest warta czasu poświęconego na przygotowanie. Najlepiej smakuje we wrześniu, z pomidorkiem, cebulką, ketchupem ew. majonezem, oczywiście kętrzyńskim ;-)


Ja też Piotrze często eksperymentuję , robiąc w różnych smakach ;) Doskonale też smakuje golonka wg podobnego przepisu ;-)

...a majonez kętrzyński jak dla mnie podupadł :-/ zaczęli dodawać gumę ksantanową :evil:

Przerzuciłem się na "kielecki" ;-)

Pozdrawiam
 
 
~extant

Pomógł: 349 razy
Dołączył: 02 Lis 2010
Posty: 14954
Skąd: Wawa
Wysłany: 2013-07-19, 12:48    [Cytuj]

No i kurcze... zgłodniałem przez Was. :mrgreen: :-P
 
 
~Emill`76

Pomógł: 57 razy
Wiek: 43
Dołączył: 08 Cze 2013
Posty: 3943
Skąd: Mazowsze Północne
Wysłany: 2013-07-19, 12:58    [Cytuj]

extant napisał/a:
No i kurcze... zgłodniałem przez Was. :mrgreen: :-P


Mariuszu, a dopiero co miałem wrzucić zdjęcia tychże konserw ... :mrgreen:
 
 
~extant

Pomógł: 349 razy
Dołączył: 02 Lis 2010
Posty: 14954
Skąd: Wawa
Wysłany: 2013-07-19, 13:47    [Cytuj]

Emill`76 napisał/a:
extant napisał/a:
No i kurcze... zgłodniałem przez Was. :mrgreen: :-P

Mariuszu, a dopiero co miałem wrzucić zdjęcia tychże konserw ... :mrgreen:

Wrzuć wieczorem... nie wcześniej. :mrgreen: :-P
 
 
~Emill`76

Pomógł: 57 razy
Wiek: 43
Dołączył: 08 Cze 2013
Posty: 3943
Skąd: Mazowsze Północne
Wysłany: 2013-07-19, 13:48    [Cytuj]

extant napisał/a:
Emill`76 napisał/a:
extant napisał/a:
No i kurcze... zgłodniałem przez Was. :mrgreen: :-P

Mariuszu, a dopiero co miałem wrzucić zdjęcia tychże konserw ... :mrgreen:

Wrzuć wieczorem... nie wcześniej. :mrgreen: :-P


tak zrobię, bo teraz jestem głodny a przed powrotem do domu zahaczam Zegrze :mrgreen:
 
 
<|instant

Pomógł: 14 razy
Wiek: 59
Dołączył: 15 Gru 2011
Posty: 456
Skąd: \/\//\\/\//\
Wysłany: 2013-07-19, 16:18    [Cytuj]

Moja Ania zawsze na letnie rejsy przygotowuje konserwy obiadowe. Żywimy się zwykle sami i zabieramy 4-5 słoików na tydzień.

Technologia zbliżona do tej, którą podał Emil z tym, że w słoiki pakujemy saute gulasz z łopatki lub szynki, kotlety z karkówki albo bitki z miękkiej wołowiny. Pasteryzowane są trzykrotnie. Mięsa oczywiście przyprawione, ale można je potraktować jako półprodukt i uzupełnić dowolnym sosem...

Raz nawet Ania nas powaliła zrazami zawijanym, zrobionymi na sposób domowy (z boczkiem, ogóreczkiem i cebulką) i także zawekowanymi na rejs - pamiętasz Marińio :-D ?

Warunkiem powodzenia jest bardzo świeże mięso z dobrego źródła (kiedyś na szybko zrobiliśmy z mięsa kupionego w Tesco i 60% produkcji zbombowało :-( ).
 
 
~extant

Pomógł: 349 razy
Dołączył: 02 Lis 2010
Posty: 14954
Skąd: Wawa
Wysłany: 2013-07-19, 17:33    [Cytuj]

instant napisał/a:
... Raz nawet Ania nas powaliła zrazami zawijanym, zrobionymi na sposób domowy (z boczkiem, ogóreczkiem i cebulką) i także zawekowanymi na rejs - pamiętasz Marińio :-D ?

... takich przysmaków "na wodzie" się nie zapomina. :-D

ps: mogę już spoko gadać o jedzeniu bo jestem już po bardzo dobrym obiadku. ;-)
Ostatnio zmieniony przez extant 2013-07-19, 17:34, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
~Emill`76

Pomógł: 57 razy
Wiek: 43
Dołączył: 08 Cze 2013
Posty: 3943
Skąd: Mazowsze Północne
Wysłany: 2013-07-19, 21:06    [Cytuj]

instant napisał/a:
Moja Ania zawsze na letnie rejsy przygotowuje konserwy obiadowe. Żywimy się zwykle sami i zabieramy 4-5 słoików na tydzień.

Technologia zbliżona do tej, którą podał Emil z tym, że w słoiki pakujemy saute gulasz z łopatki lub szynki, kotlety z karkówki albo bitki z miękkiej wołowiny. Pasteryzowane są trzykrotnie. Mięsa oczywiście przyprawione, ale można je potraktować jako półprodukt i uzupełnić dowolnym sosem...

Raz nawet Ania nas powaliła zrazami zawijanym, zrobionymi na sposób domowy (z boczkiem, ogóreczkiem i cebulką) i także zawekowanymi na rejs - pamiętasz Marińio :-D ?

Warunkiem powodzenia jest bardzo świeże mięso z dobrego źródła (kiedyś na szybko zrobiliśmy z mięsa kupionego w Tesco i 60% produkcji zbombowało :-( ).


Instant, na mięsko trzeba uważać niestety :-/ najlepiej podjechać od czasu do czasu i zrobić "zbiorcze" zakupy w jakiejś lokalnej ubojni i kupić z pierwszej ręki ;-)
A takie dania gotowe o których piszesz to nic dodać nic ująć 8-) pogratulować tylko zaradności wspomnianej Ani 8-) A na jacht to jest super wygodny prowiant, bo nie dość , że pyszne to i zdrowe a i przechowywania w lodówce nie wymaga ;-)
Ja ogólnie to poza konserwami lubię też "produkować" swoje wędliny , wędzarka na podwórku , więc i kiełbasy i wędzonki co raz robię ;-)
 
 
~extant

Pomógł: 349 razy
Dołączył: 02 Lis 2010
Posty: 14954
Skąd: Wawa
Wysłany: 2013-07-19, 21:13    [Cytuj]

Emill`76 napisał/a:
... pogratulować tylko zaradności wspomnianej Ani 8-) ...

Oj żebyś wiedział że zdecydowanie są ważkie powodu do gratulacji :-D ... instatnowa Ania w swojej zaradności i "wielofunkcyjności" na głowe bije nawet najlepszy... "szwajcarski scyzoryk". ;-) :mrgreen: :-P

Emill`76 napisał/a:
... Ja ogólnie to poza konserwami lubię też "produkować" swoje wędliny , wędzarka na podwórku , więc i kiełbasy i wędzonki co raz robię ;-)

Jak Ty na to wszystko czas znajdujesz ?? :shock:
Ostatnio zmieniony przez extant 2013-07-19, 21:14, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
~Emill`76

Pomógł: 57 razy
Wiek: 43
Dołączył: 08 Cze 2013
Posty: 3943
Skąd: Mazowsze Północne
Wysłany: 2013-07-19, 21:18    [Cytuj]

extant napisał/a:
Emill`76 napisał/a:
... pogratulować tylko zaradności wspomnianej Ani 8-) ...

Oj żebyś wiedział że zdecydowanie są ważkie powodu do gratulacji :-D ... instatnowa Ania w swojej zaradności i "wielofunkcyjności" na głowe bije nawet najlepszy... "szwajcarski scyzoryk". ;-) :mrgreen: :-P

Emill`76 napisał/a:
... Ja ogólnie to poza konserwami lubię też "produkować" swoje wędliny , wędzarka na podwórku , więc i kiełbasy i wędzonki co raz robię ;-)

Jak Ty na to wszystko czas znajdujesz ?? :shock:


Mariusz... nie zawsze wieje....... :mrgreen: cóż więc wtedy robić.... 8-)
 
 
~extant

Pomógł: 349 razy
Dołączył: 02 Lis 2010
Posty: 14954
Skąd: Wawa
Wysłany: 2013-07-19, 21:24    [Cytuj]

Emill`76 napisał/a:
Mariusz... nie zawsze wieje....... :mrgreen: cóż więc wtedy robić.... 8-)

... kiełbasy !!! :mrgreen: dooobre !!! :mrgreen: ... kurde, a ja o tym nigdy nie pomyślałem. ;-) :mrgreen:
 
 
~Emill`76

Pomógł: 57 razy
Wiek: 43
Dołączył: 08 Cze 2013
Posty: 3943
Skąd: Mazowsze Północne
Wysłany: 2013-07-19, 21:36    [Cytuj]

extant napisał/a:
Emill`76 napisał/a:
Mariusz... nie zawsze wieje....... :mrgreen: cóż więc wtedy robić.... 8-)

... kiełbasy !!! :mrgreen: dooobre !!! :mrgreen: ... kurde, a ja o tym nigdy nie pomyślałem. ;-) :mrgreen:


Czyżbym przeczył stereotypowi Żeglarza ? :mrgreen: :-P
 
 
~extant

Pomógł: 349 razy
Dołączył: 02 Lis 2010
Posty: 14954
Skąd: Wawa
Wysłany: 2013-07-19, 21:40    [Cytuj]

Emill`76 napisał/a:
extant napisał/a:
Emill`76 napisał/a:
Mariusz... nie zawsze wieje....... :mrgreen: cóż więc wtedy robić.... 8-)

... kiełbasy !!! :mrgreen: dooobre !!! :mrgreen: ... kurde, a ja o tym nigdy nie pomyślałem. ;-) :mrgreen:

Czyżbym przeczył stereotypowi Żeglarza ? :mrgreen: :-P

Nie jestem specjalistą od "stereotypów", ale nie jesteś pierwszym żeglarzem, którego znam i który sam robi wędliny, kiełbasy, wędzonki,... :mrgreen:
 
 
~Emill`76

Pomógł: 57 razy
Wiek: 43
Dołączył: 08 Cze 2013
Posty: 3943
Skąd: Mazowsze Północne
Wysłany: 2013-07-19, 21:53    [Cytuj]

extant napisał/a:
Emill`76 napisał/a:
extant napisał/a:
Emill`76 napisał/a:
Mariusz... nie zawsze wieje....... :mrgreen: cóż więc wtedy robić.... 8-)

... kiełbasy !!! :mrgreen: dooobre !!! :mrgreen: ... kurde, a ja o tym nigdy nie pomyślałem. ;-) :mrgreen:

Czyżbym przeczył stereotypowi Żeglarza ? :mrgreen: :-P

Nie jestem specjalistą od "stereotypów", ale nie jesteś pierwszym żeglarzem, którego znam i który sam robi wędliny, kiełbasy, wędzonki,... :mrgreen:


Aaa bo już myślałem, że może jakiś dziwny jestem :mrgreen: ale w sumie wypić też czasem lubię :-P :mrgreen:
 
 
~extant

Pomógł: 349 razy
Dołączył: 02 Lis 2010
Posty: 14954
Skąd: Wawa
Wysłany: 2013-07-19, 22:05    [Cytuj]

Emill`76 napisał/a:
extant napisał/a:
Emill`76 napisał/a:
extant napisał/a:
Emill`76 napisał/a:
Mariusz... nie zawsze wieje....... :mrgreen: cóż więc wtedy robić.... 8-)

... kiełbasy !!! :mrgreen: dooobre !!! :mrgreen: ... kurde, a ja o tym nigdy nie pomyślałem. ;-) :mrgreen:

Czyżbym przeczył stereotypowi Żeglarza ? :mrgreen: :-P

Nie jestem specjalistą od "stereotypów", ale nie jesteś pierwszym żeglarzem, którego znam i który sam robi wędliny, kiełbasy, wędzonki,... :mrgreen:


Aaa bo już myślałem, że może jakiś dziwny jestem :mrgreen: ale w sumie wypić też czasem lubię :-P :mrgreen:

No bo.... jak się ma TAKĄ "zagrychę" ;-) :mrgreen: :-P
Ostatnio zmieniony przez extant 2013-07-19, 22:06, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
marcin 24f

Wiek: 52
Dołączył: 11 Lip 2013
Posty: 38
Skąd: Radom
Wysłany: 2013-07-19, 23:01    [Cytuj]

extant napisał/a:
Emill`76 napisał/a:
extant napisał/a:
Emill`76 napisał/a:
extant napisał/a:
Emill`76 napisał/a:
Mariusz... nie zawsze wieje....... :mrgreen: cóż więc wtedy robić.... 8-)

... kiełbasy !!! :mrgreen: dooobre !!! :mrgreen: ... kurde, a ja o tym nigdy nie pomyślałem. ;-) :mrgreen:

Czyżbym przeczył stereotypowi Żeglarza ? :mrgreen: :-P

Nie jestem specjalistą od "stereotypów", ale nie jesteś pierwszym żeglarzem, którego znam i który sam robi wędliny, kiełbasy, wędzonki,... :mrgreen:


Aaa bo już myślałem, że może jakiś dziwny jestem :mrgreen: ale w sumie wypić też czasem lubię :-P :mrgreen:

No bo.... jak się ma TAKĄ "zagrychę" ;-) :mrgreen: :-P


...wędzarnik jeżeli nogę tak powiedzieć, obok wędkarza byłby bardzo pożądanym członkiem mojej załogi, o oprawę muzyczną zadbam sam.. ;-)
 
 
zenek

Pomógł: 255 razy
Wiek: 58
Dołączył: 12 Kwi 2009
Posty: 13759
Wysłany: 2013-07-26, 20:44   Re: Konserwy własnej roboty - polecam [Cytuj]

Emill`76 napisał/a:
Gwarantuję, że nie jeden z Was przypomni sobie smaki z dzieciństwa ;-) Przepis zbliżony jest do receptury konserwy wojskowej wg polskiej normy z lat 60 / 70

Emil przepis rewelacyjny :-D ! Właśnie konsumuję mielonkę przyrządzoną wg. Twojego przepisu. Super, wielkie dzięki :-D ! Pozostałe słoiczki czekają na "export" na Mazury już za tydzień :-D !
 
 
~extant

Pomógł: 349 razy
Dołączył: 02 Lis 2010
Posty: 14954
Skąd: Wawa
Wysłany: 2013-07-26, 21:37   Re: Konserwy własnej roboty - polecam [Cytuj]

zenek napisał/a:
...Pozostałe słoiczki czekają na "export" na Mazury już za tydzień :-D !

Hmm... Zenku, gdzie będziesz tak mniej więcej za następny tydzien od "zwodowania się" ?? :mrgreen:
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
[ ODPOWIEDZ ]
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group

MAZURY INFO PL - KONTAKT

| strona główna | internet | o serwisie |
(C) 2008 Copyright by mazury.info.pl

CZARTER JACHTÓW NA MAZURACH NOCLEGI NA MAZURACH