FORUM.mazury.info.pl - Absolutnie wszystko o Mazurach


Forum MAZURY.INFO.PL Strona Główna Forum MAZURY.INFO.PL
założone 15 maja 2008r.

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Robisz przelewy przez interent? Ku przestrodze.
Autor Wiadomość
mazury.info.pl
Administrator
pies ogrodnika

Pomógł: 429 razy
Dołączył: 15 Maj 2008
Posty: 27699
Skąd: Giżycko
Wysłany: 2015-12-08, 20:08   Robisz przelewy przez interent? Ku przestrodze. [Cytuj]

Strata 40.000zł



...oraz wyjaśnienie banku:
.https://www.mbank.pl/informacje-dla-klienta/post,5928,mbank-i-zwiazek-bankow-polskich-ostrzegaja-uwaga-na-nowego-wirusa.html
 
 
mazury.info.pl
Administrator
pies ogrodnika

Pomógł: 429 razy
Dołączył: 15 Maj 2008
Posty: 27699
Skąd: Giżycko
Wysłany: 2015-12-08, 20:11    [Cytuj]

Dziwne, że program antywirusowy Norton tego nie wykrył, chociaż ostatnio coraz mniej jest mnie w stanie zdziwić.
 
 
~najmita

Pomógł: 71 razy
Wiek: 65
Dołączył: 09 Paź 2014
Posty: 6009
Skąd: Ruciane-Nida
Wysłany: 2015-12-08, 20:22    [Cytuj]

Kilka minut temu na stronie głównej Mozilli wykonałem test anty-phishingowy i uzyskałem wynik 60%. Niestety test jest w języku angielskim, a ponadto nie chciało mi się powiększać strony aby porządnie przeczytać.

Materiał jest o trochę innej sytuacji...
 
 
~robarek

Pomógł: 13 razy
Wiek: 67
Dołączył: 15 Mar 2009
Posty: 723
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2015-12-08, 20:29    [Cytuj]

Lipa nie bank :shock: .
W moim banku, jeżeli przelewam kwotę wyższą od zadeklarowanej, bank natychmiast oddzwania do mnie i dokładnie wypytuje co i jak a nie wysyła jakieś tam SMS-y.
 
 
mazury.info.pl
Administrator
pies ogrodnika

Pomógł: 429 razy
Dołączył: 15 Maj 2008
Posty: 27699
Skąd: Giżycko
Wysłany: 2015-12-08, 20:33    [Cytuj]

robarek napisał/a:
Lipa nie bank :shock: .
W moim banku, jeżeli przelewam kwotę wyższą od zadeklarowanej, bank natychmiast oddzwania do mnie i dokładnie wypytuje co i jak a nie wysyła jakieś tam SMS-y.


I zawsze sprawdzasz czytany przez pracownika banku numer konta czy po prostu potwierdzasz transakcję, którą sam zleciłeś przez internet przed chwilą?
 
 
Mikesz57

Dołączył: 22 Wrz 2012
Posty: 37
Wysłany: 2015-12-08, 20:46    [Cytuj]

mazury.info.pl napisał/a:
robarek napisał/a:
Lipa nie bank :shock: .
W moim banku, jeżeli przelewam kwotę wyższą od zadeklarowanej, bank natychmiast oddzwania do mnie i dokładnie wypytuje co i jak a nie wysyła jakieś tam SMS-y.


I zawsze sprawdzasz czytany przez pracownika banku numer konta czy po prostu potwierdzasz transakcję, którą sam zleciłeś przez internet przed chwilą?


Pracownik banku podaje mi dane klienta i nr.konta, jeśli wszystko się zgadza to przelewa pieniądze.
 
 
mazury.info.pl
Administrator
pies ogrodnika

Pomógł: 429 razy
Dołączył: 15 Maj 2008
Posty: 27699
Skąd: Giżycko
Wysłany: 2015-12-08, 20:54    [Cytuj]

Mikesz57 napisał/a:
mazury.info.pl napisał/a:
robarek napisał/a:
Lipa nie bank :shock: .
W moim banku, jeżeli przelewam kwotę wyższą od zadeklarowanej, bank natychmiast oddzwania do mnie i dokładnie wypytuje co i jak a nie wysyła jakieś tam SMS-y.


I zawsze sprawdzasz czytany przez pracownika banku numer konta czy po prostu potwierdzasz transakcję, którą sam zleciłeś przez internet przed chwilą?


Pracownik banku podaje mi dane klienta i nr.konta, jeśli wszystko się zgadza to przelewa pieniądze.


Wiem co podaje. Problem w tym, że niewielu się w to zagłębia. W SMS-ie z mBanku ofiara również otrzymała dane do przelewu na niewłaściwe konto... i potwierdziła jego zgodność.
 
 
<|MirekMors

Pomógł: 94 razy
Wiek: 59
Dołączył: 06 Gru 2010
Posty: 6688
Skąd: Wawer
Wysłany: 2015-12-08, 20:59    [Cytuj]

Zawsze sprawdzam przynajmniej początkowe i końcowe cyfry konta. Ale to się podmienia chyba tylko przy kopiowaniu num. konta myszką ? Przelewy zdefiniowane są bezpieczne (?). Ale i te kontroluję.
 
 
mazury.info.pl
Administrator
pies ogrodnika

Pomógł: 429 razy
Dołączył: 15 Maj 2008
Posty: 27699
Skąd: Giżycko
Wysłany: 2015-12-08, 21:03    [Cytuj]

MirekMors napisał/a:
Zawsze sprawdzam przynajmniej początkowe i końcowe cyfry konta. Ale to się podmienia chyba tylko przy kopiowaniu num. konta myszką ?


Nie. Zauważ, że w historii rachunku numer konta jest poprawny. Dopiero na potwierdzeniu jest fałszywy. Wirus podmienia numer konta już po sprawdzeniu danych na ekranie i kliknięciu myszką zlecenia przelewu.
 
 
zenek

Pomógł: 255 razy
Wiek: 58
Dołączył: 12 Kwi 2009
Posty: 13861
Wysłany: 2015-12-08, 22:08    [Cytuj]

Ten przypadek, a myślę, że będzie ich więcej, to cena za wygodę. Kiedyś jak obsługa internetowa kont raczkowała, a pracownicy banków ochoczo namawiali do tego udogodnienia, twardo się opierałem tłumacząc, że wolę dać polecenie przelewu do banku i niech przelew wykonuje ich pracownik. Wtedy to bank ponosi pełną odpowiedzialność za to do kogo trafią pieniądze. No cóż lenistwo jednak zwyciężyło, ale na szczęście nie mam konta w m-Banku :-P !
 
 
mazury.info.pl
Administrator
pies ogrodnika

Pomógł: 429 razy
Dołączył: 15 Maj 2008
Posty: 27699
Skąd: Giżycko
Wysłany: 2015-12-08, 22:16    [Cytuj]

zenek napisał/a:
Wtedy to bank ponosi pełną odpowiedzialność za to do kogo trafią pieniądze.


Zdziwiłbyś się... i nie życzę Ci, abyś musiał sprawdzać tego w praktyce :-P

zenek napisał/a:
No cóż lenistwo jednak zwyciężyło, ale na szczęście nie mam konta w m-Banku :-P !


Wirus działa niezależnie od marki banku. W tym przypadku akurat gość miał konto w mbanku.

PS. Osobiście kiedyś używałem wyłącznie produktów antywirusowych Nortona, ale po dziwnych ruchach firmy dotyczących zakończenia produkcji niektórych wersji programu zrezygnowałem bez żalu. Jak widać słusznie. ;-) Za to coraz więcej spotykam (i czytam o) zawirusowanych komputerów z Nortonem na pokładzie.
 
 
zenek

Pomógł: 255 razy
Wiek: 58
Dołączył: 12 Kwi 2009
Posty: 13861
Wysłany: 2015-12-08, 22:22    [Cytuj]

mazury.info.pl napisał/a:
zenek napisał/a:
Wtedy to bank ponosi pełną odpowiedzialność za to do kogo trafią pieniądze.


Zdziwiłbyś się... i nie życzę Ci, abyś musiał sprawdzać tego w praktyce :-P
Czy chcesz powiedzieć, że jeżeli złożę tradycyjne wypełnione polecenie przelewu z właściwym numerem konta, a pracownik banku wyśle te pieniądze na inne konto, to będą one stracone jak w opisywanym przypadku z m-Bankiem :shock: ? Chyba przesadziłeś :-P !
 
 
mazury.info.pl
Administrator
pies ogrodnika

Pomógł: 429 razy
Dołączył: 15 Maj 2008
Posty: 27699
Skąd: Giżycko
Wysłany: 2015-12-08, 22:26    [Cytuj]

Sprawdź i powiedz jak było :mrgreen:
 
 
M 52

Dołączył: 24 Maj 2009
Posty: 47
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2015-12-08, 22:35    [Cytuj]

Kiedyś myślałem, że jestem taki sprytny, bo wklejam numerki z osobnego pliku i odpowiednie znaki potem zmieniam. Teraz bank każe mi sprawdzać numer przed zatwierdzeniem, a sam dodatkowo sprawdzam potwierdzenie przelewu.
Ostatnio przeładowałem system, bo miałem chyba wirusa, ktorego żaden program nie widział - pojawiło się nowe konto użytkownika. Usunięte wracało znowu. Cały system zainstalowałem od zera plus dwa dni aktualizacji i wgrywania programów.
 
 
zenek

Pomógł: 255 razy
Wiek: 58
Dołączył: 12 Kwi 2009
Posty: 13861
Wysłany: 2015-12-08, 22:58    [Cytuj]

mazury.info.pl napisał/a:
Sprawdź i powiedz jak było :mrgreen:
A możesz mi powiedzieć jak mam zmusić pracownika banku aby dał ciała i wysłał pieniądze na inne konto niż w moim poleceniu :-P :mrgreen: ?
 
 
mazury.info.pl
Administrator
pies ogrodnika

Pomógł: 429 razy
Dołączył: 15 Maj 2008
Posty: 27699
Skąd: Giżycko
Wysłany: 2015-12-08, 22:59    [Cytuj]

M 52 napisał/a:
Ostatnio przeładowałem system, bo miałem chyba wirusa, ktorego żaden program nie widział.


Wypróbuj chiński program antywirusowy Baidu Antivirus (bezpłatny i skuteczny).
 
 
mazury.info.pl
Administrator
pies ogrodnika

Pomógł: 429 razy
Dołączył: 15 Maj 2008
Posty: 27699
Skąd: Giżycko
Wysłany: 2015-12-08, 23:00    [Cytuj]

zenek napisał/a:
mazury.info.pl napisał/a:
Sprawdź i powiedz jak było :mrgreen:
A możesz mi powiedzieć jak mam zmusić pracownika banku aby dał ciała i wysłał pieniądze na inne konto niż w moim poleceniu :-P :mrgreen: ?


Nie mam pojęcia. :mrgreen:
 
 
pough
gorszego sortu

Pomógł: 186 razy
Dołączył: 15 Lis 2009
Posty: 13328
Wysłany: 2015-12-08, 23:26    [Cytuj]

mazury.info.pl napisał/a:
Wypróbuj chiński program antywirusowy Baidu Antivirus (bezpłatny i skuteczny).

Masz pewność, że nie otwiera tylnych drzwi na przyszłość dla jakiegoś chińskiego cyber wywiadu?
 
 
<|MirekMors

Pomógł: 94 razy
Wiek: 59
Dołączył: 06 Gru 2010
Posty: 6688
Skąd: Wawer
Wysłany: 2015-12-08, 23:45    [Cytuj]

Koledzy, co sądzicie o McAfee ? Mam wersję Plus - płatną.
 
 
mazury.info.pl
Administrator
pies ogrodnika

Pomógł: 429 razy
Dołączył: 15 Maj 2008
Posty: 27699
Skąd: Giżycko
Wysłany: 2015-12-08, 23:49    [Cytuj]

pough napisał/a:
mazury.info.pl napisał/a:
Wypróbuj chiński program antywirusowy Baidu Antivirus (bezpłatny i skuteczny).

Masz pewność, że nie otwiera tylnych drzwi na przyszłość dla jakiegoś chińskiego cyber wywiadu?


Nie ma u mnie niczego, co mogłoby zainteresować chiński kontrwywiad.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
[ ODPOWIEDZ ]
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group

MAZURY INFO PL - KONTAKT

| strona główna | internet | o serwisie |
(C) 2008 Copyright by mazury.info.pl

CZARTER JACHTÓW NA MAZURACH NOCLEGI NA MAZURACH