FORUM.mazury.info.pl - Absolutnie wszystko o Mazurach


Forum MAZURY.INFO.PL Strona Główna Forum MAZURY.INFO.PL
założone 15 maja 2008r.

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: mazury.info.pl
2012-11-28, 03:51
Silnik do Antili 22
Autor Wiadomość
ŁukaszDz

Pomógł: 9 razy
Wiek: 30
Dołączył: 30 Lis 2010
Posty: 191
Skąd: Kielce
Wysłany: 2011-05-11, 18:42   Silnik do Antili 22 [Cytuj]

Witam,

Zwracam się z pytaniem jaki silnik polecilibyście do Antili 22. W specyfikacji zalecany jest 4-6km i jednocześnie maksymalna moc 8?

Czy aby na pewno np. 5 KM wystarczy? Ktoś pływał?

Przejrzałem oferty i sam przedział 4-6 to naprawdę są różne silniki i stąd moja prośba o pomoc ;-)
 
 
marekj

Pomógł: 42 razy
Wiek: 48
Dołączył: 11 Sie 2008
Posty: 3333
Skąd: Zabrze
Wysłany: 2011-05-11, 23:03    [Cytuj]

Mercury 4km SailPower - spokojnie wystarczy i można nowy znaleźć w całkiem przyzwoitej cenie. Ja na Janmorze 20 pływam z Hondą 2KM i też daje radę tyle że ten model jest niewygodny ze względu na brak luzu.
 
 
ŁukaszDz

Pomógł: 9 razy
Wiek: 30
Dołączył: 30 Lis 2010
Posty: 191
Skąd: Kielce
Wysłany: 2011-05-11, 23:36    [Cytuj]

Dzięki ;-)

Z okazji, że do tej pory korzystałem jedynie ze starych dwusuwów mam jeszcze jedno pytanie.
W niektórych silnikach np. chyba w Hondzie pojawia się opcjonalna możliwość alternatora. Korzystał ktoś z Was z takiej opcji? Działa to odpowiednio i wydajnie? Trzeba dokupować jakieś specjalne dodatki jeszcze do tego? Czy może jest to bez sensu ze względu na coraz większą dostępność do (tańszego lub droższego ;-) ) prądu w portach?
 
 
mabar
[Usunięty]

Wysłany: 2011-05-12, 09:41    [Cytuj]

Mam Antilę 22 i silnik Mercury 4 Sail Power. Pomimo wysokiej burty i sporej masy łajby nie ma żadnego problemu z brakiem mocy. Silnik radzi sobie bez problemu.
Ten silnik ma ładowanie akumulatora w standardzie jednak nie korzystałem z tego bo staram się używać silnik jak najrzadziej, właściwie tylko do manewrów w porcie.
Dawno masz Antilę? Zadowolony jesteś z jachtu?
 
 
ŁukaszDz

Pomógł: 9 razy
Wiek: 30
Dołączył: 30 Lis 2010
Posty: 191
Skąd: Kielce
Wysłany: 2011-05-12, 11:37    [Cytuj]

Dzięki, właśnie o tę wolną burtę się martwiłem, czy nie będzie wymagała większej mocy silnika. Ale weźmiemy chyba zatem jakąś 5-tkę.
Antilę mamy już prawie 2 lata, ale jeszcze ją powoli wykańczamy. Jest już chyba wszystko oprócz właśnie silnika i płetwy sterowej. Szczęśliwie wylosowaliśmy kadłub na regatach PPJK w Iławie i chociaż nie byliśmy przygotowani na taki wydatek to z pomocą licznych "ludzi dobrej woli" i urzędów jest prawie gotowa :-D .

Na ten sezon planujemy pierwsze rejsy, więc dopiero wtedy będę mógł coś z pewnością na temat satysfakcji ;-) Coś jednak czuję, że będziemy w kontekście turystyki zadowoleni, bo w końcu jest nieco większa od Focusów 650 i poczciwych Mak-ów ;-)
 
 
Bodo
[Usunięty]

Wysłany: 2011-05-12, 20:26    [Cytuj]

Gratuluję.... gdzie będziesz wodował a gdzie pływał?..... bedziemy mieli sznsę na spotkanie i obejrzenie łódki?..... :-D
 
 
Jacek S

Dołączył: 30 Paź 2009
Posty: 7
Skąd: Białystok
Wysłany: 2011-05-12, 21:35    [Cytuj]

Nie przenoś osiągów z uciągowym SailPowerem na zwykłe silniki. Inaczej, wniosek "kupię raczej jakąś piątkę" (nie uciągową) na podstawie pływania (uciągowym mimo, że 4-ro konnym) z SailPowerem jest błędny.
 
 
ŁukaszDz

Pomógł: 9 razy
Wiek: 30
Dołączył: 30 Lis 2010
Posty: 191
Skąd: Kielce
Wysłany: 2011-05-15, 09:18    [Cytuj]

Mówiąc "jakąś piątkę" miałem na myśli np. 5km Hondę ze śrubą uciągową. Ale dziękuje za te uwagę, bo nie byłem do końca świadomy ;-)

Cytat:
Gratuluję.... gdzie będziesz wodował a gdzie pływał?..... bedziemy mieli sznsę na spotkanie i obejrzenie łódki?


Oddając co nie moje sprostuję, że łódka nie jest własnościowo moja ale drużyny żeglarskiej. Nie mając nadmiaru własnych funduszy jest to zdecydowanie najlepsze rozwiązanie do uprawiania żeglarstwa szczególnie w Górach Św. :-P .
Wodowanie powinno się odbyć gdzieś lokalnie (Kielce), by wszyscy którzy przyłożyli się do budowy mogli być obecni. Takie tam względy polityczne. Ale właściwe pływanie to Mazury. Plan jest: druga połowa lipca to Niegocin, a potem cały szlak. ;-) Łatwo będzie poznać po dużym herbie Województwa Świętokrzyskiego na grocie ;-)
 
 
Bodo
[Usunięty]

Wysłany: 2011-05-15, 20:59    [Cytuj]

To gratuluję całemu zespołowi.... :-D ..... za wytrwałość i zgodę w pracy..... :-D .... będę wyglądał herbu na żaglu w lipcu i sierpniu.... :-D .... notabene.... Ty i reszta , też wyglądajcie banderek Naszego forum..... ;-)
Ostatnio zmieniony przez Bodo 2011-05-15, 21:00, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
~Tomek J

Pomógł: 67 razy
Wiek: 56
Dołączył: 16 Maj 2008
Posty: 6695
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2011-05-16, 13:35    [Cytuj]

ŁukaszDz napisał/a:
W niektórych silnikach np. chyba w Hondzie pojawia się opcjonalna możliwość alternatora. Korzystał ktoś z Was z takiej opcji? Działa to odpowiednio i wydajnie? Trzeba dokupować jakieś specjalne dodatki jeszcze do tego? Czy może jest to bez sensu ze względu na coraz większą dostępność do (tańszego lub droższego ;-) ) prądu w portach?

Uważam że na jachcie żaglowym (co innego motorowym) jest to bez sensu. Z uwagi na powszechną dostępność energii słonecznej :-)

Pozdrawiam
Tomek Janiszewski
 
 
mabar
[Usunięty]

Wysłany: 2011-05-16, 18:17    [Cytuj]

Ale ta powszechna dostępność to bliżej równika raczej :mrgreen:
Ostatnio zmieniony przez mabar 2011-05-16, 18:17, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Disintegrator

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 13 Lut 2010
Posty: 71
Wysłany: 2011-06-07, 20:18    [Cytuj]

Tomek ma absolutną rację - alternator w silniku na śródlądziu to umiarkowany pożytek - mało kto pływa na silniku na tyle długo, żeby sensownie podładować aku, natomiast nawet nieduży solar o mocy choćby 50W w słoneczny dzień powinien dać ok. 30Ah.
 
 
Bodo
[Usunięty]

Wysłany: 2011-06-07, 21:00    [Cytuj]

W moim przypadku, ładowanie aku z alternatora w silniku ma absolutną rację bytu...... akumulator jest motorowy i służy tylko do zasilania rozrusznika w silniku..... duży, hotelowy aku (120A), ładuję tylko za pomocą prostownika z 230V..... :-D
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
[ ODPOWIEDZ ]
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group

MAZURY INFO PL - KONTAKT

| strona główna | internet | o serwisie |
(C) 2008 Copyright by mazury.info.pl

CZARTER JACHTÓW NA MAZURACH NOCLEGI NA MAZURACH