|
Forum MAZURY.INFO.PL
założone 15 maja 2008r.
|
Przesunięty przez: mazury.info.pl 2012-11-28, 03:52 |
Jaki silnik? Proszę o radę :). |
Autor |
Wiadomość |
Beta [Usunięty]
|
Wysłany: 2010-07-28, 13:16
|
[Cytuj]
|
|
A ja po całym dniu czytania o silnikach i obdzwonieniu wszystkich sklepów w regionie czuję, że stoję w miejscu, żeby nie powiedzieć że się wręcz cofam. Część sprzedawców twierdzi że faktycznie 5 KM wystarczy, ale usłyszałam też opinię że taki ponton przy takim silniku będzie jedynie "pyrkał". Co dla jednego pyrkał dla drugiego może być prędkością zawrotną. Dlatego jeszcze raz proszę o radę Was forumowicze.
Cena maksymalna jaką chcę przeznaczyć na ten ponton, jak to zwykle bywa idzie w górę.
Mam dwie oferty na silniki:
silnik YAMAHA 5KM F5A, Typ silnika: 4-suw / 1-cylindrowy Średnica x skok tłoka: 62 mm x 46 mm Pojemność skokowa: 139 cm³ Osiągi: 3,7 kW / 5000 obr/min
silnik SUZUKI 5KM model DF4
Oczywiście YAMAHA to marka, ale czy faktycznie warto wydawać 1000 zł więcej?
Jak myślicie z jaką prędkością popłynie mój pontonik na takim silniku? |
|
|
|
~Sławek
Sławek
Pomógł: 107 razy Dołączył: 20 Maj 2008 Posty: 7502 Skąd: Charzykowy
|
Wysłany: 2010-07-28, 14:10
|
[Cytuj]
|
|
Cytat: | Jak myślicie z jaką prędkością popłynie mój pontonik na takim silniku? |
Dla jasnosci jest to ponton z miekim dnem , czy typu RIB. jezeli jest to lekki ponton , gdzie 2 osoby go przeniosą to te 5 koni starczy. ja uzywam pontonu typu RIB tylko troche dłuzszego ok 4 m i mam na rufie 30 konną Hondę.
Sławek |
|
|
|
Beta [Usunięty]
|
Wysłany: 2010-07-28, 14:15
|
[Cytuj]
|
|
Jest to ponton Wild Lake Group 360 VIB, dno jest nadmuchiwane powietrzem pod większym ciśnieniem, a więc twarde, a z drugiej strony sprzedawca zachwalał łatwość w rozkładaniu i transporcie. Dwie dość silne osoby go uniosą, choć moim zdaniem do lekkich nie należy. Rozłożony waży 67 kg. |
|
|
|
~Pajki
Karol Pajka
Pomógł: 24 razy Wiek: 33 Dołączył: 26 Lut 2010 Posty: 791 Skąd: Warszawa Bemowo
|
Wysłany: 2010-07-28, 14:31 Re: Jaki silnik? Proszę o radę :).
|
[Cytuj]
|
|
Beta napisał/a: | - nie wymagamy zawrotnych prędkości - wręcz przeciwnie. |
Skoro tak, to 5 KM wystarczy
Mam 5,5-metrowy jacht ważacy ponad 700 kg i wystarcza do niego 3,5 KM, aby rozwinąć 12 km/h.
Do lekkiego pontonu 5 KM to "świat i ludzie"... |
Ostatnio zmieniony przez Pajki 2010-07-28, 14:34, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
adasko767
Pomógł: 6 razy Wiek: 52 Dołączył: 28 Paź 2008 Posty: 386 Skąd: Ełk Hafnarfjördur
|
Wysłany: 2010-07-28, 14:55
|
[Cytuj]
|
|
suzuki 5 KM wystarczy na 100% jak sie plywa na takim silniku przykladowy link http://www.youtube.com/wa...feature=related . jak masz mozliwosc sprobuj porozmawiac i przetestowac sama silnik na wodzie. w dzisiejszych czasach latwo sie negocjuje gdy placisz gotowka i sklep jest blisko wody |
|
|
|
Beta [Usunięty]
|
Wysłany: 2010-07-28, 17:36
|
[Cytuj]
|
|
Dzięki jeszcze raz za wszystkie odpowiedzi. Na pewno będzie nam łatwiej podjąć decyzję.
Pozdrawiam! |
|
|
|
raczekp1
|
Wysłany: 2010-07-28, 22:41
|
[Cytuj]
|
|
Witam.
Chciałbym przypomniec szczęsliwej włascicielce w/w pontonu ze silniki 4suwowe wymagają własciwego transportu, w pozycji pionowej lub na jednej stronie silnika.jest to wazne podczas transportu.
yamaha teraz wypusciła serie nowych silników z mozliwoscia transportu na dowolnej stronie,4km to cena ok 4,8tys.
Sprawa transportu 2suwa to inna bajka, mozna przewaozic nawet"do góry nogami" |
|
|
|
Beta [Usunięty]
|
Wysłany: 2010-07-29, 07:59
|
[Cytuj]
|
|
Dziękuje za info, już wiem o tym transporcie i dlatego wybór padł na Yamahę 5F, co prawda 4suw ale można go kłaść na obu stronach :). Mam nadzieję że będzie się dobrze sprawował, bo cena dokładnie dwukrotnie przekracza kwotę maksymalną jaką przeznaczyliśmy na początku na silnik! Ale tak to jest. Jak się kupiło akwarium to chciałoby się mieć i rybkę. |
|
|
|
mazury.info.pl
Administrator pies ogrodnika
Pomógł: 433 razy Dołączył: 15 Maj 2008 Posty: 28286 Skąd: Giżycko
|
Wysłany: 2010-07-29, 08:22
|
[Cytuj]
|
|
Kto ma statki ten ma wydatki |
|
|
|
CJ-sailor
Pomógł: 1 raz Wiek: 29 Dołączył: 16 Mar 2010 Posty: 113 Skąd: Giżycko
|
Wysłany: 2010-08-05, 22:34 z autopsji
|
[Cytuj]
|
|
W zależnośći od portfela:
wariant 1:
MERUCURY 8FELH
-świetny praktycznie bezawaryjny silnik, mało pali, cichy,
jedny minus to manetka, ale gdy jachtem nie pływa wiele osób to tak szybko się jej nie popsuje.
na cienszy portfel
PARSUN 9,8 KM to silnik robiony w starej fabryce yamahy ,można go dostać ok. 6 tyś.
Rewelacyją w nim jest to ,że nie przenosi drgań na jacht - ( "trzęsię się sam w sobie na jakimś amortyzatorze) . |
|
|
|
jacek2929
|
Wysłany: 2013-10-14, 13:20
|
[Cytuj]
|
|
Beta napisał/a: | Dziękuje za info, już wiem o tym transporcie i dlatego wybór padł na Yamahę 5F, co prawda 4suw ale można go kłaść na obu stronach :). Mam nadzieję że będzie się dobrze sprawował, bo cena dokładnie dwukrotnie przekracza kwotę maksymalną jaką przeznaczyliśmy na początku na silnik! Ale tak to jest. Jak się kupiło akwarium to chciałoby się mieć i rybkę. |
Niestety nie ma na forum już właścicielki tego pontonu, a szkoda bo chciałem się zapytać jak się jej sprawuje z tym silnikiem. Na moje oko to 5km trochu za mało żeby we dwójkę pływać w ślizgu takim sprzętem. A drugi temat to taki że jak ja kupowałem ten ponton to Pan w Wildlake powiedział abym nie dawał do niego silnika z krótką stopą bo będzie łapał lewe powietrze. Mam długą 15 i przy trymie 3 z 4 do góry potrafiła łapać powietrze na fali. To co by robiła krótka? |
|
|
|
mazury.info.pl
Administrator pies ogrodnika
Pomógł: 433 razy Dołączył: 15 Maj 2008 Posty: 28286 Skąd: Giżycko
|
Wysłany: 2013-10-14, 13:53
|
[Cytuj]
|
|
Na naszym forum nieużywane przez długi czas konta są kasowane. |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
| strona
główna | internet
| o serwisie |
(C) 2008 Copyright by mazury.info.pl
CZARTER JACHTÓW NA MAZURACH NOCLEGI NA MAZURACH
| |
|