FORUM.mazury.info.pl - Absolutnie wszystko o Mazurach


Forum MAZURY.INFO.PL Strona Główna Forum MAZURY.INFO.PL
założone 15 maja 2008r.

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Komputer od strony sprzętowej
Autor Wiadomość
~najmita

Pomógł: 71 razy
Wiek: 65
Dołączył: 09 Paź 2014
Posty: 5554
Skąd: Ruciane-Nida
Wysłany: 2019-05-09, 09:53   Komputer od strony sprzętowej [Cytuj]

Mam taki problem.
W moim komputerze (PC) jest tylko jedno gniazdo ethernet (RJ 45). Gniazdo jest zajęte. Potrzebuję co najmniej jeszcze jedno (lub więcej) aby wpiąć inne urządzenie z dwustronnym przesyłem danych. Chodzi o połączenie kablem. W necie widziałem adaptery RJ45/USB 3.0 ale portów USB też jest za mało.
Czy mogę w jakiś prosty i tani sposób "dołożyć" gniazdo RJ45?

Nie chcę wchodzić do forów o tematyce informatycznej bo jest to sytuacja jednorazowa.
 
 
mazury.info.pl
Administrator
pies ogrodnika

Pomógł: 421 razy
Dołączył: 15 Maj 2008
Posty: 26429
Skąd: Giżycko
Wysłany: 2019-05-09, 10:00    [Cytuj]

Jeżeli to komputer stacjonarny i masz miejsce w obudowie, dokup kartę sieciową odpowiednią do złącza na płycie głównej. Liczbę portów USB możesz zwiększyć za pomocą huba usb i mniej wymagające akcesoria jak mysz i klawiatura podłączyć za jego pomocą. Możliwości jest więcej. Również bezprzewodowych (WiFi).
 
 
~najmita

Pomógł: 71 razy
Wiek: 65
Dołączył: 09 Paź 2014
Posty: 5554
Skąd: Ruciane-Nida
Wysłany: 2019-05-09, 10:29    [Cytuj]

Wygląda na to, że najprościej będzie dołożyć kartę sieciową PCI. Wi-Fi mam jako adaptor na USB, wolałbym jednak urządzenie połączyć kablem.
Widziałem w necie takie gniazda na/podtynkowe 4xrj45 ale to chyba tyko do rozdziału internetu...
Zastanawiałem się czy można takie gniazdo połączyć z gniazdem w komputerze i podłączać do niego urządzenia.


Wybiorę jednak kartę sieciową.
Dziękuję za szybką podpowiedź.
 
 
mazury.info.pl
Administrator
pies ogrodnika

Pomógł: 421 razy
Dołączył: 15 Maj 2008
Posty: 26429
Skąd: Giżycko
Wysłany: 2019-05-09, 10:36    [Cytuj]

A co to za urządzenie i dlaczego nie może być podłączone przez switch?
 
 
~najmita

Pomógł: 71 razy
Wiek: 65
Dołączył: 09 Paź 2014
Posty: 5554
Skąd: Ruciane-Nida
Wysłany: 2019-05-09, 10:47    [Cytuj]

To urządzenie to kasa. Tak się składa, że od strony sprzętowej jestem laikiem.
Sprzęt będzie konfigurował serwisant ale nie chciałbym być zaskoczony brakiem gniazd gdyby była taka potrzeba. Zależy mi na pewności przesyłu danych (w obie strony). Kasa posiada moduł Wi-Fi jednak myślę, że ten mój adaptor (54kbs) nie jest zbyt pewny.
Jutro będę jeszcze rozmawiał z serwisantem więc możliwe, że sytuacja się wyklaruje.
 
 
~najmita

Pomógł: 71 razy
Wiek: 65
Dołączył: 09 Paź 2014
Posty: 5554
Skąd: Ruciane-Nida
Wysłany: 2019-05-09, 11:03    [Cytuj]

Zbyszku, czy mówisz o takim urządzeniu jak na obrazku?
Czy tę wtyczkę wtykam do gniazda rj45 w komputerze?

Swich.jpg
Plik ściągnięto 492 raz(y) 23,82 KB

 
 
mazury.info.pl
Administrator
pies ogrodnika

Pomógł: 421 razy
Dołączył: 15 Maj 2008
Posty: 26429
Skąd: Giżycko
Wysłany: 2019-05-09, 11:17    [Cytuj]

najmita napisał/a:
To urządzenie to kasa. Tak się składa, że od strony sprzętowej jestem laikiem.
Sprzęt będzie konfigurował serwisant ale nie chciałbym być zaskoczony brakiem gniazd gdyby była taka potrzeba. Zależy mi na pewności przesyłu danych (w obie strony). Kasa posiada moduł Wi-Fi jednak myślę, że ten mój adaptor (54kbs) nie jest zbyt pewny.
Jutro będę jeszcze rozmawiał z serwisantem więc możliwe, że sytuacja się wyklaruje.


Jeżeli kasa, to nie podłącza się jej do komputera tylko spina w sieć razem z komputerem za pomocą przełącznika, czyli switcha. Jeżeli chcesz, aby to działało bezawaryjnie bez przestojów - zatrudnij do stworzenia instalacji fachowca. Zapomnij o pajęczarskich urządzeniach jak na obrazku. Kup normalny switch sieciowy - klasy odpowiedniej do "ważności" twojej instalacji.

W ostateczności powiedz wcześniej serwisantowi co posiadasz, a on będzie wiedział co ze sobą zabrać, aby ci to spiąć w całość.
 
 
~najmita

Pomógł: 71 razy
Wiek: 65
Dołączył: 09 Paź 2014
Posty: 5554
Skąd: Ruciane-Nida
Wysłany: 2019-05-09, 11:29    [Cytuj]

mazury.info.pl napisał/a:


Jeżeli chcesz, aby to działało bezawaryjnie bez przestojów - zatrudnij do stworzenia instalacji fachowca. Zapomnij o pajęczarskich urządzeniach jak na obrazku. Kup normalny switch sieciowy - klasy odpowiedniej do "ważności" twojej instalacji.

W ostateczności powiedz wcześniej serwisantowi co posiadasz, a on będzie wiedział co ze sobą zabrać, aby ci to spiąć w całość.


O, i właśnie o taką radę mi chodziło :-D .
Człowiek, laik, często za bardzo kombinuje.

Dziękuję za pomoc.
 
 
~najmita

Pomógł: 71 razy
Wiek: 65
Dołączył: 09 Paź 2014
Posty: 5554
Skąd: Ruciane-Nida
Wysłany: 2019-05-16, 22:45    [Cytuj]

Jestem już po instalacji kasy. Problemy sprzętowe rozwiązane w zasadzie bez problemów, poza jakimiś drobnymi sprawami typu brak odpowiedniej wtyczki do wagi. Większym problemem okazały się sprawy związane z oprogramowaniem, ... ale to nie było sednum mojego pytania .

PS. Zwykła wtyczka ("telefoniczna") łącząca wagę z kasą była do wymiany bo miała inaczej podłączone piny, a takiej wtyczki nie miałem i serwisant w końcu znalazł u siebie w "klamotach").

Problemy z programowaniem nie dotyczą wątku.

PS.2. Zastosowaliśmy switcha do skomunikowania urządzeń sieci.
 
 
mazury.info.pl
Administrator
pies ogrodnika

Pomógł: 421 razy
Dołączył: 15 Maj 2008
Posty: 26429
Skąd: Giżycko
Wysłany: 2019-05-16, 23:14    [Cytuj]

Takie wtyczki kosztują kilkadziesiąt groszy za sztukę, a zaciskarka do ich montażu na przewodzie dodatkowe kilkanaście złotych. Każdy serwisant ma to w swoich klamotach. ;-)
 
 
~najmita

Pomógł: 71 razy
Wiek: 65
Dołączył: 09 Paź 2014
Posty: 5554
Skąd: Ruciane-Nida
Wysłany: 2019-05-16, 23:47    [Cytuj]

mazury.info.pl napisał/a:
Takie wtyczki kosztują kilkadziesiąt groszy za sztukę, a zaciskarka do ich montażu na przewodzie dodatkowe kilkanaście złotych. Każdy serwisant ma to w swoich klamotach. ;-)


Tak było jak mówisz. Ja miałem wtyczkę z kablem ale inaczej podłączone piny, ale serwisant narzekał, że nie ma jednak znalazł u siebie "gołą" wtyczkę sprawy nie było. Oczywiście, że są to groszowe sprawy ale lepiej je mieć niż nie mieć. Dlatego ja gdy wsiadam na obcą łódkę to mam w plecaku całą masę różnych "pierdół", które mogą się przydać, łącznie z igłą i juzingiem do szycia. Jednak w sprawach sprzętowych komputerowych, jak już wspomniałem jestem laikiem.
Jutro czeka mnie praca nad stroną programową i tu myślę, że sobie poradzę z niewielką pomocą telefoniczną.
Jeszcze raz dziękuję za dobrą radę.
 
 
mazury.info.pl
Administrator
pies ogrodnika

Pomógł: 421 razy
Dołączył: 15 Maj 2008
Posty: 26429
Skąd: Giżycko
Wysłany: 2019-05-17, 00:29    [Cytuj]

Jest coś takiego jak pomoc zdalna. Serwisant łączy się z twoim komputerem przez internet i konfiguruje oprogramowanie bez twojego udziału. Zapytaj o taką możliwość. Jest to tańsze, szybsze i skuteczniejsze niż pomoc telefoniczna.
 
 
~najmita

Pomógł: 71 razy
Wiek: 65
Dołączył: 09 Paź 2014
Posty: 5554
Skąd: Ruciane-Nida
Wysłany: 2019-05-17, 06:52    [Cytuj]

Tutaj bardziej chodzi o porządkowanie magazynu i aktualizowanie danych w kasie. Serwisant i tak zrobił więcej niż musiał w zakresie programowania. Teraz bardziej potrzebne będą informacje jak coś usunąć z bazy nie robiąc zbyt wiele bałaganu.

Odnośnie pracy serwisanta - zdarzają się jeszcze ludzie, którzy robią trochę więcej (za friko) niż wynikałoby to z warunków umowy. W tym przypadku były w zasadzie cztery strony; my, dostawca kasy, program magazynowy i dodatkowe oprogramowanie kasy. Niby wszystko kompatybilne ale zeszło około 8 godz. podczas gdy sama instalacja z podstawowym oprogramowaniem zajęłaby ze 2 godz. maksymalnie.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
[ ODPOWIEDZ ]
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group

MAZURY INFO PL - KONTAKT

| strona główna | internet | o serwisie |
(C) 2008 Copyright by mazury.info.pl

CZARTER JACHTÓW NA MAZURACH NOCLEGI NA MAZURACH