|
Forum MAZURY.INFO.PL
założone 15 maja 2008r.
|
Dlaczego burze omijają Giżycko |
Autor |
Wiadomość |
mazury.info.pl
Administrator pies ogrodnika
Pomógł: 433 razy Dołączył: 15 Maj 2008 Posty: 28305 Skąd: Giżycko
|
Wysłany: 2018-05-04, 06:17 Dlaczego burze omijają Giżycko
|
[Cytuj]
|
|
Sześć lat temu zainspirowany krzywdzącymi informacjami pogodowymi w mediach postanowiłem założyć wątek pogodowy na forum -> https://forum.mazury.info.pl/viewtopic.php?t=5243
Nie podobało mi się to, że w mediach na Mazurach zawsze pada, a ja za oknem widzę słońce na niebie. Nie ukrywam, że miałem nawet na ten temat spiskowe teorie.
Jak pokazał (po raz kolejny) wczorajszy dzień kiepska pogoda omija szlak WJM, którego centrum jest w Giżycku. Wszelkie burze albo zahaczają o Śniardwy, albo o Węgorzewo.
Większość frontów burzowych na przestrzeni ostatnich lat, w których rozpocząłem śledzenie zdjęć satelitarnych (sat24.com - w telefonie aplikacja SatView) i prognoz numerycznych (ICM Meteo - w telefonie aplikacja Meteo.pl alternative) Giżycko ominęło "górą" lub "dołem". To nie może być przypadek.
Wczoraj w Węgorzewie była burza z piorunami, a w Giżycku nie spadła kropla deszczu.
Na zdjęciach chmury wokół Giżycka.
chmury-gizycko-01.jpg Media ostrzegają przed burzami z gradem na Mazurach. Niebo faktycznie wygląda niepokojąco. |
 |
Plik ściągnięto 5287 raz(y) 52,44 KB |
chmury-gizycko-02.jpg Wystarczy jednak rzut oka na SatViewe w telefonie, aby uspokoić emocje. Burze jak zwykle ominą Giżycko. |
 |
Plik ściągnięto 5288 raz(y) 60,02 KB |
chmury-gizycko-03.jpg Gdzieś nad Kętrzynem ulewa. |
 |
Plik ściągnięto 5288 raz(y) 58,54 KB |
chmury-gizycko-04.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 5287 raz(y) 49,5 KB |
chmury-gizycko-05.jpg Deszcz doskonale widoczny ze szlaku WJM |
 |
Plik ściągnięto 5290 raz(y) 56,31 KB |
chmury-gizycko-06.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 5289 raz(y) 65,71 KB |
chmury-gizycko-07.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 5289 raz(y) 67,9 KB |
chmury-gizycko-08.jpg Chmury burzowe gdzieś nad Węgorzewem |
 |
Plik ściągnięto 5290 raz(y) 55,23 KB |
chmury-gizycko-09.jpg Chemitrails :) |
 |
Plik ściągnięto 5287 raz(y) 48,61 KB |
chmury-gizycko-10.jpg Nad Kętrzynem się przejaśnia :) |
 |
Plik ściągnięto 5290 raz(y) 45,27 KB |
chmury-gizycko-11.jpg Południowa część szlaku WJM bezchmurna. |
 |
Plik ściągnięto 5290 raz(y) 58,63 KB |
chmury-gizycko-12.jpg Gdzieś daleko na zachód od szlaku WJM nawałnice. |
 |
Plik ściągnięto 5289 raz(y) 123,02 KB |
chmury-gizycko-13.jpg Potężne kowadełko burzowego cumulonimbusa gdzieś nad Obwodem Kaliningradzkim. Potwierdza to zdjęcie satelitarne SatView |
 |
Plik ściągnięto 5289 raz(y) 57,09 KB |
chmury-gizycko-14.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 5288 raz(y) 61,9 KB |
chmury-gizycko-15.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 5287 raz(y) 64,97 KB |
chmury-gizycko-16.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 5287 raz(y) 60,33 KB |
chmury-gizycko-17.jpg Ulewa nad Kanałem Mazurskim (potwierdzona telefonicznie) |
 |
Plik ściągnięto 5287 raz(y) 60,4 KB |
|
|
|
|
~Emill`76
Pomógł: 59 razy Wiek: 43 Dołączył: 08 Cze 2013 Posty: 4076 Skąd: Mazowsze Północne
|
Wysłany: 2018-05-04, 06:45
|
[Cytuj]
|
|
Wczoraj kilkukrotnie burze ominęły Rajcochę, na której się schroniliśmy....
7502DD9F-37C4-4494-A80B-3FF34B45E4B0.jpeg
|
 |
Plik ściągnięto 29 raz(y) 1,96 MB |
|
|
|
|
~Świerszcz
Pomógł: 9 razy Wiek: 50 Dołączył: 16 Lut 2013 Posty: 796 Skąd: Wawa
|
Wysłany: 2018-05-04, 06:50
|
[Cytuj]
|
|
Nie odpalacie „ doli” TeFałenom no to macie u nich „ w cyc” , a nie tam żadna teoria spiskowa
Ale coś narzeczy musi być, że cały czas jest straszenie a to że kleszcze, a to że ( jak w Texasie) aleja tornad, a to że 50% drożej... Zupełnie jak w tym kawale: Poszedł rolnik do burdelu i na początku było za sucho, potem za mokro, a na koniec za drogo...
|
|
|
|
~plitkin
Stangret
Pomógł: 205 razy Wiek: 41 Dołączył: 16 Maj 2008 Posty: 9452
|
Wysłany: 2018-05-04, 07:09
|
[Cytuj]
|
|
Dodam, że to nie tylko media prorokują opady. Od paru lat pod tym względem obserwuję wspomniany icm i w przypadku opadów krotkotrwałych (burze) w 90% ich fusy się mylą. W prognozy ICM wierzę jedynie kiedy zjawiska są na tyle szerokie, że identyczna pogoda ma być wg nich niemalże na całym szlaku o tej samej porze (sprawdzam Węgorzewo, Giżycko i Ruciane-Nida). Jeżeli przewidują opady tylko np. W Giżycku - na 90% ich nie będzie. |
|
|
|
<|Andrzej Drago
Pomógł: 115 razy Wiek: 71 Dołączył: 12 Maj 2013 Posty: 3689 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2018-05-04, 09:12 Re: Dlaczego burze omijają szlak Wielkich Jezior Mazurskich
|
[Cytuj]
|
|
mazury.info.pl napisał/a: |
Większość frontów burzowych na przestrzeni ostatnich lat, w których rozpocząłem śledzenie zdjęć satelitarnych (sat24.com - w telefonie aplikacja SatView) i prognoz numerycznych (ICM Meteo - w telefonie aplikacja Meteo.pl alternative) Giżycko ominęło "górą" lub "dołem". To nie może być przypadek.
|
Wg mnie to nie przypadek tylko normalne zjawiska zawiązane z prądami jakie występują nad jeziorami i dużymi rzekami.
To tak na podstawie własnych obserwacji.
1. Przez wiele lat bardzo często jeździłem na trasie Warszawa - Ozorków.
Bardo ciekawe było obserwowanie co się dzieje po obu stronach Bzury.
Widać było wyraźnie , że jest granicą dla temperatury po jednej biało , po drugiej mokro. Widziałem to wielokrotnie , podobnie inaczej układały się chmury.
2. Latając samolotami na długich liniach ( czyli wysoko ) przy pełnym zachmurzeniu można było w chmurach zaobserwować różnego rodzaju zapadliska a także ciągnące się zapadnięte linie - to było nad jeziorami i rzekami.
3. Wczoraj wieczorem moi sąsiedzi czekali na burze a ja podlewałem , byłem pewien , że idąca od strony Łodzi burza do nas nie dojdzie.
Sąsiad nie dawał się przekonać i zaczęliśmy ją śledzić w sieci.
Szła prosto na nas ale przy dochodzeniu do Wisły w rejonie Warszawy skręciła na północ.
4. Wielokrotnie na Mazurach obserwowałem , że jak do północnych jezior zbliżała się burza to nas obchodziła o północy - kiedyś stoją na kotwicy między wyspami na Darginie obserwowaliśmy jak dochodząca od zachodu burza obchodziła nas waląc do późna w nocy piorunami i potem poszła dalej na wschód , nad nami prawie cały czas było czyste niebo i gwiazdy. To było wspaniałe , pełne grozy zjawisko.
Myślę , że to układ prądów wstępujących i opadających tak działa.
Ciekawy jestem jak to jest opisane w teorii. |
Ostatnio zmieniony przez Andrzej Drago 2018-05-04, 09:14, w całości zmieniany 3 razy |
|
|
|
<|artiosso
Hej Mazury !
Pomógł: 59 razy Wiek: 53 Dołączył: 01 Wrz 2015 Posty: 6196 Skąd: Uć k...
|
Wysłany: 2018-05-04, 12:12
|
[Cytuj]
|
|
Andrzej, ciekawa koncepcja.
To swoją drogą niesamowite, że atmosfera Ziemi i zjawiska ją tworzące są mimo wszystko zagadką przy takim niby postępie nauki. |
|
|
|
~melloon
Pomógł: 2 razy Wiek: 88 Dołączył: 29 Sie 2017 Posty: 313 Skąd: B-B
|
Wysłany: 2018-05-04, 20:59
|
[Cytuj]
|
|
Świerszcz napisał/a: | Nie odpalacie „ doli” TeFałenom no to macie u nich „ w cyc” , a nie tam żadna teoria spiskowa
Ale coś narzeczy musi być, że cały czas jest straszenie a to że kleszcze, a to że ( jak w Texasie) aleja tornad, a to że 50% drożej... Zupełnie jak w tym kawale: Poszedł rolnik do burdelu i na początku było za sucho, potem za mokro, a na koniec za drogo...
|
"Biały szkwał na Mazurach" czy " Słońce w Giżycku" ?
Jak myślisz, który tytuł przyciągnie więcej lemingów ? |
|
|
|
~pzaw
|
Wysłany: 2018-05-04, 22:02
|
[Cytuj]
|
|
1. Blisko Poznania jest jez. Kierskie a po wschodniej stronie miejscowość Suchy Las. Burze nadchodzące z zachodu krążą nad jeziorem i lubią się wracać.
2. Przez wiele lat spędzałem wakacje w Tucznie niedaleko Wałcza. Obserwowałem burze, które nadchodziły z różnych kierunków ale rzadko przekraczały dolinę Noteci.
Pewnie takich obserwacji mamy sporo.... i tu warto wrócić do różnych przepowiedni związanych z pogodą np. Deszcz ranny, płacz panny - oba krótko trwają. |
|
|
|
~pzaw
|
Wysłany: 2018-05-04, 22:13
|
[Cytuj]
|
|
A co do burz na WJM: mam wrażenie, że burze na północy (Dobskie, Mamry) są bardziej gwałtowne niż na np. jez. Nidzkim |
|
|
|
funyo
Pomógł: 162 razy Dołączył: 18 Gru 2011 Posty: 6894 Skąd: Giżycko
|
Wysłany: 2018-05-04, 22:16
|
[Cytuj]
|
|
Żadna to nowina, że ukształtowanie i rodzaj terenu mają wpływ na lokalną pogodę.
Woda ma inne właściwości od "lądu", inaczej oddaje ciepło, wpływając tym samym na przepływ powietrza, a więc i chmur.
Według moich obserwacji front burzowy nadchodzący z kierunków zachodnich często zatrzymuje się na linii WJM i omija je górą. Natomiast ten nadchodzący z kierunków wschodnich wręcz tworzy komórki burzowe nad jeziorami, przez co burze bywają bardziej intensywne i są osadzone nad jeziorami... |
|
|
|
~pzaw
|
Wysłany: 2018-05-04, 23:01
|
[Cytuj]
|
|
+ duże miasta, których termika mocno oddziałuje na wędrówki burz. Piszesz 'nic nowego" ale to nic nowego dla niewielu. Ile osób obserwuje współcześnie pogodę i wyciąga wnioski? Miałem zajęcia z meteorologiem/psychologiem: siadał na drzewie i obserwował kto z wychodzących z kościoła go zauważy. Zazwyczaj głowę do góry podnosiły tylko dzieci. |
|
|
|
~najmita
Pomógł: 72 razy Wiek: 65 Dołączył: 09 Paź 2014 Posty: 6101 Skąd: Ruciane-Nida
|
Wysłany: 2018-05-05, 07:31
|
[Cytuj]
|
|
Niewątpliwie ukształtowanie terenu ma znaczenie na lokalną pogodę, znikome ale ma. Stąd wzięło się określenie "mikroklimat".
Zjawiska, o których mowa zauważył prawie każdy żeglarz mazurski.
Moim zdaniem, warunki terenowe mogą wpływać na trasę burz, ale tylko tych słabych, niskich. Burze z potężnych cumulunimbusów o wysokości 10-15km raczej nie zwracają uwagi na to co pod nimi się znajduje.
A tak przy okazji. Czy wiecie ile może ważyć chmura burzowa?
Taka o średnicy 10km i wysokości do 15km.... - 3-4 miliardy ton. |
|
|
|
mazury.info.pl
Administrator pies ogrodnika
Pomógł: 433 razy Dołączył: 15 Maj 2008 Posty: 28305 Skąd: Giżycko
|
Wysłany: 2018-05-05, 07:36
|
[Cytuj]
|
|
melloon napisał/a: | "Biały szkwał na Mazurach" czy " Słońce w Giżycku" ?
Jak myślisz, który tytuł przyciągnie więcej lemingów ? |
Na Mazurach nie występuje zjawisko Białego Szkwału. Proszę nie powielać nieprawdziwych sloganów medialnych. |
|
|
|
Wiatromen
Pomógł: 4 razy Dołączył: 02 Maj 2015 Posty: 55 Skąd: okolice Gołdapi
|
Wysłany: 2018-05-05, 08:32
|
[Cytuj]
|
|
pzaw napisał/a: | Burze nadchodzące z zachodu krążą nad jeziorem i lubią się wracać.. |
Burze nigdy nie wracają, co najwyżej dobudowują się. :) |
|
|
|
~Rafał1960
Pomógł: 11 razy Wiek: 59 Dołączył: 02 Paź 2014 Posty: 1623 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2018-05-05, 09:37
|
[Cytuj]
|
|
najmita napisał/a: |
A tak przy okazji. Czy wiecie ile może ważyć chmura burzowa?
Taka o średnicy 10km i wysokości do 15km.... - 3-4 miliardy ton. |
To może nawet zmiażdżyć jacht, który nie spłynie do portu |
|
|
|
Wiatromen
Pomógł: 4 razy Dołączył: 02 Maj 2015 Posty: 55 Skąd: okolice Gołdapi
|
Wysłany: 2018-05-05, 10:14
|
[Cytuj]
|
|
21.06.13 roku.
Obraz radarowy sprzed 5 lat widać początkowo wyraźną linię wiatrową, wkraczając na wschód mazur, zaczyna się rozpadać. Hmm dziwne ?
Burze w N-E części Mazur obserwuje od 1997r, a śledzę na zdjęciach SAT itp. od 2007. Bywały sezony naprawdę groźne przytoczę tu rok 2012 (36 burz), 2011 (27 burz), 2010 (33 burz), 2001 ( 29 burz), 1999 (28 burz), 1998 (33 burz), a bywały również sezony bardzo słabe jak rok 2009 (7 burz), 2003 (14 burz), 2002 (13 burz).
Od 3 do 4 lat w moim regionie, czyli (powiat gołdapski) burze są mniej intensywne, co mogę zauważyć to burze dosyć często, omijają mnie od strony N-W lub S-E być może ( to tylko moja sugestia) mieszkam na wzniesieniu około 230m tam, gdzie burze mnie mijają jest o 100 m. niżej- sugestie ? Wpływ ortograficzny.
Po drugie, mieszkam bardzo blisko Puszczy Boreckiej, często zauważyłem, że las ma również duży oddziaływanie na powstanie lub zanik komórek burzowych.
Przykład z 6.06 z roku 2014.
Burza powstała dokładnie za lasem. 31.07 również podobna sytuacja. https://www.youtube.com/watch?v=jqMrWOtPeEM https://www.youtube.com/watch?v=S34UG_CEF48
Według moich spostrzeżeń największe szanse na burze są wtedy, gdy komórki są już dobrze rozbudowane i często na radarach można już spostrzec formacje liniowe. https://www.youtube.com/w...kULZboGd8&t=94s https://www.youtube.com/w...kULZboGd8&t=94s https://youtu.be/4pNtk0vaesc?t=1m3s
Nie gwarantuje to 100 % pewności, bywały takie burze, które mimo wału dochodząc do mnie lub lekko za mną rozsypywały się, dając tylko kilka wyładowań. Najczęstszy kierunek to S-W,S,S-E, przy chłodnej masie to N-W.
Reasumując burze naprawdę trudno przewidzieć czy dojdą do obserwatora, czy nie, ma na to wiele wpływu, począwszy od terenu po ruchy wznoszące w danym dniu.
capture6.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 4870 raz(y) 33,85 KB |
|
Ostatnio zmieniony przez Wiatromen 2018-05-05, 10:15, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
~melloon
Pomógł: 2 razy Wiek: 88 Dołączył: 29 Sie 2017 Posty: 313 Skąd: B-B
|
Wysłany: 2018-05-05, 12:34
|
[Cytuj]
|
|
mazury.info.pl napisał/a: | Na Mazurach nie występuje zjawisko Białego Szkwału. Proszę nie powielać nieprawdziwych sloganów medialnych. |
No właśnie o to mi chodzi. Mało kogo interesuje że na Mazurach jest piękna pogoda
(oprócz tych bezpośrednio zainteresowanych oczywiście ), bo to nudne.
Dlatego pismaki podnoszą rangę każdej burzy. Niestety. |
|
|
|
~Świerszcz
Pomógł: 9 razy Wiek: 50 Dołączył: 16 Lut 2013 Posty: 796 Skąd: Wawa
|
Wysłany: 2018-05-05, 12:58
|
[Cytuj]
|
|
Zgodnie ze starą dziennikarską zasadą:
- Nic tak nie ożywi wiadomości jak trup... |
|
|
|
<|Andrzej Drago
Pomógł: 115 razy Wiek: 71 Dołączył: 12 Maj 2013 Posty: 3689 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2018-05-05, 13:34
|
[Cytuj]
|
|
Wiatromen napisał/a: |
Reasumując burze naprawdę trudno przewidzieć czy dojdą do obserwatora, czy nie, ma na to wiele wpływu, począwszy od terenu po ruchy wznoszące w danym dniu. |
Dziękuję Kolego , bardzo ciekawy materiał |
|
|
|
tsa
Pomógł: 1 raz Dołączył: 12 Maj 2011 Posty: 110 Skąd: Sailforum.pl
|
Wysłany: 2018-05-05, 14:35
|
[Cytuj]
|
|
melloon napisał/a: |
Dlatego pismaki podnoszą rangę każdej burzy. Niestety. | Za to forumowczaki nie darują żywemu nawet odbijacza na burcie :))) |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
| strona
główna | internet
| o serwisie |
(C) 2008 Copyright by mazury.info.pl
CZARTER JACHTÓW NA MAZURACH NOCLEGI NA MAZURACH
| |
|