FORUM.mazury.info.pl - Absolutnie wszystko o Mazurach


Forum MAZURY.INFO.PL Strona Główna Forum MAZURY.INFO.PL
założone 15 maja 2008r.

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Przepisy kulinarne - karaś srebrzysty (japoniec)
Autor Wiadomość
~Rafał1960

Pomógł: 11 razy
Wiek: 59
Dołączył: 02 Paź 2014
Posty: 1624
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2017-10-27, 12:08   Przepisy kulinarne - karaś srebrzysty (japoniec) [Cytuj]

Ostatnio złowiłem 20 takich sztuk 37 cm+, każdy powyżej kilograma.
Rekordowy miał 42 cm/1,7 kg.

Co z tym zrobić, żona marudzi że znoszę śmieci a ja wiem, że to kwestia przepisu i wykonania
by ze smakiem zjeść tego obcego chwasta.

Macie jakieś sprawdzone przepisy, co zrobić z tą rybką?
Są amatorzy smażonego w zalewie octowej, żeby rozpuścić multum małych osteczek.
Są też tacy, co się nie bawią, na patelnię drania i potem się gimnastykują z ośćmi.
 
 
~extant

Pomógł: 349 razy
Dołączył: 02 Lis 2010
Posty: 14954
Skąd: Wawa
Wysłany: 2017-10-27, 16:00   Re: Przepisy kulinarne - karaś srebrzysty (japoniec) [Cytuj]

Rafał1960 napisał/a:
...
Macie jakieś sprawdzone przepisy, co zrobić z tą rybką?
Są amatorzy smażonego w zalewie octowej, żeby rozpuścić multum małych osteczek.
...

Jadłem np. leszcze (też bardzo ościste ryby) smażone w zalewie octowej i były super :-)
Ostatnio zmieniony przez extant 2017-10-27, 16:00, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
~Margarita

Pomogła: 22 razy
Dołączyła: 19 Sie 2009
Posty: 748
Wysłany: 2017-10-27, 16:02    [Cytuj]

Kotleciki rybne :lol:

- 1 kg ryby - jakie kto ma, może być karaś z Japonii ;-)
-2 jajka
-1/3 do 1 szklanki bułki tartej
- 1 średnia cebula
-sól, pieprz, czosnek, zioła prowansalskie
-posiekana natka pietruszki lub koperku
-czerstwa lub średnio świeża bułka
-olej do smażenia i trochę masła klarowanego (nie jest konieczne)

Rybę oczyszczoną i w miarę odfiletowaną (mniejsze ości nie przeszkadzają) zmielić w maszynce lub malakserze.
Cebulę pokroić i lekko zrumienić na patelni na maśle klarowanym lub oleju.
Wymieszać z masą rybną,
wbić jajka,
dodać bułkę wcześniej namoczoną w mleku lub wodzie i odciśniętą,
pokrojoną natkę pietruszki lub koperku, co kto lubi.
posolić, , dodać pieprzu i czosnku do smaku, trochę ziół prowansalskich
Wymieszać dobrze, a jeśli masa jest zbyt rzadka do formowania kotlecików, dodać trochę bułki tartej.
Potem obtaczać uformowane kotleciki w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju do zrumienienia.

Bardzo smaczne i nie trzeba czekać aż ości w occie zmiękną, nie trzeba gimnastykować się z ościami w smażonej postaci.
Można za to nadmiar zamrozić, żeby nie jeść tego samego trzy dni z rzędu 8-)
 
 
Bombel

Dołączył: 07 Lis 2014
Posty: 2
Wysłany: 2017-10-27, 16:41    [Cytuj]

[quote="Margarita"]Kotleciki rybne :lol:

- 1 kg ryby - jakie kto ma, może być karaś z Japonii ;-)
-2 jajka
-1/3 do 1 szklanki bułki tartej
- 1 średnia cebula
-sól, pieprz, czosnek, zioła prowansalskie
-posiekana natka pietruszki lub koperku
-czerstwa lub średnio świeża bułka
-olej do smażenia i trochę masła klarowanego (nie jest konieczne)


Przepis niezły, ale...
Ja zawsze dodaję na 1 kg ryby ca 15-20 dkg wędzonki. ( słonina, ew. tłusty boczek). Zdecydowanie poprawia smak i w czasie smażenia kotlety nie nasiąkają tak olejem.
 
 
<|Tobo

Pomógł: 46 razy
Wiek: 43
Dołączył: 04 Cze 2015
Posty: 3423
Skąd: ok.Łomży
Wysłany: 2017-10-27, 17:07    [Cytuj]

Karasia natrzeć na noc mieszaniną czosnku + sok z cytryny + sól + jakieś zioła, co kto lubi. Pod przykryciem w lodówce. Po takiej nocy obojętnie co z nim zrobisz będzie smaczny. Lubię obsypać byle zielskiem i w naczyniu żaroodpornym do piekarnika.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
[ ODPOWIEDZ ]
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group

MAZURY INFO PL - KONTAKT

| strona główna | internet | o serwisie |
(C) 2008 Copyright by mazury.info.pl

CZARTER JACHTÓW NA MAZURACH NOCLEGI NA MAZURACH