FORUM.mazury.info.pl - Absolutnie wszystko o Mazurach


Forum MAZURY.INFO.PL Strona Główna Forum MAZURY.INFO.PL
założone 15 maja 2008r.

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Świeżynka z dzika albo jelenia
Autor Wiadomość
~piotrb

Pomógł: 11 razy
Wiek: 46
Dołączył: 19 Sie 2011
Posty: 532
Skąd: Sulejówek
Wysłany: 2017-10-28, 20:32    [Cytuj]

dzięki goooooogle wybór padł na takie oto danie, skomplikowane chyba nie jest, a jak smakuje to będę mógł napisać po 05.11

Gulasz z sarny lub jelenia
50 dkg udźca lub łopatki bez kości,
tłuszcz, jaki?, boczek, smalec wieprzowy?
2 dkg mąki,
8 dkg cebuli,
15 dkg jabłek kwaśnych, 4 dkg dżemu śliwkowego,
5 dkg migdałów,
2 dkg tartego razowego chleba,
100 ml octu,
200 ml wody, sól,
jałowiec,
rozmaryn,
pieprz do smaku.
Mięso umyć, wyżyłować, pokrajać w kostkę, zalać wrzącym octem wymieszanym z wodą i przyprawami, pozostawić w chłodnym miejscu na 2 godziny. Następnie osuszyć, posypać przyprawami i mąką, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu razem z obraną i opłukaną oraz pokrajaną w kostkę cebulą, skropić wodą i dusić na małym ogniu pod przykryciem. Migdały sparzyć wrzącą wodą, obrać ze skórki. Jabłka umyć, obrać, przekrajać na pół, usunąć gniazda nasienne, pokrajać w cząstki, dodać do mięsa pod koniec gotowania razem z migdałami, dżemem, chlebem i przyprawami. Podawać z ziemniakami drążonymi i surówkami.
 
 
~najmita

Pomógł: 71 razy
Wiek: 65
Dołączył: 09 Paź 2014
Posty: 5485
Skąd: Ruciane-Nida
Wysłany: 2017-10-28, 23:23    [Cytuj]

Piotr, do tego przepisu miałbym jedną uwagę. Nie wrzucałbym cebuli na jedną patelnię razem z mięsem. Ja cebulę wolałbym zeszklić na oddzielnej patelni na smalcu i dodał ją dopiero do duszenia. Do reszty przepisu nie odnoszę się bo nie jadłem nigdy takiej potrawy.
Jeszce jedną mam uwagę, czasami dziczyznę może być czuć "wiatrem", trzeba przyjąć ten smak jako właściwość dziczyzny tak jak smak wełny w baraninie. Niektórzy próbują te smaki (zapachy) maskować przyprawami, ja przyjmuję to jako zaletę, coś co odróżnia od strawy powszedniej.
 
 
~piotrb

Pomógł: 11 razy
Wiek: 46
Dołączył: 19 Sie 2011
Posty: 532
Skąd: Sulejówek
Wysłany: 2017-10-29, 08:26    [Cytuj]

Cenna uwaga, dziękuję, zobaczymy czy coś z tego wyjdzie bo z informacji Nadleśnictwa Miłomłyn i pewnie w innych też, to sprzedają całe tusze.
Podobno sarenkę można kupić w sklepie z czerwonym kropkowanym robalem ;-)

info Nadleśnictwa Miłomłyn:

Kilka informacji dotyczących sprzedaży:

1. Dostępność dziczyzny w ciągu roku będzie zależała od gatunków i związanych z nimi okresami polowań.

2. Zamówienia na określoną tuszę zwierzyny należy składać telefonicznie lub e-mailowo na podane powyżej dane do kontaktu.

3. Sprzedaż tusz odbywa się po telefonicznej informacji od leśniczego ds. łowieckich o możliwości nabycia i ustaleniu terminu odbioru.

4. Tusze dzików sprzedawane są wyłącznie po stwierdzonym, na podstawie przeprowadzonego na koszt nadleśnictwa badania, ujemnym wyniku na obecność włośni.

5. Sprzedawane tusze dzików, jeleni i saren są w skórze z łbem ( oprócz samców zwierzyny płowej ),po wypatroszeniu.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
[ ODPOWIEDZ ]
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group

MAZURY INFO PL - KONTAKT

| strona główna | internet | o serwisie |
(C) 2008 Copyright by mazury.info.pl

CZARTER JACHTÓW NA MAZURACH NOCLEGI NA MAZURACH