FORUM.mazury.info.pl - Absolutnie wszystko o Mazurach


Forum MAZURY.INFO.PL Strona Główna Forum MAZURY.INFO.PL
założone 15 maja 2008r.

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: mazury.info.pl
2014-09-15, 21:47
Gdzie dobrze zjeść na Mazurach?
Autor Wiadomość
mazury.info.pl
Administrator
pies ogrodnika

Pomógł: 430 razy
Dołączył: 15 Maj 2008
Posty: 27709
Skąd: Giżycko
Wysłany: 2019-08-14, 11:58    [Cytuj]

taras napisał/a:
Dla mnie to największy problem na Mazurach, nadal nie trafiłem tam na pieczywo, które by chociażby przypominało to z mojej tradycyjnej piekarni za rogiem. A szukam od ponad 30stu lat ;)


Jeżeli kupujesz w marketach, to czego się spodziewałeś? :-P
 
 
<|taras

Pomógł: 9 razy
Dołączył: 15 Sie 2012
Posty: 560
Skąd: Bytom
Wysłany: 2019-08-14, 12:07    [Cytuj]

mazury.info.pl napisał/a:
taras napisał/a:
Dla mnie to największy problem na Mazurach, nadal nie trafiłem tam na pieczywo, które by chociażby przypominało to z mojej tradycyjnej piekarni za rogiem. A szukam od ponad 30stu lat ;)


Jeżeli kupujesz w marketach, to czego się spodziewałeś? :-P

Ty jak zwykle wiesz lepiej gdzie kupuję, szczególnie te 20 i więcej lat temu
Ostatnio zmieniony przez taras 2019-08-14, 12:11, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
~Emill`76

Pomógł: 58 razy
Wiek: 43
Dołączył: 08 Cze 2013
Posty: 4020
Skąd: Mazowsze Północne
Wysłany: 2019-08-14, 12:24    [Cytuj]

taras napisał/a:
mazury.info.pl napisał/a:
taras napisał/a:
Dla mnie to największy problem na Mazurach, nadal nie trafiłem tam na pieczywo, które by chociażby przypominało to z mojej tradycyjnej piekarni za rogiem. A szukam od ponad 30stu lat ;)


Jeżeli kupujesz w marketach, to czego się spodziewałeś? :-P

Ty jak zwykle wiesz lepiej gdzie kupuję, szczególnie te 20 i więcej lat temu


Zajrzyj po pieczywo do mniejszych sklepików , a najlepiej GS lub PSS . Inna bajka niż to scierwo marketowe . Polecam też nabiał - szczególnie z OSM Giżycko i Olecko .
 
 
mazury.info.pl
Administrator
pies ogrodnika

Pomógł: 430 razy
Dołączył: 15 Maj 2008
Posty: 27709
Skąd: Giżycko
Wysłany: 2019-08-14, 12:45    [Cytuj]

taras napisał/a:
mazury.info.pl napisał/a:
taras napisał/a:
Dla mnie to największy problem na Mazurach, nadal nie trafiłem tam na pieczywo, które by chociażby przypominało to z mojej tradycyjnej piekarni za rogiem. A szukam od ponad 30stu lat ;)


Jeżeli kupujesz w marketach, to czego się spodziewałeś? :-P

Ty jak zwykle wiesz lepiej gdzie kupuję, szczególnie te 20 i więcej lat temu


20-30 lat temu z powodzeniem działały w Giżycku rodzinne piekarnie. Można było kupić w nich chleb prosto z pieca. Wypieki były trzy razy dziennie. kupowałem połowę małego chleba, wyjadałem środek, a następnie chrupiącą skórkę. Wszystko na naturalnym zakwasie.

Dziś w Giżycku została jedna niedaleko Ekomariny, przy ul. Dąbrowskiego, ale chleb rzadko w niej widuję. Ludzie wolą "ciepłe bułeczki prosto z mrożonek" w marketach, więc małe piekarnie upadły, podobnie jak kioski Ruch (w większości).
 
 
~plitkin
Stangret

Pomógł: 199 razy
Wiek: 41
Dołączył: 16 Maj 2008
Posty: 9321
Wysłany: 2019-08-14, 13:51    [Cytuj]

Emill`76 napisał/a:

Inna bajka niż to scierwo marketowe .


Ciekawe sformułowanie. Jakiś czas temu za dużo łagodniejsze dostałem porządną reprymendę :roll:
Ja w markecie w Giżycku kupuję bardzo dobre pieczywo.
Ostatnio zmieniony przez plitkin 2019-08-14, 13:52, w całości zmieniany 2 razy  
 
 
mazury.info.pl
Administrator
pies ogrodnika

Pomógł: 430 razy
Dołączył: 15 Maj 2008
Posty: 27709
Skąd: Giżycko
Wysłany: 2019-08-14, 13:56    [Cytuj]

Chyba nie masz na myśli sieci tylko sklep firmowy w tym samym baraku?
 
 
~Emill`76

Pomógł: 58 razy
Wiek: 43
Dołączył: 08 Cze 2013
Posty: 4020
Skąd: Mazowsze Północne
Wysłany: 2019-08-14, 14:05    [Cytuj]

plitkin napisał/a:
Emill`76 napisał/a:

Inna bajka niż to scierwo marketowe .


Ciekawe sformułowanie. Jakiś czas temu za dużo łagodniejsze dostałem porządną reprymendę :roll:
Ja w markecie w Giżycku kupuję bardzo dobre pieczywo.


Masz rację Wiktorze . Powinienem doprecyzować, że chodziło mi o kategorię pieczywa , o której pisał Zbyszek - rozmrażane z półproduktu i pieczone na miejscu.

W porównaniu do świeżutkiego pieczywa z GS Miłki , czy PSS Giżycko , użyte przeze mnie określenie do tej "mrożonki" , jest imho uzasadnione .

Oczywiście w marketach jest obecne również pieczywo całkiem niezłe - choćby chleb na żytnim zakwasie z SPC Warszawa itp .
 
 
~plitkin
Stangret

Pomógł: 199 razy
Wiek: 41
Dołączył: 16 Maj 2008
Posty: 9321
Wysłany: 2019-08-14, 15:44    [Cytuj]

mazury.info.pl napisał/a:
Chyba nie masz na myśli sieci tylko sklep firmowy w tym samym baraku?


Nie, mam na myśli sieciówkę. W Lidlu chlebki żytnie "fińskie" są wg mnie jednym z najlepszych rodzajów pieczywa żytniego.
 
 
szeglarz

Dołączył: 06 Sie 2018
Posty: 82
Skąd: mazowieckie
Wysłany: 2019-08-14, 16:10    [Cytuj]

Kiedyś super chleb był w piekarni w Wydminach. Nie wiem czy jeszcze działa.
 
 
~familiant

Pomógł: 23 razy
Dołączył: 18 Maj 2008
Posty: 1211
Skąd: Giżycko
Wysłany: 2019-08-14, 17:20    [Cytuj]

mazury.info.pl napisał/a:

Dziś w Giżycku została jedna niedaleko Ekomariny, przy ul. Dąbrowskiego, .

Prawdopodobnie ma być zlikwidowana, brak ludzi do pracy
 
 
mazury.info.pl
Administrator
pies ogrodnika

Pomógł: 430 razy
Dołączył: 15 Maj 2008
Posty: 27709
Skąd: Giżycko
Wysłany: 2019-08-14, 17:37    [Cytuj]

familiant napisał/a:
mazury.info.pl napisał/a:

Dziś w Giżycku została jedna niedaleko Ekomariny, przy ul. Dąbrowskiego, .

Prawdopodobnie ma być zlikwidowana, brak ludzi do pracy


Ludzie do pracy to kwestia wyłącznie wynagrodzenia na odpowiednim poziomie. Niestety mała rodzinna piekarnia nie ma szans konkurować z sieciówkami, a przeciętnego klienta interesuje wyłącznie cena. Takie czasy.
 
 
~najmita

Pomógł: 71 razy
Wiek: 65
Dołączył: 09 Paź 2014
Posty: 6014
Skąd: Ruciane-Nida
Wysłany: 2019-08-14, 21:08    [Cytuj]

Małe piekarnie mają problem z powodu pracy w nocy. Pieczywo o 5:00 ma już być w sklepach. Mało jest chętnych do pracy "ciągle" w nocy. Bo chyba nie rozmawiamy o pieczywie, które "pieką" automaty?
 
 
~Prem

Pomógł: 10 razy
Wiek: 54
Dołączył: 03 Lis 2013
Posty: 383
Skąd: Olsztyn
Wysłany: 2019-08-15, 08:50    [Cytuj]

Wczoraj po południu żona szukała chleba w sklepach firmowych dużej piekarni. I nie mogła znaleźć. Wreszcie poszła do małej piekarni i tam mieli chleba pod dostatkiem. Więc jak to jest?
W ogóle to proponuję przenieść te chlebowe dyskusje do osobnego wątku.
 
 
driver_szymo

Dołączył: 29 Lip 2019
Posty: 7
Wysłany: 2019-08-15, 11:29    [Cytuj]

Co do chleba na Mazurach to niestety prawda. Nawet małe rodzinne piekarnie mają tam inną recepture niż w innych częściach polski i jak dla mnie to ten chleb faktycznie jest tam kiepski.
 
 
~plitkin
Stangret

Pomógł: 199 razy
Wiek: 41
Dołączył: 16 Maj 2008
Posty: 9321
Wysłany: 2019-08-15, 11:43    [Cytuj]

driver_szymo napisał/a:
Co do chleba na Mazurach to niestety prawda. Nawet małe rodzinne piekarnie mają tam inną recepture niż w innych częściach polski i jak dla mnie to ten chleb faktycznie jest tam kiepski.


Całkiem smaczne bułki kupuję w Teresce. Chyba z Kruklanek. Tam też jest dobry chleb żytni z metra z którejś lokalnej piekarni. W Lidlu są smaczne te chlebki fińskie.
 
 
~najmita

Pomógł: 71 razy
Wiek: 65
Dołączył: 09 Paź 2014
Posty: 6014
Skąd: Ruciane-Nida
Wysłany: 2019-08-15, 20:44    [Cytuj]

driver_szymo napisał/a:
Co do chleba na Mazurach to niestety prawda. Nawet małe rodzinne piekarnie mają tam inną recepture niż w innych częściach polski i jak dla mnie to ten chleb faktycznie jest tam kiepski.


Jakie i gdzie, i z jakiej piekarni pieczywo kupowałeś na Mazurach?
 
 
driver_szymo

Dołączył: 29 Lip 2019
Posty: 7
Wysłany: 2019-08-16, 06:14    [Cytuj]

najmita napisał/a:


Jakie i gdzie, i z jakiej piekarni pieczywo kupowałeś na Mazurach?


Ciężko mi odpowiedzieć na to pytanie. Ale pieczywo kupowane w Krzyżach. Tak że pewnie jakaś piekarnia z Rucianego.
Ostatnio zmieniony przez driver_szymo 2019-08-16, 06:14, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
~najmita

Pomógł: 71 razy
Wiek: 65
Dołączył: 09 Paź 2014
Posty: 6014
Skąd: Ruciane-Nida
Wysłany: 2019-08-16, 07:44    [Cytuj]

W większości sklepów spożywczych oferowane jest pieczywo z dwóch lub więcej piekarni. Pieczywo z piekarni w Rucianem jest dobrej jakości.
 
 
el_doctore

Pomógł: 2 razy
Wiek: 41
Dołączył: 04 Lip 2016
Posty: 171
Skąd: Kraków
Wysłany: 2019-08-16, 08:47    [Cytuj]

Pytanie, które postawiłem, zmierzało do tego, aby się tutaj miłośnicy żeglowania podzielili się informacjami, gdzie na szlaku WJM można kupić dobre pieczywo. Wysłuchiwanie rad w stylu, abym nie kupował w marketach, a tylko w piekarniach... pozostawię bez komentarza. Nie rozumiem dlaczego możemy opisywać, że dobra ryba jest tu, a schabowy tam jest, a nie mogę (możemy) uzyskać informacji o dobrym - lokalnym - pieczywie. Z dyskusji wynika, że jest to problem. Powtarzam, nie mam zamiaru kupować w markecie, ale chciałbym wiedzieć czy w Rynie, czy w innym małym porcie mogę zaopatrzyć się w dobry chleb, bułki,etc. Z jednej strony szacunek do chleba w naszym kraju jest ogromny, a jak się temat zgłębi, to zostają mrożonki. Do dobrych bagietkowni we Francji po świeże produkty ustawiają się kolejki. Wiem, u nas się nie opłaca...
 
 
mazury.info.pl
Administrator
pies ogrodnika

Pomógł: 430 razy
Dołączył: 15 Maj 2008
Posty: 27709
Skąd: Giżycko
Wysłany: 2019-08-16, 09:33    [Cytuj]

el_doctore napisał/a:
Z jednej strony szacunek do chleba w naszym kraju jest ogromny, a jak się temat zgłębi, to zostają mrożonki.


Przepraszam, że znów wejdę w słowo, ale szacunek do chleba mają już jedynie ludzie starsi, którzy zaznali prawdziwej biedy. Tymczasem już
Cytat:
"42 proc. Polaków przyznaje, że zdarza im się wyrzucać żywność, 35 proc. z nich robi to kilka razy w miesiącu. Najczęściej wyrzucane produkty to pieczywo <...>"

.https://www.forbes.pl/gospodarka/marnowanie-zywnosci-w-polsce-dane-z-2018-r/8etbgkq

Cóż złego jest w wyrażeniu prywatnej opinii na temat pieczywa w marketach? Tym bardziej, że opartej o fakty.
Cytat:
"tak naprawdę kupujemy odgrzaną mrożoną masę naszpikowaną chemią, która przeleżała kilka miesięcy w magazynowych zamrażarkach. <...> Żeby taka masa, nawet schłodzona, przetrwała bez szwanku i po upieczeniu smakowała jak najświeższe pieczywo, niezbędne okazuje się dodanie do niej wielu ulepszaczy i konserwantów. Większość z nich może wywoływać m.in. alergie."

.https://kobieta.onet.pl/zdrowie/pieczywo-z-biedronki-lidla-czy-tesco-czy-naprawde-jest-swieze/s37rrs

Miałem w rodzinie piekarza "starej daty" (uruchamiał piekarnie m.in. w Wilnie). Twierdził, że najtrudniejszym warunkiem do spełnienia, aby chleb był dobry jest utrzymanie wysokiej jakości zakwasu. To jest podobno prawdziwa sztuka i w dobrych piekarniach taki zakwas jest utrzymywany w odpowiednim stanie nawet przez kilkadziesiąt lat.
Ponieważ utrzymanie wysokiej jakości zakwasu jest trudne i wymaga doświadczenia większość zamiast niego używa drożdży.

Odpowiadając na twoje pytanie. Dobry chleb kupisz w giżyckich Delikatesach zlokalizowanych przy rondzie na wyjeździe do Węgorzewa. Mają tam oprócz chleba "przemysłowego", jakim jest chleb Sulimski czy Kruklanecki, również wyroby "niszowe" jak chleb wspomniany wcześniej "z metra", czy litewski. Te niszowe pojawiają się w określone dni tygodnia, ale dostawy mają tak poustawiane, że prawie zawsze możesz kupić coś dobrego.

W baraku giżyckiego Kauflandu jest sklep firmowy piekarni Szabelski z Piecek. W niektóre dni mają bardzo smaczny chleb "chłopski", który cieszy się sporym wzięciem i stosunkowo trudno go trafić. Z tego co wiem mają swój sklep firmowy w Rucienem (ul. Kolejowa) oraz w Piszu. Niestety nie potrafię powiedzieć, czy jest to dobry chleb. Po prostu mi smakuje.

W innych miejscowościach też pewnie są takie miejsca, gdzie można kupić dobry chleb (lub po prostu smaczny). Warto jednak postawić pytanie, czy potrafimy odróżnić dobre pieczywo od tego, które nam po prostu smakuje? Technologia chemicznych dodatków rozwinięta jest na tyle, że przeciętny konsument nie odróżni prawdziwej wędzonki od czegoś co nie widziało dymu, a jedynie było kąpane w "dymie w płynie" (jak większość wyrobów "przemysłowych").

Ktoś może zachwycić się pieczywem z Lidla, mimo, że w różnych częściach kraju pochodzi od różnych dostawców, a sprzedawca nie informuje nawet o jego składzie, bo zapewne nie jest on identyczny w każdym markecie... albo jest wykonany z mrożonej masy. Nie wiem, bo nie kupuję chleba w markecie.

Podobnie jest z herbatą. Jeden będzie się zachwycał chemicznie aromatyzowanym wynalazkiem, inny będzie pił wyłącznie zieloną, a jeszcze inny tylko Yerbę. ;-)
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
[ ODPOWIEDZ ]
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group

MAZURY INFO PL - KONTAKT

| strona główna | internet | o serwisie |
(C) 2008 Copyright by mazury.info.pl

CZARTER JACHTÓW NA MAZURACH NOCLEGI NA MAZURACH