FORUM.mazury.info.pl - Absolutnie wszystko o Mazurach


Forum MAZURY.INFO.PL Strona Główna Forum MAZURY.INFO.PL
założone 15 maja 2008r.

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Montaż bramki do kładzenia masztu
Autor Wiadomość
<|Tobo
Tobo

Pomógł: 64 razy
Dołączył: 04 Cze 2015
Posty: 4780
Skąd: ok.Łomży
Wysłany: 2017-05-29, 21:09    [Cytuj]

A ma ktoś zdjęcia zblocza typu jak na moim zdjęciu? Nie jestem pewien prawidłowości przebiegu lin, a czeka mnie kładzenie i stawianie masztu z dzieckiem, lepiej się upewnić. Zastanawia mnie czy koniec liny - z supłami - nie powinien być przywiązany do dolnego elementu zblocza.

IMG_0254.JPG
Zblocze
Plik ściągnięto 249 raz(y) 3,37 MB

 
 
zenek

Pomógł: 270 razy
Dołączył: 12 Kwi 2009
Posty: 14937
Wysłany: 2017-05-29, 21:17    [Cytuj]

Tobo napisał/a:
Zastanawia mnie czy koniec liny - z supłami - nie powinien być przywiązany do dolnego elementu zblocza.
Moim zdaniem masz rację! Powinien być przywiązany do dolnej nieruchomej części.
 
 
~Luke

Pomógł: 32 razy
Dołączył: 07 Lut 2016
Posty: 1355
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2017-05-29, 22:15    [Cytuj]

Tobo napisał/a:
A ma ktoś zdjęcia zblocza typu jak na moim zdjęciu? Nie jestem pewien prawidłowości przebiegu lin, a czeka mnie kładzenie i stawianie masztu z dzieckiem, lepiej się upewnić. Zastanawia mnie czy koniec liny - z supłami - nie powinien być przywiązany do dolnego elementu zblocza.

To jest jakieś dziwne zblocze... Po pierwsze, to dziwne jest to, że przetyczka blokująca stanowi jednocześnie oś jednej z rolek (???) Po drugie, to nie bardzo rozumiem, dlaczego górne bloczki są w poziomie, a dolne są jakoś dziwnie, piętrowo?
OK, znalazłem w sieci, to jest gotowy produkt, dostępny w sprzedaży.
Przeprowadź linę tak, żeby się nie krzyżowała, żeby umożliwiała dociągnięcie bloczka do bloczka. Ta lina z supłami powinna być przywiązana do dolnej części, w sumie to obojętne czy do pokładu czy do dolnego bloczka, ale w tej wersji na zdjęciu nie wiem czy nie obciera o linę za którą ciągniesz... Ogólnie to faktycznie coś tu nie tak... Nie jestem pewien, czy całość nie jest założona tył - na przód... No i ta zawleczka! Wymień obowiązkowo na okrągłą, te wsuwane lubią się same wysuwać...
 
 
<|Tobo
Tobo

Pomógł: 64 razy
Dołączył: 04 Cze 2015
Posty: 4780
Skąd: ok.Łomży
Wysłany: 2017-05-30, 16:21    [Cytuj]

Dzięki za rady... Zmartwiłem się z lekka, taki kwiatek wyskoczył, aby nie okazał się pączkiem dużego krzewu kwitnącego :-/
 
 
~najmita

Pomógł: 90 razy
Dołączył: 09 Paź 2014
Posty: 7499
Skąd: Ruciane-Nida
Wysłany: 2017-05-30, 19:22    [Cytuj]

Tomku! Wystarczyło zapytać Adama. Te bloczki chodziły na łódce wiele lat. Mówiłeś, że chcesz dorobić bramkę :roll: . Wtedy dasz inne bloczki. Tę linę możesz zaczepić do widocznego sztagownika.
 
 
<|Tobo
Tobo

Pomógł: 64 razy
Dołączył: 04 Cze 2015
Posty: 4780
Skąd: ok.Łomży
Wysłany: 2017-05-30, 19:51    [Cytuj]

Kto pyta nie błądzi, a ja nie należę do ludzi, którzy pytają tylko jednej osoby ;-) Warto poznać różne opinie, wyciągnąć wnioski. Linki zakładał poprzedni właściciel a może jeszcze wcześniejszy.
Zaczepienie do starego sztagownika raczej odpada (liny będą tarły), ale po obserwacji zdjęć chyba na dolnym zbloczu jest miejsce do zawiązania i wtedy powinno grać.
 
 
<|Tobo
Tobo

Pomógł: 64 razy
Dołączył: 04 Cze 2015
Posty: 4780
Skąd: ok.Łomży
Wysłany: 2017-05-30, 19:53    [Cytuj]

A bramka może przyszłościowo będzie, na razie i tak sporo dodatkowych inwestycji wyskoczyło. Popływamy kilka razy przez kanały i mosty - okaże się czy wytyk wystarczy.
 
 
~jachtyzklasą

Pomógł: 49 razy
Dołączył: 13 Kwi 2010
Posty: 985
Skąd: Mazury
Wysłany: 2017-05-30, 20:04    [Cytuj]

Tobo napisał/a:
A ma ktoś zdjęcia zblocza typu jak na moim zdjęciu? Nie jestem pewien prawidłowości przebiegu lin, a czeka mnie kładzenie i stawianie masztu z dzieckiem, lepiej się upewnić. Zastanawia mnie czy koniec liny - z supłami - nie powinien być przywiązany do dolnego elementu zblocza.

To jest zblocze produkcji MAST dedykowane do wytyku teleskopowego MAST. Dolne zblocze jest założone na opak, górne jest ułożone poprawnie. Tym samym lina jest kompletnie źle poprowadzona. Może znajdę zdjęcie poprawnie poprowadzonej liny. Ale w zasadzie jak się dobrze ustawi zblocze to linę bez trudu poprowadzić.
 
 
~jachtyzklasą

Pomógł: 49 razy
Dołączył: 13 Kwi 2010
Posty: 985
Skąd: Mazury
Wysłany: 2017-05-30, 20:09    [Cytuj]

Luke napisał/a:
Po pierwsze, to dziwne jest to, że przetyczka blokująca stanowi jednocześnie oś jednej z rolek

Rolka jest wytulejowana, przez tuleję rolki przechodzi bolec spinający.
 
 
<|Tobo
Tobo

Pomógł: 64 razy
Dołączył: 04 Cze 2015
Posty: 4780
Skąd: ok.Łomży
Wysłany: 2017-05-30, 20:31    [Cytuj]

Będę bardzo wdzięczny za zdjęcia. W piątek będę miał bardzo mało czasu, może uda się dopłynąć na nasze forumowe regaty jeszcze w piątek zamiast w sobotę gonić od rana.😀
 
 
~Luke

Pomógł: 32 razy
Dołączył: 07 Lut 2016
Posty: 1355
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2017-05-30, 22:03    [Cytuj]

jachtyzklasą napisał/a:
Luke napisał/a:
Po pierwsze, to dziwne jest to, że przetyczka blokująca stanowi jednocześnie oś jednej z rolek

Rolka jest wytulejowana, przez tuleję rolki przechodzi bolec spinający.

Faktycznie, przecież ja też tak mam na zbloczu Trimetu.
Tobo, rozepnij te bloczki, górny przywiąż linką do tego niewykorzystanego sztagownika, wyciągnij fał, a dolny bloczek odkręć i obróć, tak jak mówi Jacek. Przepleć linkę ponownie, powinieneś wyczaić jak linka powinna iść, tak żeby wszystkie rolki pracowały :)
I gotowe.
Ostatnio zmieniony przez Luke 2017-05-30, 22:10, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
~jachtyzklasą

Pomógł: 49 razy
Dołączył: 13 Kwi 2010
Posty: 985
Skąd: Mazury
Wysłany: 2017-05-31, 08:04    [Cytuj]

Na zdjęciu poprawnie złożone zblocze, prowadzenie linki i mocowanie jej do zblocza. Te kolejne bloczki to elementy systemu stabilizacji.

5.jpg
Plik ściągnięto 554 raz(y) 287,54 KB

Ostatnio zmieniony przez jachtyzklasą 2017-05-31, 08:05, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
~Andrzej Kowalski

Pomógł: 20 razy
Dołączył: 23 Sty 2014
Posty: 644
Skąd: Lublin
Wysłany: 2017-05-31, 08:46    [Cytuj]

Moim zdaniem dolne zblocze jest zainstalowane prawidłowo a nie odwrotnie jak wyżej pisał Jacek. Nie wiem tylko po co ta cała konstrukcja na dziobie, przecież powinno być to zblocze przypięte do sztagownika będącego na pokładzie. Może chodziło o przesuniecie mocowania sztagu do przodu w celu przesunięcia środka ożaglowania? Na Tomka zdjęciu linka jest oczywiście źle poprowadzona, powinno być tak jak na zdjęciu Jacka. Tomek musi tylko pomyśleć o jakimś systemie stabilizacji ( nie tak skomplikowanym jak na zdjęciu Jacka), aby w czasie kładzenia masztu zblocze wraz z wytykiem nie kiwało się na boki. Ponieważ Tomek zmodernizował podwięzi wantowe i dzięki temu wanty kolumnowe ma zamocowane w osi obrotu masztu, to masztu stabilizować nie trzeba, wystarczy stabilizacja wytyku dwoma linkami mocowanymi do noku wytyku i do podwięzi wantowych w miejscu mocowania want kolumnowych na każdej z burt.
Ostatnio zmieniony przez Andrzej Kowalski 2017-05-31, 09:04, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
~jachtyzklasą

Pomógł: 49 razy
Dołączył: 13 Kwi 2010
Posty: 985
Skąd: Mazury
Wysłany: 2017-05-31, 09:03    [Cytuj]

Zgadza się, jest złożone poprawnie. Zresztą na zdjęciu które załączyłem jest złożone tak samo czyli poprawnie ;-)
 
 
<|Tobo
Tobo

Pomógł: 64 razy
Dołączył: 04 Cze 2015
Posty: 4780
Skąd: ok.Łomży
Wysłany: 2017-05-31, 16:29    [Cytuj]

Panowie - wielkie dziękuję. Wszystko jest jasne i klarowne :-)
 
 
Walden_Burg

Dołączył: 12 Cze 2017
Posty: 3
Wysłany: 2017-06-12, 16:06    [Cytuj]

Witam,

Mam jedno pytanie, bowiem przymierzam się do zamontowania bramki do składania masztu na moim zabytkowym Orionie.
Czy trzeba wymienić sztagownik?
Kupię patent TOPIKO.
Jesli trzeba wymienić to jak zamocować nowy?
Musze mieć chyba dojście od wnętrza łódki żeby skręcić śruby mocujące sztagownik do pokładu? A jak nie mam dojścia??
Ma ktoś jakiś pomysł na to?

Pozdr,
Walden
 
 
~Emill`76

Pomógł: 74 razy
Dołączył: 08 Cze 2013
Posty: 4701
Skąd: Mazowsze Północne
Wysłany: 2017-06-12, 18:54    [Cytuj]

Walden_Burg napisał/a:
Witam,

Mam jedno pytanie, bowiem przymierzam się do zamontowania bramki do składania masztu na moim zabytkowym Orionie.
Czy trzeba wymienić sztagownik?
Kupię patent TOPIKO.
Jesli trzeba wymienić to jak zamocować nowy?
Musze mieć chyba dojście od wnętrza łódki żeby skręcić śruby mocujące sztagownik do pokładu? A jak nie mam dojścia??
Ma ktoś jakiś pomysł na to?

Pozdr,
Walden


Z Topiko dostaniesz komplet z przystosowanym sztagownikiem z bloczkami. Będziesz musiał więc wywiercić otwory montażowe i dać dodatkowe wzmocnienie od wewnątrz. Domyślam się, że dojście będzie z forpiku ( w Orionie jest forpik ? ). Ramiona bramki będą mocowane do półpokładów ( 2 śruby x każde ramię ) Warto przed skręceniem uszczelnić pomiędzy okuciami a laminatem - sikaflexem. Samodzielnie montowałem bramkę z Topiko na poprzedniej łódce - to nic trudnego. Prawdopodobnie bedziesz musiał skrócić sztag.
 
 
Walden_Burg

Dołączył: 12 Cze 2017
Posty: 3
Wysłany: 2017-06-13, 07:29    [Cytuj]

Dzięki Emill`76 :-)
Tak jest forpik na tym zabytku heh.
Zatem zamawiam i będzie ORION full wypas!
 
 
~Emill`76

Pomógł: 74 razy
Dołączył: 08 Cze 2013
Posty: 4701
Skąd: Mazowsze Północne
Wysłany: 2017-06-13, 08:09    [Cytuj]

Walden_Burg napisał/a:
Dzięki Emill`76 :-)
Tak jest forpik na tym zabytku heh.
Zatem zamawiam i będzie ORION full wypas!


To nie będzie problemu z dojściem pod mocowania sztagownika bramki . Naprawdę warto przy okazji zrobić od spodu solidne wzmocnienie . O ile nie wlaminowując wyciętą kształtkę ze sklejki , to chociaż dać tą sklejkę ( lub grubą blachę ) jako podkładkę .
 
 
Walden_Burg

Dołączył: 12 Cze 2017
Posty: 3
Wysłany: 2017-06-13, 11:01    [Cytuj]

Ok. Dzięki za szczegóły. Tak przypuszczałem, że wzmocnienie jest konieczne.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
[ ODPOWIEDZ ]
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group

MAZURY INFO PL - KONTAKT

| strona główna | internet | o serwisie |
(C) 2008 Copyright by mazury.info.pl

CZARTER JACHTÓW NA MAZURACH NOCLEGI NA MAZURACH