Dzięki takim filmikom (mającym w internecie po kilkanaście milionów odsłon) kłódki nie stanowią już zabezpieczenia jachtu przed penetracją wnętrza przez osoby nieuprawnione.
Do sezonu jest jeszcze trochę czasu. Warto przemyśleć bardziej skuteczne zamknięcie.
Powiem tak - tego sposobu nie testowałem wydaje mi się jednak że jest dobry na tego typu kłódki , tzn. na tą Chińszczyznę z jakiegoś tam stopu , nie wiem co to za materiał , ale na pewno to nie jest stal Na każdy zamek jest sposób , wystarczy popatrzeć na YT (lock pick) Mam kolegę który w Grecji pracował jako ''klucznik'' otwierał zatrzaśnięte samochody , mieszkania itd. pokazał mi sposób na wejście do mieszkania czy piwnicy w przypadku zgubienia kluczy - przeważnie taki zamek się rozwierca , on za pomocą klucza płaskiej 10ki taką wkładkę po prostu łamał , szło to szybciej jak rozwiercenie
Dla cennego ładunku dziurę w burcie złodziej może zrobić - w laminacie to chyba nie problem.
Znam jeden przypadek, gdzie do sklepu włam był przez tylną ścianę - ocieplenie ze styropianu - ściana z pustaka - nie zajęło zbyt długo wydrapanie dziury i wyniesienie towaru.
Kiedyś zdarzyło mi się pływać na jachcie wartym ok. 10 mln zł. Miał zamknięcie suwklapy, takie jak na naszych Mazurskich łódkach i tak samo się do niego wchodziło - bez klucza Wystarczyło trochę podnieść suwklapę i zeskakiwało z zamka. Śmieliśmy się, że do samochodu za kilkadziesiąt tys. zł zakłada się alarmy, immobilizery itp, a na jacht za 10 mln wchodzi się bez problemu...
Najnowoczesniejsze samochody otwiera sie obecnie bez problemu... na "walizkę" (wzmacnacz sygnału oryginalnego pilota). Zajmuje to kilkanaście sekund. Walizkę stawiasz w poblizu oryginalnego pilota - np przy oknie, gdy wlasciciel śpi w domu... i pociągasz za klamkę drzwi w samochodzie. System samochodu "czując" próbę otwarcia samochódu "szuka" kluczyka w pobliżu. Wzmacniacz dostarcza oryginalny sygnał. Wsiadasz i odjeżdżasz.
~Luke Pomógł: 28 razy Wiek: 48 Dołączył: 07 Lut 2016 Posty: 1119 Skąd: Warszawa
Tak, napisz jeszcze gdzie kupić taki wzmacniacz...
A tak na prawdę, to nie w każdym przypadku jest to takie proste, wbrew pozorom sporo ludzi o tym wie i ich samochodami nie da się tak prosto odjechać.
Dlatego najskuteczniejsze zabezpieczenia, to rozwiązania nie standardowe - przy odrobinie smykałki , każdy może zrobić samodzielnie ...
Kolega przykładowo , wstawił na wiązce idącej do komputera , przełącznik ... rozłączający 2 piny , bez których uruchomienie auta nie jest możliwe . Przełącznik oczywiście odpowiednio ukryty ... Złodziej musiałby przyjechać lawetą , by ukraść to auto ...
Pewnym rozwiązaniem jest również nie kupowanie niemieckich samochodów... sle to temat na inną dyskusję.
Wracając do tematu. Swoją łódź monitoruję elektronicznie, dzięki temu wiem nie tylko gdzie aktualnie się znajduje, a nawet kto i kiedy się koło niej kręci.
Pewnym rozwiązaniem jest również nie kupowanie niemieckich samochodów... sle to temat na inną dyskusję. :
Statystyki kradziezy wskazuja na to, ze auta azjatyckie rowniez sa kradzione. nalezy wiec kupowac auta rosyjskie! Tych nie ma w statystykach kradzieży!
Zamykanie jachtu na kódkę trochę nez sensu. Do czego ta kłódka ma być przyczepiona?
Taki wymóg spowodował u mnie zmianę ubezpieczyciela.
Na marginesie w Niemczech notuje się około 1000 kradzieży związanych z uprawianiem żeglarstwa. Głównie są to silniki przyczepne i łódki wędkarskie, ale zdarzają się też i kradzieże większych jachtów. Ostatni skradziono Voyagera 850 i szczęśliwie odnalziono.
Skuteczność policji, chyba podobnie jak i w Polsce jest żadna. Co zastaniawia, np. w tym roku skradziono jacht pełnomorski.....
Jak jeszcze stacjonowałem u Edka (Bogdana), to sąsiad z pomostu przypinał chyba sasankę łańcuchem i kłódką do pomostu. Wtedy pukałem się w czoło, aż kiedyś doczytałem o warunkach ubezpieczenia jachtu... I wtedy też puknąłem się w czoło... :D
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum