FORUM.mazury.info.pl - Absolutnie wszystko o Mazurach


Forum MAZURY.INFO.PL Strona Główna Forum MAZURY.INFO.PL
założone 15 maja 2008r.

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
PGE
Autor Wiadomość
pough
gorszego sortu

Pomógł: 185 razy
Dołączył: 15 Lis 2009
Posty: 13234
Wysłany: 2016-01-13, 11:15   PGE [Cytuj]

Może kto mi wyjaśni, czemu PGE musi kilka razy w roku robić planowane wielogodzinne przerwy techniczne w dostawie prądu.
Nigdzie na świecie tego nie doświadczyłem, ba nawet w W-wie na osiedlach to nie występuje. :evil:
 
 
~extant

Pomógł: 349 razy
Dołączył: 02 Lis 2010
Posty: 14955
Skąd: Wawa
Wysłany: 2016-01-13, 11:28    [Cytuj]

Pewnie dlatego, że sieć przesyłowa wraz z podstacjami/transformatorami jest już stara, od lat "rabunkowo eksploatowana" i stale przeciążona. :-/
 
 
pough
gorszego sortu

Pomógł: 185 razy
Dołączył: 15 Lis 2009
Posty: 13234
Wysłany: 2016-01-13, 11:46    [Cytuj]

Ale na świecie widziałem rozwiązania w postaci by pass, albo mobilne transfo, na czas przeglądu technicznego. Czy tego nie da się zastosować w Polsce?
 
 
~darkor54

Pomógł: 24 razy
Dołączył: 26 Maj 2013
Posty: 1563
Wysłany: 2016-01-13, 12:00   Re: PGE [Cytuj]

pough napisał/a:
Może kto mi wyjaśni, czemu PGE musi kilka razy w roku robić planowane wielogodzinne przerwy techniczne w dostawie prądu.
Nigdzie na świecie tego nie doświadczyłem, ba nawet w W-wie na osiedlach to nie występuje. :evil:

Ha,ha,ha - a Ty gdzie mieszkasz - rejon energetyczny Pruszków? To normalne ( :-/ ) - ciesz się jeżeli nie wyłączą zimą na 2-3 dni. Ja któregoś roku chciałem już kupić agregat do zasilania pieca CO.
pough napisał/a:
Ale na świecie widziałem rozwiązania w postaci by pass, albo mobilne transfo, na czas przeglądu technicznego. Czy tego nie da się zastosować w Polsce?

A znasz taką piosenkę J. Kaczmarka - Oj naiwny, naiwny jak dziecko we mgle? :mrgreen:
Ostatnio zmieniony przez darkor54 2016-01-13, 12:02, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
~maski

Pomógł: 12 razy
Dołączył: 21 Sie 2012
Posty: 417
Skąd: Olsztyn
Wysłany: 2016-01-13, 13:39   Re: PGE [Cytuj]

Tak długie planowe wyłączenia zwykle wiążą się z poprawą stanu sieci więc znajdź w tym iskierkę .... :)
 
 
~Sławek
Sławek

Pomógł: 106 razy
Dołączył: 20 Maj 2008
Posty: 7182
Skąd: Charzykowy
Wysłany: 2016-01-13, 14:22   Re: PGE [Cytuj]

pough napisał/a:
Może kto mi wyjaśni, czemu PGE musi kilka razy w roku robić planowane wielogodzinne przerwy techniczne w dostawie prądu.
Nigdzie na świecie tego nie doświadczyłem, ba nawet w W-wie na osiedlach to nie występuje. :evil:

A inny operator - ma to jakieś znaczenie. U nas w Chojnicach to się nie zdarza, ale już w takim Charzykowie to prawie norma, więc nie wiem od czego to zależy.

Sławek
 
 
pough
gorszego sortu

Pomógł: 185 razy
Dołączył: 15 Lis 2009
Posty: 13234
Wysłany: 2016-01-13, 14:47    [Cytuj]

Powód chyba słuszny przedstawił extant. Dodatkowo potrafią tak zrobić, gdy przyłączają większego odbiorcę do sieci.
Ostatnio zmieniony przez pough 2016-01-13, 14:47, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
<|MirekMors

Pomógł: 94 razy
Wiek: 59
Dołączył: 06 Gru 2010
Posty: 6688
Skąd: Wawer
Wysłany: 2016-01-13, 17:12    [Cytuj]

Gdy w mojej okolicy wyłączali planowo trafo, zawsze podłączali przewoźny agregat. Dzwoń do nich, alarmuj, gróź i pruś :->
 
 
pough
gorszego sortu

Pomógł: 185 razy
Dołączył: 15 Lis 2009
Posty: 13234
Wysłany: 2016-01-13, 18:52    [Cytuj]

Widocznie w Twojej okolicy ktoś płaci za ciągłość dostawy...
A prosić się nie będę. Mam ich w du... Ze szwagrem na spółkę zamierzamy kupić generatory 8kW każdy. Mieszkamy niedaleko siebie (800 m) i nigdy jeszcze jednocześnie nam nie wyłączali. Jak będzie potrzeba to każdy z nas będzie zabezpieczony 16kW mocy.
 
 
~Piotr Lewandowski
Żeglarz/Wędkarz

Pomógł: 87 razy
Wiek: 43
Dołączył: 27 Lip 2008
Posty: 3717
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2016-01-13, 19:09    [Cytuj]

A jak już jesteśmy przy energii elektrycznej - czy ktoś z Was zmieniał dostawcę?. Najwyżej będę sobie cenił doświadczenia osób odchodzących od RWE na terenie Warszawy...
 
 
pough
gorszego sortu

Pomógł: 185 razy
Dołączył: 15 Lis 2009
Posty: 13234
Wysłany: 2016-01-13, 19:24    [Cytuj]

Ehh 16kW chyba jednak będzie trudno uzyskać, bo nie ma automatyki, by zsynchronizować dwa generatory.
 
 
~plitkin
Stangret

Pomógł: 192 razy
Wiek: 40
Dołączył: 16 Maj 2008
Posty: 9039
Wysłany: 2016-01-13, 19:41    [Cytuj]

pough napisał/a:
Ehh 16kW chyba jednak będzie trudno uzyskać, bo nie ma automatyki, by zsynchronizować dwa generatory.


Daj po 8 na każdą fazę :)
 
 
<|MirekMors

Pomógł: 94 razy
Wiek: 59
Dołączył: 06 Gru 2010
Posty: 6688
Skąd: Wawer
Wysłany: 2016-01-13, 20:10    [Cytuj]

Ile mocy potrzebujesz ? -Skoro mieszkacie 800 m od siebie to połączcie się osobnym kablem awaryjnym. Łatwiej i taniej. Chyba.
 
 
aleksiasty

Pomógł: 29 razy
Dołączył: 27 Wrz 2011
Posty: 757
Wysłany: 2016-01-13, 22:29    [Cytuj]

Pociągnięcie linii 16KW na odległość 800 metrów wyjdzie dużo drożej niż agregat 4kW.
Linia 4kW też.
Wydzielenie obwodów które są niezbędne i wystarczy dla nich 4kW również nie podniesie znacząco kosztu zasilania awaryjnego.
 
 
pough
gorszego sortu

Pomógł: 185 razy
Dołączył: 15 Lis 2009
Posty: 13234
Wysłany: 2016-01-18, 09:06    [Cytuj]

Ja tu żyć droga redakcjo? Jak tu żyć?
Kolejne planowe wyłączenie (drugie w miesiącu) :evil:
Jadę kupić agregat... a może to już trzeba spier... daleko gdzieś do cywilizacji...

PGE.png
Plik ściągnięto 3134 raz(y) 27,87 KB

 
 
~najmita

Pomógł: 71 razy
Wiek: 65
Dołączył: 09 Paź 2014
Posty: 5568
Skąd: Ruciane-Nida
Wysłany: 2016-01-18, 09:10    [Cytuj]

pough napisał/a:

... a może to już trzeba spier... daleko gdzieś do cywilizacji...


Na załączonym obrazku sugestia jest jednoznaczna... :-D
Cytat:

PRUSZKÓW
Zmień lokalizację
 
 
~darkor54

Pomógł: 24 razy
Dołączył: 26 Maj 2013
Posty: 1563
Wysłany: 2016-01-18, 11:15    [Cytuj]

pough napisał/a:
Ja tu żyć droga redakcjo? Jak tu żyć?
Kolejne planowe wyłączenie (drugie w miesiącu) :evil:

Trzeba się przyzwyczaić i pokochać - ja z rejonem energetycznym Pruszków "żyje" już 36 lat :lol: Można? - można! :mrgreen:
 
 
pough
gorszego sortu

Pomógł: 185 razy
Dołączył: 15 Lis 2009
Posty: 13234
Wysłany: 2016-02-22, 10:45    [Cytuj]

darkor54 napisał/a:
... Można?...
Nie ma innego wyjścia... Dzisiaj jakaś awaria, chyba z powodu wiatru, ale przecież nie tak dawno wyłączenia planowane na wycinki miały zapewnić sprawność i odporność na tego typu awarie...
 
 
~darkor54

Pomógł: 24 razy
Dołączył: 26 Maj 2013
Posty: 1563
Wysłany: 2016-02-22, 11:47    [Cytuj]

pough napisał/a:
darkor54 napisał/a:
... Można?...
Nie ma innego wyjścia... Dzisiaj jakaś awaria, chyba z powodu wiatru, ale przecież nie tak dawno wyłączenia planowane na wycinki miały zapewnić sprawność i odporność na tego typu awarie...

Nic nowego mnie dzisiaj rano też wyłączyli gdy byłem w trakcie porannej toalety - i co - i nic ;-) Pokochaj to, że mieszkach w "pięknych okolicznościach przyrody" - a prąd no cóż jesteś żeglarzem zasilaj się z bateryki :lol: :mrgreen:
 
 
mazury.info.pl
Administrator
pies ogrodnika

Pomógł: 422 razy
Dołączył: 15 Maj 2008
Posty: 26508
Skąd: Giżycko
Wysłany: 2016-02-22, 11:52    [Cytuj]

Solary na dach, generator w piwnicy, internet LTE i jesteś samowystarczalny. ;-)
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
[ ODPOWIEDZ ]
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group

MAZURY INFO PL - KONTAKT

| strona główna | internet | o serwisie |
(C) 2008 Copyright by mazury.info.pl

CZARTER JACHTÓW NA MAZURACH NOCLEGI NA MAZURACH