FORUM.mazury.info.pl - Absolutnie wszystko o Mazurach


Forum MAZURY.INFO.PL Strona Główna Forum MAZURY.INFO.PL
założone 15 maja 2008r.

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Windows 10
Autor Wiadomość
pough
gorszego sortu

Pomógł: 188 razy
Dołączył: 15 Lis 2009
Posty: 13352
Wysłany: 2015-11-06, 15:03    [Cytuj]

najmita napisał/a:
....Zawieszka stała się w czasie pracy w Office, system nie reagował na klawiaturę i na myszkę (której wskaźnik zniknął)...

To jakiś bug w uruchomionej aplikacji. Następnym razem trzymając klawisz "Windowsa" na klawce wciśnij - i tutaj nie pamiętam, albo F5 albo F9. To czasem pomaga.
 
 
~extant

Pomógł: 349 razy
Dołączył: 02 Lis 2010
Posty: 14954
Skąd: Wawa
Wysłany: 2015-11-06, 15:51    [Cytuj]

pough napisał/a:
najmita napisał/a:
....Zawieszka stała się w czasie pracy w Office, system nie reagował na klawiaturę i na myszkę (której wskaźnik zniknął)...

To jakiś bug w uruchomionej aplikacji. Następnym razem trzymając klawisz "Windowsa" na klawce wciśnij - i tutaj nie pamiętam, albo F5 albo F9. To czasem pomaga.

Taaa... pomaga szczególnie kiedy system wisi i nie reaguje na klawę i mychę. ;-) :-P
Ostatnio zmieniony przez extant 2015-11-06, 15:52, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
pough
gorszego sortu

Pomógł: 188 razy
Dołączył: 15 Lis 2009
Posty: 13352
Wysłany: 2015-11-06, 16:06    [Cytuj]

extant napisał/a:
pough napisał/a:
najmita napisał/a:
....Zawieszka stała się w czasie pracy w Office, system nie reagował na klawiaturę i na myszkę (której wskaźnik zniknął)...

To jakiś bug w uruchomionej aplikacji. Następnym razem trzymając klawisz "Windowsa" na klawce wciśnij - i tutaj nie pamiętam, albo F5 albo F9. To czasem pomaga.

Taaa... pomaga szczególnie kiedy system wisi i nie reaguje na klawę i mychę. ;-) :-P

Właśnie wtedy, kiedy nie reaguje na klawkę i mychę :-P , bo jak napisałem to może być nie zwiecha systemu tylko apki, która gubi wejścia z klawki i mychy przy jednoczesnej zmianie typu kursora na niewidoczny.
Czasem też da się przełączyć pomiędzy programami [Alt+Shift], czego większość nie robi, bo myśli, że skoro system wisi to wisi. ;-)
 
 
~extant

Pomógł: 349 razy
Dołączył: 02 Lis 2010
Posty: 14954
Skąd: Wawa
Wysłany: 2015-11-06, 16:25    [Cytuj]

pough napisał/a:
extant napisał/a:
pough napisał/a:
najmita napisał/a:
....Zawieszka stała się w czasie pracy w Office, system nie reagował na klawiaturę i na myszkę (której wskaźnik zniknął)...

To jakiś bug w uruchomionej aplikacji. Następnym razem trzymając klawisz "Windowsa" na klawce wciśnij - i tutaj nie pamiętam, albo F5 albo F9. To czasem pomaga.

Taaa... pomaga szczególnie kiedy system wisi i nie reaguje na klawę i mychę. ;-) :-P

Właśnie wtedy, kiedy nie reaguje na klawkę i mychę :-P , bo jak napisałem to może być nie zwiecha systemu tylko apki, która gubi wejścia z klawki i mychy przy jednoczesnej zmianie typu kursora na niewidoczny...

Jeżeli to tylko aktywna apka nie czyta klawiatury to dopóki z niej nie wyjdziesz to klawiaturę i tak masz... nieczynną. A przy okazji - nigdy nie spotkałem się ze skrótem Win+F5 lub F9 - jakie dokłądnie jest jego działanie ??
pough napisał/a:
Czasem też da się przełączyć pomiędzy programami [Alt+Shift], czego większość nie robi, bo myśli, że skoro system wisi to wisi. ;-)

Hmm... a nie przypadkiem: [Alt+Tab] ??
 
 
pough
gorszego sortu

Pomógł: 188 razy
Dołączył: 15 Lis 2009
Posty: 13352
Wysłany: 2015-11-06, 17:10    [Cytuj]

extant napisał/a:
...a nie przypadkiem: [Alt+Tab] ??

Tak [Alt+Tab].. moje pomyłka.

[F9+Windows]
Some have reported that pressing F9 and the Windows key simultaneously one or more times has worked to fix issues with the keyboard not working.

W Win7 działa w przypadku Firefoksa gdy przestaje reagować na klawkę, ale również zadziałało w przypadku innej apki już nie pamiętam jakiej, gdy zawisła klawka i mysz.

To nie jest oficjalny skrót Windowsa, ale coś musi robić. ;-)


PS. Podejrzewam, że resetuje System.Globalization.CultureInfo.CurrentCulture co ma związek z ustawieniami regionalnymi w tym również input z klawki, ale to tylko moje przypuszczenie.
Ostatnio zmieniony przez pough 2015-11-06, 17:17, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
~extant

Pomógł: 349 razy
Dołączył: 02 Lis 2010
Posty: 14954
Skąd: Wawa
Wysłany: 2015-11-06, 17:43    [Cytuj]

pough napisał/a:
...
[F9+Windows]
Some have reported that pressing F9 and the Windows key simultaneously one or more times has worked to fix issues with the keyboard not working.
...

O, fajnie :-) Nie znałem - dzięki, przy okazji (oby nie) wypróbuję. :-D

A jeżeli system gubi klawę/mychę, a są one na USB to można również spróbować je odłączyć, poczekać chwilę i znowu podłączyć - czasami taki reset przywraca ich prawidłowe działanie.
 
 
~najmita

Pomógł: 71 razy
Wiek: 65
Dołączył: 09 Paź 2014
Posty: 6054
Skąd: Ruciane-Nida
Wysłany: 2015-11-06, 19:49    [Cytuj]

Przejrzałem posty "od ostatniej wizyty" i odpowiem z przeskokiem.

Hardware raczej w dobrym stanie, a parametry nie są zabytkowe.
Sterowniki wyszukane i aktualizowane za pomocą programu (nie znam nazwy, młody pracował).
Klawiatura i mysz na USB. Wskaźnik myszy czasami pojawiał się u dołu ekranu na pasku.
Nie znałem kombinacji klawiszowych, jedyny zestaw jaki próbowałem to ctrl+alt+del, ale nie pojawił się ekran wyboru akcji.

Możliwe, że była to jednorazowa sytuacja, ja siadłem do PC pierwszy raz po wgraniu systemu, a syn nie zgłaszał problemów.

Dzięki za dobre rady. :-)
 
 
pough
gorszego sortu

Pomógł: 188 razy
Dołączył: 15 Lis 2009
Posty: 13352
Wysłany: 2015-11-06, 20:21    [Cytuj]

najmita napisał/a:
...Wskaźnik myszy czasami pojawiał się u dołu ekranu na pasku...

To może świadczyć, że to nie system wisiał, a właśnie apka. A czy dało się przełączyć albo uruchomić inną apkę z tego paska na dole ekranu?
 
 
~najmita

Pomógł: 71 razy
Wiek: 65
Dołączył: 09 Paź 2014
Posty: 6054
Skąd: Ruciane-Nida
Wysłany: 2015-11-06, 20:42    [Cytuj]

pough napisał/a:
najmita napisał/a:
...Wskaźnik myszy czasami pojawiał się u dołu ekranu na pasku...

To może świadczyć, że to nie system wisiał, a właśnie apka. A czy dało się przełączyć albo uruchomić inną apkę z tego paska na dole ekranu?


Nie byłem w stanie naprowadzić wskaźnika na żadną ikonę. No i po resecie pc-eta office nie przywrócił wersji roboczej.

Najbardziej prawdopodobne to zawieszenie office'a lub systemu przez office'a.

Zobaczę jak będzie chodził przy następnych okazjach.

W sumie zrobiłem OT od tematu o windows 10, ale powiem swoje zdanie.
Prędzej czy później każdy windziarz przesiądzie się na 10-tkę.
 
 
~extant

Pomógł: 349 razy
Dołączył: 02 Lis 2010
Posty: 14954
Skąd: Wawa
Wysłany: 2015-11-06, 20:54    [Cytuj]

No to wracając do Win 10 - według wcześniejszych zapowiedzi po 2 listopada Microsoft miał udostępnić pierwszą, dużą aktualizację dla systemu Windows 10. Czy faktycznie jest już ona dostępna ?? To o tyle istotne dla tych co przeszli z 7 na 10, że ta aktualizacja miała rozwiązać ostatecznie istniejący problem groźby utraty licencji na 10 jeżeli dokonamy zmiany w konfiguracji sprzętowej i to nawet niewielkiej zmiany typu zmiana modułów pamięci RAM czy aktualizacja BIOS-a płyty głównej... czytaj poniżej ->

Cytat:

Windows 10 nawet po aktualizacji BIOS-a może bezpowrotnie stracić status aktywacji.

Użytkownicy systemu operacyjnego Windows 10, wśród których najwięcej jest osób, które dokonały aktualizacji z Windowsa 7, teraz skarżą się na problemy z dokonywaniem ponownej aktywacji. Okazuje się, że niektórzy z użytkowników na własnych skórach przekonali się o tym, że nawet aktualizacja BIOS-a płyty głównej może sprawić, że aktywna licencja wygaśnie, a jej ponowne uzyskanie staje się niemożliwe.

Najnowsze problemy związane z procesem aktywacji systemu Windows 10 wynikają z tego, że w nowym wydaniu klucz licencji jest powiązany z unikatowym identyfikatorem sprzętu. Microsoft niegdyś obiecywał, że następna aktualizacja dla systemu Windows 10 poprawi sytuację. Do tego czasu jednak problemy narastają. Ogólnie przyjęło się, że aktywację "złamać" może wymiana istotnego podzespołu komputera, a za takie uznano procesor oraz płytę główną. Wygląda na to, że w rzeczywistości bywa bardzo różnie i wręcz zaskakująco.
Jeżeli dokonamy zmiany w konfiguracji sprzętowej to narażamy się na ewentualną utratę licencji na system Windows 10. Poważnym problemem jednak jest dopiero to, że gdy skorzystamy z możliwości aktywowania systemu przez telefon, to często kończy się porażką, gdyż zmiana sprzętowa powoduje, że klucz po prostu nie pasuje do niej. To oznacza, że konieczne jest kupienie... nowego klucza, a wraz z nim licencji.

Z różnych doniesień wynika, że jeśli przejdziemy proces aktualizacji systemu Windows 7 lub 8.1 do Windowsa 10, a potem zechcemy zaktualizować BIOS, to licencja na nowy system może stać się nieważna. Sęk w tym, że ponowna aktywacja raczej nie zadziała, ale najgorsze jest to, że nawet dzwoniąc do działu wsparcia technicznego firmy Microsoft, nic z tym nie da się zrobić. Microsoft nie dokona aktywacji tak "zepsutego" Windowsa 10 w oparciu o klucz systemu pierwotnego (Windows 7 lub 8.1). W pozytywnym scenariuszu taki klucz powinien wystarczyć, gdyż stanowi przecież potwierdzenie, że mieliśmy licencję, która uprawniała nas do pobrania Windowsa 10 i aktualizacji systemu. Jeżeli Windowsa 10 używaliśmy dłużej niż miesiąc, to klucz instalacyjny poprzedniego wydania dla usługi aktywacyjnej stał się nieważny, tak więc jest ślepą uliczką.

Na różnych forach dyskusyjnych użytkownicy systemu Windows 10 przedstawiają swoje doświadczenia. Wśród nich są tacy, którzy unieważnili swoje licencje systemu Windows 10 poprzez zmianę modułów pamięci RAM czy chociażby właśnie zwykłą aktualizację BIOS-a płyty głównej. Warto jednak przypomnieć, że Microsoft niedawno udostępnił kompilację rozwojową 10565 Windowsa 10 (Threshold 2), w której wprowadzono właśnie zmianę w procesie aktywacji. Zmiana polega na tym, że jeśli użytkownik wpadnie na problem z aktywowaniem Windowsa 10 po dokonaniu aktualizacji, to może użyć klucza systemu Windows 7 lub Windows 8.1. Oznacza to, że problem na razie rozwiązany został, ale tylko w przypadku uczestników programu Windows Insider. Większość użytkowników jednak na załatwienie sprawy będzie musiała poczekać co najmniej do 2 listopada, bo właśnie wtedy Microsoft chce udostępnić pierwszą, dużą aktualizację dla systemu Windows 10.


źródło -> pclab.pl
Ostatnio zmieniony przez extant 2015-11-06, 20:56, w całości zmieniany 3 razy  
 
 
pough
gorszego sortu

Pomógł: 188 razy
Dołączył: 15 Lis 2009
Posty: 13352
Wysłany: 2015-11-06, 21:31    [Cytuj]

Jeszcze nie. Jadę na kompilacji 10240.
 
 
~extant

Pomógł: 349 razy
Dołączył: 02 Lis 2010
Posty: 14954
Skąd: Wawa
Wysłany: 2015-11-06, 21:35    [Cytuj]

pough napisał/a:
Jeszcze nie. Jadę na kompilacji 10240.

No cóż... nie radzę zatem zmieniać w żaden sposób configu.
 
 
pough
gorszego sortu

Pomógł: 188 razy
Dołączył: 15 Lis 2009
Posty: 13352
Wysłany: 2015-11-06, 21:43    [Cytuj]

extant napisał/a:
pough napisał/a:
Jeszcze nie. Jadę na kompilacji 10240.

No cóż... nie radzę zatem zmieniać w żaden sposób configu.

Nie zamierzam. Mam maxa co ta jednostka może uciągnąć i spokojnie czekam na kolejną aktualizację z nową kompilacją. :-D
 
 
~extant

Pomógł: 349 razy
Dołączył: 02 Lis 2010
Posty: 14954
Skąd: Wawa
Wysłany: 2015-11-06, 21:46    [Cytuj]

A może jest jakiś nowy biosik do Twojej płyty ?? ... sprawdzałeś ?? ;-) :mrgreen: :-P
 
 
pough
gorszego sortu

Pomógł: 188 razy
Dołączył: 15 Lis 2009
Posty: 13352
Wysłany: 2015-11-06, 22:06    [Cytuj]

extant napisał/a:
A może jest jakiś nowy biosik do Twojej płyty ?? ... sprawdzałeś ?? ;-) :mrgreen: :-P

Nie sprawdzałem i nie interesuje mnie to.

Dla insiders na FastRing kompilacja 10565 o kodowej nazwie Threshold 2 jest dostępna od 12 października. Ja jednak czekam na wersję końcową. Pewnie będzie w listopadzie.
Nie mogę sobie pozwolić na wersję rozwojową na tym kompie, a na testy w wirtualnej maszynie nie mam czasu.

Ktoś tam dodawał pamięci po zmianie na Win 10 i nie miał problemów, więc nie w bardzo chce mi się wierzyć w te problemy.
W aktualizacji chodzi chyba raczej o fakt, że był kłopot w instalacji Win 10 od zera na np. nowym nośniku i nie można było użyć posiadanego klucza od Win7. W nowej kompilacji posiadany klucz od Win 7 czy Win 8 będzie działał.
 
 
~extant

Pomógł: 349 razy
Dołączył: 02 Lis 2010
Posty: 14954
Skąd: Wawa
Wysłany: 2015-11-06, 22:40    [Cytuj]

pough napisał/a:
Ktoś tam dodawał pamięci po zmianie na Win 10 i nie miał problemów, więc nie w bardzo chce mi się wierzyć w te problemy....

Cytat:
Na różnych forach dyskusyjnych użytkownicy systemu Windows 10 przedstawiają swoje doświadczenia. Wśród nich są tacy, którzy unieważnili swoje licencje systemu Windows 10 poprzez zmianę modułów pamięci RAM czy chociażby właśnie zwykłą aktualizację BIOS-a płyty głównej...

:mrgreen: :-P

pough napisał/a:
W aktualizacji chodzi chyba raczej o fakt, że był kłopot w instalacji Win 10 od zera na np. nowym nośniku i nie można było użyć posiadanego klucza od Win7. W nowej kompilacji posiadany klucz od Win 7 czy Win 8 będzie działał.

Cytat:
Z różnych doniesień wynika, że jeśli przejdziemy proces aktualizacji systemu Windows 7 lub 8.1 do Windowsa 10, a potem zechcemy zaktualizować BIOS, to licencja na nowy system może stać się nieważna. Sęk w tym, że ponowna aktywacja raczej nie zadziała, ale najgorsze jest to, że nawet dzwoniąc do działu wsparcia technicznego firmy Microsoft, nic z tym nie da się zrobić. Microsoft nie dokona aktywacji tak "zepsutego" Windowsa 10 w oparciu o klucz systemu pierwotnego (Windows 7 lub 8.1)...

:mrgreen: :-P
 
 
~Sławek
Sławek

Pomógł: 107 razy
Dołączył: 20 Maj 2008
Posty: 7465
Skąd: Charzykowy
Wysłany: 2015-11-09, 18:19    [Cytuj]

Mam na jednym laptopie windows 8.1, ale jak dotąd nie dostałem informacji o możliwości przeinstalowania systemu na 10. Drugi laptop starszy 7 letni to windows 7 ale przez rok nie był używany bo po 7 latach używania system prawie padł. Kilka dni temu zainstalowałem system na nowo i laptop odżył.
Pytanie jak przejść na 10 nie mając komunikatu ?

Sławek

Jeżeli chodzi o starszego laptopa to 7 jest ok , ale jak 10 ma chodzić szybciej to mi to pasi bo najmłodszy to ten laptop już nie jest. Drugi jest roczny i problemów nie ma, ale nie widzi mi się 8.1
 
 
~robarek

Pomógł: 13 razy
Wiek: 67
Dołączył: 15 Mar 2009
Posty: 725
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2015-11-09, 18:43    [Cytuj]

Wejdź tutaj: https://www.microsoft.com...load/windows10, a dalej, jak masz odrobinę pojęcia, dasz sobie radę. :roll:
 
 
~extant

Pomógł: 349 razy
Dołączył: 02 Lis 2010
Posty: 14954
Skąd: Wawa
Wysłany: 2015-11-09, 18:53    [Cytuj]

Sławek napisał/a:
... ale jak 10 ma chodzić szybciej to mi to pasi...

A dlaczego sądzisz, że 10 będzie chodzić szybciej... szczególnie na 7 letnim, czyli zasadniczo technicznie starym, kompie kompie :?: :shock: Z tego co można znaleźć w necie to różnice w wydajności w zakresie typowych programów użytkowych pomiędzy 7, 8.1 i 10 są... znikome. ;-)
Ostatnio zmieniony przez extant 2015-11-09, 18:55, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
~Sławek
Sławek

Pomógł: 107 razy
Dołączył: 20 Maj 2008
Posty: 7465
Skąd: Charzykowy
Wysłany: 2015-11-09, 19:19    [Cytuj]

extant napisał/a:
Sławek napisał/a:
... ale jak 10 ma chodzić szybciej to mi to pasi...

A dlaczego sądzisz, że 10 będzie chodzić szybciej... szczególnie na 7 letnim, czyli zasadniczo technicznie starym, kompie kompie :?: :shock: Z tego co można znaleźć w necie to różnice w wydajności w zakresie typowych programów użytkowych pomiędzy 7, 8.1 i 10 są... znikome. ;-)


Nie wiem, zasugerowałem się w sumie Waszymi opiniami. Ale skoro nie będzie widać różnicy to dam sobie spokój zwłaszcza ,że 7 bardzo mi pasuje. Zastanowie się jedynie nad zmianą 8.1

Sławek
Ostatnio zmieniony przez Sławek 2015-11-09, 19:19, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
[ ODPOWIEDZ ]
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group

MAZURY INFO PL - KONTAKT

| strona główna | internet | o serwisie |
(C) 2008 Copyright by mazury.info.pl

CZARTER JACHTÓW NA MAZURACH NOCLEGI NA MAZURACH