FORUM.mazury.info.pl - Absolutnie wszystko o Mazurach

MTSW 2019

Forum MAZURY.INFO.PL Strona Główna Forum MAZURY.INFO.PL
założone 15 maja 2008r.

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Windows 10
Autor Wiadomość
pough
gorszego sortu

Pomógł: 186 razy
Dołączył: 15 Lis 2009
Posty: 13251
Wysłany: 2015-06-30, 18:26   Windows 10 [Cytuj]

Od kilku miesięcy Win7 Pro informuje o bezpłatnej aktualizacji do Win10.
W sieci rozgorzała dyskusja czy warto. Zwyczajowo jedni za inni przeciw.

Czy ktoś już przećwiczył?

Czego mogę się spodziewać po tej aktualizacji?
Czy narzędzia i programy na których pracuję teraz dalej będą działać?
Czy będzie potrzebna ich ponowna instalacja?

Głównie chodzi mi o VS 2010 i VS 2012 czy one będą bezproblemowo działać po aktualizacji i czy nie będzie wymagana ponowna ich instalacja.
 
 
mazury.info.pl
Administrator
pies ogrodnika

Pomógł: 428 razy
Dołączył: 15 Maj 2008
Posty: 27168
Skąd: Giżycko
Wysłany: 2015-06-30, 18:37    [Cytuj]

Nie, ale podaję instrukcję usunięcia paskudnej ikonki. Osobiście wychodzę z założenia, że jeżeli ktoś coś nachalnie wciska - musi być w tym jakiś haczyk.

1. Klikamy w "kulkę start"
2. Stawiamy kursor w okienku "wyszukaj" i wklejamy po kolei:

Dla windows 7
wusa /uninstall /kb:3035583
wusa /uninstall /kb:2952664
wusa /uninstall /kb:3021917
wusa /uninstall /kb:2990214

W windows 8 zamiast dwóch ostatnich - wklejamy poniższe:
wusa /uninstall /kb:2976978
wusa /uninstall /kb:3044374
 
 
pough
gorszego sortu

Pomógł: 186 razy
Dołączył: 15 Lis 2009
Posty: 13251
Wysłany: 2015-06-30, 18:47    [Cytuj]

Też mam takie zdanie, że wciskane coś musi kryć za sobą.

Odinstalować KB zawsze mogę, to wiem, ale patrzę na to z trochę innego punktu widzenia. Rynek na którym funkcjonuję musi iść za nowościami. Mój wiek w jakim funkcjonuje już za nowościami nie musi iść jeżeli są zbyt upierdliwe do wdrożenia.

Musze znaleźć jakiś kompromis.

Dlatego pytam. Może ktoś już ćwiczył z wersją "technical preview" Win 10 i już coś może powiedzieć.

Ja już trochę ćwiczyłem Win 10 na VM, ale tam nie miałem zainstalowanych swoich narzędzi. Te narzędzia (VS 2010 i VS 2012) to mój główny problem. Z resztą sobie dam radę.
 
 
<|taras

Pomógł: 9 razy
Dołączył: 15 Sie 2012
Posty: 552
Skąd: Bytom
Wysłany: 2015-06-30, 21:29    [Cytuj]

No ja z chłopakami jako ciekawostkę w ramach zajęć męczyłem, niespecjalnie instalowaliśmy na tym jakiś soft ale ogólne wrażenie dobre taki miks 7demki i 8semki (szczególnie pozytywny dla tych którzy siwieli przy kafelkach ;) )
 
 
pough
gorszego sortu

Pomógł: 186 razy
Dołączył: 15 Lis 2009
Posty: 13251
Wysłany: 2015-07-29, 22:07    [Cytuj]

No to pierwszy post z Win 10 po aktualizacji z Win 7. Wygląda OK. Jeszcze żadnych niespodzianek. ;-)
 
 
gamak

Dołączył: 29 Lip 2015
Posty: 5
Wysłany: 2015-07-30, 17:31    [Cytuj]

Według mnie jest dużo lepszy. :) system śmiga sporo lepiej, tak więc polecam gorąco każdemu! :)
 
 
~extant

Pomógł: 349 razy
Dołączył: 02 Lis 2010
Posty: 14954
Skąd: Wawa
Wysłany: 2015-07-30, 18:24    [Cytuj]

Hmm... skoro tak zachwalacie to może i ja "przesiądę się" na 10. :-D
 
 
pough
gorszego sortu

Pomógł: 186 razy
Dołączył: 15 Lis 2009
Posty: 13251
Wysłany: 2015-07-31, 10:27    [Cytuj]

Fakt, że śmiga chyba lepiej. Ma jednak kilka wad. Usilnie zmusza do założenia konta Microsoft i posługiwanie się nim w celu wymiany danych pomiędzy urządzeniami z wykorzystaniem serwera Microsoft.
Ja tego nie chce i zablokowałem konto Microsoft korzystając z konta Jakie do tej pory miałem w Win 7.

Druga rzecz nie działa jedna z usług, bo nie chce się zainstalować Virtual Bridge Adaptor, który zapewnia usługę współdzielenia fizycznej karty sieciowej pomiędzy natywnym systemem a maszyną wirtualną w Virtual Box.

Trzecia sprawa nie mogę zmusić systemu do zapamiętania ustawień pulpitu. Po każdym uruchomieniu ikony na pulpicie wracają do automatycznego rozmieszczenia mimo, że Autoustawianie ikon jest wyłączone.

Poza tym na razie jest OK i chyba szybciej.
 
 
mazury.info.pl
Administrator
pies ogrodnika

Pomógł: 428 razy
Dołączył: 15 Maj 2008
Posty: 27168
Skąd: Giżycko
Wysłany: 2015-07-31, 11:28    [Cytuj]

pough napisał/a:
Fakt, że śmiga chyba lepiej. Ma jednak kilka wad. Usilnie zmusza do założenia konta Microsoft i posługiwanie się nim w celu wymiany danych pomiędzy urządzeniami z wykorzystaniem serwera Microsoft.


Z tego właśnie względu nie będę knstalował nowego systemu. Nie lubię być szpiegowany mimo, że nie mam nic do ukrycia. Denerwuje mnie jednak tendencja wymuszania przez nowe systemy i aplikacje (np. MS Office, Android, że o iOS nie wspomnę) na każdym kroku pozbywania się resztek prywatności. :evil:
 
 
~Sławek
Sławek

Pomógł: 106 razy
Dołączył: 20 Maj 2008
Posty: 7282
Skąd: Charzykowy
Wysłany: 2015-07-31, 12:33    [Cytuj]

mazury.info.pl napisał/a:
pough napisał/a:
Fakt, że śmiga chyba lepiej. Ma jednak kilka wad. Usilnie zmusza do założenia konta Microsoft i posługiwanie się nim w celu wymiany danych pomiędzy urządzeniami z wykorzystaniem serwera Microsoft.


Z tego właśnie względu nie będę knstalował nowego systemu. Nie lubię być szpiegowany mimo, że nie mam nic do ukrycia. Denerwuje mnie jednak tendencja wymuszania przez nowe systemy i aplikacje (np. MS Office, Android, że o iOS nie wspomnę) na każdym kroku pozbywania się resztek prywatności. :evil:


Takie czasy Zbyszku, jak chcesz mieć coś za free to musisz się pogodzić z pewnymi faktami. A i tak jesteś szpiegowany na każdym kroku jak tylko wyjdziesz z domu. A nawet jak nie wyjdziesz, a masz włączony telefon to twoja pozycja jest znana. Więc mała strata.
tak za 10 lat każdy obywatel będzie miał obowiązek mieć wszczepionego chipa z danymi, nr konta, grupą krwi, ubezpieczeniem itp. Przytkniesz rękę do czytnika i zrobisz zakupu. To wszystko oczywiście dla Twojego dobra. zacznie się od psów i kotów, a skończy na nas.
Sławek
Ostatnio zmieniony przez Sławek 2015-07-31, 12:36, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
~extant

Pomógł: 349 razy
Dołączył: 02 Lis 2010
Posty: 14954
Skąd: Wawa
Wysłany: 2015-07-31, 12:37    [Cytuj]

mazury.info.pl napisał/a:
... Nie lubię być szpiegowany mimo, że nie mam nic do ukrycia...

... no to musisz rozstać się z kompem, telefonem i... kartą kredytową. ;-) :-P
 
 
mazury.info.pl
Administrator
pies ogrodnika

Pomógł: 428 razy
Dołączył: 15 Maj 2008
Posty: 27168
Skąd: Giżycko
Wysłany: 2015-07-31, 13:53    [Cytuj]

extant napisał/a:
mazury.info.pl napisał/a:
... Nie lubię być szpiegowany mimo, że nie mam nic do ukrycia...

... no to musisz rozstać się z kompem, telefonem i... kartą kredytową. ;-) :-P


Póki co umiem sobie radzić z wszechobecnymi "mackami systemu", ale jest to niestety coraz trudniejsze :-P
 
 
mazury.info.pl
Administrator
pies ogrodnika

Pomógł: 428 razy
Dołączył: 15 Maj 2008
Posty: 27168
Skąd: Giżycko
Wysłany: 2015-07-31, 13:54    [Cytuj]

Sławek napisał/a:
Takie czasy Zbyszku, jak chcesz mieć coś za free to musisz się pogodzić z pewnymi faktami.


W życiu nie ma niczego za darmo. Zapamiętaj sobie to :-P Coś może być co najwyżej bezpłatne, ale nigdy nie jest za darmo. :lol:
 
 
~extant

Pomógł: 349 razy
Dołączył: 02 Lis 2010
Posty: 14954
Skąd: Wawa
Wysłany: 2015-07-31, 16:57    [Cytuj]

mazury.info.pl napisał/a:
Póki co umiem sobie radzić z wszechobecnymi "mackami systemu", ale jest to niestety coraz trudniejsze :-P

Heh... "macki systemu" właśnie tak są skonstruowane, aby można było mieć nadzieję, że jednak jakoś można sobie z nim poradzić ;-) ... ale jest to tylko nadzieja. :-P
Ostatnio zmieniony przez extant 2015-07-31, 17:05, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
mazury.info.pl
Administrator
pies ogrodnika

Pomógł: 428 razy
Dołączył: 15 Maj 2008
Posty: 27168
Skąd: Giżycko
Wysłany: 2015-08-06, 03:20    [Cytuj]

Jeżeli ktoś nie musi, to niech na razie wstrzyma się z aktualizacją systemu do 10-tki. U jednego z moich klientów po aktualizacji wyskoczył błąd krytyczny "Błąd krytyczny. Menu Start i Cortana nie działają." i dalsza praca na tym komputerze była praktycznie niemożliwa.

W tym przypadku pomogła deinstalacja CCleanera i Avasta, ale cholera wie jakie aplikacje jeszcze nie będą się podobać nowemu "super systemowi".

Niech Microsoft go porządnie przetestuje, a następnie załata wszelkie tego typu błędy, a nie robi z użytkowników końcowych beta-testerów. :evil:
 
 
pough
gorszego sortu

Pomógł: 186 razy
Dołączył: 15 Lis 2009
Posty: 13251
Wysłany: 2015-08-06, 07:25    [Cytuj]

Mam CCleanera i nie przeszkadzał. Cortany nie włączałem, bo zbiera zbyt wiele informacji, czego na razie nie akceptuję. Nie używam Avasta, tylko ESET'a i nie było problemów.
Nawet ten jedyny problem z driverem już rozwiązany, po aktualizacji do najnowszej wersji VM (VBox 5.0).
Ja na razie jestem zadowolony. ;-)

PS. Jeden jedyny u mnie jak na razie problem, to skrypt rozruchowy, który nie pobiera ustawień pulpitu z zamknięcia systemu, tylko ładuje domyślne przestawiając ikony. Ale do czasu poprawki można sobie z tym radzić poprzez hibernację zamiast zamykania systemu.
Ostatnio zmieniony przez pough 2015-08-06, 08:20, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
mazury.info.pl
Administrator
pies ogrodnika

Pomógł: 428 razy
Dołączył: 15 Maj 2008
Posty: 27168
Skąd: Giżycko
Wysłany: 2015-08-06, 10:59    [Cytuj]

Pewnie z tych i innych powodów dają ten system "za darmo". :-P Ja pozostanę przy sprawdzonej siódemce.
 
 
~extant

Pomógł: 349 razy
Dołączył: 02 Lis 2010
Posty: 14954
Skąd: Wawa
Wysłany: 2015-08-06, 11:26    [Cytuj]

Ja też pozostaję przy 7... ba, nawet zainstalowałem 7 na nowym kompie. Jako ciekawostka - po zainstalowaniu świeżej 7 SP1 jest 227 aktualizacji (1.5GB). :-)
 
 
pough
gorszego sortu

Pomógł: 186 razy
Dołączył: 15 Lis 2009
Posty: 13251
Wysłany: 2015-09-29, 14:32    [Cytuj]

pough napisał/a:
PS. Jeden jedyny u mnie jak na razie problem, to skrypt rozruchowy, który nie pobiera ustawień pulpitu z zamknięcia systemu, tylko ładuje domyślne przestawiając ikony. Ale do czasu poprawki można sobie z tym radzić poprzez hibernację zamiast zamykania systemu.

I z tym sobie już poradziłem. Okazuje się, że to nie skrypt rozruchowy tylko problem leży w wadliwym module czyszczącym ESET'a, który po wykryciu potencjalnie złośliwego oprogramowania zmieniał wpisy w rejestrze.

ESET już nad tym pracuje i ma poprawkę, ale jeszcze nie wydał jej jako "stable".
Natomiast można ręcznie zmienić wpisy w rejestrze dotyczące klasy i Windows będzie pamiętał ustawienia ikon i wyświetlania folderów.

Natomiast szybkość pracy, start się poprawiło w stosunku do Win 7 i obciążenie kompa zmalało.

Ja na razie na Win 10 nie narzekam. :-)
 
 
mazury.info.pl
Administrator
pies ogrodnika

Pomógł: 428 razy
Dołączył: 15 Maj 2008
Posty: 27168
Skąd: Giżycko
Wysłany: 2015-11-03, 14:33    [Cytuj]

Cytat:
Niedawno dowiedzieliśmy się, że Windows 10 na starszych systemach stanie się aktualizacją „zalecaną” i w zależności od konfiguracji, proces aktualizacji rozpocznie się automatycznie. Teraz mamy potwierdzenie, że główne funkcje zbierania danych w Windows 10 nie mogą zostać skutecznie wyłączone.

Jak informuje Forbes, wiceprezes Microsoftu przyznał, że podstawowe funkcje zbierania informacji obecne w Windows 10 działają niezależnie od ustawień wybranych przez użytkownika:

Speaking to PC World, Microsoft Corporate Vice President Joe Belfiore explained that Windows 10 is constantly tracking how it operates and how you are using it and sending that information back to Microsoft by default. More importantly he also confirmed that, despite offering some options to turn elements of tracking off, core data collection simply cannot be stopped:

“In the cases where we’ve not provided options, we feel that those things have to do with the health of the system,” he said. “In the case of knowing that our system that we’ve created is crashing, or is having serious performance problems, we view that as so helpful to the ecosystem and so not an issue of personal privacy, that today we collect that data so that we make that experience better for everyone.”


Microsoft kontynuuje więc „politykę szczerości” i swe działania konsekwentnie uzasadnia dbaniem o dobro klienta i jego zadowolenie z użytkowanego systemu. Co ciekawe, wielu użytkowników najnowszych „Okienek” takie uzasadnienie dla działań naruszających ich prywatność w zupełności satysfakcjonuje…


.http://sekurak.pl/microsoft-potwierdza-nie-mozna-wylaczyc-funkcji-szpiegujacych-w-windows-10/
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
[ ODPOWIEDZ ]
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group

MAZURY INFO PL - KONTAKT

| strona główna | internet | o serwisie |
(C) 2008 Copyright by mazury.info.pl

CZARTER JACHTÓW NA MAZURACH NOCLEGI NA MAZURACH