FORUM.mazury.info.pl - Absolutnie wszystko o Mazurach


Forum MAZURY.INFO.PL Strona Główna Forum MAZURY.INFO.PL
założone 15 maja 2008r.

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Jaką echosondę i prędkosciomierz wybrac
Autor Wiadomość
~Wojtasss75

Pomógł: 4 razy
Wiek: 44
Dołączył: 28 Lip 2010
Posty: 382
Skąd: Kętrzyn
Wysłany: 2014-10-23, 19:19   Jaką echosondę i prędkosciomierz wybrac [Cytuj]

Proszę o poradę co wybrać .Dwa oddzielne urządzenia ,a może jakiegos Garmina ? Urządzenie będą pracowały w jachcie :->
 
 
Nokin

Pomógł: 5 razy
Dołączył: 10 Mar 2013
Posty: 92
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2014-10-23, 21:20    [Cytuj]

Jeżeli na Mazury i nie duży to polecam Lowrance Elite 4 (można znaleźć w dobrej cenie wyprzedażowej) lub nowszy Elite 4 HDI. Używałem 3 sezony :mrgreen:
 
 
<|MirekMors
MirekMors

Pomógł: 94 razy
Wiek: 60
Dołączył: 06 Gru 2010
Posty: 6708
Skąd: Wawer
Wysłany: 2014-10-23, 22:42    [Cytuj]

Używam Elite 4 HDI i jestem zadowolony. Wyświetlacz czytelny. Rybki widać, choć nie wędkuję. Dokupiłem mapy WJM, Zegrza i pobrzeża Bałtyku.
 
 
~Wojtasss75

Pomógł: 4 razy
Wiek: 44
Dołączył: 28 Lip 2010
Posty: 382
Skąd: Kętrzyn
Wysłany: 2014-10-24, 06:20    [Cytuj]

Powiem prawdę ze o tej firmie nie myślałem.A powiedzcie proszę gdzie macie zamontowane przetworniki i czy jest możliwe ich wklejenie do dna jachtu?
 
 
~maski

Pomógł: 12 razy
Dołączył: 21 Sie 2012
Posty: 424
Skąd: Olsztyn
Wysłany: 2014-10-24, 08:22    [Cytuj]

Mirek,
jak oceniasz mapy ? (dokładność, batymetria)
 
 
<|MirekMors
MirekMors

Pomógł: 94 razy
Wiek: 60
Dołączył: 06 Gru 2010
Posty: 6708
Skąd: Wawer
Wysłany: 2014-10-24, 08:38    [Cytuj]

Ja mam czujnik 1/2 m od rufy. Tam nic mu nie grozi. Przy moim pływaniu pod dziobem długo by nie przetrwał. Dokładność map dla mnie wystarczająca. To 1. sezon i dopiero zacząłem nanosić własne punkty jak np. słynny kamień w Przeczce.
 
 
~najmita

Pomógł: 72 razy
Wiek: 65
Dołączył: 09 Paź 2014
Posty: 6100
Skąd: Ruciane-Nida
Wysłany: 2014-10-24, 08:43    [Cytuj]

MirekMors napisał/a:
... słynny kamień w Przeczce.


Słynny? W którym miejscu?

Nigdy go jeszcze nie wymacałem. :shock:


No i pierwszy raz o nim słyszę...

ModEdit: Przypadkowa ingerencja, pomyłka. Przepraszam.
Ostatnio zmieniony przez pough 2014-10-24, 09:38, w całości zmieniany 4 razy  
 
 
pough
gorszego sortu

Pomógł: 188 razy
Dołączył: 15 Lis 2009
Posty: 13371
Wysłany: 2014-10-24, 09:32    [Cytuj]

najmita napisał/a:
MirekMors napisał/a:
... słynny kamień w Przeczce.


Słynny? W którym miejscu?

Nigdy go jeszcze nie wymacałem. :shock:


No i pierwszy raz o nim słyszę...


Też go wymacałem. Jest płynąć od Śniardw jakieś 150 m od najwęższego miejsca przeczki w mniej więcej połowie szerokości ale trochę w prawo.
Nie wiem czy wymacają go mniejsze jachty przy normalnym stanie wody. Większe jachty z większym zanurzeniem muszą uważać.
 
 
Mikesz57

Dołączył: 22 Wrz 2012
Posty: 37
Wysłany: 2014-10-24, 09:49    [Cytuj]

Wojtasss75 napisał/a:
Powiem prawdę ze o tej firmie nie myślałem.A powiedzcie proszę gdzie macie zamontowane przetworniki i czy jest możliwe ich wklejenie do dna jachtu?


Cytat;lowrance.pl
Miedzy przetwornikiem a wodą nie może być powietrza. Czujnik, który wisi nad wodą chociaż milimetr, nie spełnia swojego zadania. Transducer może być przymocowany do wewnętrznej strony dna łodzi wykonanych z laminatu. Sygnał ultradźwiękowy przenika przez żywicę, a spadek mocy jest niewielki (oczywiście zależy to od grubości dna łodzi i jakości laminatu). Dlatego unikajcie miejsc, w których laminat jest rozwarstwiony, powietrze pomiędzy warstwami żywicy zablokuje wiązkę sygnału lub spowoduje znaczne ograniczenie użytecznej mocy
Generalnie miejsce zamocowania powinno zapewniać laminarny przepływ wody pod nim. Unikajmy miejsc, w których przebiegają strugi kawitacyjne. Strugi kawitacyjne to ścieżki, po których przepływają pod dnem łodzi bąbelki powietrza. Płynąca w ślizgu łódka zasysa dziobem powietrze, które wędruje pod dnem. Przetwornik umieszczony na trasie strugi kawitacyjnej nie będzie w stanie spełniać swojej roli.
Ostatnio zmieniony przez Mikesz57 2014-10-24, 09:53, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
~najmita

Pomógł: 72 razy
Wiek: 65
Dołączył: 09 Paź 2014
Posty: 6100
Skąd: Ruciane-Nida
Wysłany: 2014-10-24, 09:50    [Cytuj]

pough napisał/a:
Większe jachty z większym zanurzeniem muszą uważać.


Wpływałem tam tesem32, mx33, cobrą33. Widocznie miałem "pecha" i omijałem go.

Nigdy, nikt do tej pory nie pochwalił się tym kamykiem.

Może znasz głębokość wody nad tą przeszkodą?

Zazwyczaj w tym przejściu rzadko spoglądam na sondę z powodu dużego zagęszczenia jachtów.
 
 
~Siga2
Siga2

Pomógł: 47 razy
Dołączył: 29 Paź 2010
Posty: 1266
Wysłany: 2014-10-24, 11:10    [Cytuj]

Lowrance Elite 4 ,mam na kolejnej swojej łódce . Mapa batymetryczna Mazur kosztuje 150 złotych ,przetwornik zawsze wklejam w okolicach zejściówki od wewnętrznej strony laminatów na poxipol . Jedyne zafałszowanie jakie daje czujnik to temperatura ,bo jest to temp .przy laminacie ,a nie samej wody . Dobry GPS ,dobra sonda ,wyrażny ekran i ustawiane alarmy np. głębkości ,zejścia z kursu itd. itp. W tej chwili to urządzenie jest najtańsze na rynku
Ostatnio zmieniony przez Siga2 2014-10-24, 11:10, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
mazury.info.pl
Administrator
pies ogrodnika

Pomógł: 433 razy
Dołączył: 15 Maj 2008
Posty: 28294
Skąd: Giżycko
Wysłany: 2014-10-24, 11:38    [Cytuj]

Dodam tylko, że jeżeli ktoś nie potrzebuje odczytu głębokości, to mapę Mazur i prędkościomierz może mieć w każdym smartfonie.
 
 
mazury.info.pl
Administrator
pies ogrodnika

Pomógł: 433 razy
Dołączył: 15 Maj 2008
Posty: 28294
Skąd: Giżycko
Wysłany: 2014-10-24, 16:35    [Cytuj]

Ze względu na treści komercyjne - wątek został podzielony:
http://forum.mazury.info.pl/viewtopic.php?t=12093
Przypominam, że na forum publicznym zabronione jest publikowanie jakichkolwiek linków komercyjnych!!!
 
 
<|MirekMors
MirekMors

Pomógł: 94 razy
Wiek: 60
Dołączył: 06 Gru 2010
Posty: 6708
Skąd: Wawer
Wysłany: 2014-10-24, 17:22    [Cytuj]

pough napisał/a:
Też go wymacałem. Jest płynąć od Śniardw jakieś 150 m od najwęższego miejsca przeczki w mniej więcej połowie szerokości ale trochę w prawo.
Nie wiem czy wymacają go mniejsze jachty przy normalnym stanie wody. Większe jachty z większym zanurzeniem muszą uważać.

Już nie było boi, ale po wejściu na Śniardwy prawie na środku - lekko po lewej. Tam jest wypłycenie obecnie do 1,6 m.
Może leży tam nawet jeden z wraków śmiałków, którzy wypuszczali się na ten akwen ? ;-)
 
 
<|yrb

Pomógł: 12 razy
Wiek: 40
Dołączył: 28 Lip 2008
Posty: 390
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2014-10-24, 17:33    [Cytuj]

MirekMors napisał/a:
Może leży tam nawet jeden z wraków śmiałków, którzy wypuszczali się na ten akwen ? ;-)


Kurczę, nie wiem czy się śmiać... Zahaczyłem tam kiedyś o coś mieczem tylko jakoś tak dziwnie, miekko... nie wiem jak to wytłumaczyć - ani dno ani kamień - to po prostu było czuć. Długo się zastanawiałem czy to nie jakiś zatopiony jacht, mam nadzieję, że bez załogi w środku. :-|
 
 
<|MirekMors
MirekMors

Pomógł: 94 razy
Wiek: 60
Dołączył: 06 Gru 2010
Posty: 6708
Skąd: Wawer
Wysłany: 2014-10-24, 18:09    [Cytuj]

temat mam nadzieję wystarczająco pojemny ?
We wrześniu właśnia tak głucho zahaczyłem koło Rajcochy, a sonda pokazywała 4 czy 6 m. Pewnie zatopione pnie. Sonda generalnie dają zabawę. Pokazuje 1,5 czy 2 m tam gdzie bez niej wydaje się pływasz po głębinie. Mnie co prawda nie udaje się dzięki niej podnieść miecz, ale przynajmniej wiem, że zaraz walnę :-/
Trochę się zastanawiam czy nie przenieść czujnika do środka kabiny blisko dziobu, ale pozostaje problem kabla. Lowrance ma go tylko 6 mb, a to ciut mało i nie da się przedłużyć - jest ekranowany. Można kupić przedłużacz, ale kosztuje ok. 1 tys. zł.
 
 
~Wojtasss75

Pomógł: 4 razy
Wiek: 44
Dołączył: 28 Lip 2010
Posty: 382
Skąd: Kętrzyn
Wysłany: 2014-10-24, 19:17    [Cytuj]

MirekMors napisał/a:
temat mam nadzieję wystarczająco pojemny ?
We wrześniu właśnia tak głucho zahaczyłem koło Rajcochy, a sonda pokazywała 4 czy 6 m. Pewnie zatopione pnie. Sonda generalnie dają zabawę. Pokazuje 1,5 czy 2 m tam gdzie bez niej wydaje się pływasz po głębinie. Mnie co prawda nie udaje się dzięki niej podnieść miecz, ale przynajmniej wiem, że zaraz walnę :-/
Trochę się zastanawiam czy nie przenieść czujnika do środka kabiny blisko dziobu, ale pozostaje problem kabla. Lowrance ma go tylko 6 mb, a to ciut mało i nie da się przedłużyć - jest ekranowany. Można kupić przedłużacz, ale kosztuje ok. 1 tys. zł.

Ważna jak dla mnie uwaga z ta długoscia przewodu,a mianowiccie myslałem umiescić czujnik w okolicach steru strumieniowego. A co myślicie o GARMIN GPSmap 521 ?
 
 
~plitkin
Stangret

Pomógł: 205 razy
Wiek: 41
Dołączył: 16 Maj 2008
Posty: 9447
Wysłany: 2014-10-24, 19:29    [Cytuj]

Garmin ma mapy Maxur?
 
 
<|yrb

Pomógł: 12 razy
Wiek: 40
Dołączył: 28 Lip 2008
Posty: 390
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2014-10-24, 19:45    [Cytuj]

plitkin napisał/a:
Garmin ma mapy Maxur?


Proponuję zainteresować się programem Mobile Atlas Creator. Pozwala przygotować mapy dla wielu urządzeń i aplikacji, dla Garmina też. Obsługuje m. in. OpenSeaMap - głębokości nie ma ale za to są naniesione bojki szlakowe, kardynałki i maszty systemu ostrzegania.
 
 
AdamSz

Pomógł: 8 razy
Dołączył: 31 Sty 2011
Posty: 168
Wysłany: 2014-10-24, 20:10    [Cytuj]

Mam Lowrance Elite 5 GPS...przetwornik wklejony .... Super zabawka z funkcją chartplottera i ze stosunkowo dużym ekranem w dobrej cenie. .... Fajne i pomocne bajerki typu płytka woda i alarm kotwiczny, (oczywiście musi być funkcja GPS), itd.itp i ta funkcja raczej na morze, zatokę, Chorwację, etc....Mapy, nawionicsa chyba najtańsze na rynku....Wjm, Zegrze, Bałtyk, Śrudziemne....Ja bym proponował z tej rodziny.......Pozdrawiam.......Ps. G-521 to jest generalnie mały chartploter, a nie echosonda, czy ma on wejście na przetwornik ? Jak tak to dodatkowa kaska . i zaczyna się jazda ;-)
Ostatnio zmieniony przez AdamSz 2014-10-24, 20:28, w całości zmieniany 2 razy  
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
[ ODPOWIEDZ ]
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group

MAZURY INFO PL - KONTAKT

| strona główna | internet | o serwisie |
(C) 2008 Copyright by mazury.info.pl

CZARTER JACHTÓW NA MAZURACH NOCLEGI NA MAZURACH