|
Forum MAZURY.INFO.PL
założone 15 maja 2008r.
|
Jaką echosondę i prędkosciomierz wybrac |
Autor |
Wiadomość |
~Wojtasss75
Pomógł: 4 razy Wiek: 44 Dołączył: 28 Lip 2010 Posty: 382 Skąd: Kętrzyn
|
Wysłany: 2014-10-23, 19:19 Jaką echosondę i prędkosciomierz wybrac
|
[Cytuj]
|
|
Proszę o poradę co wybrać .Dwa oddzielne urządzenia ,a może jakiegos Garmina ? Urządzenie będą pracowały w jachcie |
|
|
|
Nokin
Pomógł: 5 razy Dołączył: 10 Mar 2013 Posty: 92 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2014-10-23, 21:20
|
[Cytuj]
|
|
Jeżeli na Mazury i nie duży to polecam Lowrance Elite 4 (można znaleźć w dobrej cenie wyprzedażowej) lub nowszy Elite 4 HDI. Używałem 3 sezony |
|
|
|
<|MirekMors
MirekMors
Pomógł: 94 razy Wiek: 60 Dołączył: 06 Gru 2010 Posty: 6708 Skąd: Wawer
|
Wysłany: 2014-10-23, 22:42
|
[Cytuj]
|
|
Używam Elite 4 HDI i jestem zadowolony. Wyświetlacz czytelny. Rybki widać, choć nie wędkuję. Dokupiłem mapy WJM, Zegrza i pobrzeża Bałtyku. |
|
|
|
~Wojtasss75
|
Wysłany: 2014-10-24, 06:20
|
[Cytuj]
|
|
Powiem prawdę ze o tej firmie nie myślałem.A powiedzcie proszę gdzie macie zamontowane przetworniki i czy jest możliwe ich wklejenie do dna jachtu? |
|
|
|
~maski
Pomógł: 12 razy Dołączył: 21 Sie 2012 Posty: 424 Skąd: Olsztyn
|
Wysłany: 2014-10-24, 08:22
|
[Cytuj]
|
|
Mirek,
jak oceniasz mapy ? (dokładność, batymetria) |
|
|
|
<|MirekMors
MirekMors
|
Wysłany: 2014-10-24, 08:38
|
[Cytuj]
|
|
Ja mam czujnik 1/2 m od rufy. Tam nic mu nie grozi. Przy moim pływaniu pod dziobem długo by nie przetrwał. Dokładność map dla mnie wystarczająca. To 1. sezon i dopiero zacząłem nanosić własne punkty jak np. słynny kamień w Przeczce. |
|
|
|
~najmita
Pomógł: 72 razy Wiek: 65 Dołączył: 09 Paź 2014 Posty: 6100 Skąd: Ruciane-Nida
|
Wysłany: 2014-10-24, 08:43
|
[Cytuj]
|
|
MirekMors napisał/a: | ... słynny kamień w Przeczce. |
Słynny? W którym miejscu?
Nigdy go jeszcze nie wymacałem.
No i pierwszy raz o nim słyszę...
ModEdit: Przypadkowa ingerencja, pomyłka. Przepraszam. |
Ostatnio zmieniony przez pough 2014-10-24, 09:38, w całości zmieniany 4 razy |
|
|
|
pough
gorszego sortu
|
Wysłany: 2014-10-24, 09:32
|
[Cytuj]
|
|
najmita napisał/a: | MirekMors napisał/a: | ... słynny kamień w Przeczce. |
Słynny? W którym miejscu?
Nigdy go jeszcze nie wymacałem.
No i pierwszy raz o nim słyszę... |
Też go wymacałem. Jest płynąć od Śniardw jakieś 150 m od najwęższego miejsca przeczki w mniej więcej połowie szerokości ale trochę w prawo.
Nie wiem czy wymacają go mniejsze jachty przy normalnym stanie wody. Większe jachty z większym zanurzeniem muszą uważać. |
|
|
|
Mikesz57
|
Wysłany: 2014-10-24, 09:49
|
[Cytuj]
|
|
Wojtasss75 napisał/a: | Powiem prawdę ze o tej firmie nie myślałem.A powiedzcie proszę gdzie macie zamontowane przetworniki i czy jest możliwe ich wklejenie do dna jachtu? |
Cytat;lowrance.pl
Miedzy przetwornikiem a wodą nie może być powietrza. Czujnik, który wisi nad wodą chociaż milimetr, nie spełnia swojego zadania. Transducer może być przymocowany do wewnętrznej strony dna łodzi wykonanych z laminatu. Sygnał ultradźwiękowy przenika przez żywicę, a spadek mocy jest niewielki (oczywiście zależy to od grubości dna łodzi i jakości laminatu). Dlatego unikajcie miejsc, w których laminat jest rozwarstwiony, powietrze pomiędzy warstwami żywicy zablokuje wiązkę sygnału lub spowoduje znaczne ograniczenie użytecznej mocy
Generalnie miejsce zamocowania powinno zapewniać laminarny przepływ wody pod nim. Unikajmy miejsc, w których przebiegają strugi kawitacyjne. Strugi kawitacyjne to ścieżki, po których przepływają pod dnem łodzi bąbelki powietrza. Płynąca w ślizgu łódka zasysa dziobem powietrze, które wędruje pod dnem. Przetwornik umieszczony na trasie strugi kawitacyjnej nie będzie w stanie spełniać swojej roli. |
Ostatnio zmieniony przez Mikesz57 2014-10-24, 09:53, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
~najmita
Pomógł: 72 razy Wiek: 65 Dołączył: 09 Paź 2014 Posty: 6100 Skąd: Ruciane-Nida
|
Wysłany: 2014-10-24, 09:50
|
[Cytuj]
|
|
pough napisał/a: | Większe jachty z większym zanurzeniem muszą uważać. |
Wpływałem tam tesem32, mx33, cobrą33. Widocznie miałem "pecha" i omijałem go.
Nigdy, nikt do tej pory nie pochwalił się tym kamykiem.
Może znasz głębokość wody nad tą przeszkodą?
Zazwyczaj w tym przejściu rzadko spoglądam na sondę z powodu dużego zagęszczenia jachtów. |
|
|
|
~Siga2
Siga2
|
Wysłany: 2014-10-24, 11:10
|
[Cytuj]
|
|
Lowrance Elite 4 ,mam na kolejnej swojej łódce . Mapa batymetryczna Mazur kosztuje 150 złotych ,przetwornik zawsze wklejam w okolicach zejściówki od wewnętrznej strony laminatów na poxipol . Jedyne zafałszowanie jakie daje czujnik to temperatura ,bo jest to temp .przy laminacie ,a nie samej wody . Dobry GPS ,dobra sonda ,wyrażny ekran i ustawiane alarmy np. głębkości ,zejścia z kursu itd. itp. W tej chwili to urządzenie jest najtańsze na rynku |
Ostatnio zmieniony przez Siga2 2014-10-24, 11:10, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
mazury.info.pl
Administrator pies ogrodnika
Pomógł: 433 razy Dołączył: 15 Maj 2008 Posty: 28294 Skąd: Giżycko
|
Wysłany: 2014-10-24, 11:38
|
[Cytuj]
|
|
Dodam tylko, że jeżeli ktoś nie potrzebuje odczytu głębokości, to mapę Mazur i prędkościomierz może mieć w każdym smartfonie. |
|
|
|
mazury.info.pl
Administrator pies ogrodnika
Pomógł: 433 razy Dołączył: 15 Maj 2008 Posty: 28294 Skąd: Giżycko
|
|
|
|
<|MirekMors
MirekMors
|
Wysłany: 2014-10-24, 17:22
|
[Cytuj]
|
|
pough napisał/a: | Też go wymacałem. Jest płynąć od Śniardw jakieś 150 m od najwęższego miejsca przeczki w mniej więcej połowie szerokości ale trochę w prawo.
Nie wiem czy wymacają go mniejsze jachty przy normalnym stanie wody. Większe jachty z większym zanurzeniem muszą uważać. |
Już nie było boi, ale po wejściu na Śniardwy prawie na środku - lekko po lewej. Tam jest wypłycenie obecnie do 1,6 m.
Może leży tam nawet jeden z wraków śmiałków, którzy wypuszczali się na ten akwen ? |
|
|
|
<|yrb
Pomógł: 12 razy Wiek: 40 Dołączył: 28 Lip 2008 Posty: 390 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2014-10-24, 17:33
|
[Cytuj]
|
|
MirekMors napisał/a: | Może leży tam nawet jeden z wraków śmiałków, którzy wypuszczali się na ten akwen ? |
Kurczę, nie wiem czy się śmiać... Zahaczyłem tam kiedyś o coś mieczem tylko jakoś tak dziwnie, miekko... nie wiem jak to wytłumaczyć - ani dno ani kamień - to po prostu było czuć. Długo się zastanawiałem czy to nie jakiś zatopiony jacht, mam nadzieję, że bez załogi w środku. |
|
|
|
<|MirekMors
MirekMors
|
Wysłany: 2014-10-24, 18:09
|
[Cytuj]
|
|
temat mam nadzieję wystarczająco pojemny ?
We wrześniu właśnia tak głucho zahaczyłem koło Rajcochy, a sonda pokazywała 4 czy 6 m. Pewnie zatopione pnie. Sonda generalnie dają zabawę. Pokazuje 1,5 czy 2 m tam gdzie bez niej wydaje się pływasz po głębinie. Mnie co prawda nie udaje się dzięki niej podnieść miecz, ale przynajmniej wiem, że zaraz walnę
Trochę się zastanawiam czy nie przenieść czujnika do środka kabiny blisko dziobu, ale pozostaje problem kabla. Lowrance ma go tylko 6 mb, a to ciut mało i nie da się przedłużyć - jest ekranowany. Można kupić przedłużacz, ale kosztuje ok. 1 tys. zł. |
|
|
|
~Wojtasss75
|
Wysłany: 2014-10-24, 19:17
|
[Cytuj]
|
|
MirekMors napisał/a: | temat mam nadzieję wystarczająco pojemny ?
We wrześniu właśnia tak głucho zahaczyłem koło Rajcochy, a sonda pokazywała 4 czy 6 m. Pewnie zatopione pnie. Sonda generalnie dają zabawę. Pokazuje 1,5 czy 2 m tam gdzie bez niej wydaje się pływasz po głębinie. Mnie co prawda nie udaje się dzięki niej podnieść miecz, ale przynajmniej wiem, że zaraz walnę
Trochę się zastanawiam czy nie przenieść czujnika do środka kabiny blisko dziobu, ale pozostaje problem kabla. Lowrance ma go tylko 6 mb, a to ciut mało i nie da się przedłużyć - jest ekranowany. Można kupić przedłużacz, ale kosztuje ok. 1 tys. zł. |
Ważna jak dla mnie uwaga z ta długoscia przewodu,a mianowiccie myslałem umiescić czujnik w okolicach steru strumieniowego. A co myślicie o GARMIN GPSmap 521 ? |
|
|
|
~plitkin
Stangret
Pomógł: 205 razy Wiek: 41 Dołączył: 16 Maj 2008 Posty: 9447
|
Wysłany: 2014-10-24, 19:29
|
[Cytuj]
|
|
Garmin ma mapy Maxur? |
|
|
|
<|yrb
Pomógł: 12 razy Wiek: 40 Dołączył: 28 Lip 2008 Posty: 390 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2014-10-24, 19:45
|
[Cytuj]
|
|
plitkin napisał/a: | Garmin ma mapy Maxur? |
Proponuję zainteresować się programem Mobile Atlas Creator. Pozwala przygotować mapy dla wielu urządzeń i aplikacji, dla Garmina też. Obsługuje m. in. OpenSeaMap - głębokości nie ma ale za to są naniesione bojki szlakowe, kardynałki i maszty systemu ostrzegania. |
|
|
|
AdamSz
|
Wysłany: 2014-10-24, 20:10
|
[Cytuj]
|
|
Mam Lowrance Elite 5 GPS...przetwornik wklejony .... Super zabawka z funkcją chartplottera i ze stosunkowo dużym ekranem w dobrej cenie. .... Fajne i pomocne bajerki typu płytka woda i alarm kotwiczny, (oczywiście musi być funkcja GPS), itd.itp i ta funkcja raczej na morze, zatokę, Chorwację, etc....Mapy, nawionicsa chyba najtańsze na rynku....Wjm, Zegrze, Bałtyk, Śrudziemne....Ja bym proponował z tej rodziny.......Pozdrawiam.......Ps. G-521 to jest generalnie mały chartploter, a nie echosonda, czy ma on wejście na przetwornik ? Jak tak to dodatkowa kaska . i zaczyna się jazda |
Ostatnio zmieniony przez AdamSz 2014-10-24, 20:28, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
| strona
główna | internet
| o serwisie |
(C) 2008 Copyright by mazury.info.pl
CZARTER JACHTÓW NA MAZURACH NOCLEGI NA MAZURACH
| |
|