FORUM.mazury.info.pl - Absolutnie wszystko o Mazurach

MTSW 2019

Forum MAZURY.INFO.PL Strona Główna Forum MAZURY.INFO.PL
założone 15 maja 2008r.

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Sterowanie - jak podłączyć łącznik teleflexu?
Autor Wiadomość
YS3F

Dołączył: 18 Lip 2013
Posty: 31
Wysłany: 2014-06-07, 21:29   Sterowanie - jak podłączyć łącznik teleflexu? [Cytuj]

Od kilku dni wyposażamy nową łódź. Do używanego silnika zakupiłem łącznik teleflexu z tym, że nie bardzo wiem jak to podłączyć. Po zmontowaniu można skręcać jedynie w jedną stronę i to w ograniczonym stopniu, przy skręcaniu w drugą teleflex uderza o burtę. Co może być źle?

20140607_174100_resized.jpg
Plik ściągnięto 789 raz(y) 656,22 KB

20140607_174131_resized.jpg
Plik ściągnięto 547 raz(y) 595,62 KB

Ostatnio zmieniony przez YS3F 2014-06-07, 21:31, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
richiS52

Wiek: 65
Dołączył: 17 Mar 2011
Posty: 91
Skąd: Bochum/Niemcy
Wysłany: 2014-06-07, 22:28    [Cytuj]

Czy ten łącznik do silnika nie powinien być równolegle do cięgna teleflexu, u mnie tak jest zamontowane ;-)
 
 
funyo

Pomógł: 160 razy
Dołączył: 18 Gru 2011
Posty: 6758
Skąd: Giżycko
Wysłany: 2014-06-07, 23:20    [Cytuj]

Masz po prostu "wąską" wannę silnika - brak miejsca na pełne wysunięcie końcówki teleflexu.
W takiej sytuacji należy wyciąć otwór w lewej ściance wanny (patrząc od tyłu), do którego będzie mogła wsunąć się końcówka przy skręcie w prawo. W sprzedaży są dostępne specjalne "kubeczki" laminatowe lub plastikowe, które wkleja się w taki otwór, a które tworzą szczelne wgłębienie.
Zakres skrętu reguluje się śrubą regulacyjną, która znajduje się na łączniku teleflexu. Ale dopiero po wyżej opisanym przygotowaniu kadłuba.
 
 
mazury.info.pl
Administrator
pies ogrodnika

Pomógł: 428 razy
Dołączył: 15 Maj 2008
Posty: 27194
Skąd: Giżycko
Wysłany: 2014-06-07, 23:57    [Cytuj]

Nie wiem jakiej mocy jest ten silnik, ale zamiast ciąć kadłub spróbowałbym zamontować końcówkę bliżej kolumny silnika. Wymaga to dorobienia nowego łącznika i blachy.
 
 
YS3F

Dołączył: 18 Lip 2013
Posty: 31
Wysłany: 2014-06-08, 00:11    [Cytuj]

Czy zamiast specjalnych "kubeczków" można zastosować gumową osłonę jak do teleflexu, z tym, że odwrócić gumę do środka?
Silnik 9,9KM próba przerobienia blachy nie dała rezultatu z uwagi na mały zakres ruchu końcówki teleflexu (ok. 20cm)
 
 
funyo

Pomógł: 160 razy
Dołączył: 18 Gru 2011
Posty: 6758
Skąd: Giżycko
Wysłany: 2014-06-08, 00:48    [Cytuj]

Pewnie można, ale w takiej osłonie jest chyba otwór, a tu jednak chodzi o to, żeby wgłębienie było "ślepe".
Takie rozwiązanie to standardowa praktyka w podobnych przypadkach i cięcie kadłuba nie jest w żaden sposób szkodliwe.
 
 
mazury.info.pl
Administrator
pies ogrodnika

Pomógł: 428 razy
Dołączył: 15 Maj 2008
Posty: 27194
Skąd: Giżycko
Wysłany: 2014-06-08, 01:25    [Cytuj]

YS3F napisał/a:
Czy zamiast specjalnych "kubeczków" można zastosować gumową osłonę jak do teleflexu, z tym, że odwrócić gumę do środka?
Silnik 9,9KM próba przerobienia blachy nie dała rezultatu z uwagi na mały zakres ruchu końcówki teleflexu (ok. 20cm)


To zrób blachę w kształcie litery L z mocowaniem (otworem) niesymetrycznym. Silnik jest małej mocy (lekki), więc siły działające na blachę są stosunkowo niewielkie.
 
 
mazury.info.pl
Administrator
pies ogrodnika

Pomógł: 428 razy
Dołączył: 15 Maj 2008
Posty: 27194
Skąd: Giżycko
Wysłany: 2014-06-08, 01:26    [Cytuj]

funyo napisał/a:
cięcie kadłuba nie jest w żaden sposób szkodliwe.


Poza utratą wartości przy sprzedaży.
 
 
funyo

Pomógł: 160 razy
Dołączył: 18 Gru 2011
Posty: 6758
Skąd: Giżycko
Wysłany: 2014-06-08, 09:42    [Cytuj]

No coś ty...to rozwiązanie stosowane też przez producentów na etapie projektu.
W niektórych łódkach, chcąc uzyskać bakisty na rufie lub szersze platformy robi się węższą wannę silnika. Jak wiadomo, wgłębień nie da się uzyskać z formy, więc trzeba je wkleić później.
 
 
~piotrb

Pomógł: 11 razy
Wiek: 46
Dołączył: 19 Sie 2011
Posty: 532
Skąd: Sulejówek
Wysłany: 2014-06-08, 20:54   Re: Sterowanie - jak podłączyć łącznik teleflexu? [Cytuj]

YS3F napisał/a:
Od kilku dni wyposażamy nową łódź. Do używanego silnika zakupiłem łącznik teleflexu z tym, że nie bardzo wiem jak to podłączyć. Po zmontowaniu można skręcać jedynie w jedną stronę i to w ograniczonym stopniu, przy skręcaniu w drugą teleflex uderza o burtę. Co może być źle?


Kolego, nie kalecz łodzi :-| , zastosuj łącznik kulowy teleflexu bo już masz na to miejsce (linka sterowania), będziesz miał zakres regulacji około 15 cm na samym gwincie, zaoszczędzisz sobie trochę nerw i czasu z tym pogrzebaczem ;-)
 
 
funyo

Pomógł: 160 razy
Dołączył: 18 Gru 2011
Posty: 6758
Skąd: Giżycko
Wysłany: 2014-06-08, 22:22   Re: Sterowanie - jak podłączyć łącznik teleflexu? [Cytuj]

piotrb napisał/a:
...zastosuj łącznik kulowy teleflexu ...

Jak coś takiego wygląda? Masz może jakieś zdjęcie?
 
 
mazury.info.pl
Administrator
pies ogrodnika

Pomógł: 428 razy
Dołączył: 15 Maj 2008
Posty: 27194
Skąd: Giżycko
Wysłany: 2014-06-08, 22:41    [Cytuj]

Znalazłem coś takiego w internecie za 19EUR.

129010.jpg
Plik ściągnięto 9599 raz(y) 21,25 KB

 
 
~piotrb

Pomógł: 11 razy
Wiek: 46
Dołączył: 19 Sie 2011
Posty: 532
Skąd: Sulejówek
Wysłany: 2014-06-09, 02:53   Re: Sterowanie - jak podłączyć łącznik teleflexu? [Cytuj]

funyo napisał/a:
piotrb napisał/a:
...zastosuj łącznik kulowy teleflexu ...

Jak coś takiego wygląda? Masz może jakieś zdjęcie?


funyo na bank to widziałeś ;-)

indeks.jpg
Plik ściągnięto 9579 raz(y) 5,46 KB

Ostatnio zmieniony przez piotrb 2014-06-09, 02:55, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
funyo

Pomógł: 160 razy
Dołączył: 18 Gru 2011
Posty: 6758
Skąd: Giżycko
Wysłany: 2014-06-09, 08:26    [Cytuj]

Nie ogarniam, to ma być montowane w pionie, bezpośrednio pomiędzy silnikiem a końcówką teleflexu, bez wpuszczania go w otwór w łapie silnika?
 
 
~piotrb

Pomógł: 11 razy
Wiek: 46
Dołączył: 19 Sie 2011
Posty: 532
Skąd: Sulejówek
Wysłany: 2014-06-09, 09:28    [Cytuj]

funyo napisał/a:
Nie ogarniam, to ma być montowane w pionie, bezpośrednio pomiędzy silnikiem a końcówką teleflexu, bez wpuszczania go w otwór w łapie silnika?


montuje się ten łącznik w bocznej ścianie, w nim linkę sterowania i dalej do silnika....

WP_20140609_001.jpg
Plik ściągnięto 9543 raz(y) 45,21 KB

 
 
funyo

Pomógł: 160 razy
Dołączył: 18 Gru 2011
Posty: 6758
Skąd: Giżycko
Wysłany: 2014-06-09, 12:37    [Cytuj]

A czy zakres ruchów na boki jest wystarczający przy skrętach czy podnoszeniu/opuszczaniu silnika - rozumiem, że teleflex jest zamocowany tylko do tego i ma możliwość ruchu?
 
 
~piotrb

Pomógł: 11 razy
Wiek: 46
Dołączył: 19 Sie 2011
Posty: 532
Skąd: Sulejówek
Wysłany: 2014-06-09, 20:56    [Cytuj]

funyo napisał/a:
A czy zakres ruchów na boki jest wystarczający przy skrętach czy podnoszeniu/opuszczaniu silnika - rozumiem, że teleflex jest zamocowany tylko do tego i ma możliwość ruchu?


zakres ruchów na boki jest wystarczający, masz jeszcze ok 15 cm gwintu na rurce dodatkowej regulacji, z podnoszeniem i opuszczaniem nie ma problemu (przegub kulowy), teleflexa montujesz do łącznika i bawisz się regulowaniem skrętu :-)
 
 
funyo

Pomógł: 160 razy
Dołączył: 18 Gru 2011
Posty: 6758
Skąd: Giżycko
Wysłany: 2014-06-09, 22:10    [Cytuj]

To dobry sposób w przypadku silników o małej mocy. W przypadku dużych napędów sterowanie musi być jednak podpięte do łapy silnika, bo mocowanie do laminatu mogłoby nie wytrzymać obciążenia.
 
 
YS3F

Dołączył: 18 Lip 2013
Posty: 31
Wysłany: 2014-06-10, 09:52    [Cytuj]

Zastosowanie takiego łącznika nie jest już u mnie możliwe, bo wymaga to wywiercenia otworu w nieco innym miejscu, aby łącznik był bardziej na wprost blachy z oczkiem, a tam już blisko jest otwór na cięgna manetki i przewody akumulatora. Tymczasem teleflex jest przeprowadzony przez otwór tuż przy pawęży... Się porobiło... :-( Ktoś wie gdzie kupić takie "kubeczki" lub zna bardziej profesjonalną nazwę?
 
 
funyo

Pomógł: 160 razy
Dołączył: 18 Gru 2011
Posty: 6758
Skąd: Giżycko
Wysłany: 2014-06-10, 10:19    [Cytuj]

YS3F napisał/a:
Ktoś wie gdzie kupić takie "kubeczki" lub zna bardziej profesjonalną nazwę?

Proponuję zapytać np. u producenta łodzi Cortina 480 - bez trudu znajdziesz przez googla - powinni coś pomóc.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
[ ODPOWIEDZ ]
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group

MAZURY INFO PL - KONTAKT

| strona główna | internet | o serwisie |
(C) 2008 Copyright by mazury.info.pl

CZARTER JACHTÓW NA MAZURACH NOCLEGI NA MAZURACH