Bardzo ładne i wśród żeglarzy kompletnie nieznane jezioro.
Nie ma się czemu dziwić. Brak połączenia ze szlakiem WJM podobnie jak Wiartel czy Brzozolasek.
A gdyby tak przerobić Orzyszę na kanał Tyrkło-Orzysz... Nierealne? Pewnie tak, ale pomarzyć zawsze można
Można też wykopać kanał na Gołdopiwo.. Piękna nazwa
Rozmarzyłem się
Bardzo ładne i wśród żeglarzy kompletnie nieznane jezioro.
Nie ma się czemu dziwić. Brak połączenia ze szlakiem WJM podobnie jak Wiartel czy Brzozolasek.
A gdyby tak przerobić Orzyszę na kanał Tyrkło-Orzysz... Nierealne? Pewnie tak, ale pomarzyć zawsze można
Można też wykopać kanał na Gołdopiwo.. Piękna nazwa
Rozmarzyłem się
A widzisz. Ja po Twojej relacji zrozumiałem, że Ty skuterem Pawle wpłynąłeś z Tyrkła na Orzysz.
Sorry za wprowadzenie w błąd.
Czyli jak na razie tylko kajakiem Tyrkło - Orzysz.
Ponoć włodarzom Orzysza bardzo na tym zależy. Tylko te koszty...
Z naciskiem na "ponoć". Tomek J kilka lat temu też był przekonany, że burmistrzowi Orzysza bardzo zależy na połączeniu ze szlakiem WJM. O ile mnie pamięć nie myli, to odbył z nim nawet osobistą rozmowę. Chyba wyszedł z niej "nicht zufrieden" .
Ale może sam coś Tomek o tym napisze.
Łączy, ale jachtem nie przejdziesz. Kajak, skuter tylko...
Raczej nie skuter, jest tam ponoć stopień przez który trzeba sprzęt przetaszczyć ,..
Między Tyrkłem a j. Orzysz nie ma żadnego stopnia wodnego ani szybkiego nurtu ! W 1984r - wprawdzie małym, ale jachtem (Rają, tą prawdziwą z niską kabiną i platikowym mieczem) przepłynąłem Orzyszę na wiosłach. Przeszkodą mogą być mały prześwit pod mostami, płytki i kamienisty kanał w Orzyszu oraz długi drewniany most na początku j.Orzysz. Pod tym mostem musiałem odkręcić cęgi masztu . Jezioro bardzo urocze, niestety mieliśmy mało czasu na dokładniejszą eksplorację. Sądzę, że omega byłaby odpowiednią łódką na tą trasę.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum