Jak ktoś nie przepada za piwem, to niech sobie to przeczyta !
Cytat:
Grzane piwo - właściwości, jakie piwo najlepsze, najpopularniejsze przepisy
Grzane piwo to jeden z najpopularniejszych napoi alkoholowych w okresie jesienno zimowym. Dzięki właściwościom rozgrzewającym będzie idealny dla fanów zimowych sportów, po całodniowym szaleństwie na stoku, ale również dla osób które zauważą u siebie pierwsze oznaki przeziębienia.
1. Grzane piwo – właściwości
Piwo to alkohol, jednak spożywany z umiarem wpływa pozytywnie na niektóre organy. Grzane piwo posiada właściwości zdrowotne. Właściwości przeciwzapalne piwa są znane nie od dziś. Minerały w piwie, zwłaszcza krzemionki wpływają korzystnie na wzmocnienie kości i układu kostnego.
Umiarkowane spożycie piwa wpływa również pozytywnie na zmniejszenie ryzyka wystąpienia cukrzycy. Dodatkowo piwo dostarcza do organizmu wielu witamin głownie tych z grupy B.
Picie piwa pobudza pracę nerek i zmniejsza ryzyko wystąpienie kamieni nerkowych. Z organizmu usuwane są wszystkie szkodliwe substancje, a nerki zostają przefiltrowane.
Piwo chroni przed udarem, gdyż zapobiega odkładaniu się szkodliwego cholesterolu w naczyniach krwionośnych. Cholesterol zaś jest głównym winowajcą odpowiedzialnym za wywoływanie zawału serca oraz udarów mózgu.
Piwo grzane bardzo dobrze nawadnia organizm. Szczególnie po intensywnym wysiłku fizycznym pomaga uzupełnić w organizmie utraconą wodę i sole mineralne. Badania wykazały, że piwo nawadnia organizm lepiej niż woda oraz napoje izotoniczne.
Piwo grzane ma również działanie antystresowe. Powoduje rozluźnienie i wpływa pozytywnie na zmniejszenie napięcia nerwowego.
2. Grzane piwo – jakie piwo najlepsze
Gatunków i rodzajów piwa jest bardzo wiele. Przygotowując grzane piwo niejednokrotnie można stanąć przed dylematem, jakie piwo jest najlepsze?
Tak naprawdę odpowiadając na to pytanie można przytoczyć znaną maksymę Horacego brzmiącą: „ile głów tyle upodobań”. Grzane piwo można zrobić z każdego rodzaju piwa nie ma do tego żadnych przeciwwskazań. Wszystko odbywa się jedynie w zależności od indywidualnych upodobań.
Tak do przygotowania grzenego piwa możemy wykorzystać: piwo smakowe, piwo ciemne, piwo jasne, piwo mętne, a nawet piwo typu porter. Jednak najlepszym i zarazem najbardziej neutralnym piwem z którego powinno robić się grzane piwo jest piwo niepasteryzowane. Nie zawiera ono związków konserwujących i jest przyjemne oraz neutralne w smaku. Można go doprawić wedle własnych upodobań bez obawy, że grzane piwo wyjdzie zbyt „przekombinowane” i po prostu niesmaczne.
3. Grzane piwo – najpopularniejsze przepisy
Przepisów na przyrządzenie grzanego piwa jest bardzo wiele. W zasadzie można dodać do niego owoce i przyprawy, które lubimy oraz takie które pomogą np. w zwalczaniu infekcji. Poniżej prezentujemy najpopularniejsze przepisy na piwo grzane:
3.1. Grzane piwo – przepis klasyczny
Do przygotowania klasycznego grzanego piwa potrzebujemy następujący składników: 500 ml piwa – najlepiej niepasteryzowanego, 3 łyżki miodu, 1 dużą pomarańczę, 1 łyżeczkę goździków, 1/4 łyżeczki cynamonu, 1/4 łyżeczki imbiru oraz 1 żółtko
Przygotowanie grzanego piwa: pomarańczę należy pokroić w plastry. Do garnka należy wlać piwo i dodać do niego: goździki, cynamon, imbir, miód oraz połowę plastrów z pomarańczy. Żółtko wcześniej należy utrzeć z cukrem oraz z przyprawami, a następnie zmieszać z piwem.
Całość podgrzewamy na małym ogniu, mieszając co jakiś czas delikatnie, aby nie odgazować piwa. Nie należy doprowadzać do wrzenia. Pozostałe plastry pomarańczy dzielimy na ćwiartki, dodajemy do szklanki i zalewamy gorącym piwem.
3.2. Grzane piwo – z miodem
Do przygotowania grzanego piwa z miodem potrzebujemy: 500 ml piwa – najlepiej niepasteryzowanego, 1,5 łyżki miodu, 1 plaster cytryny, 1 łyżeczkę goździków, 1,5 soku malinowego.
Przygotowanie grzanego piwa: Piwo z cytryną podgrzewamy na wolnym ogniu. Następnie dodajemy do niego miód i sok . Wszystko dokładnie mieszamy.
3.3. Grzane piwo – z imbirem
Do przygotowania grzanego piwa z imbirem potrzebujemy: 500 ml piwa, kawałek imbiru, 2-3 łyżki brązowego cukru (może być trzcinowy) a także szczyptę gałki muszkatołowej.
Przygotowanie: Piwo należy przelać do garnka i dodać do niego cukier. Następnie obrać i pokroić na małe kawałki imbir i podgrzewać na małym ogniu mieszając dopóki cukier się nie rozpuści. Ciepłe piwo należy przelać do szklanki i posypać gałką muszkatołową do smaku.
Już za kilka dni kolejna edycja Imperium Prunum trafi na wybrane sklepowe półki:
Cytat:
Zbliża się Dzień Porteru, więc w browarze kończymy pakowanie Imperium Prunum w edycji 2019. Wszystko będzie gotowe w następnym tygodniu i od wtorku 15 stycznia zaczynamy realizację zamówień tak, aby piwo dotarło do Was na na obchody Dnia Porteru 19 stycznia. Jest to pierwsze piwo, które wychodzi w naszej nowej, autorskiej butelce 375 ml. Piwo jest dodatkowo chronione kapturkiem termokurczliwym i podobnie jak pierwsza wersja, nie ma etykiety – jest złoty i czarny nadruk bezpośrednio na butelce.
Imperium Prunum 2019 będzie dostępne w sklepach specjalistycznych, pubach i sieciach Makro, Carrefour i Intermarche. W piątek 18 stycznia będzie można je zakupić również bezpośrednio w browarze, tym bardziej, że w tym dniu dostępne będzie również Imperium Prunum Esencja. Edycji 2019 jest tylko 240 butelek i będą dostępne tylko u nas w browarze.
Podsumowując zapraszany na zakupy do siedziby Browaru Kormoran w Olsztynie w piątek 18 stycznia, w godzinach 8:00-15:00. Cena butelki Imperium Prunum będzie wynosić 25 zł, natomiast Imperium Prunum Esencja – 35 zł. Sprzedaż będzie prowadzona tylko za gotówkę. Dostępne będą również inne piwa i zestawy premium.
Szukajcie również lokalnych miejsc obchodów Dnia Porteru – Imperium Prunum będzie dostępne także z beczki.
źródło :https://browarkormoran.pl/aktualnosci/imperium-prunum-edycja-2019/
No cóż uprzywilejowani są olsztyńscy piwosze. Imperium Prunum Esencja, to piwny "biały kruk".
Degustuję dzisiaj piwo gdzie na etykiecie napisane jest: Ursa, Rejwach w Wetlinie. Wetlina to gdzieś na Podkarpaciu, w Bieszczadach... Piwo w stylu Belgian Summer Ale. Ekstrakt 12%, alko. 4,6%.
Piwo mętne, smak pomieszany z wyraźnym posmakiem żywicznym i owocowym (piszą coś o pomarańczach, mięcie, jałowcu i sośnie).
Powiedziałbym, że da się wypić, w ilości sztuk jeden. Osobiście nie jestem zwolennikiem wynalazków ale darowanemu koniu pod kapsle się nie zagląda
PS. Termin przydatności do spożycia 31.05 2019.
Ostatnio zmieniony przez najmita 2019-03-31, 21:34, w całości zmieniany 1 raz
Degustuję dzisiaj piwo gdzie na etykiecie napisane jest: Ursa, Rejwach w Wetlinie. Wetlina to gdzieś na Podkarpaciu, w Bieszczadach...
Wetlina to tylko nazwa, sam browar jest w Uhercach Mineralnych. Obok przebiega trasa drezyn rowerowych i strudzony turysta może się zatrzymać oraz pokrzepić świeżymi wyrobami.
Z Ursa Maior polecam piwo "Podróżnik" oraz "Śnieg na Beniowej" - rewelacja! A tak w ogóle jak macie knajpę z piwem to mogę polecić piwo z Roztocza, piszcie pw.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum