|
Forum MAZURY.INFO.PL
założone 15 maja 2008r.
|
Terminale płatnicze-opłaty |
Autor |
Wiadomość |
mazury.info.pl
Administrator pies ogrodnika
Pomógł: 433 razy Dołączył: 15 Maj 2008 Posty: 28294 Skąd: Giżycko
|
Wysłany: 2018-10-07, 08:50
|
[Cytuj]
|
|
Moim zdaniem zamiast terminali płatniczych, których obsługa kosztuje oprócz abonamentu za samo urządzenie również prowizję od każdej transakcji - warto promować system płatności BLIK. Do obsługi takich transakcji wystarczy zwykły smartfon z aplikacją. Można płacić zbliżeniowo (jeżeli telefon to umożliwia) lub poprzez wpisanie kodu.
Jest wiele miejsc na świecie (np. w Niemczech), gdzie nie zapłacisz "amerykańską kartą". Nawet w marketach mają tam terminale obsługujące wyłącznie jakieś lokalne wynalazki.
BLIK to polski system płatności mobilnych obsługiwany chyba przez wszystkie banki działające w Polsce... no i oprócz telefonu nie trzeba nosić w portfelu archaicznych plastikowych kart. Terminale to już miniona epoka i nie ma sensu inwestować w przeżytki.
BLIKiem można też płacić w klasycznych terminalach, chociaż nie każdy sprzedawca ma tego świadomość. Po naciśnięciu klawisza F1 albo F4 terminal umożliwia wprowadzenie 6-cyfrowego kodu BLIK.
Płatność BLIKiem jest poza tym bezpieczna, bo obsługa nie ma dostępu do naszych pieniędzy jak ma to miejsce w przypadku płatności kartą (wystarczy znać numer karty i kod znajdujący się obok podpisu na odwrocie, aby na okraść). |
|
|
|
el_doctore
Pomógł: 2 razy Wiek: 41 Dołączył: 04 Lip 2016 Posty: 186 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 2018-10-07, 09:01
|
[Cytuj]
|
|
Co do kosztów się nie wypowiadam, ale wiem, że nie są one już zaporowe. Może być BLIK, na telefon, szybki przelew z telefonu na konto, jeden czort. Czułem się jak za dobrych lat studenckich... ściepa na piwo i czy starczy na obiad. |
|
|
|
~Piotr Lewandowski
Żeglarz/Wędkarz
Pomógł: 88 razy Wiek: 44 Dołączył: 27 Lip 2008 Posty: 3789 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2018-10-07, 09:03
|
[Cytuj]
|
|
mazury.info.pl napisał/a: | Jest wiele miejsc na świecie (np. w Niemczech), gdzie nie zapłacisz "amerykańską kartą". Nawet w marketach mają tam terminale obsługujące wyłącznie jakieś lokalne wynalazki. | Zgłębiałem temat jak odstałem swoje w kolejce do stacji samoobsługowej a potem nie miałem czym zapłacić, podobnie było również w markecie w Holandii. Jedna z tych kart to Maestro, w tej chwili w Polsce wydaje ją jeden bank, a kiedyś była powszechna, drugiej nie pamiętam, ale chodzi o wariację Visy Electron. Te z reguły tańsze miejsca nie przyjmują nic innego, nawet Mastercarda w żadnej wersji. W Polsce mamy duży komfort pod tym względem, jesteśmy też swiatowymi liderami w płatnościach zbliżeniowych. Od kiedy mam aplikację bankową z NFC i Blikiem w telefonie karta leży odłogiem. |
|
|
|
mazury.info.pl
|
Wysłany: 2018-10-07, 09:08
|
[Cytuj]
|
|
Opłaty za obsługę kart może nie są zaporowe, ale umowę często musisz podpisać na 24 a nawet 36 miesięcy, co w przypadku sezonowej działalności mija się z celem. BLIK jest bezabonamentowy i nie wymaga żadnego terminala. |
|
|
|
~melloon
Pomógł: 2 razy Wiek: 88 Dołączył: 29 Sie 2017 Posty: 313 Skąd: B-B
|
Wysłany: 2018-10-07, 18:57
|
[Cytuj]
|
|
mazury.info.pl napisał/a: | Moim zdaniem zamiast terminali płatniczych, których obsługa kosztuje oprócz abonamentu za samo urządzenie również prowizję od każdej transakcji - warto promować system płatności BLIK. Do obsługi takich transakcji wystarczy zwykły smartfon z aplikacją. Można płacić zbliżeniowo (jeżeli telefon to umożliwia) lub poprzez wpisanie kodu.
Jest wiele miejsc na świecie (np. w Niemczech), gdzie nie zapłacisz "amerykańską kartą". Nawet w marketach mają tam terminale obsługujące wyłącznie jakieś lokalne wynalazki.
BLIK to polski system płatności mobilnych obsługiwany chyba przez wszystkie banki działające w Polsce... no i oprócz telefonu nie trzeba nosić w portfelu archaicznych plastikowych kart. Terminale to już miniona epoka i nie ma sensu inwestować w przeżytki.
BLIKiem można też płacić w klasycznych terminalach, chociaż nie każdy sprzedawca ma tego świadomość. Po naciśnięciu klawisza F1 albo F4 terminal umożliwia wprowadzenie 6-cyfrowego kodu BLIK.
Płatność BLIKiem jest poza tym bezpieczna, bo obsługa nie ma dostępu do naszych pieniędzy jak ma to miejsce w przypadku płatności kartą (wystarczy znać numer karty i kod znajdujący się obok podpisu na odwrocie, aby na okraść). |
Po pierwsze można za darmo otrzymać terminal na własność bez abonamentu, koszty to tylko niewielki % od transakcji i to dopiero po roku (umowa na 24 miesiące).
Oczywiście terminal obsługuje BLIK.
Po drugie - większe firmy powoli wprowadzają kartę firmową dla pracowników. To jedyna metoda (no poza przelewem) którą pracownik może zapłacić za FV. I tutaj terminal jest po prostu niezbędny. No chyba że ktos lubi czekać na obiecane przelewy.
Nie mówię że mi się to podoba, ale co zrobić ? |
|
|
|
mazury.info.pl
|
Wysłany: 2018-10-07, 19:06
|
[Cytuj]
|
|
melloon napisał/a: | Po pierwsze można za darmo otrzymać terminal na własność bez abonamentu, koszty to tylko niewielki % od transakcji i to dopiero po roku (umowa na 24 miesiące). |
Prześlij na PW, gdzie rozdają za darmo terminale na własność bez abonamentu. Wezmę kilka. Oczywiście w umowie nie ma prawa być zapisów o minimalnej liczbie/wartości transakcji w miesiącu/roku czy jakimkolwiek innym okresie. Prześlesz?
melloon napisał/a: |
Po drugie - większe firmy powoli wprowadzają kartę firmową dla pracowników. To jedyna metoda (no poza przelewem) którą pracownik może zapłacić za FV. |
FV za smażoną rybę na urlopie wliczasz w koszty firmy? |
|
|
|
~melloon
|
Wysłany: 2018-10-07, 19:57
|
[Cytuj]
|
|
Dlaczego na pw ? Żadna tajemnica - darmowe terminale w ramach programu polska bezgotówkowa. Model Smart D220 jest za free na właśność w eService, bez minimalnego limitu. Bierz ile możesz, mi jeden wystarczył
Nie wiem jak z rybą, miałem na myśli inne usługi. Chciałem wskazać nowy trend, znam juz kilka firm których pracownicy płacą tylko służbową kartą (albo przelew).
edit: sorki, umowa nie na 24, ale na 12 miesięcy |
Ostatnio zmieniony przez melloon 2018-10-07, 20:03, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
mazury.info.pl
|
Wysłany: 2018-10-07, 20:16
|
[Cytuj]
|
|
melloon napisał/a: | darmowe terminale w ramach programu polska bezgotówkowa. |
Czyli nie darmowe, tylko bezpłatne - sponsorowane przez podatnika. Za darmo nic nie dają, zawsze ktoś za to płaci. |
|
|
|
~melloon
|
Wysłany: 2018-10-07, 20:35
|
[Cytuj]
|
|
Oj, czepiasz się słówek. Chodziło o ekonomiczne uzasadnienie posiadania terminala dla małej, czy też sezonowej firmy. Takiej jak w Okartowie. Da się ? |
|
|
|
mazury.info.pl
|
Wysłany: 2018-10-07, 20:55
|
[Cytuj]
|
|
Da się, o ile ktoś wie o tym programie lub wie gdzie szukać dofinansowania. Bez tej wiedzy normalnie trzeba płacić.
Nadal jednak uważam, że terminale i karty to przeżytek. BLIK i inne systemy płatności mobilnych są przyszłością. |
|
|
|
~melloon
|
Wysłany: 2018-10-07, 21:06
|
[Cytuj]
|
|
Uwierz mi że nie trzeba posiadać żadnej szczególnej wiedzy, czy nawet szukać takowej.
Średnio kilka telefonów tygodniowo (a bywa że kilka dziennie) z ofertą darmowych terminali...
Przepraszam, bezpłatnych
Sam używam BLIKa gdzie tylko mogę, ale póki co karty rządzą i trzeba to przełknąć. |
|
|
|
<|yrb
Pomógł: 12 razy Wiek: 40 Dołączył: 28 Lip 2008 Posty: 390 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2018-10-07, 22:28
|
[Cytuj]
|
|
Piotr Lewandowski napisał/a: | podobnie było również w markecie w Holandii. |
W Holandii akurat to znany problem bo ich terminale traktują prawie wszystkie nasze karty (debetowe też) jak kredytowe i z jakiegoś powodu nie chcą ich obsługiwać. O ile nie tankujemy na stacji benzynowej to w Holandii dobrze jest mieć gotówkę przy sobie. Ale żeby moja wypowiedź nie odbiegała od tematu wątku to polecam Kaczorka w Krzyżach, Bar na Okrężnej w Mikołajkach i budę naprzeciwko mariny Navigator nad Tałtami. Tanie żarcie jest tam dobre bo jest dobre i tanie. |
Ostatnio zmieniony przez yrb 2018-10-07, 22:29, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
~najmita
Pomógł: 72 razy Wiek: 65 Dołączył: 09 Paź 2014 Posty: 6100 Skąd: Ruciane-Nida
|
Wysłany: 2018-10-08, 06:52
|
[Cytuj]
|
|
melloon napisał/a: | Dlaczego na pw ? Żadna tajemnica - darmowe terminale w ramach programu polska bezgotówkowa. Model Smart D220 jest za free na właśność w eService, bez minimalnego limitu. Bierz ile możesz, mi jeden wystarczył
Nie wiem jak z rybą, miałem na myśli inne usługi. Chciałem wskazać nowy trend, znam juz kilka firm których pracownicy płacą tylko służbową kartą (albo przelew).
edit: sorki, umowa nie na 24, ale na 12 miesięcy |
Terminal "za darmo" masz tylko przez 12 m-cy, a co potem? Po okresie "za darmo" płacisz haracz operatorowi, inaczej możesz sobie ten darmowy terminal wrzucić do szuflady i co jakiś czas zaglądać czy nadal jest za darmo. |
|
|
|
mazury.info.pl
|
Wysłany: 2018-10-08, 08:38
|
[Cytuj]
|
|
Pierwsza działka zawsze jest bezpłatna. |
|
|
|
~melloon
|
Wysłany: 2018-10-08, 16:57
|
[Cytuj]
|
|
najmita napisał/a: | Terminal "za darmo" masz tylko przez 12 m-cy, a co potem? Po okresie "za darmo" płacisz haracz operatorowi, inaczej możesz sobie ten darmowy terminal wrzucić do szuflady i co jakiś czas zaglądać czy nadal jest za darmo. |
Toż piszę wyrażnie że nie ma żadnego abonamentu za ten model.
Mam to narysować ?
Po roku jedynie odsetki od każdej transakcji. |
|
|
|
~najmita
|
Wysłany: 2018-10-08, 19:05
|
[Cytuj]
|
|
Cytat z polskabezgotówkowa, często zadawane pytania:
Cytat: |
Jakie warunki będą obowiązywały po 12 darmowych miesiącach?
Każda z instytucji biorących udział w Programie Polska Bezgotówkowa może proponować inne warunki po 12 miesiącach bez opłat.
W celu poznania szczegółów współpracy przedsiębiorca powinien skontaktować się z wybranym przez siebie agentem rozliczeniowym lub bankiem.
|
|
|
|
|
nick_othem
|
Wysłany: 2018-10-08, 19:37
|
[Cytuj]
|
|
melloon napisał/a: | najmita napisał/a: | Terminal "za darmo" masz tylko przez 12 m-cy, a co potem? Po okresie "za darmo" płacisz haracz operatorowi, inaczej możesz sobie ten darmowy terminal wrzucić do szuflady i co jakiś czas zaglądać czy nadal jest za darmo. |
Mam to narysować ?
Wg niektórych tutaj ktoś (nie wiadomo, kto) powinien może jeszcze dopłacić przedsiębiorcy, żeby zechciał ten bezpłatny, ale nie darmowy terminal łaskawie używać. I olaboga, co to będzie po 12 miesiącach? Może nie będzie już bezpłatny... |
|
|
|
~najmita
|
Wysłany: 2018-10-08, 19:58
|
[Cytuj]
|
|
nick_othem napisał/a: | melloon napisał/a: | najmita napisał/a: | Terminal "za darmo" masz tylko przez 12 m-cy, a co potem? Po okresie "za darmo" płacisz haracz operatorowi, inaczej możesz sobie ten darmowy terminal wrzucić do szuflady i co jakiś czas zaglądać czy nadal jest za darmo. |
Mam to narysować ?
Wg niektórych tutaj ktoś (nie wiadomo, kto) powinien może jeszcze dopłacić przedsiębiorcy, żeby zechciał ten bezpłatny, ale nie darmowy terminal łaskawie używać. I olaboga, co to będzie po 12 miesiącach? Może nie będzie już bezpłatny... |
Ja próbuję tylko powiedzieć, że nie ma nic "za darmo". Ja nie oczekuję darmowego sprzętu, oprogramowania, przesyłu danych, serwisowania itp.
Nie spotkałem się również z sytuacją, że w sezonowej działalności gospodarczej ktoś używa terminali płatniczych. |
|
|
|
~melloon
|
Wysłany: 2018-10-08, 20:10
|
[Cytuj]
|
|
rence opadajom...
eService - terminal Smart D220 jest na własność, bez abonamentu czy innych stałych opłat.
Nawet po 12 miesiącach.
Z mojej strony EOT, prościej nie potrafię |
|
|
|
~najmita
|
Wysłany: 2018-10-08, 20:21
|
[Cytuj]
|
|
melloon napisał/a: | rence opadajom...
eService - terminal Smart D220 jest na własność, bez abonamentu czy innych stałych opłat.
Nawet po 12 miesiącach.
Z mojej strony EOT, prościej nie potrafię |
Czy jesteś "użytkownikiem" terminala płatniczego? Jak długo używasz tego urządzenia? A może mówisz tylko o tym urządzeniu ("maszynce")? Bo sama maszynka może być zarówno za darmo jak i bez opłat, natomiast przesył danych już nie koniecznie. Maszynka to tylko kilka złotych... |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
| strona
główna | internet
| o serwisie |
(C) 2008 Copyright by mazury.info.pl
CZARTER JACHTÓW NA MAZURACH NOCLEGI NA MAZURACH
| |
|