Dzisiaj widziałem pierwsze trzmiele no i wyszedł i pierwszy tulipan na łączce.
Wygląda na to , że w świerku gniazdko odziedziczyły szpaki.
Ciekawe czy się sprawdzi.
Czajki już "pilnują" gniazd.
Tylko niech ten gołąb p.... co mi siada codziennie o świcie kilka metrów od okna i wyje złoży w końcu jaja, wtedy jest szansa, że będzie cicho aż do następnego lęgu
A kopciuszka jeszcze nie ma
~melloon Pomógł: 2 razy Wiek: 88 Dołączył: 29 Sie 2017 Posty: 313 Skąd: B-B
To może ja przez te gołębie od kilku lat, co wiosna niedające wyspać się, jestem łysy....
Nie mam nic do grzywaczy, do hodowlanych, ale sierpówek i synogarlic nie znoszę przez te zarwane noce. No chce mu się "rozmnażać" - normalna rzecz, ale jak mi się chce to nie włażę sąsiadowi 5 metrów od okna, o 4 rano i nie drę ryja ile wlezie...
Ostatnio zmieniony przez Tobo 2018-04-09, 20:25, w całości zmieniany 1 raz
<|Andrzej Drago Pomógł: 115 razy Wiek: 71 Dołączył: 12 Maj 2013 Posty: 3689 Skąd: Warszawa
Teraz Tomku wiem dlaczego chcesz tak bardo na morze
A na zdjęciu już zarośnięty rzęsą stawik , prawo w skos w górę od Głowy Panny Jenny przypatrująca się nam para kaczek.
Widzę je przy tym stawiku kolejny raz , pewnie gdzieś tu zbudują gniazdo.
100420184260.jpg
Plik ściągnięto 20 raz(y) 1,3 MB
<|Andrzej Drago Pomógł: 115 razy Wiek: 71 Dołączył: 12 Maj 2013 Posty: 3689 Skąd: Warszawa
Dzisiaj znowu raniutko odwiedziliśmy stawik.
Na środku z dziobem pod skrzydłem spal kaczorek.
Taki z daleka widoczny barwny wabik.
Widocznie Pan Kaczka już gdzieś niedaleko wysiaduje jajka.
Czy to już pora ?
Wiosna całą parą. Przyleciały już dymówki (09.04.), od wtorku są cyranki , i kuliki, a dzisiaj widzałam (przeleciały mi nad głową) rycyki, oraz zaobserwowałam pierwszą rybitwę rzeczną.Również od wtorku lecą kwokacze, śpiewają pierwiosnki, a kopciuszki wiją gniazdo.Czekam na dudki i płaskonosy.
No Aniu
Teraz będę musiał posiedzieć nad ptasim atlasem
Dziękuję
Andrzeju , polecam Colinsa
.http://mojeptaki.info/archives/4956
Tu nowe wydanie
.http://multicobooks.pl/hobby/zwierzeta/ptaki--przewodnik-collinsa-nowe-wydanie-2017_9208.html
Ostatnio zmieniony przez mazury.info.pl 2018-04-12, 15:50, w całości zmieniany 2 razy
<|węzełek Pomogła: 17 razy Dołączyła: 28 Wrz 2011 Posty: 2484
Dziękuję Aniu
Też dzisiaj raniutko ich słuchałem.
Głosy dobiegały z trzech różnych kierunków.
Z rezerwatu " Grabicz " , znad bagienek przy stawach rybackich przy Ossowie i znad zakoli rzeczki Długiej i to wszystko ok 20 km od centrum Warszawy.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum