FORUM.mazury.info.pl - Absolutnie wszystko o Mazurach

MTSW 2019

Forum MAZURY.INFO.PL Strona Główna Forum MAZURY.INFO.PL
założone 15 maja 2008r.

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Konserwy własnej roboty - polecam
Autor Wiadomość
~extant

Pomógł: 349 razy
Dołączył: 02 Lis 2010
Posty: 14954
Skąd: Wawa
Wysłany: 2013-07-28, 17:10    [Cytuj]

czoboki napisał/a:
To może ustalić miejsce i termin degustacji...

Nasze wstępne plany są takie: startujemy w sobotę (10.08), wczesnym popołudniem z Wilkas. Nocleg w Sztynorcie (koncert ma Kapitan Waldek Mieczkowski), potem w niedzielę nocleg: Dobskie/Rajcocha, a w poniedziałek: Wojnowo/u Wieczorka... a potem płyniemy na południe. :-) To są oczywiście jedynie wstępne plany, a wszystko zależy kiedy, gdzie i na jak długo spotkamy się przy... degustacji. ;-) :-D
Ostatnio zmieniony przez extant 2013-07-28, 17:11, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
mazury.info.pl
Administrator
pies ogrodnika

Pomógł: 428 razy
Dołączył: 15 Maj 2008
Posty: 27117
Skąd: Giżycko
Wysłany: 2018-01-26, 09:13    [Cytuj]

Jeden z moich ulubionych... "Szybki paprykarz"

Cytat:
Paprykarz szczeciński zna chyba każdy, kto choć raz był na biwaku czy też obozie. Ta puszka najczęściej lądowała „pod namiotem”, ale ja lubiłam paprykarz także poza biwakami. Do tej pory lubię i nie wstydzę się tego, że czasami kupuję sobie puszeczkę i zjadam ją na raz i to bez chleba. No ale, skoro teraz lubimy wszystko domowe, zdrowe i z rybą wiadomego pochodzenia to zrobiłam sobie paprykarz sama, w wersji najprostszej i bardzo smacznej. Smak jest nieco inny, nie ma tej „puszkowej” nutki.

Składniki (na taka średnią miseczkę)

kawałek wędzonego pstrąga 200 g (może być makrela)
średnia cebula
passata pomidorowa (100 ml)
dowolny ryż 50 g
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1/2 łyżeczki ostrej papryki
sczypta papryki wędzonej (opcjonalnie)
olej do smażenia
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie
Najpierw gotujemy na sypko ryż i zostawiamy do wystygnięcia. rybę wędzoną dokładnie obieramy z ości, wrzucamy do miski. Cebulę kroimy drobno i podsmażamy na złoty kolor. Do usmażonej cebuli dodajemy pomidorową passatą i chwilę dusimy aż sos zgęstnieje, doprawiamy słodką, ostrą i wędzoną papryką. Mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. Gdy wszystkie gotowane składniki wystygną, łączmy je w misce, dokładnie mieszając. Doprawimy solą i pieprzem. Paprykarz jest gotowy! Można go jeść łyżkami.

Agnieszka Haponiuk

.http://www.gdanskstrefa.com/domowy-paprykarz-szczecinski/
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
[ ODPOWIEDZ ]
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group

MAZURY INFO PL - KONTAKT

| strona główna | internet | o serwisie |
(C) 2008 Copyright by mazury.info.pl

CZARTER JACHTÓW NA MAZURACH NOCLEGI NA MAZURACH