FORUM.mazury.info.pl - Absolutnie wszystko o Mazurach


Forum MAZURY.INFO.PL Strona Główna Forum MAZURY.INFO.PL
założone 15 maja 2008r.

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Grillowanie na jachcie
Autor Wiadomość
~extant

Pomógł: 349 razy
Dołączył: 02 Lis 2010
Posty: 14966
Skąd: Wawa
Wysłany: 2016-02-01, 12:26    [Cytuj]

Emill`76 napisał/a:
.... Stojąc na dziko też bez sensu, bo przecież bezpieczniej, wygodniej i przyjemniej grillować na lądzie ....

... nie wszędzie stojąc "na dziko" da się "wygodniej i przyjemniej grillować na lądzie" ;-)
 
 
<|MirekMors
MirekMors

Pomógł: 96 razy
Dołączył: 06 Gru 2010
Posty: 7494
Skąd: Wawer
Wysłany: 2016-02-01, 13:25    [Cytuj]

A czemu nie w kambuzie ?! Własnym.
 
 
~juzekp

Pomógł: 16 razy
Dołączył: 07 Mar 2013
Posty: 733
Skąd: Baden-Baden
Wysłany: 2016-02-02, 01:40    [Cytuj]

Wszystko to wygląda bardzo ładnie . Jednak jest to "igranie z ogniem" - nosił wilk razy kilka ... chociażby te iskierki na żelkocie , żaglach - bo nikt mi nie wmówi , że można gril rozpalać i używać bez iskrzenia . Ale to jest moje zdanie , z którym można się nie zgadzać .
 
 
~extant

Pomógł: 349 razy
Dołączył: 02 Lis 2010
Posty: 14966
Skąd: Wawa
Wysłany: 2016-02-02, 07:58    [Cytuj]

juzekp napisał/a:
... że można gril rozpalać i używać bez iskrzenia...

... po to te grille są właśnie w wersji zamykanej. ;-)
 
 
~Rafał1960

Pomógł: 14 razy
Dołączył: 02 Paź 2014
Posty: 2409
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2016-02-02, 10:43    [Cytuj]

Zamknięty grill?
To tak jak kucharz, który robi danie zamknięty w restauracyjnej kuchni.
Dostajemy danie na talerzu do stolika, ale frajdy z gotowania nie ma żadnej.
 
 
nick_othem

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 13 Lip 2014
Posty: 59
Skąd: Kraków
Wysłany: 2016-02-04, 12:58    [Cytuj]

Widziałem w zeszłym sezonie bardzo fajny patent na grillowanie - bezdymny grill (google pomoże, bo pewnie nazwy nie mogę tu zamieścić). Faktycznie dymu z niego nie było w ogóle, jedzenie wychodziło baaardzo dobre, i chyba zdrowsze, bo nie przesiąknięte dymem (chociaż dla niektórych jest to minus - tak cenią sobie zapach dymu, zapominając o benzopirenach i czort wie o czym jeszcze). Niestety mnie odstrasza cena - 700 zł, ale z drugiej strony to fajny gadżet na lata.
W kwestii bezpieczeństwa - nie lecą z niego żadne iskry, również podczas rozpalania, oraz nie da się nim poparzyć (prócz rusztu rzecz jasna), bo obudowa się nie nagrzewa, a nawet, gdy się przewróci, węgiel pozostaje w środku (wg. danych producenta). Więc teoretycznie nadaje się również na łódkę :)
 
 
zenek

Pomógł: 270 razy
Dołączył: 12 Kwi 2009
Posty: 14948
Wysłany: 2016-02-04, 13:07    [Cytuj]

Masz na myśli coś takiego jak poniżej?

chlodzenie.jpg
Plik ściągnięto 53 raz(y) 293,38 KB

technologia-grilla-2.jpg
Plik ściągnięto 38 raz(y) 104,53 KB

 
 
~Sławek
Sławek

Pomógł: 109 razy
Dołączył: 20 Maj 2008
Posty: 8176
Skąd: Charzykowy
Wysłany: 2016-02-04, 13:20    [Cytuj]

Cytat:
jest to minus - tak cenią sobie zapach dymu, zapominając o benzopirenach i czort wie o czym jeszcze).


benzoapireny i inne tego typu związki powstają nie tyle z węgla drzewnego tylko w wyniku spalania tłuszczy skapujących na rozgrzane węgle. Grill kopci jedynie przy rozpalaniu, gdy np. brykiet złapie już odpowiednią temperaturę to nie dymi. I dlatego potrawy kładziemy na odpowiednio rozgrzany grill już nie dymiący i nie dokładamy drewna czy brykietu w trakcie smażenia. W pokazanym grillu wyeliminowano kapanie tłuszczu na rozżarzone węgle.

Sławek
 
 
nick_othem

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 13 Lip 2014
Posty: 59
Skąd: Kraków
Wysłany: 2016-02-04, 13:21    [Cytuj]

zenek napisał/a:
Masz na myśli coś takiego jak poniżej?


Dokładnie to :) Widziałem to u dalekiego znajomego, gdy byłem w Ognistym Ptaku, i miałem możliwość przypatrzeć się, jak to działa. Na prawdę super sprawa. Podobno można to gdzieś wypożyczyć, ale pobieżne googlowanie tego nie potwierdza.
 
 
nick_othem

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 13 Lip 2014
Posty: 59
Skąd: Kraków
Wysłany: 2016-02-04, 13:23    [Cytuj]

Sławek napisał/a:
Cytat:
jest to minus - tak cenią sobie zapach dymu, zapominając o benzopirenach i czort wie o czym jeszcze).


benzoapireny i inne tego typu związki powstają nie tyle z węgla drzewnego tylko w wyniku spalania tłuszczy skapujących na rozgrzane węgle. Grill kopci jedynie przy rozpalaniu, gdy np. brykiet złapie już odpowiednią temperaturę to nie dymi. I dlatego potrawy kładziemy na odpowiednio rozgrzany grill już nie dymiący i nie dokładamy drewna czy brykietu w trakcie smażenia. W pokazanym grillu wyeliminowano kapanie tłuszczu na rozżarzone węgle.

Sławek


No właśnie w tym grillu tłuszcz nie skapuje na węgiel, stąd bezdymny efekt. No i zaleca się specjalny brykiet, np. z bambusa, którym oczywiscie handluje tylko producent tegoż wynalazku :)
 
 
kuberta

Dołączył: 26 Sty 2016
Posty: 4
Wysłany: 2016-02-12, 16:12   grill [Cytuj]

Moi znajomi maja taki, kupili w Krakowie w sklepie z wyciskarkami, bo właśnie tam ta bezdymność jego jest zachwalana większą zdrowotnością tych grilli. Z tego co słyszałam to całkiem chwalą go sobie.
 
 
~plitkin
Stangret

Pomógł: 219 razy
Dołączył: 16 Maj 2008
Posty: 10206
Wysłany: 2016-02-12, 16:54   Re: grill [Cytuj]

kuberta napisał/a:
Moi znajomi maja taki, kupili w Krakowie w sklepie z wyciskarkami, bo właśnie tam ta bezdymność jego jest zachwalana większą zdrowotnością tych grilli. Z tego co słyszałam to całkiem chwalą go sobie.


Następny post będzie z linkiem do modelu grilla czy sklepu?
 
 
york18

Dołączył: 17 Lis 2015
Posty: 1
Wysłany: 2016-07-21, 12:31    [Cytuj]

Grillowanie na jachcie.....czyli szpanerstwo i głupota razem wzięte
 
 
mazury.info.pl
Administrator
pies ogrodnika

Pomógł: 466 razy
Dołączył: 15 Maj 2008
Posty: 31174
Skąd: Giżycko
Wysłany: 2016-07-21, 12:42    [Cytuj]

Generalnie jachty płoną bardzo efektownie.



Na Mazurach również były przypadki zajęcia się jachtu ogniem od grilla.
 
 
~Tomek J

Pomógł: 76 razy
Dołączył: 16 Maj 2008
Posty: 7528
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2016-07-21, 22:07    [Cytuj]

Sławek napisał/a:
Cytat:
jest to minus - tak cenią sobie zapach dymu, zapominając o benzopirenach i czort wie o czym jeszcze).


benzoapireny i inne tego typu związki powstają nie tyle z węgla drzewnego tylko w wyniku spalania tłuszczy skapujących na rozgrzane węgle. Grill kopci jedynie przy rozpalaniu, gdy np. brykiet złapie już odpowiednią temperaturę to nie dymi.

Ale czym taka upieczona na bezdymnym grillu chabanina różni się właściwie od takiej upieczonej w piekarniku lub prodiżu, gdzie tłuszcz również nie kapie tam gdzie mógłby się przypalić? Cały urok grillowania miał wszak polegać na owym niezdrowym dla zainteresowanych a upierdliwym dla niezainteresowanych smroodzie.

Tomek Janiszewski
 
 
Wauzi

Dołączył: 01 Kwi 2013
Posty: 24
Wysłany: 2016-07-24, 17:58    [Cytuj]

Mam coś takiego:


Fajna sprawa, reklamowana jako bezpieczne rozwiązanie do użytku na jachtach, rzeczywiście widziałem w praktyce - sprawdza się.
Sam się nigdy nie odważyłem - zbyt bujną wyobraźnię mam 8-)
Ostatnio zmieniony przez Wauzi 2016-07-24, 17:59, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
polka

Dołączyła: 01 Lut 2017
Posty: 2
Wysłany: 2017-02-01, 14:48    [Cytuj]

Rozwiązanie wazui jest bardzo ciekawe. Ja jednak zawsze, gdy chce zjeść coś z grilla decyduje się na to, aby ugrillować coś wcześniej i w [spam] biorę na pokład. Jedzenie szybko nie stygnie, a jest pyszne. Zastanowię się nad sprzętem, który ma kolega wyżej .

ModEdit: Usunięto link sprzeczny z regulaminem forum.
Ostatnio zmieniony przez pough 2017-02-01, 14:59, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
[ ODPOWIEDZ ]
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group

MAZURY INFO PL - KONTAKT

| strona główna | internet | o serwisie |
(C) 2008 Copyright by mazury.info.pl

CZARTER JACHTÓW NA MAZURACH NOCLEGI NA MAZURACH