FORUM.mazury.info.pl - Absolutnie wszystko o Mazurach


Forum MAZURY.INFO.PL Strona Główna Forum MAZURY.INFO.PL
założone 15 maja 2008r.

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Udziec z indyka w galaretce ze słoika - na urlopowy rejs ;)
Autor Wiadomość
~Emill`76

Pomógł: 58 razy
Wiek: 43
Dołączył: 08 Cze 2013
Posty: 4020
Skąd: Mazowsze Północne
Wysłany: 2016-07-07, 15:44   Udziec z indyka w galaretce ze słoika - na urlopowy rejs ;) [Cytuj]

W tamtym roku podawałem przepis na goloneczkę ze słoika a tym razem podam sprawdzony przepis na udziec z indyka. Udziec jest bardzo smaczny , zdrowy i przy tym obecnie stosunkowo tani ( w promocjach ok 6-7 zł/kg ) Zachęcam do odpuszczenia zakupu gotowych puszek a spróbowanie zrobienia konserw samemu ;-) Daje to wiele radochy , pomijając kwestie zdrowotne i smakowe rzecz jasna ;-)

Przepis na ok 2,5 kg udźca z/k :

No to po kolei :

1. Udźce odkastniamy , kroimy w kawałki , nacieramy solą , majerankiem, pieprzem mielonym i rozgniecionym w prasce czosnkiem i pozostawiamy w lodówce na minimum 12h . Ilości przypraw dobieracie wg upodobań. Ja na w/w ilość mięsa daję : 3 płaskie łyzki stołowe majeranku , 4 ząbki czosnku , 1 płaską łyżkę stołową pieprzu mielonego i 2 płaskie łyzki soli .

2. Na dużej patelni lub rondlu , na małej ilości oleju należy mięso po w/w czasie obsmażyć / zarumienić

3. Podsmażone mięso + usunięte kości wrzucić do odpowiedniej wielkości garnka i zalać taką ilością wrzącej wody aby mięso było lekko przykryte

4. Wrzucić do garnka ziele angielskie, pieprz czarny ziarnisty i liście laurowe ( ja daję ok 10 ziaren ziela, 15 ziaren pieprzu i 6 liści laurowych ).

5. Gotujemy całość na wolnym ogniu ok 1,15 h ( ma lekko "bulgotać" jak przy gotowaniu rosołu ) . Po około 45 minutach od chwili zagotowania , należy spróbować wywar pod kątem "słoności" i dosolić finalnie wg. upodobań . Warto zwrócić uwagę, że w dalszym procesie, słoiki będą gotowane ok 2 godzin, dlatego kawałki mięsa które umieścimy w słoikach powinno być jeszcze lekko niedogotowane , stąd czas przygotowania ok 1h - 1,15h.

6. Wyparzamy w trakcie słoiki i nakrętki .

7. Do słoików wkładamy kawałki mięsa , tak ok 2/3 objętości , umiarkowanie ścisło

8. Do wywaru w garnku dodajemy żelatynę spożywczą ( zwykle opakowanie na 2,5 l wywaru - trzeba przeczytać na opakowaniu jakie proporcje )

9. Po rozpuszczeniu żelatyny , wywarem zalewamy mięso w słoikach , tak aby pozostawić ok 2 cm powietrza od gwintu słoika .

10. Zakręcamy słoiki

11. W dużym garze zagotowujemy odpowiednią ilość wody do wekowania , a na dnie wyłożonym ściereczką umieszczamy słoiki . Wody powinno być tyle aby nakrętka znajdowała się ok 1 cm ponad jej lustrem.

12. Na wolnym ogniu przeprowadzamy wekowanie ( tyndalizację ) , bezwzględnie minimum 2 krotnie po 1 h . Bezwzględnie 2x ponieważ nie dodajemy peklosoli zawierającej konserwant E250 . Ja 1 wekowanie przeprowadzam 1 dnia a 2 -gie dnia następnego .

13. Po wystudzeniu sprawdzamy od góry wieczka , czy utworzyło się podciśnienie ( wieczko musi być lekko wklęsłe i nie może przy naciskaniu palcem odbijać sprężyście.

Tak przygotowane "konserwy" nie wymagają przechowywania w warunkach chłodniczych :)

Smacznego ! ;-)
 
 
mazury.info.pl
Administrator
pies ogrodnika

Pomógł: 429 razy
Dołączył: 15 Maj 2008
Posty: 27703
Skąd: Giżycko
Wysłany: 2016-07-07, 15:47    [Cytuj]

Ech Ty... takie rzeczy publikować przed obiadem :lol:
 
 
~Emill`76

Pomógł: 58 razy
Wiek: 43
Dołączył: 08 Cze 2013
Posty: 4020
Skąd: Mazowsze Północne
Wysłany: 2016-07-07, 15:49    [Cytuj]

mazury.info.pl napisał/a:
Ech Ty... takie rzeczy publikować przed obiadem :lol:


Ciesz się, że jeszcze nie przygotowałem słoików przed urlopem, bo bym jeszcze fotki wrzucił :mrgreen:
 
 
<|artiosso
Hej Mazury !

Pomógł: 59 razy
Wiek: 53
Dołączył: 01 Wrz 2015
Posty: 5921
Skąd: Uć k...
Wysłany: 2016-07-07, 16:56    [Cytuj]

Emil, ale to nie jest przepis do robienia na jachcie ? Kupa gazu na to by poszła.
 
 
~Emill`76

Pomógł: 58 razy
Wiek: 43
Dołączył: 08 Cze 2013
Posty: 4020
Skąd: Mazowsze Północne
Wysłany: 2016-07-07, 18:08    [Cytuj]

artiosso napisał/a:
Emil, ale to nie jest przepis do robienia na jachcie ? Kupa gazu na to by poszła.


Zasadniczo do zrobienia w domu, przed urlopem :)
 
 
<|artiosso
Hej Mazury !

Pomógł: 59 razy
Wiek: 53
Dołączył: 01 Wrz 2015
Posty: 5921
Skąd: Uć k...
Wysłany: 2016-07-07, 18:28    [Cytuj]

No tak, przecież słoiki ...

Swoja drogą Zbyszku można by było stworzyć dział : KUCHNIA JACHTOWA .
Może zaktywizowałoby to damską część społeczności Mazury.Info.pl ;-)
 
 
<|dareq

Pomógł: 8 razy
Wiek: 57
Dołączył: 20 Lis 2011
Posty: 358
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2016-07-08, 20:05   Re: Udziec z indyka w galaretce ze słoika - na urlopowy rejs [Cytuj]

Emill`76 napisał/a:
W tamtym roku podawałem przepis na goloneczkę ze słoika ;-)


a czy mógłbyś przypomnieć przepis na golonkę bo nie mogę znaleźć

pozdro
 
 
mazury.info.pl
Administrator
pies ogrodnika

Pomógł: 429 razy
Dołączył: 15 Maj 2008
Posty: 27703
Skąd: Giżycko
Wysłany: 2016-07-08, 20:07    [Cytuj]

artiosso napisał/a:
No tak, przecież słoiki ...

Swoja drogą Zbyszku można by było stworzyć dział : KUCHNIA JACHTOWA .
Może zaktywizowałoby to damską część społeczności Mazury.Info.pl ;-)


Doskonały pomysł... ale jeden wątek to trochę za mało na nowy dział. ;-) Napisz coś częściej na ten temat, to z pewnością taki dział utworzę. 8-)
 
 
<|artiosso
Hej Mazury !

Pomógł: 59 razy
Wiek: 53
Dołączył: 01 Wrz 2015
Posty: 5921
Skąd: Uć k...
Wysłany: 2016-07-08, 20:12    [Cytuj]

Niestety, ja jestem w kulinariach bierny, czyli tylko jem :-P
Może Emil poprowadzi ten dział ? Trzeba zebrać wszystkie jego przepisy w jednym miejscu.
A może namówisz piratkę ?
Tytuł wątku : przepisy kulinarne od motorowodniaków. :lol:
 
 
<|yrb

Pomógł: 12 razy
Wiek: 40
Dołączył: 28 Lip 2008
Posty: 390
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2016-07-08, 20:59    [Cytuj]

Ja bym zawekował jeszcze 3 raz po 24 godzinach.

Pierwsze gotowanie zabija formy wegetatywne bakterii. Drugie (po kolejnych 24 godzinach) zabija bakterie, które rozwinęły się z form przetrwalnikowych pod wpływem ciepła. Formy przetrwalnikowe są odporne na działanie wysokich temperatur. Trzecie (znowu 24h) zapewnia nam ochronę na wypadek gdyby niektóre formy przetrwalnikowe zareagowały z opóźnieniem.

Za to już po jednym gotowaniu można przechowywać przetwory mięsne w lodówce do 1 miesiąca. Należy je jednak spożyć w całości po otwarciu. Po pełnej tyndalizacji (3 razy gotowanie) można słoiki trzymać poza lodówką do 6 miesięcy.

Cały czas mówię o przypadku gdy używamy wyłącznie czystej soli a nie tzw. peklowej. Użycie peklowej na pewno wydłuża okres przydatności do spożycia.

P.S. Można też bez żelatyny ale ja uwielbiam smak galaretki o poranku.
 
 
~extant

Pomógł: 349 razy
Dołączył: 02 Lis 2010
Posty: 14954
Skąd: Wawa
Wysłany: 2016-07-08, 22:39    [Cytuj]

artiosso napisał/a:
... Może Emil poprowadzi ten dział ?...

Koniecznie ! :-D ... ja już mam nawet nazwę dla tego działu -> "Emil i Lönneberga... poleca !" :mrgreen:
 
 
<|artiosso
Hej Mazury !

Pomógł: 59 razy
Wiek: 53
Dołączył: 01 Wrz 2015
Posty: 5921
Skąd: Uć k...
Wysłany: 2016-07-08, 22:46    [Cytuj]

Mariusz uważaj, bo każe nam jeść te ich śledzie lekko nadpsute, które uchodzą w Sverige za przysmak ...
 
 
<|yrb

Pomógł: 12 razy
Wiek: 40
Dołączył: 28 Lip 2008
Posty: 390
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2016-07-08, 22:49    [Cytuj]

artiosso napisał/a:
Mariusz uważaj, bo każe nam jeść te ich śledzie lekko nadpsute, które uchodzą w Sverige za przysmak ...

Jadłbym... po urlopie zamówię sobie puszeczkę. Jednak gdyby coś poszło nie tak wolałbym nie tracić urlopu leżąc w szpitalu.
 
 
~extant

Pomógł: 349 razy
Dołączył: 02 Lis 2010
Posty: 14954
Skąd: Wawa
Wysłany: 2016-07-08, 23:01    [Cytuj]

artiosso napisał/a:
Mariusz uważaj, bo każe nam jeść te ich śledzie lekko nadpsute, które uchodzą w Sverige za przysmak ...

Artur miałem okazje jeść te szwedzkie kiszone śledzie i spoko idzie, byle by tylko je mocno... popijać ! ;-) :mrgreen: :-P
 
 
<|yrb

Pomógł: 12 razy
Wiek: 40
Dołączył: 28 Lip 2008
Posty: 390
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2016-07-08, 23:23    [Cytuj]

Aaa, no to spoko... dzięki za podpowiedź. Będę popijał aż do kompletnej neutralizacji śledzia. :mrgreen:
 
 
~extant

Pomógł: 349 razy
Dołączył: 02 Lis 2010
Posty: 14954
Skąd: Wawa
Wysłany: 2016-07-08, 23:46    [Cytuj]

yrb napisał/a:
... Będę popijał aż do kompletnej neutralizacji ...

No to spoko ! ;-) :mrgreen:
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
[ ODPOWIEDZ ]
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group

MAZURY INFO PL - KONTAKT

| strona główna | internet | o serwisie |
(C) 2008 Copyright by mazury.info.pl

CZARTER JACHTÓW NA MAZURACH NOCLEGI NA MAZURACH