FORUM.mazury.info.pl - Absolutnie wszystko o Mazurach

MTSW 2019

Forum MAZURY.INFO.PL Strona Główna Forum MAZURY.INFO.PL
założone 15 maja 2008r.

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
O konserwach rybnych
Autor Wiadomość
mazury.info.pl
Administrator
pies ogrodnika

Pomógł: 428 razy
Dołączył: 15 Maj 2008
Posty: 27168
Skąd: Giżycko
Wysłany: 2016-04-06, 10:41   O konserwach rybnych [Cytuj]

Krótki materiał o popularnych na mazurskich jachtach konserwach rybnych.

 
 
~Piotr Lewandowski
Żeglarz/Wędkarz

Pomógł: 88 razy
Wiek: 43
Dołączył: 27 Lip 2008
Posty: 3738
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2016-04-06, 11:50    [Cytuj]

Jakby tak wyjaśnili na czym polega "utrata białka", i o jak "wysokiej temperaturze" mówimy ;-)
 
 
mazury.info.pl
Administrator
pies ogrodnika

Pomógł: 428 razy
Dołączył: 15 Maj 2008
Posty: 27168
Skąd: Giżycko
Wysłany: 2016-04-06, 13:27    [Cytuj]

Piotr Lewandowski napisał/a:
Jakby tak wyjaśnili na czym polega "utrata białka"


Może się ścina :)
 
 
zenek

Pomógł: 255 razy
Wiek: 58
Dołączył: 12 Kwi 2009
Posty: 13749
Wysłany: 2016-04-06, 13:37    [Cytuj]

Moim zdaniem konserwy w puszkach są dużo mniej szkodliwe od tych w tackach lub w plastikowych pudełkach. W tych drugich jest dużo więcej chemii niż w klasycznych puszkach. A wiem to od pewnego producenta z Ustronia Morskiego. Znana firma od konserw rybnych, kiedyś polska teraz norweska :-P !
 
 
~Piotr Lewandowski
Żeglarz/Wędkarz

Pomógł: 88 razy
Wiek: 43
Dołączył: 27 Lip 2008
Posty: 3738
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2016-04-06, 14:03    [Cytuj]

mazury.info.pl napisał/a:
Może się ścina :)
To zmiana postaci/stanu skupienia, a nie utrata ;-) Ja też wiem, że konserwy to nie jest pełnowartościowe pożywienie, ale czasami oczekiwałbym rzetelności od "dziennikarzy" w takim materiale.
Ostatnio zmieniony przez Piotr Lewandowski 2016-04-06, 14:05, w całości zmieniany 2 razy  
 
 
~Prem

Pomógł: 10 razy
Wiek: 54
Dołączył: 03 Lis 2013
Posty: 364
Skąd: Olsztyn
Wysłany: 2016-04-06, 15:19    [Cytuj]

Powinni jeszcze powiedzieć, czy są bardziej szkodliwe od innych produktów żywnościowych, np. mięsa, mleka pasteryzowanego, czy chleba z niektórych piekarni.
 
 
~najmita

Pomógł: 71 razy
Wiek: 65
Dołączył: 09 Paź 2014
Posty: 5765
Skąd: Ruciane-Nida
Wysłany: 2016-04-06, 20:07    [Cytuj]

Wojsko od lat przechowuje żywność w puszkach na wypadek W. Wielu z Was pewnie miało okazję zjadać tzw. ZN-y, lub gotowe obiady na poligonie.
Znam przypadek, gdy konserwy mięsne i chleb (w puszce) przywiezione przez uczestnika bitwy pod Monte Casino nadawały się do jedzenia wiele lat po zakończeniu IIWŚ.

Swoją drogą w Giżycku była przetwórnia ryb morskich, która produkowała właśnie konserwy rybne, zupełnie przyzwoite.
 
 
~greg

Pomógł: 2 razy
Dołączył: 05 Cze 2013
Posty: 330
Wysłany: 2016-04-07, 15:11    [Cytuj]

najmita napisał/a:
... nadawały się do jedzenia wiele lat po zakończeniu IIWŚ.

To że nadawały się do jedzenie nie oznacza, że były zdrowe.
 
 
~extant

Pomógł: 349 razy
Dołączył: 02 Lis 2010
Posty: 14954
Skąd: Wawa
Wysłany: 2016-04-07, 15:18    [Cytuj]

greg napisał/a:
To że nadawały się do jedzenie nie oznacza, że były zdrowe.

Czy mógłbyś zdefiniować co rozumiesz pod pojęciem "zdrowe" ?
Ostatnio zmieniony przez extant 2016-04-07, 15:18, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
~greg

Pomógł: 2 razy
Dołączył: 05 Cze 2013
Posty: 330
Wysłany: 2016-04-07, 15:24    [Cytuj]

extant napisał/a:
greg napisał/a:
To że nadawały się do jedzenie nie oznacza, że były zdrowe.

Czy mógłbyś zdefiniować co rozumiesz pod pojęciem "zdrowe" ?

nie szkodzące zdrowiu
 
 
~extant

Pomógł: 349 razy
Dołączył: 02 Lis 2010
Posty: 14954
Skąd: Wawa
Wysłany: 2016-04-07, 15:30    [Cytuj]

greg napisał/a:
extant napisał/a:
greg napisał/a:
To że nadawały się do jedzenie nie oznacza, że były zdrowe.

Czy mógłbyś zdefiniować co rozumiesz pod pojęciem "zdrowe" ?

nie szkodzące zdrowiu

No to były zdrowe, bo zdrowiu nie szkodziły... przynajmniej nie bardziej niż inne podobne produkty konserwowe. ;-)
 
 
~greg

Pomógł: 2 razy
Dołączył: 05 Cze 2013
Posty: 330
Wysłany: 2016-04-07, 15:47    [Cytuj]

extant napisał/a:
greg napisał/a:
extant napisał/a:
greg napisał/a:
To że nadawały się do jedzenie nie oznacza, że były zdrowe.

Czy mógłbyś zdefiniować co rozumiesz pod pojęciem "zdrowe" ?

nie szkodzące zdrowiu

No to były zdrowe, bo zdrowiu nie szkodziły... przynajmniej nie bardziej niż inne podobne produkty konserwowe. ;-)

Skąd o tym wiesz? Jadłeś jakieś konserwy z IIWŚ?
 
 
~extant

Pomógł: 349 razy
Dołączył: 02 Lis 2010
Posty: 14954
Skąd: Wawa
Wysłany: 2016-04-07, 16:32    [Cytuj]

Nie, ale gdzieś czytałem o wynikach wiarygodnych badań laboratoryjnych przeprowadzonych na konserwach nawet starszych niż te z IIWŚ. :-)
 
 
~najmita

Pomógł: 71 razy
Wiek: 65
Dołączył: 09 Paź 2014
Posty: 5765
Skąd: Ruciane-Nida
Wysłany: 2016-04-07, 21:49    [Cytuj]

Konserwy, o których mówiłem nikomu nie zaszkodziły. Wszyscy, którzy je spożywali dożyli późnej starości, a niektóre osoby nadal żyją. :-D No i jest to prawdziwa prawda.
 
 
~Emill`76

Pomógł: 57 razy
Wiek: 43
Dołączył: 08 Cze 2013
Posty: 3941
Skąd: Mazowsze Północne
Wysłany: 2016-04-07, 22:04    [Cytuj]

Tak po krótce... Chemia dodawana do żywności tania nie jest a stosowana głównie do wędlin mniej trwałych. Konserwy są sterylizowane po zamknięciu w autoklawach pod wysokim ciśnieniem i w zasadzie poza E250 wybarwiającym wieprzowinę na różowo , innych konserwantów się nie stosuje. W badziewnych konserwach jedynie dodatkowo stabilizatory i wzmacniacze smaku i aromatu. Ogólńie rzecz biorąc konserwy są mniej szkodliwe od wielu wędlin wysokowydajnych ....
 
 
~greg

Pomógł: 2 razy
Dołączył: 05 Cze 2013
Posty: 330
Wysłany: 2016-04-07, 22:44    [Cytuj]

extant napisał/a:
...gdzieś czytałem o wynikach wiarygodnych badań laboratoryjnych ...

a ja gdzieś czytałem, że w Moskwie rozdają ... :lol:
wszystkie badania są wiarygodne, dopóki ktoś nie zrobi innych badań, które zaprzeczą tym pierwszym ;-)

najmita napisał/a:
...Wszyscy, którzy je spożywali dożyli późnej starości, a niektóre osoby nadal żyją

:shock: :shock: czy na pewno nadal piszesz o puszkach z Monte Casino? :shock: :shock:
 
 
~najmita

Pomógł: 71 razy
Wiek: 65
Dołączył: 09 Paź 2014
Posty: 5765
Skąd: Ruciane-Nida
Wysłany: 2016-04-07, 22:49    [Cytuj]

greg napisał/a:


najmita napisał/a:
...Wszyscy, którzy je spożywali dożyli późnej starości, a niektóre osoby nadal żyją

:shock: :shock: czy na pewno nadal piszesz o puszkach z Monte Casino? :shock: :shock:


Tak właśnie.
Uczestnik bitwy już jakiś czas nie żyje, ale inne, młodsze od niego osoby żyją jak najbardziej.
Trudno mi określić w którym roku degustowali te konserwy, ale przypuszczam, że w latach '60-tych XX wieku.
 
 
~greg

Pomógł: 2 razy
Dołączył: 05 Cze 2013
Posty: 330
Wysłany: 2016-04-07, 22:56    [Cytuj]

Emill`76 napisał/a:
W badziewnych konserwach...

a jak odróżnić badziewne od niebadziewnych?

Emill`76 napisał/a:
...jedynie dodatkowo stabilizatory i wzmacniacze smaku i aromatu.

czyli kolejne związki chemiczne, niektóre to Exxx, w większości szkodliwe dla zdrowia.


Emill`76 napisał/a:
Ogólnie rzecz biorąc konserwy są mniej szkodliwe od wielu wędlin wysokowydajnych ....

Z tym zgadzam się, chociaż nadal "mniej szkodliwe", a nie "nieszkodliwe zupełnie".
 
 
~greg

Pomógł: 2 razy
Dołączył: 05 Cze 2013
Posty: 330
Wysłany: 2016-04-07, 23:15    [Cytuj]

najmita napisał/a:
...degustowali te konserwy...

Myślałem, że piszesz o tych "Wszystkich", którzy jedni te konserwy przez wiele miesięcy.
No, jest różnica między degustacją a regularnym spożywaniem przez wiele lat.
Jest różnica między trującym, a szkodliwym.
W sklepie nie ma trujących artykułów spożywczych, ale szkodliwe znajdziesz.
I jeszcze reguła wyjatku. To, że nałogowy palacz dożywa 80-tki nie oznacza, że palenie jest dobre dla zdrowia.
 
 
~najmita

Pomógł: 71 razy
Wiek: 65
Dołączył: 09 Paź 2014
Posty: 5765
Skąd: Ruciane-Nida
Wysłany: 2016-04-07, 23:36    [Cytuj]

greg napisał/a:
najmita napisał/a:
...degustowali te konserwy...

Myślałem, że piszesz o tych "Wszystkich", którzy jedni te konserwy przez wiele miesięcy.
No, jest różnica między degustacją a regularnym spożywaniem przez wiele lat.
Jest różnica między trującym, a szkodliwym.
W sklepie nie ma trujących artykułów spożywczych, ale szkodliwe znajdziesz.
I jeszcze reguła wyjatku. To, że nałogowy palacz dożywa 80-tki nie oznacza, że palenie jest dobre dla zdrowia.


Greg, zgadzam się z tobą jak najbardziej.
Są produkty jadalne, niejadalne, szkodliwe i trujące.
Nikt, w zasadzie, nie je wyłącznie konserw... Tak więc, szkodliwość jakiegokolwiek pożywienia, w dużej mierze zależy od ilości spożywanych toksyn.
Przykładowo, każdy grzyb zawiera toksyny (bodajże muskarynę), ale jedne zawierają dawkę śmiertelną w jednym egzemplarzu, a innych trzeba by zjeść kilka kilogramów naraz. Niektóre toksyny długo pozostają w organizmie i dodatkowo się kumulują.

Piszący (pismaki) i naukowcy (pseudo) muszą coś pisać aby żyć.

Wiadomo jest, że są ludzie (taka moda), którzy wynajdują wyrzuconą/przeterminowaną żywność na śmietnikach i i zjadają ją zupełnie bezpiecznie.

Skończę w tym miejscu bo za dużo pomysłów mi przychodzi do głowy.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
[ ODPOWIEDZ ]
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group

MAZURY INFO PL - KONTAKT

| strona główna | internet | o serwisie |
(C) 2008 Copyright by mazury.info.pl

CZARTER JACHTÓW NA MAZURACH NOCLEGI NA MAZURACH