FORUM.mazury.info.pl - Absolutnie wszystko o Mazurach


Forum MAZURY.INFO.PL Strona Główna Forum MAZURY.INFO.PL
założone 15 maja 2008r.

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: mazury.info.pl
2016-02-01, 15:38
Coś dla wielbicieli piwa
Autor Wiadomość
mazury.info.pl
Administrator
pies ogrodnika

Pomógł: 429 razy
Dołączył: 15 Maj 2008
Posty: 27663
Skąd: Giżycko
Wysłany: 2014-07-24, 14:39    [Cytuj]

Cytat:
Nie potrafią, nie chcą czy nie mogą warzyć porządnego piwa?


Chciałem zrobić zestawienie pod tytułem 7 grzechów głównych koncernów piwowarskich, ale wszystko w ten czy inny sposób zmierzało do chciwości. Pomyślałem więc, że nie będę się bawił w jakieś durne, na siłę robione zestawienia, tylko pokażę w poszczególnych obszarach kto odpowiada za to, że piwo koncernowe smakuje, jak smakuje, a raczej dlaczego nie smakuje. Kto za tym wszystkim stoi?

Marketing

Nie mam tu na myśli promocji czy reklamy, ale marketing sensu stricto, czyli badanie rynku i odpowiadanie na jego oczekiwania. Sęk w tym, że założenia, jakie przyjmują pracownicy działów marketingu sprowadzają się do tego, że to co się sprzedaje, to się będzie sprzedawać. Klient ma potrzebę, żeby dostarczyć alkohol do mózgu, bez absorbowania smaku, więc piwo musi być maksymalnie bezsmakowe. Ma dobrze „wchodzić”. Jak więc uzasadnić istnienie tego działu? Trzeba ustalić, że nie sprzedaje się piwa, tylko styl życia. Wobec czego, kompletnie nieistotne jest jak piwo smakuje, ale jak jest postrzegane. A więc Lech to piwo dla młodych, dynamicznych, do tych samych adresowany jest Desperados. Żubr to piwo ludzi dobrej roboty, podobnie jak Harnaś, Tatra czy Wojak – ma być niedrogie i czochrać beret. Dla kobiet ma być słodko, dla aspirujących w zielonej butelce i tak dalej i tym podobne. Tak naprawdę jakikolwiek smak jest tylko przeszkodą, bo a nuż nie zagra z misternie zaprojektowaną kampanią.

Finanse

Czasem mówi się, że piwo w koncernach warzą księgowi. No coś w tym jest. Można wręcz pomyśleć, że przyświeca im zasada „oszczędności, bez względu na koszty”. To kompletnie nieistotne, że koszt surowców do butelki piwa to jest kilkanaście groszy. Jeśli uszczknęlibyśmy na nich choćby setną część grosza, to pomnożone przez setki milionów butelek da konkretne, realne, pieniądze. Dlatego po pierwsze oszczędza się na surowcach, czyli słód zastępuje się surowcami niesłodowanymi: grysikiem kukurydzianym, syropem glukozowym czy kiedyś cukrem (teraz jest za drogi). Podejrzane są piwa z napisem „zawiera słód jęczmienny”, bo to oznacza, że producent nie chce podać pełnego składu.

Po drugie zwiększa się wydajność browaru i efektywność pracowników poprzez technologię High Gravity Brewing, która polega na tym, że warzy się piwo mocniejsze, które dopiero przy rozlewie rozcieńcza się do oczekiwanej mocy. Pozwala to w tym samym czasie i bez dodatkowych inwestycji uzyskać np. 10% piwa więcej. Jeśli jednak można 10%, to można i 15%, a może nawet 20%. Podobnie jest z czasem leżakowania czy fermentacji. Skoro skróciliśmy leżakowanie z 2 miesięcy, do dwóch tygodni i nic się nie dzieje, albo raczej piwo się sprzedaje, a my mamy niższe koszty, to przecież nic się wielkiego nie stanie, jeśli urwiemy jeszcze jeden dzień. Fermentację też można przyspieszyć, wystarczy nieco podkręcić temperaturę. Oczywiście to nie jest tak, że księgowi wymyślają, że słód pilzneński zastąpią kukurydzą. To robią technolodzy, którzy dostają cele do zrealizowania. Zwiększyć wydajność, obniżyć koszty, ograniczyć straty itd. itp.

Sprzedaż

Oczywiście nic nie znaczy, że mamy najbardziej bezsmakowe piwo z najbardziej trafiającą do targetu reklamą i najbardziej ściętymi kosztami, dopóki nie sprzedamy go klientowi. A żeby klient mógł je kupić, trzeba je wstawić do każdego sklepu „za rogiem”. Żeby wstawić do sklepu, musi być w hurtowniach. I dostają kierownicy regionalni sprzedaży cele na następny rok/kwartał/miesiąc i budżet, który ma im pomóc zrealizować ten plan. Sprzedaż siadła, piwo się nie sprzedaje? Robimy promocję – czy to w postaci gratisowego produktu, czy plazmy dla właściciela hurtowni, albo po prostu w postaci żywej gotówki za „usługę marketingową”. To, że to piwo trafi na magazyn i będzie tam sobie „leżakowało” nie ma kompletnie żadnego znaczenia. Jeśli zrobię plan, dostanę premię w tym miesiącu i będę się martwił w przyszłym, a może nawet później, bo piwo ma co najmniej pół roku terminu przydatności (no chyba, że niepasteryzowane, to 3 miesiące). A co będzie za pół roku? A czy ja tu jeszcze będę pracował za pół roku? Jak nie będę wykonywał planów, to na pewno nie. Efekt – zwykle kupujemy w sklepie piwo stare, z poprzedniej promocji.

Kumulacja

Te wszystkie mankamenty się niestety kumulują. Można powiedzieć, że mamy taki negatywny efekt synergii. Synergia sprawia, że połączone czynniki dają większy efekt niż jedynie suma poszczególnych części. Dodają się bowiem do siebie błędne założenia, że należy warzyć piwo bezsmakowe, dziadowskie oszczędności i efekt produktu nie pierwszej świeżości. Gdyby bowiem piwo w miarę bezsmakowe, uwarzyć z najlepszych surowców i kupilibyśmy je świeże, to może nie doznalibyśmy objawienia podczas degustacji, ale przynajmniej przyjemnie by się je piło. Z kolei gdyby zmienić recepturę na bardziej wyrazistą – więcej chmielu, więcej smaku, a jeszcze piwo byłoby świeże, to nawet HGB i kukurydza by mu tak strasznie nie zaszkodziły. Niestety w normalnym przypadku mamy kumulację. Dostajemy produkt, który z założenia miał być bezsmakowy, tak aby wszystkim smakował. Miał być jak najtańszy w produkcji. No i solidnie już wymęczony, u schyłku swego żywota. Czy kogoś jeszcze dziwi dlaczego smakuje tak podle?

Źródło: http://blog.kopyra.com/in...jest-tak-podle/
 
 
zenek

Pomógł: 255 razy
Wiek: 58
Dołączył: 12 Kwi 2009
Posty: 13847
Wysłany: 2014-07-24, 14:43    [Cytuj]

RZ napisał/a:
Te siki to żywiec ,warka ,okocim z droższych i żubr ,tyskie wojak te tańsze . :-P
Z tych wymienionych gatunków piw akceptowalny poziom trzyma tylko "Żywiec". Reszta to koncernowe siki. najbardziej szkoda mi Okocimia. Kiedyś takie piwa z Brzeska jak "Kapitan" czy "OK Beer" to był prawdziwy rarytas i świetne piwa.
A tak przy okazji to ostrzegam przed tym na obrazku. Takiego świństwa dawno nie piłem.

lezajsk.png
Plik ściągnięto 950 raz(y) 53,18 KB

 
 
mazury.info.pl
Administrator
pies ogrodnika

Pomógł: 429 razy
Dołączył: 15 Maj 2008
Posty: 27663
Skąd: Giżycko
Wysłany: 2014-07-24, 14:48    [Cytuj]

zenek napisał/a:
RZ napisał/a:
Te siki to żywiec ,warka ,okocim z droższych i żubr ,tyskie wojak te tańsze . :-P
Z tych wymienionych gatunków piw akceptowalny poziom trzyma tylko "Żywiec".


Któryś konkretny, czy masz na myśli całą markę?
 
 
zenek

Pomógł: 255 razy
Wiek: 58
Dołączył: 12 Kwi 2009
Posty: 13847
Wysłany: 2014-07-24, 14:53    [Cytuj]

mazury.info.pl napisał/a:
Któryś konkretny, czy masz na myśli całą markę?
O nie, nie! Tylko nie całą markę. Chodzi o "Żywca" z białą etykietą i tańczącą parą czyli dawniej nazywany Full Żywiecki, a obecnie Żywiec Premium. Taki jak na obrazku!

zywiec.png
Plik ściągnięto 949 raz(y) 63,77 KB

 
 
~RZ

Pomógł: 23 razy
Dołączył: 04 Maj 2010
Posty: 1686
Wysłany: 2014-07-24, 15:19    [Cytuj]

Ja obecnie zaczynam eksperymentować ze smakowymi ,ostatnio piłem Książęce o różnych smakach nawet mi smakowało :-D
 
 
mazury.info.pl
Administrator
pies ogrodnika

Pomógł: 429 razy
Dołączył: 15 Maj 2008
Posty: 27663
Skąd: Giżycko
Wysłany: 2014-07-24, 15:35    [Cytuj]

RZ napisał/a:
Ja obecnie zaczynam eksperymentować ze smakowymi ,ostatnio piłem Książęce o różnych smakach nawet mi smakowało :-D


To też masówka z koncernu Kompania Piwowarska (marki: Tyskie, Lech, Żubr, Dębowe, Mocne, Redd's, Pilsner Urquell, Gingers, Wojak, Grolsch, Książęce, Green Mill Cider) :-P

...czyli piwo bez smaku z (chemicznym?) dodatkiem smakowym :-P
 
 
~RZ

Pomógł: 23 razy
Dołączył: 04 Maj 2010
Posty: 1686
Wysłany: 2014-07-24, 16:41    [Cytuj]

mazury.info.pl napisał/a:
RZ napisał/a:
Ja obecnie zaczynam eksperymentować ze smakowymi ,ostatnio piłem Książęce o różnych smakach nawet mi smakowało :-D


To też masówka z koncernu Kompania Piwowarska (marki: Tyskie, Lech, Żubr, Dębowe, Mocne, Redd's, Pilsner Urquell, Gingers, Wojak, Grolsch, Książęce, Green Mill Cider) :-P

...czyli piwo bez smaku z (chemicznym?) dodatkiem smakowym :-P
Jak by nie patrzył to tak na prawdę wszystko to już masówka ,tylko jedna już opita druga jeszcze nie ,w takim razie co pić :?: :?: :?:
 
 
<|taras

Pomógł: 9 razy
Dołączył: 15 Sie 2012
Posty: 560
Skąd: Bytom
Wysłany: 2014-07-24, 17:06    [Cytuj]

jak ktoś lubi wyraźniejsze smaki to polecam mojego tegorocznego faworyta z Birofilii PINTA Call Me Simon

tylko cena boli, no ale lepiej jedno dobre niż więcej sikaczy

simon.jpg
Plik ściągnięto 931 raz(y) 34,29 KB

Ostatnio zmieniony przez taras 2014-07-24, 17:07, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
zenek

Pomógł: 255 razy
Wiek: 58
Dołączył: 12 Kwi 2009
Posty: 13847
Wysłany: 2014-08-03, 18:10    [Cytuj]

A znacie takie piwo jak to na fotce :-) ? Jak gdzieś spotkacie to polecam. Bardzo dobre!

IMG_9555.JPG
Plik ściągnięto 13 raz(y) 1,81 MB

 
 
mazury.info.pl
Administrator
pies ogrodnika

Pomógł: 429 razy
Dołączył: 15 Maj 2008
Posty: 27663
Skąd: Giżycko
Wysłany: 2014-08-03, 18:33    [Cytuj]

Czyje to?
 
 
~Piotr Lewandowski
Żeglarz/Wędkarz

Pomógł: 88 razy
Wiek: 44
Dołączył: 27 Lip 2008
Posty: 3751
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2014-08-03, 19:32    [Cytuj]

Na forum piwnym piszą, że z Połczyna Zdroju wyprodukowane dla firmy z Białegostoku. Bliźniakiem jest piwo Podlaskie. Załączam kontretykiety.

DSCF0489.jpg
Plik ściągnięto 892 raz(y) 44 KB

DSCF0496.jpg
Plik ściągnięto 892 raz(y) 47,51 KB

 
 
mazury.info.pl
Administrator
pies ogrodnika

Pomógł: 429 razy
Dołączył: 15 Maj 2008
Posty: 27663
Skąd: Giżycko
Wysłany: 2014-08-03, 19:48    [Cytuj]

Domniemam, że oba różnią się jedynie etykietą?
 
 
~Piotr Lewandowski
Żeglarz/Wędkarz

Pomógł: 88 razy
Wiek: 44
Dołączył: 27 Lip 2008
Posty: 3751
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2014-08-03, 20:00    [Cytuj]

mazury.info.pl napisał/a:
Domniemam, że oba różnią się jedynie etykietą?
Podobno nawet nie.
Podlaskie
Cytat:
Kiedy piłem po pijaku po raz pierwszy to piwo równocześnie z Mazurskie extra full to myślałem, że jest to te same piwo. Parametry są identyczne. Jednak nie... Wypiłem ze trzy razy już równocześnie te piwa i stwierdzam, że mimo identycznych parametrów piwa różnią się.
Podlaskie, w przeciwieństwie do Mazurskiego nie ma mokrego kartonu. No dobrze, jest lekki, ale w końcu Podlasie to nie Mazury, tam piwa w kartonie mogą sobie leżakować na jeziorach
Piwo było do tej pory dostępne tylko w podlaskiej sieci Arhelan. Mają dziesiątki sklepów w województwie podlaskim i tylko w dwóch miejscach w warmińsko-mazurskim ( Ełk i Prostki).
Dziś zauważyłem te piwa w zwykłych monopolowych.
Skubańcy, nas Mazurów potraktowali gorzej. Czyżby to kolejna zemsta reformy administracyjnej (1999), kiedy Ełczanie woleli być z Olsztynem, a nie z Białymstokiem ?
Podlaskie jest przyjemnym słodowym lagerem, z nawet lekkim diacetylem ( Czechy).
W aromacie jest nawet wyraźny chmiel.
Piana jest słaba, szybko opadła, ale pozostawiła sporo fajnych osadów na szkle.
Wyraźnie słodowe, smaczne piwo (niestety karton mokry jest, mniejszy jak na Mazurach)

źródło
Mazurskie
Cytat:
Piana: Kiepska, grube pęcherzyki, na finiszu w miarę trwała, ze znikomym osadem na szkle.
Kolor: Bursztynowy, ale jest niepokojąco mętny jak na lagera.
Zapach: Wyraźny mokry karton plus lekki aromat alkoholu. Diacetylu, skarpety, czy DMS-u nie ma, ale cóż... wyraźnie Mazurskie leżakowało w kartonie zanurzonym w jeziorze Ełckim.
Smak: Tu jest chyba najlepiej. Jednak zacznę od minusa, tzn. alkoholu, który jest wyraźnie wyczuwalny. Piwo jest wytrawne, przyjemnie goryczkowe, mało tu słodowości, sporo gazu.
Da się to pić, ale lepiej zatkać nos.
Opakowanie: Od etykiety lepsza jest kontra, a przynajmniej śmieszniejsza dlatego zamieszczam. Po takiej, krótkiej lekturze każdy musi przyjechać na Mazury
źródło
 
 
~Piotr Lewandowski
Żeglarz/Wędkarz

Pomógł: 88 razy
Wiek: 44
Dołączył: 27 Lip 2008
Posty: 3751
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2014-08-03, 20:34    [Cytuj]

Zdaje się, że wśród piwoszy nie brakuje internetowych "faryzeuszy i uczonych w piśmie".... . Ale tak jest w każdej dziedzinie, na temat której powstają fora internetowe......
 
 
jumbo

Pomógł: 3 razy
Wiek: 44
Dołączył: 22 Wrz 2011
Posty: 120
Skąd: Kraków
Wysłany: 2014-08-03, 23:47    [Cytuj]

A ja dziś coś takiego testuję. Mam też inne tego samego producenta.

20140803_234153-1.jpg
Plik ściągnięto 11 raz(y) 408,99 KB

 
 
<|jaras

Pomógł: 1 raz
Wiek: 49
Dołączył: 17 Cze 2011
Posty: 194
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2014-08-04, 12:48    [Cytuj]

mazury.info.pl napisał/a:
jaras napisał/a:
A swoją drogą na Mazurach jest parę miejsc, w których można zaopatrzyć się w naprawdę zacne piwo.


Wymień wszystkie z korzyścią dla wszystkich (jesteśmy w dziale komercyjnym).


Sorry, że odpisuję z poślizgiem ale błąkałem się po jeziorach i nie miałem dostępu do kompa.
Z tych paru miejsc, naprawdę godnych polecenia jest w zasadzie para:

-sklep/delikatesy w Giżycku przy obwodnicy (chyba rondo Solidarności) - ma w ofercie spory wybór piw z paru regionalnych browarów, zdarzają się też piwa rzemieślnicze.
-sklep w Guziance, tuż nad śluzą (znany chyba bardziej z bogatego wyboru ryb wędzonych) pośród piw z paru browarów oferuje najszerszą, z tych co widziałem, paletę piw z Komorana. Osobiście polecam przetestować kolorowe PLONy (zacne ALE) i dla smakoszy stoutów Cofee Stout.

A poza tym nawet w wiejskich sklepikach na Mazurach często można znaleźć jakiś regionalny bro.
 
 
pough
gorszego sortu

Pomógł: 186 razy
Dołączył: 15 Lis 2009
Posty: 13320
Wysłany: 2014-08-12, 21:29    [Cytuj]

Ja polecam szkockiego Ale, całkiem niezłe i dość ciekawe :-D

DSC_1179.JPG
Plik ściągnięto 13 raz(y) 483,92 KB

 
 
zenek

Pomógł: 255 razy
Wiek: 58
Dołączył: 12 Kwi 2009
Posty: 13847
Wysłany: 2014-08-28, 14:04    [Cytuj]

W miniony weekend odbyły się krasnostawskie "Chmielaki" w ramach, których był też "Konsumencki konkurs piw". Wyniki konkursu w załączonym linku.
Ponieważ Krasnystaw leży w woj. lubelskim, to i konsumenci byli głównie "lubelscy" no i co za tym idzie patrząc na wyniki tego konkursu chyba sędziowano trochę "po gospodarsku" :-P . Coś za dużo wśród nagrodzonych browarów z Lubelszczyzny :-P
.http://chmielaki.pl/chmielaki2012/images/kkp_zgloszone_2014_wyniki.pdf
Ostatnio zmieniony przez zenek 2014-08-28, 19:50, w całości zmieniany 2 razy  
 
 
zenek

Pomógł: 255 razy
Wiek: 58
Dołączył: 12 Kwi 2009
Posty: 13847
Wysłany: 2014-09-25, 16:35    [Cytuj]

"Lidl" ma po raz kolejny dni dobroci dla piwoszy. Tym razem jak przystało na niemiecką sieć promują niemieckie piwa. Prawda, że apetyczna wystawa :-P :-D !

IMG_9950.JPG
Plik ściągnięto 18 raz(y) 227,75 KB

 
 
pough
gorszego sortu

Pomógł: 186 razy
Dołączył: 15 Lis 2009
Posty: 13320
Wysłany: 2014-09-25, 16:41    [Cytuj]

Zenku, od którego zaczynasz? :-D
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
[ ODPOWIEDZ ]
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group

MAZURY INFO PL - KONTAKT

| strona główna | internet | o serwisie |
(C) 2008 Copyright by mazury.info.pl

CZARTER JACHTÓW NA MAZURACH NOCLEGI NA MAZURACH