FORUM.mazury.info.pl - Absolutnie wszystko o Mazurach


Forum MAZURY.INFO.PL Strona Główna Forum MAZURY.INFO.PL
założone 15 maja 2008r.

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Antena do radia
Autor Wiadomość
marekj

Pomógł: 42 razy
Wiek: 47
Dołączył: 11 Sie 2008
Posty: 3333
Skąd: Zabrze
Wysłany: 2013-12-16, 11:36   Antena do radia [Cytuj]

Temat wydaje się banalny i pewnie taki jest ale jak coś próbuję znaleźć to jest o CB, VHF i innych takich.
Na jachcie nie mam radioodbiornika i w sumie mi to nie przeszkadza ale rodzina wywiera naciski :-> Zresztą jak mam słuchać skrzeczenia muzyki z jakiejś komórki to już lepiej niech to radio jest. :-P No i tak sobie myślę że sam montaż radia, podłączenie kabelków do głośników, zasilania itp to nie jest jakaś tam filozofia. Jednak za bardzo nie wiem co począć z anteną? Jak to u was jest rozwiązane? Jakoś nie widuję na jachtach pomontowanych anten, a radia grają. Drucik do podwięzi wantowej, antenka wewnątrz?
Chciałbym sobie zaplanować i przygotować wszystko co by na miejscu tylko przypiąć i płynąć :mrgreen: - wszak czasu na żeglowanie i tak mam za mało i głupio go tracić na głupoty jak już się wyrwę na te Mazury.
 
 
pough
gorszego sortu

Pomógł: 186 razy
Dołączył: 15 Lis 2009
Posty: 13328
Wysłany: 2013-12-16, 12:33    [Cytuj]

Ja miałem na Mazurach dwa rozwiązania. Jedno to zwykły drut 1,5 m rozciągnięty wzdłuż burty na której było zamontowane radio. Drugie to przewód antenowy do anteny zamocowanej na koszu rufowym. Oba b.dobrze spełniały swoją rolę. Zewnętrzna antena zbierała więcej stacji.

Można też poprowadzić przewód antenowy do anteny masztowej. Ale tutaj musisz zrobić przelotkę i zapewnić możliwość kładzenia masztu.

Są anteny (samochodowe) łączące w sobie antenę radiową z anteną CB. Można takie znaleźć w specjalizowanych sklepach z CB radiami. Radio na nich działa, ale CB już nie najlepiej zbiera nie mówiąc o nadawaniu z czym jeszcze gorzej. Zasięg radia CB z taką anteną będzie niewielki.
 
 
<|MirekMors
MirekMors

Pomógł: 94 razy
Wiek: 59
Dołączył: 06 Gru 2010
Posty: 6689
Skąd: Wawer
Wysłany: 2013-12-16, 14:14    [Cytuj]

Domyślam się, że na Sasankę ?
Ja kupiłbym radio tranzystorowe na baterie - wystarczą na cały sezon. Dodatkowo masz je zawsze pod ręką, czy to w kokpicie czy w koi.
Jeśli samochodowe to wg. mnie koniecznie z pilotem. A wtedy koniecznie dodatkowy wzmacniacz antenowy za ~20 zł.
 
 
~Sławek
Sławek

Pomógł: 107 razy
Dołączył: 20 Maj 2008
Posty: 7440
Skąd: Charzykowy
Wysłany: 2013-12-16, 14:29    [Cytuj]

Ja mam zwykłe tranzystorowe radio na sasance. W zupełnosci wystarcza bez instalacji, przeróbek itp. Do posłuchania trójki w zupełności wysrtarcza. Podczas żegligi mi jest niepotrzebne, wieczorami czasami sobie gra.

Sławek
 
 
~Piotr Lewandowski
Żeglarz/Wędkarz

Pomógł: 88 razy
Wiek: 44
Dołączył: 27 Lip 2008
Posty: 3755
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2013-12-16, 14:45    [Cytuj]

Przy maszcie w Miłkach to chyba i bez anteny ściągnie Polskie Radio ;-)

A bardziej serio - kawałek kabla/drutu wzdłuż burty (za szafkami/tapicerką) i starczy.
 
 
marekj

Pomógł: 42 razy
Wiek: 47
Dołączył: 11 Sie 2008
Posty: 3333
Skąd: Zabrze
Wysłany: 2013-12-16, 14:49    [Cytuj]

Ma być z możliwością odtwarzania mp3 z pendrive'a czyli raczej samochodowe, zresztą chcę żeby było to zamontowane na stałe. Jacht jest mały i jak pływamy rodzinnie to wszelkie ruchome przedmioty po chwili giną pod innymi ruchomymi przedmiotami. Pilot... o tym nie myślałem ale w sumie to on chyba pierwszy podzieli los ruchomych przedmiotów, o których wyżej pisałem. Wracając do anteny to najbardziej mnie ten drut wzdłuż burty przekonuje, ewentualnie przypnę go podwięzi wantowej. Na maszt anteny montować nie będę. Mam w nim "ujarzmioną teściową" i wprowadzanie jakichkolwiek kabli do środka jest możliwe ok 1m nad pokładem. Poza tym pewnie bym ją urwał bo lubię stawać na dziko i czasami gdzieś tam masztem o drzewko musnę :mrgreen: Muszę znaleźć jakiś egzemplarz względnie mało prądożerny. Generalnie to nie jestem zachwycony tym pomysłem, ale skoro ma być to ma działać i nie sprawiać mi problemów.
 
 
<|MirekMors
MirekMors

Pomógł: 94 razy
Wiek: 59
Dołączył: 06 Gru 2010
Posty: 6689
Skąd: Wawer
Wysłany: 2013-12-16, 14:50    [Cytuj]

No właśnie, że nie bardzo. Przynajmniej w moim LG. Albo wzmacniacz albo podpięcie pod relingi.
 
 
~Adam Żyszkowski

Pomógł: 55 razy
Dołączył: 20 Maj 2011
Posty: 1320
Skąd: Strzyboga
Wysłany: 2013-12-16, 15:02    [Cytuj]

Na moim Morsie mam zainstalowaną "instalację" radiową.

Kupiłem najtańsze samochodowe radio w sklepie, bez płyt, ale z gniazdem USB. Dokupiłem do niego również najtańszą (albo prawie najtańszą) antenę samochodową, taką montowaną na błotniku. Ma może 40cm długości.

Masę od anteny przykręciłem do podwięzi wantowej. Drugi kabelek wsadziłem w gniazdo w radiu :)

Antenę schowałem wewnątrz jachtu, za radiem, wzdłuż łączenia podkładu z burtą. Siedzi głęboko, w ogóle jej nie widać.Samo radio mieszka w skrzyneczce-samoróbce z cienkiej sklejki, podwieszone pod półpokładem.

Całość pracuje bardzo ładnie, nie zanotowałem kłopotów z odbieraniem różnych stacji radiowych w różnych dziwnych miejscach, również poza Mazurami.

Odbiór na Mazurach to najmniejszy problem, antenę w Miłkach widać zewsząd.
Ostatnio zmieniony przez Adam Żyszkowski 2013-12-16, 15:13, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
mazury.info.pl
Administrator
pies ogrodnika

Pomógł: 430 razy
Dołączył: 15 Maj 2008
Posty: 27709
Skąd: Giżycko
Wysłany: 2013-12-16, 15:05    [Cytuj]

Jeżeli ktoś lub słuchać muzyki - może sobie zamontować normalne samochodowe radio. Standardowe samochodowe anteny wystarczają na Mazurach w zupełności, a ich niewielkie rozmiary pozwalają na zamontowanie ich gdziekolwiek - niekoniecznie na pokładzie. Laminat nie stanowi przeszkody dla fal radiowych - antenę można zamontować/przykleić do wewnętrznej strony ścianki, na której zamontowane jest radio.
 
 
marekp
KONIUSZY

Pomógł: 24 razy
Wiek: 55
Dołączył: 04 Lis 2008
Posty: 710
Skąd: W-wa
Wysłany: 2013-12-16, 16:09   Re: Antena do radia [Cytuj]

marekj napisał/a:
Temat wydaje się banalny i pewnie taki jest ale jak coś próbuję znaleźć to jest o CB, VHF i innych takich.
Na jachcie nie mam radioodbiornika i w sumie mi to nie przeszkadza ale rodzina wywiera naciski :-> Zresztą jak mam słuchać skrzeczenia muzyki z jakiejś komórki to już lepiej niech to radio jest. :-P No i tak sobie myślę że sam montaż radia, podłączenie kabelków do głośników, zasilania itp to nie jest jakaś tam filozofia. Jednak za bardzo nie wiem co począć z anteną? Jak to u was jest rozwiązane? Jakoś nie widuję na jachtach pomontowanych anten, a radia grają. Drucik do podwięzi wantowej, antenka wewnątrz?
Chciałbym sobie zaplanować i przygotować wszystko co by na miejscu tylko przypiąć i płynąć :mrgreen: - wszak czasu na żeglowanie i tak mam za mało i głupio go tracić na głupoty jak już się wyrwę na te Mazury.


Moje gra bez problemu z samochodową anteną, która leży w tej samej skrzynce w której jest radio. Kiedyś na Fokusie zamontowałem antenę na burcie i wytrzymała 3 dni(ciągle się o nią potykałem). Jak chcesz więcej zainwestować to są anteny klejone do samochodowych szyb, można pewnie przykleić do łódkowego okna lub forluku, ale moim zdaniem to już przerost formy nad treścią. Na WJM można złapać bez problemów prawie każdą rozgłośnię, najlepiej (nawet na spinaczu) oczywiście gra ...pewne toruńskie radio :-)
 
 
marekj

Pomógł: 42 razy
Wiek: 47
Dołączył: 11 Sie 2008
Posty: 3333
Skąd: Zabrze
Wysłany: 2013-12-16, 16:15   Re: Antena do radia [Cytuj]

marekp napisał/a:
najlepiej (nawet na spinaczu) oczywiście gra ...pewne toruńskie radio :-)

Teraz to mnie zmobilizowałeś żeby zainwestować jednak w coś lepszego niż spinacz :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
 
 
marekp
KONIUSZY

Pomógł: 24 razy
Wiek: 55
Dołączył: 04 Lis 2008
Posty: 710
Skąd: W-wa
Wysłany: 2013-12-16, 16:20   Re: Antena do radia [Cytuj]

marekj napisał/a:
marekp napisał/a:
najlepiej (nawet na spinaczu) oczywiście gra ...pewne toruńskie radio :-)

Teraz to mnie zmobilizowałeś żeby zainwestować jednak w coś lepszego niż spinacz :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:


Marek nie szalej :-) "trójka" na spinaczu też nieźle gra :-)
 
 
~piotrb

Pomógł: 11 razy
Wiek: 46
Dołączył: 19 Sie 2011
Posty: 532
Skąd: Sulejówek
Wysłany: 2013-12-16, 16:37    [Cytuj]

mazury.info.pl napisał/a:
Jeżeli ktoś lub słuchać muzyki - może sobie zamontować normalne samochodowe radio. Standardowe samochodowe anteny wystarczają na Mazurach w zupełności, a ich niewielkie rozmiary pozwalają na zamontowanie ich gdziekolwiek - niekoniecznie na pokładzie. Laminat nie stanowi przeszkody dla fal radiowych - antenę można zamontować/przykleić do wewnętrznej strony ścianki, na której zamontowane jest radio.


dokładnie tak to działa u mnie

IMG_0001 - Kopia.JPG
antena ze stacji paliw
Plik ściągnięto 8814 raz(y) 26,36 KB

IMG_0004 - Kopia.JPG
radyjo z alledrogo
Plik ściągnięto 8814 raz(y) 29,02 KB

IMG_0006 - Kopia.JPG
zmarynizowane sprejem głośniki
Plik ściągnięto 8814 raz(y) 25,08 KB

 
 
<|MirekMors
MirekMors

Pomógł: 94 razy
Wiek: 59
Dołączył: 06 Gru 2010
Posty: 6689
Skąd: Wawer
Wysłany: 2013-12-16, 17:58    [Cytuj]

Po zamontowaniu oświetlenia ledowego zamiast żarówek halogenowych radio zaczęło szumieć. Gdy są włączone to nawet bardzo. Ponieważ śruby relingów nie przechodzą na wylot do kabiny, nie wiem jak się podłączyć do relingów by nie robić dziur. Ale do wiosny muszę coś wymyślić. Pewnie 1 ze śrub zamienię dłuższą.
 
 
Bodo
[Usunięty]

Wysłany: 2013-12-16, 20:19    [Cytuj]

A myślałeś o śrubach podwięzi wantowych? .... jeżeli wystaje gwint, to dodasz drugą nakrętkę, ...jak nie wystaje, to przewód, pod istniejącą ....
Ja mam antenę dł ok. 20 cm, wrzuconą luźno za radiem ..... odbiera, na BoTaku, i tak samo było na Andrusi ..... nie jest "uziemiona" do innych elementów jachtu ....
 
 
~piotrb

Pomógł: 11 razy
Wiek: 46
Dołączył: 19 Sie 2011
Posty: 532
Skąd: Sulejówek
Wysłany: 2013-12-16, 21:23    [Cytuj]

u mnie też są ledy i nawet tak liche radio gra bez zarzutu, może coś jest skopsane z kabelkami, zobacz czy np. jedna żyłka z któregoś kabla gdzieś nie przywiera albo zastosuj filterek to groszowa sprawa
 
 
Bodo
[Usunięty]

Wysłany: 2013-12-16, 21:25    [Cytuj]

piotrb napisał/a:
u mnie też są ledy i nawet tak liche radio gra bez zarzutu, może coś jest skopsane z kabelkami, zobacz czy np. jedna żyłka z któregoś kabla gdzieś nie przywiera albo zastosuj filterek to groszowa sprawa

... albo zasilanie radia, jest na tym samym kabelku, co światło ledowe ..... :roll:
 
 
~piotrb

Pomógł: 11 razy
Wiek: 46
Dołączył: 19 Sie 2011
Posty: 532
Skąd: Sulejówek
Wysłany: 2013-12-16, 21:33    [Cytuj]

Bodo napisał/a:
piotrb napisał/a:
u mnie też są ledy i nawet tak liche radio gra bez zarzutu, może coś jest skopsane z kabelkami, zobacz czy np. jedna żyłka z któregoś kabla gdzieś nie przywiera albo zastosuj filterek to groszowa sprawa

... albo zasilanie radia, jest na tym samym kabelku, co światło ledowe ..... :roll:


też tak mam i gra, może nie ma zainstalowanego filterka jak w nowych radiach.
u mnie jest jeszcze silnik który tym bardziej powinien zkłucać odbiór ale się obyło...
Ostatnio zmieniony przez piotrb 2013-12-16, 21:34, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Nokin

Pomógł: 5 razy
Dołączył: 10 Mar 2013
Posty: 92
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2013-12-16, 21:39    [Cytuj]

MirekMors napisał/a:
Po zamontowaniu oświetlenia ledowego zamiast żarówek halogenowych radio zaczęło szumieć.


Z mojego doświadczenia wiem, że problem jest w ledach, które 'szumią' i zakłócają odbiór radia.
Po modyfikacji (odcięciu) elektroniki zasilającej ledy, która zazwyczaj jest przy takich odpowiednikach żarówek halogenowych, oświetlenie nie będzie zakłócać radia.

-----------------
pozdrawiam Zdzisław
 
 
marekj

Pomógł: 42 razy
Wiek: 47
Dołączył: 11 Sie 2008
Posty: 3333
Skąd: Zabrze
Wysłany: 2013-12-16, 21:56    [Cytuj]

Nokin napisał/a:
Po modyfikacji (odcięciu) elektroniki zasilającej ledy, która zazwyczaj jest przy takich odpowiednikach żarówek halogenowych, oświetlenie nie będzie zakłócać radia.

Jak ma wyglądać to odcięcie? Czy jest to np. kondensator równolegle na zasilaniu radia? Tylko łopatologicznie poproszę, bo moja wiedza z elektroniki kończy się na rozróżnianiu podstawowych elementów.
W głównej lampce w kabinie mam moduł LED który ma na sobie jakąś elektronikę. Nie wiem co to jest dokładnie - pewno jakiś mostek czy cuś bo tym modułom jest wszystko jedno do czego je podpinany. Tzn ma być 12V ale bieguny nie mają znaczenia, jak również czy prąd jest stały czy zmienny....

Zrobię zresztą próby w domu bo akurat lampkę zabrałem na zimę ze sobą :mrgreen:

Bodo napisał/a:
... albo zasilanie radia, jest na tym samym kabelku, co światło ledowe ..... :roll:

Bogdan - na jachcie to generalnie wszystko jest na tym samym kabelku. Wszak pomiędzy obwodami są tylko bezpieczniki a one raczej nic nie separują :-D
Ostatnio zmieniony przez marekj 2013-12-16, 21:58, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
[ ODPOWIEDZ ]
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group

MAZURY INFO PL - KONTAKT

| strona główna | internet | o serwisie |
(C) 2008 Copyright by mazury.info.pl

CZARTER JACHTÓW NA MAZURACH NOCLEGI NA MAZURACH