|
Forum MAZURY.INFO.PL
założone 15 maja 2008r.
|
Polerowanie śruby |
Autor |
Wiadomość |
~piotrb
Pomógł: 11 razy Wiek: 46 Dołączył: 19 Sie 2011 Posty: 532 Skąd: Sulejówek
|
Wysłany: 2013-05-15, 08:15 Polerowanie śruby
|
[Cytuj]
|
|
Koledzy, zakupiłem sobie silniczek 15hp, ma on aluminiową śrubę pomalowaną na czarno, wygląda że to jeszcze oryginalne lakierowanie, jednak jest już trochę poprzycierane a kolega zwrócił mi uwagę typu "czemu jej nie wypolerujesz".
I teraz czy można wypolerować tak aluminium, aby moja pani mogła umalować oko w odbiciu na łopatce śruby |
|
|
|
~extant
Pomógł: 349 razy Dołączył: 02 Lis 2010 Posty: 14954 Skąd: Wawa
|
Wysłany: 2013-05-15, 09:23 Re: Polerowanie śruby
|
[Cytuj]
|
|
piotrb napisał/a: | Koledzy, zakupiłem sobie silniczek 15hp, ma on aluminiową śrubę pomalowaną na czarno, wygląda że to jeszcze oryginalne lakierowanie, jednak jest już trochę poprzycierane a kolega zwrócił mi uwagę typu "czemu jej nie wypolerujesz".
I teraz czy można wypolerować tak aluminium, aby moja pani mogła umalować oko w odbiciu na łopatce śruby |
Wypolerować "na lustro" aluminium można bez problemu - wystarczy szlifierka/polerka, krążki filcowe, pasty polerskie i "trochę" czasu. Problem w tym, że polerowane aluminium szybko się utlenia/matowieje i traci swój "blask", więc trzeba je po wypolerowaniu polakierować, a wtedy niestety już tak pięknie błyszczeć nie będzie. |
|
|
|
~piotrb
|
Wysłany: 2013-05-15, 11:27 Re: Polerowanie śruby
|
[Cytuj]
|
|
Extant dziękuję
w wolnej chwili poeksperymentuję, jest podrapana więc gorzej niż teraz wyglądać nie będzie
pzdr
Piotr |
|
|
|
~Buber
Zgórmysyn
Pomógł: 10 razy Wiek: 47 Dołączył: 09 Paź 2010 Posty: 622 Skąd: Z Karkonoszy.
|
Wysłany: 2013-05-16, 08:07
|
[Cytuj]
|
|
Jak masz dostęp do sprzętu do piaskowania to bardzo ładnei wychodzi aluminium szkiełkowane albo piaskowane sodą. Ekstremiści/puryści (motocyklowi) piaskują suchym lodem - coby środek piaskujący w silniku nie został, ale to nie problem przy śrubie. Samym szkiełkowaniem można dojść do "matowego lustra". |
|
|
|
~piotrb
|
Wysłany: 2013-05-16, 10:17
|
[Cytuj]
|
|
Buber napisał/a: | Jak masz dostęp do sprzętu do piaskowania to bardzo ładnei wychodzi aluminium szkiełkowane albo piaskowane sodą. Ekstremiści/puryści (motocyklowi) piaskują suchym lodem - coby środek piaskujący w silniku nie został, ale to nie problem przy śrubie. Samym szkiełkowaniem można dojść do "matowego lustra". |
niestety choroba nie mam a i nie będę zlecał innym-koszty , robię co mogę we własnym zakresie więc szału nie będzie, a przy takim silniku nawet jak by śruba świeciła to i tak laski piszczeć nie będą |
|
|
|
albatros1
|
Wysłany: 2013-05-16, 11:22
|
[Cytuj]
|
|
wypolerujesz, poplywasz tydzien i aluminium sie utleni... dla mnie bez sensu robota. chyba ze na wypolerowane prysnie ci ktos klar. mam w aucie polerowane i nielakierowane felgi, raz w miesiacu chlopaki na myjni jada recznie kola pasta autosol. a warunki pracy sruby sa duzo gorsze. |
|
|
|
aleksiasty
|
Wysłany: 2013-05-16, 22:09
|
[Cytuj]
|
|
"Szkiełkowanie" to nic innego jak piaskowanie malutkimi otoczakami a z takich w 99% składa się wiślany piasek.
Do przeprowadzenia takiego zabiegu wystarczy pożyczony kompresor i pistolet do piaskowania z marketu.
Jedynie wiślany piasek trzeba przesiać przez gęste sitko, żeby usunąć kamyki mogące zablokować dyszę pistoletu. No, i trzeba pamiętać o skutecznej ochronie oczu, bo piasek jest zdolny wyrywać nie tylko drobiny rdzy.
Użycie piasku kopalnianego może spowodować efekt nieco różny od zamierzonego, bo wiele kopalin ma mniej lub bardziej ostre krawędzie, a w przypadku obróbki amelinium twardość materiału ściernego ma niewielkie znaczenie.
Tutaj ważny jest przede wszystkim kształt |
|
|
|
~Buber
Zgórmysyn
Pomógł: 10 razy Wiek: 47 Dołączył: 09 Paź 2010 Posty: 622 Skąd: Z Karkonoszy.
|
Wysłany: 2013-05-17, 04:21
|
[Cytuj]
|
|
Nie żebym się wymądrzał, ale kiedyś to była część mojej pracy.
Więc szkiełkowanie robi się granulatem szklanym - w różnych rozmiarach. Chodzi o to że kuleczka szklana przy uderzeniu pęka na drobne i mniej eroduje powierzchnię niż - piaskowanie, czyli to samo robione piaskiem, który nie pęka. Piaskowanie jest najbardziej agresywne, i w sumie tylko potrzebne jest jak się zaraz potem maluje - stąd felgi się piaskuje a potem maluje - ale nie aluminiowe ( a co to jest amelinium?) bo wypiaskowane aluminium to... pomyłka delikatnie mówiąc. Powierzchnia aluminium po piaskowaniu nadaje się w sumie tylko do malowania. Najepiej proszkowego.
Materiał ścierny (czy "piaskujący") dobiera się do tego jakei efekty chce się uzyskać - chcesz zdjąć do żywego - piasek, chcesz wypolerować - łupiny orzecha (też tym piaskują). |
|
|
|
aleksiasty
|
Wysłany: 2013-05-18, 00:06
|
[Cytuj]
|
|
Buber napisał/a: | Powierzchnia aluminium po piaskowaniu nadaje się w sumie tylko do malowania. Najepiej proszkowego.
|
I to jest chyba najcenniejsza część Twojej wypowiedzi, bo stopy aluminium (jak humorystycznie nazwałem je "amelinium", a niektórzy używają też alemonium) bez zabezpieczenia antykorozyjnego w wilgotnym środowisku szybciutko ulegają korozji, a jako miękkie materiały także mechanicznej erozji przy sporych obciążeniach mechanicznych.
W takich warunkach miękka śruba bez twardej warstwy lakieru w niedługim czasie będzie chropowata a więc i mało wydajna a także brzydka.
Problem z malowaniem proszkowym śruby polega na tym, że przeważnie ma gumową wkładkę tłumiącą, która może nie wytrzymać temperatury obróbki termicznej proszku wynoszącej ok. 180 stopni Celsjusza
Można pokusić się o uszlachetnienie powierzchni błyszczącą warstwą anodową, ale niewiele zakładów oferuje taką usługę.
Techniczna, matowa warstwa anodowa, czyli popularna eloksalacja też może przynieść dobry efekt, ale jego trwałość i wygląd w dużej mierze zależy od rodzimego materiału śruby. |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
| strona
główna | internet
| o serwisie |
(C) 2008 Copyright by mazury.info.pl
CZARTER JACHTÓW NA MAZURACH NOCLEGI NA MAZURACH
| |
|