FORUM.mazury.info.pl - Absolutnie wszystko o Mazurach


Forum MAZURY.INFO.PL Strona Główna Forum MAZURY.INFO.PL
założone 15 maja 2008r.

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Cukier krzepi
Autor Wiadomość
mazury.info.pl
Administrator
pies ogrodnika

Pomógł: 421 razy
Dołączył: 15 Maj 2008
Posty: 26421
Skąd: Giżycko
Wysłany: 2013-04-02, 22:10   Cukier krzepi [Cytuj]

Pozwolę sobie na małą prywatę. Chodzi o zakład. Mam pytanie odnośnie cukru. Czy jeżeli kupujecie w sklepie cukier - zwracacie jakąkolwiek uwagę na markę lub producenta, czy wyłącznie na rodzaj - biały, brązowy, kostka.
Podobno też cukier brązowy (trzcinowy) ma lepszy smak. Zgadzacie się z tym? Osobiście nie odczuwam żadnej różnicy.
 
 
<|MirekMors

Pomógł: 94 razy
Wiek: 59
Dołączył: 06 Gru 2010
Posty: 6688
Skąd: Wawer
Wysłany: 2013-04-02, 22:20    [Cytuj]

To Melchior Wańkowicz (ten od Na tropach Smętka) ukuł przed wojną hasło reklamowe: >cukier krzepi< ; ktoś dorobił do tego drugą część >wódka lepiej<.
Ja już należę do tej części ludzkości, która zalicza cukier do jednej z trzech białych śmierci.
 
 
Szaman3
[Usunięty]

Wysłany: 2013-04-02, 22:30    [Cytuj]

To, że cukier jest brązowy, wcale nie oznacza, że jest z trzciny. To moze byc tak samo z buraka, tylko nie rafinowany tak jak biały. Stąd bierze się opinia że jest zdrowszy, bo zawiera jeszcze coś tam. Ale to coś tam nie bierze sie z trzciny tylko z "nierafinacji".
A cukier z trzciny jak najbardziej używałem. Był taki sam biały jak nasz z buraka :lol:
 
 
Bodo
[Usunięty]

Wysłany: 2013-04-02, 23:06    [Cytuj]

Właśnie wypiłem kieliszek nalewki ...... skład, to pigwa, miód, cukier i ... reszta ..... :-D .....
najgorzej smakował cukier..... :-/

P.S. ... nie wiem, którym cukrem była słodzona nalewka .... podejrzewam, że za słodkim ... fe! .... :-(
:-D
 
 
~plitkin
Stangret

Pomógł: 192 razy
Wiek: 40
Dołączył: 16 Maj 2008
Posty: 9019
Wysłany: 2013-04-02, 23:38    [Cytuj]

Nie zwracam uwagi na marke.
Roznice w smaku cukru wyczuwam tylko w wyjatkowych przypadkach: w herbacie raczej nie, bo ona sama przebija smak. Ale w drinku typu mojito chyba odroznie -nie wyobrazam sobie mojito z bialym cukrem (mowie o bezalkoholowym mojito). Cukier brazowy ma inna estetyke, stad w niektorych daniach jest preferowany.

Podejrzewam, ze karmelizacja cukru brazowego moze przebiegac inaczej, ale nie probowalem.

Za to wyraznie wyczuwam roznice w jakosci soli: spotykam duzo mniej slona sol i duzo bardziej. Czasem przy kiepskiej soli musze podwoic dawke. Nie zdarzylo mi sie nigdy podwoic dawki cukru.
Ostatnio zmieniony przez plitkin 2013-04-02, 23:49, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Bodo
[Usunięty]

Wysłany: 2013-04-02, 23:44    [Cytuj]

plitkin napisał/a:
..... spotykam duzo mniej slona sol i duzo bardziej. .....

Coś Ci się pokićkało ..... tutaj chodzi o zawartość cukru w cukrze! ..... :mrgreen:
 
 
~Colonel

Pomógł: 30 razy
Dołączył: 22 Maj 2009
Posty: 1382
Wysłany: 2013-04-03, 08:31    [Cytuj]

Nie zwracam uwagi na marke i na opakowanie. Nie ma żadnej róznicy smaku miedzy cukrem buiialym i brązowym. To, czy kupuje kostke zalezy wyłacznie od potrzeb, generalnie kostke kupowałem na takie pływania, w których gotowalo sie na lądzie, bo wygodniej sie nia poslugiwac.
 
 
~Adam Żyszkowski

Pomógł: 54 razy
Dołączył: 20 Maj 2011
Posty: 1314
Skąd: Strzyboga
Wysłany: 2013-04-03, 15:45    [Cytuj]

Nigdy. Kupuję taki, jaki potrzebuję (kostka / sypki), albo taki jaki jest (często nie ma wyboru). Jeżeli jest kilka rodzajów to patrze na ceny, wybieram najtańszy.
 
 
pough
gorszego sortu

Pomógł: 185 razy
Dołączył: 15 Lis 2009
Posty: 13230
Wysłany: 2013-04-03, 16:10    [Cytuj]

Będę szczery. Nie robię zakupów. Jedynie jak na jacht prowiant kupuję to wtedy preferuję w kostkach głównie dla innych, bo ja nie słodzę.

Jaki cukier lubię. Najbardziej ten w słodyczach. Surowego nie używam. :-D
Czasami zdarzy się dosypać cukru i np.:

- truskawki zawsze posypuję... cukrem białym :lol:
- w niektórych potrawach/napojach/drinkach jednak brązowy bardziej pasuje :-D
 
 
~extant

Pomógł: 349 razy
Dołączył: 02 Lis 2010
Posty: 14955
Skąd: Wawa
Wysłany: 2013-04-03, 17:41    [Cytuj]

Kawę piję (już) dosyć rzadko, ale w firmie mam taki super/hiper ekspres do kawy i jak robię sobie "małą czarną" to tylko z cukrem trzcinowym... moim zdaniem jest znacznie lepsza z cukrem trzcinowym niż buraczanym. :-) ... a poza tym cukru omalże nie używam. :-)
 
 
marekj

Pomógł: 42 razy
Wiek: 47
Dołączył: 11 Sie 2008
Posty: 3333
Skąd: Zabrze
Wysłany: 2013-04-03, 18:35    [Cytuj]

Cukier używam wyłącznie do produkcji nalewek choć to też zależy. Do winogronówki trzcinowy, do pozostałych buraczany ale w niektórych przypadkach lepiej sprawdza się miód...

A słodzić przestałem na swym pierwszym solo-rejsie gdy w pierwszy dzień po przejechaniu 550km i przepłynięciu z Rynu przez kanały na Jagodne postawiłem maszt i uznałem że czas na kawusię. Wtedy stwierdzono brak cukru na pokładzie i tak już zostało :mrgreen:

PS. Aha - truskawki też cukrem białym posypuję. Spróbuję trzcinowym jeśli w tym roku w śniegu wyrosną... :-P
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
[ ODPOWIEDZ ]
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group

MAZURY INFO PL - KONTAKT

| strona główna | internet | o serwisie |
(C) 2008 Copyright by mazury.info.pl

CZARTER JACHTÓW NA MAZURACH NOCLEGI NA MAZURACH