|
Forum MAZURY.INFO.PL
założone 15 maja 2008r.
|
Cukier krzepi |
Autor |
Wiadomość |
mazury.info.pl
Administrator pies ogrodnika
Pomógł: 433 razy Dołączył: 15 Maj 2008 Posty: 28370 Skąd: Giżycko
|
Wysłany: 2013-04-02, 21:10 Cukier krzepi
|
[Cytuj]
|
|
Pozwolę sobie na małą prywatę. Chodzi o zakład. Mam pytanie odnośnie cukru. Czy jeżeli kupujecie w sklepie cukier - zwracacie jakąkolwiek uwagę na markę lub producenta, czy wyłącznie na rodzaj - biały, brązowy, kostka.
Podobno też cukier brązowy (trzcinowy) ma lepszy smak. Zgadzacie się z tym? Osobiście nie odczuwam żadnej różnicy. |
|
|
|
<|MirekMors
MirekMors
Pomógł: 94 razy Wiek: 60 Dołączył: 06 Gru 2010 Posty: 6711 Skąd: Wawer
|
Wysłany: 2013-04-02, 21:20
|
[Cytuj]
|
|
To Melchior Wańkowicz (ten od Na tropach Smętka) ukuł przed wojną hasło reklamowe: >cukier krzepi< ; ktoś dorobił do tego drugą część >wódka lepiej<.
Ja już należę do tej części ludzkości, która zalicza cukier do jednej z trzech białych śmierci. |
|
|
|
Szaman3 [Usunięty]
|
Wysłany: 2013-04-02, 21:30
|
[Cytuj]
|
|
To, że cukier jest brązowy, wcale nie oznacza, że jest z trzciny. To moze byc tak samo z buraka, tylko nie rafinowany tak jak biały. Stąd bierze się opinia że jest zdrowszy, bo zawiera jeszcze coś tam. Ale to coś tam nie bierze sie z trzciny tylko z "nierafinacji".
A cukier z trzciny jak najbardziej używałem. Był taki sam biały jak nasz z buraka |
|
|
|
Bodo [Usunięty]
|
Wysłany: 2013-04-02, 22:06
|
[Cytuj]
|
|
Właśnie wypiłem kieliszek nalewki ...... skład, to pigwa, miód, cukier i ... reszta ..... .....
najgorzej smakował cukier.....
P.S. ... nie wiem, którym cukrem była słodzona nalewka .... podejrzewam, że za słodkim ... fe! ....
|
|
|
|
~plitkin
Stangret
Pomógł: 205 razy Wiek: 41 Dołączył: 16 Maj 2008 Posty: 9466
|
Wysłany: 2013-04-02, 22:38
|
[Cytuj]
|
|
Nie zwracam uwagi na marke.
Roznice w smaku cukru wyczuwam tylko w wyjatkowych przypadkach: w herbacie raczej nie, bo ona sama przebija smak. Ale w drinku typu mojito chyba odroznie -nie wyobrazam sobie mojito z bialym cukrem (mowie o bezalkoholowym mojito). Cukier brazowy ma inna estetyke, stad w niektorych daniach jest preferowany.
Podejrzewam, ze karmelizacja cukru brazowego moze przebiegac inaczej, ale nie probowalem.
Za to wyraznie wyczuwam roznice w jakosci soli: spotykam duzo mniej slona sol i duzo bardziej. Czasem przy kiepskiej soli musze podwoic dawke. Nie zdarzylo mi sie nigdy podwoic dawki cukru. |
Ostatnio zmieniony przez plitkin 2013-04-02, 22:49, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
Bodo [Usunięty]
|
Wysłany: 2013-04-02, 22:44
|
[Cytuj]
|
|
plitkin napisał/a: | ..... spotykam duzo mniej slona sol i duzo bardziej. ..... |
Coś Ci się pokićkało ..... tutaj chodzi o zawartość cukru w cukrze! ..... |
|
|
|
~Colonel
Colonel
|
Wysłany: 2013-04-03, 07:31
|
[Cytuj]
|
|
Nie zwracam uwagi na marke i na opakowanie. Nie ma żadnej róznicy smaku miedzy cukrem buiialym i brązowym. To, czy kupuje kostke zalezy wyłacznie od potrzeb, generalnie kostke kupowałem na takie pływania, w których gotowalo sie na lądzie, bo wygodniej sie nia poslugiwac. |
|
|
|
~Adam Żyszkowski
Pomógł: 55 razy Dołączył: 20 Maj 2011 Posty: 1321 Skąd: Strzyboga
|
Wysłany: 2013-04-03, 14:45
|
[Cytuj]
|
|
Nigdy. Kupuję taki, jaki potrzebuję (kostka / sypki), albo taki jaki jest (często nie ma wyboru). Jeżeli jest kilka rodzajów to patrze na ceny, wybieram najtańszy. |
|
|
|
pough
gorszego sortu
|
Wysłany: 2013-04-03, 15:10
|
[Cytuj]
|
|
Będę szczery. Nie robię zakupów. Jedynie jak na jacht prowiant kupuję to wtedy preferuję w kostkach głównie dla innych, bo ja nie słodzę.
Jaki cukier lubię. Najbardziej ten w słodyczach. Surowego nie używam.
Czasami zdarzy się dosypać cukru i np.:
- truskawki zawsze posypuję... cukrem białym
- w niektórych potrawach/napojach/drinkach jednak brązowy bardziej pasuje |
|
|
|
~extant
Pomógł: 349 razy Dołączył: 02 Lis 2010 Posty: 14954 Skąd: Wawa
|
Wysłany: 2013-04-03, 16:41
|
[Cytuj]
|
|
Kawę piję (już) dosyć rzadko, ale w firmie mam taki super/hiper ekspres do kawy i jak robię sobie "małą czarną" to tylko z cukrem trzcinowym... moim zdaniem jest znacznie lepsza z cukrem trzcinowym niż buraczanym. ... a poza tym cukru omalże nie używam. |
|
|
|
marekj
Pomógł: 42 razy Wiek: 48 Dołączył: 11 Sie 2008 Posty: 3333 Skąd: Zabrze
|
Wysłany: 2013-04-03, 17:35
|
[Cytuj]
|
|
Cukier używam wyłącznie do produkcji nalewek choć to też zależy. Do winogronówki trzcinowy, do pozostałych buraczany ale w niektórych przypadkach lepiej sprawdza się miód...
A słodzić przestałem na swym pierwszym solo-rejsie gdy w pierwszy dzień po przejechaniu 550km i przepłynięciu z Rynu przez kanały na Jagodne postawiłem maszt i uznałem że czas na kawusię. Wtedy stwierdzono brak cukru na pokładzie i tak już zostało
PS. Aha - truskawki też cukrem białym posypuję. Spróbuję trzcinowym jeśli w tym roku w śniegu wyrosną... |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
| strona
główna | internet
| o serwisie |
(C) 2008 Copyright by mazury.info.pl
CZARTER JACHTÓW NA MAZURACH NOCLEGI NA MAZURACH
| |
|