Forum MAZURY.INFO.PL
założone 15 maja 2008r.

INNE - Jakie piwo polecacie na nowy sezon

RZ - 2011-06-06, 14:30
Temat postu: Jakie piwo polecacie na nowy sezon
Jakie piwo polecacie na nowy sezon ,ja za swojej strony akurat popijam bardzo dobre i nowe Łomża niepasteryzowane wyborowe a nie dawno smakowałem Łomża miodowe bardzo fajne o przyjemnym smaku miodu ,oczywiście zimne jest rewelacyjne :-D :lol:
denethor - 2011-06-06, 14:50

Ja ostatnio piłem " Maćkowe " niepasteryzowane z miodem i mi smakowało :) nie pamiętam jaki to browar ??
Bodo - 2011-06-06, 15:15

Popijam ostatnio Królewskie Niepasteryzowane.... owszem, zasmakowało..... :-P :-D .... trochę mniej smakowała łomża niepasteryzowana, ale tyz dobre.... :mrgreen:
Szaman3 - 2011-06-06, 15:23

Od Bożego Narodzenia nie piję piwa :mrgreen:
Ale polecam te, które mi smakowało, czyli "Kaper".

zenek - 2011-06-06, 15:31

Ze swej strony polecam lubelską "Perłę" ale nowa to ona nie jest. Co do Łomży to było to doskonałe piwo jak nie "zachciało mu" się zostać ogólnopolskim a właścicielem był łomżyński Pepes. Świetna była Łomża Export z taka żółtą etykietą.
Bardzo dobre piwa robi olsztyński browar Kormoran, szczególnie ciemne, Warmiak, Kormoran czy Irish.
Co do tzw. piw niepasteryzowanych to sprytny chwyt reklamowy. To nie są piwa te z przed wielu lat. Piwo niepasteryzowane trzeba było spożyć w ciągu kilku dni. Te obecne poddawane są mikrofiltracji. Termin przydatności do spożycia maja kilka miesięcy. Krótko mówiąc drobnoustroje "niszczy" się nie temperaturą, a w sposób "mechaniczny". Pozdrawiam

denethor - 2011-06-06, 15:39

zenek napisał/a:
Krótko mówiąc drobnoustroje "niszczy" się nie temperaturą, a w sposób "mechaniczny". Pozdrawiam

No ale to już nie pasteryzacja :mrgreen: z tego co się orientuje pasteryzacja to podgrzewanie wiec chyba dobrze piszą :) a co do innej części wypowiedzi się zgadzam ze to chwyt itp.itd.....

zenek - 2011-06-06, 15:44

denethor napisał/a:

No ale to już nie pasteryzacja :mrgreen: ..

Oczywiście, że mikrofiltracja nie jest pasteryzacją. Rzecz polega na tym, że zarówno jedna jak i druga metoda niszczy w piwie "mikroorganizmy", które z jednaj strony powodowały jego krótki termin do spożycia ale z drugiej w sposób znaczący wpływały na jego smak. Poddanie piwa jednej czy drugiej metodzie utrwalania nie pozostaje bez wpływu na jego smak i jakość. Osobiście bardziej smakują mi piwa pasteryzowane :-D .

mazury.info.pl - 2011-06-06, 16:20

Polecam Obolon (ukraińskie piwo pszeniczne).
turo - 2011-06-06, 16:49

A ja polecam perłę niepasteryzowaną :)
Bodo - 2011-06-06, 17:34

zenek napisał/a:
[...... Poddanie piwa jednej czy drugiej metodzie utrwalania nie pozostaje bez wpływu na jego smak i jakość. ......... .

Nie wiem z jakich smaków korzysta mój Szanowny Adwersarz,..... ;-) :mrgreen: ..... jednak ja wyczuwam znaczne różnice smakowe w tych dwóch inaczej oznakowanych (nawet kolorem etykiety), piwach..... :-D ... z korzyścią dla tych z zieloną etykietą....... :-D .....

taddy - 2011-06-06, 18:05

Nie tylko przez lokalny patryjotyzm, polecam Ciechana....skrzynka "Pod Dębem" poszła błyskawicznie. Oczywiście niepasteryzowane
RZ - 2011-06-06, 18:45

Piłem Ciechana miodowego też bardzo dobre :-D
denethor - 2011-06-06, 18:50

no normalnie czytając te posty o piwie poczułem pragnienie i lecę do sklepiku po browarka zimnego 8-)
Bodo - 2011-06-06, 18:53

Przynieś i dla mnie...... ;-) ... masz niedaleko...... :mrgreen:
zenek - 2011-06-06, 19:22

Bodo napisał/a:

..... jednak ja wyczuwam znaczne różnice smakowe w tych dwóch inaczej oznakowanych (nawet kolorem etykiety), piwach..... :-D ... z korzyścią dla tych z zieloną etykietą....... :-D .....

Czyżbyś pisał o Łomży? To z zieloną etykietą jest pasteryzowane, podobnie jak lubelska Perła. Pisałem wyżej również wolę to z zieloną etykietą :-D .
Co do różnicy smaków piwa pasteryzowanego i "nie" to pierwszy pojawił się Kasztelan ze swoim "niepasteryzowanym". W tym wypadku wyczucie różnicy w smaku jest mało prawdopodobne. U innych producentów pewne różnice mogą być ale naprawdę dobre piwo może być jedynie z małych regionalnych browarów typy Ciechan. Pojawiło się również piwo z Zawiercia - warto spróbować. Koniec dywagacji, idę po Perłę do lodówki :mrgreen:

RZ - 2011-06-06, 19:42

Ja akurat mam ,i powolutku sączę małą laleczkę och jaka zimna aż miło :-D przy takim upale :oops:
lespaj - 2011-06-06, 20:56

dzisiaj piłem ciekawe piwo w sztynorcie świeże niepasteryzowane bardzo ciekawy smak :-P
Bodo - 2011-06-06, 20:58

a kto z Was próbował smaku piwa o nazwie "Przechyły" ? ........
macieks - 2011-06-06, 21:36

...rodem z knajpy żeglarskiej na Mokotowie ?
Bodo - 2011-06-06, 21:40

Tak!... z tawerny "Przechyły"..... :-D
*spam* bezpośrednio z browaru w Belgii..... :-D ..... dobry chwyt marketingowy..... tym bardziej, że piwo smaczne.... :-D

mazury.info.pl - 2011-06-07, 02:34

Właśnie sączę Gniewosza browaru Gontyniec (piwo koźlak). Sprzedawane w małych butelkach 330ml typu granat.
kjar2 - 2011-06-07, 09:47

Dla koneserów polecam Lwówek Książęcy i Lwówek Ratuszowy
Bodo - 2011-06-07, 09:56

Kurczę, mam kilka dylematów....... :roll: ..... gdzie to wszystko kupić, aby sprawdzić gusta kolegów żeglarzy?..... :-D ..... jak to zawieźć na weekend?....... :-D ..... no i kiedy to wypić?...... :mrgreen:
RZ - 2011-06-07, 10:03

Bodo napisał/a:
Kurczę, mam kilka dylematów....... :roll: ..... gdzie to wszystko kupić, aby sprawdzić gusta kolegów żeglarzy?..... :-D ..... jak to zawieźć na weekend?....... :-D ..... no i kiedy to wypić?...... :mrgreen:
Bodo kupić na pewno dasz radę :-D zawieść też sobie poradzisz masz duże fajne auto,a co do wypicia to się nie przejmuj :mrgreen: napisz tylko kiedy będziesz gotów do degustacji :lol: :lol: i gdzie to będzie miało miejsce.
Bodo - 2011-06-07, 10:25

Robert Zajkowsk napisał/a:
.... napisz tylko kiedy będziesz gotów do degustacji :lol: :lol: i gdzie to będzie miało miejsce.


:mrgreen: .... a figę z makiem, dowiesz się o miejscu i czasie degustacji...... ;-) :mrgreen: .... jak już skompletuję cały zestaw, to sam, organoleptycznie, przekonam się o racjach ich rekomendacji..... :mrgreen:

raven - 2011-06-07, 21:48

kjar2 napisał/a:
Dla koneserów polecam Lwówek Książęcy i Lwówek Ratuszowy


Polecam!! Świetne piwo!

Czy Ciebie też ono tak klepie, czy to coś ze mną nie tak? ;) ;)

MirekMors - 2011-06-07, 22:13

A ja uważam, że najlepsze na świecie są piwa czeskie. Genialnie chmielowe. Nasze coraz bardziej śmierdzą chemią. A jak się jakieś wychyli z bylejakości to zaraz wykupi je "jedynie słuszny" koncern i unicestwi.
piotrw - 2011-06-07, 23:03

Przychyliłbym się do opini na temat czeskich piw. Ponadto kilka z nich np. Pilzner Urquell lub StaroBrno to piwa w porównaniu do reszty o odczynie lekko zasadowym.
Jako takie podobno lepiej mogą być "przyswajane" przez osoby z kłopotami żołądkowymi lub wątrobowymi oraz niby są lepsze w gaszeniu pragnienia dzień po większym spożyciu.
Naszym rodzimym produktem piwnym o odczynie zasadowym było EB - niestety marka znikneła ładnych kilka lat temu z rynku ...

farel - 2011-06-09, 23:55

Ja dołącze do zwolenników ciechana... to że niepasteryzowane to jak wszędzie ale różnica podobno drzemie w tym że "nieutrwalane"-cokolwiek miałoby to znaczyć... ja po nim nie miewam zgagi.
Jestem byłym "przyjacielem" ;) Perły Ex i Łomży Ex ... śp juz ich nie kupuje;) ciekaw jestem kiedy "cóś" kupi ciechana. oby nie jak najpredzej...;)
K

farel - 2011-06-10, 00:00

mazury.info.pl napisał/a:
Polecam Obolon (ukraińskie piwo pszeniczne).

Fakt pycha, ale pilsa Obolon mają też... warto choc na WJM nie spotkałem.

mazury.info.pl - 2016-01-16, 03:15

Z internetu:

Nie lada gratka dla wszystkich fanów lokalnego Browaru Kormoran czeka dziś na gości olsztyńskiego pubu Vinyl Pub - premiera wyjątkowego portera - IMPERIUM PRUNUM.

Piwo oferowane jest w firmowej półlitrowej butelce satynowanej na czarno. Nie zastosowano etykiety - nazwa piwa została nadrukowana bezpośrednio na szkle. Każda butelka została też zalakowana. Wszystko po to, żeby Imperium Prunum odpowiednio przygotować do dalszego leżakowania, choć już w dniu sprzedaży sprzedawane jest w optymalnej formie.

Kilka słów więcej o głównym bohaterze:
Imperium Prunum, Baltic Porter

Imperium Prunum to imperialna (dubeltowa) wersja króla polskich piw porteru bałtyckiego. Tradycyjne portery mają 21% ekstraktu i ok. 9% alkoholu. Nasze piwo ma 26% ekstraktu, a drożdże odfermentowały je do 11% alkoholu.

Piwo jest czarne, nieprzejrzyste, z beżową drobnopęcherzykową pianą. Piękne rubinowe błyski ujawniają się po każdym łyku w czasie powolnego spływania po ściance naczynia. W aromacie uderza feeria ciemnych zapachów: kawy, kakao, czekolady i czekoladowych pralin sowicie nadzianych owocami z likieru. Wszystko to unosi się łącząc z nutami szlachetnego alkoholu oraz wędzonych owoców. Co ważne, zdecydowana wędzona nuta łącząca oba elementy kompozycji piwa pochodzi nie od wędzonych słodów, a od zastosowania Suski Sechlońskiej – wędzonej śliwki węgierki pochodzącej z okolic wsi Sechna, posiadającej unijny certyfikat Chronionego Oznaczenia Geograficznego. Smak potwierdza wszystko to, co pojawiło się w aromacie. Płynna czekolada i najlepsze belgijskie praliny łączą się z delikatną słodyczą, palonością oraz delikatnie kwaśnym kawowym finiszem. Szlachetne, rozgrzewające nuty alkoholowe pozwalają delektować się każdym łykiem. Wszystkie elementy – niczym jesienna mgła w górskiej dolinie – łączy owocowa wędzoność śliwki.

Piwo oferowane jest w firmowej półlitrowej butelce satynowanej na czarno. Nie zastosowaliśmy też etykiety, a nazwa piwa została nadrukowana bezpośrednio na szkle. Każda butelka została też zalakowana. Wszystko po to, żeby Imperium Prunum odpowiednio przygotować do dalszego leżakowania, choć już w dniu sprzedaży sprzedawane jest w optymalnej formie. W sprzedaży od stycznia 2016 r.

OPTYMALNA TEMPERATURA SPOŻYCIA:
16-18°C

- Składniki: wyprodukowano ze słodów jęczmiennych z dodatkiem Suski Sechlońskiej – wędzonej śliwki posiadającej unijny certyfikat Chronionego Oznaczenia Geograficznego
- Metoda warzenia: tradycyjna, dolna fermentacja, niefiltrowane, długo leżakowane
- Pasteryzacja: Tak
- Gatunek piwa: imperialny porter bałtycki
- Zawartość alkoholu: 11% obj.
- Ekstrakt: 26% wag.
- Barwa: czarne
- Termin przydatności do spożycia: 2 lata
- Opakowania: butelka 0,5l, satynowana na czarno, lakowana, pakowana w indywidualny karton.

I bajeczka na dobranoc :-P

Dawno temu, wśród wzgórz i jezior rozpościerała się kraina, w której zboża, miodu i piwa nie brakowało. Tutejsi mieszkańcy byli mistrzami w warzeniu klasycznych stylów piw, a dzięki podróżom i nowe pomysły nie były im obce.

Pewnego razu krainę obiegła wieść, że granice zaczęły oplatać pnącza chmielu, chmielu niezwykłego, inaczej pachnącego, przybyłego zza morza. Warzone z nim piwa magicznie rozsławiały korzystające zeń ziemie, ale ludzie gadali, że im więcej się go używa tym szczelniej oplata zauroczone nim królestwa tak, że nikt nie może się wydostać na zewnątrz.

Mądry władca krainy lasów i jezior wezwał mistrza piwowara... Ten rzekł, że zna recepturę na wyjątkowe piwo mogące odwrócić klątwę, ale brak mu ostatniego składnika. Władca posłał przeto po śmiałków i polecił im odnaleźć ów wyjątkowy składnik.

Ruszyli zatem na poszukiwanie w cztery strony świata. Wielu nie przeszło przez gęste chmielowe zarośla, ci zaś, którzy się przedostali nie potrafili składnika odnaleźć. Mieszkańcy krainy tracili nadzieję, a chmielowe zarośla coraz mocniej ją oplatały.

Aż z początkiem jesieni powrócił najodważniejszy, najsprytniejszy i najbardziej niepokorny ze śmiałków. Powrócił z małej górzystej krainy o granatowych stokach, pachnącej wędzonką i słodyczą, jakiej wcześniej nikt w królestwie nie znał. Kraina rozciągała się nieopodal miejscowości zwanej Sechna. Jej mieszkańcy obdarowali go zapasem swojej śliwki zwanej Suską Sechlońską i rzekli, że jej smak może powstrzymać zagrożenie.

Władca przekazał trzos pełny śliwki piwowarowi, który udał się do browaru i nie wracał bardzo długo. To co warzył w tajemnicy wymagało najwyższego kunsztu i najmniejszy błąd mógł zaprzepaścić szansę odwrócenia klątwy. Aż w środku zimy piwowar powrócił niosąc w ręku kufel imperialnego porteru bałtyckiego suto dosmaczonego Suską Sechlońską.

Gdy tylko mieszkańcy spróbowali piwa chmielowe zarośla zmieniły się w piękny chmielnik. Radości nie było końca, a wieść o krainie, trunku, cudownej śliwce i bohaterskim śmiałku obiegła cały świat. Samo piwo zaś na cześć miejsca, w którym odkryto ów tajemniczy składnik nazwano IMPERIUM PRUNUM.

Kto lubi portera? ;-)

plitkin - 2016-01-16, 10:11

Tak sie zastanawiam w ramach porannej podpuchy: czy wymieniane tutaj z nazwy i logotypu browary i lokale gastronomiczne sa klientami portalu? :-P
Bo ja nie moge napisac slowa "alle.gro", a nazwe lokalu bedacego konkurentem dla reklamowanych tutaj pisac mozna. :roll:

mazury.info.pl - 2016-01-17, 01:44

plitkin napisał/a:
Tak sie zastanawiam w ramach porannej podpuchy: czy wymieniane tutaj z nazwy i logotypu browary i lokale gastronomiczne sa klientami portalu? :-P


Tak w ramach wieczornej odpuchy tzn. odpowiedzi: wymienione tutaj z i logotypu browary i lokale gastronomiczne nie stanowią konkurencji dla reklamowanych tutaj (Olsztyn to WARMIA, a nie Mazury) :-P

plitkin napisał/a:
Bo ja nie moge napisac slowa "alle.gro", a nazwe lokalu bedacego konkurentem dla reklamowanych tutaj pisac mozna. :roll:


Bo jest to sprzeczne z NAJWAŻNIEJSZYM punktem regulaminu tego forum - pkt.II.5.
http://forum.mazury.info.pl/viewtopic.php?t=78

Emill`76 - 2016-01-17, 13:19

Ostatnio trafiłem w sklepie takiego oto Pilsnera . Przewspaniałe piwo .. Szczególnie dla tych co lubią dominująca nutę chmielową. Znacznie smaczniejszy od najczęsciej spotykanego " urquell'a".
mazury.info.pl - 2016-01-22, 00:11

Piwo w pracy? Czemu nie. :-P

Dostałem w końcu w delikatesach piwo Imperium Prunum browaru Kormoran. Nie wiem, co jest bardziej atrakcyjne samo piwo czy cena... 19.80zł za butelkę :lol:

Z butelki mam zamiar zrobić "kapsułę czasu" :-P

extant - 2016-01-22, 09:37

mazury.info.pl napisał/a:
...Dostałem w końcu w delikatesach piwo Imperium Prunum browaru Kormoran. Nie wiem, co jest bardziej atrakcyjne samo piwo czy cena...

Porter, 26% ekstraktu, 11% alkoholu... ewidentnie dla "koneserów" ! ;-)
Piłem kiedyś coś takiego podobnego w Holandii z browarów belgijskich i jak dla mnie była to ohyda ! :-/ ... ale ja nie jestem "koneserem" :mrgreen: :-P

zenek - 2016-01-22, 09:48

Coś mi się wydaje, że "Kormoran" wyprodukował piwo, które będzie "niesprzedawalne". Nie sądzę aby w Polsce było aż tylu koneserów i miłośników portera gotowych zapłacić taką cenę.
Sławek - 2016-01-22, 11:53

zenek napisał/a:
Coś mi się wydaje, że "Kormoran" wyprodukował piwo, które będzie "niesprzedawalne". Nie sądzę aby w Polsce było aż tylu koneserów i miłośników portera gotowych zapłacić taką cenę.

A będzie jeszcze droższe po podniesieniu akcyzy na piwo, tak aby cenę piwa najtańszego zrównać z ceną wódki ( domyślam się że ćwiartki ), bo chyba nie półlitrówki. W każdym razie to wyczytałem w necie. Pijmy piwo , i w ogóle alkohole będzie na 500 +.

Sławek

mazury.info.pl - 2016-01-22, 12:10

zenek napisał/a:
Coś mi się wydaje, że "Kormoran" wyprodukował piwo, które będzie "niesprzedawalne". Nie sądzę aby w Polsce było aż tylu koneserów i miłośników portera gotowych zapłacić taką cenę.


Myślę, że producent celuje tym piwem w klienta "z górnej półki". Z pewnością nie znajdziemy tej butelki na półce w Lidlu (chociażby z tego względu, że to polskie piwo, produkowane w Polsce, przez firmę z polskim kapitałem), ale w delikatesach, czy w każdym lepszym pubie na pewno znajdzie swojego nabywcę.

Wytłaczana butelka + kartonowe opakowanie + starannie (aż nadto) zalakowany kapsel już na pierwszy rzut oka daje do zrozumienia, że nie jest to masowa produkcja wyrobu piwopodobnego, z czym na co dzień mamy do czynienia. :-P

zenek - 2016-01-22, 12:25

mazury.info.pl napisał/a:
ale w delikatesach, czy w każdym lepszym pubie na pewno znajdzie swojego nabywcę.
No właśnie co do tego "na pewno" mam wątpliwości. Bez wątpienia każdy kto lubi piwo kupi i spróbuje. Tylko kwestia czy zechce sięgnąć po nie kolejny i kolejny raz. Jest to chyba pierwsze piwo pochodzące z polskiego browaru w takiej cenie. Po drugie to porter, a jak powszechnie wiadomo u nas królują piwa jasne.
Osobiście życzę "Kormoranowi" jak najlepiej, bo bardzo mi odpowiadają ich piwa. Ale co do tego najmłodszego dziecka to nie wiem czy nie "przestrzelili" .

extant - 2016-01-22, 12:33

Produkcja takich "extra" piw w jakimś sensie nobilituje browar... i z tym piwem pewnie też o to własnie chodzi. ;-)
zenek - 2016-01-22, 12:41

extant napisał/a:
Produkcja takich "extra" piw w jakimś sensie nobilituje browar...
Najprawdopodobniej masz rację! Może również chodzić o tzw. "wizytówkę", która wzbudzi zainteresowanie browarem i przyczyni się do zwiększenia sprzedaży piw produkowanych masowo.
Piotr Lewandowski - 2016-01-22, 13:21

Jest też świetnym prezentem, bo idealnie wpisuje się w koncepcję "chciałbym mieć, ale sam bym sobie nie kupił"
mazury.info.pl - 2016-01-22, 13:31

zenek napisał/a:
mazury.info.pl napisał/a:
ale w delikatesach, czy w każdym lepszym pubie na pewno znajdzie swojego nabywcę.
No właśnie co do tego "na pewno" mam wątpliwości. Bez wątpienia każdy kto lubi piwo kupi i spróbuje. Tylko kwestia czy zechce sięgnąć po nie kolejny i kolejny raz. Jest to chyba pierwsze piwo pochodzące z polskiego browaru w takiej cenie. Po drugie to porter, a jak powszechnie wiadomo u nas królują piwa jasne.
Osobiście życzę "Kormoranowi" jak najlepiej, bo bardzo mi odpowiadają ich piwa. Ale co do tego najmłodszego dziecka to nie wiem czy nie "przestrzelili" .


Jeżeli chodzi o cenę, to czasem produkt im jest droższy, tym chętniej kupowany - patrz produkty Apple. :-P

mazury.info.pl - 2016-01-26, 23:25

Radio 5 donosi, że w Ełku powstanie nowy browar. Zakład planuje otworzyć firma z Ukrainy. Produkcja ma ruszyć jeszcze w tym roku.
Piotr Lewandowski - 2016-01-27, 10:33

mazury.info.pl napisał/a:
Radio 5 donosi, że w Ełku powstanie nowy browar. Zakład planuje otworzyć firma z Ukrainy. Produkcja ma ruszyć jeszcze w tym roku.
Zdam relację po testach... ;-)
zenek - 2016-01-27, 11:33

Nie mam nic przeciwko Ukraińcom, ale coś mi się wydaje, że zdecydowanie większe osiągnięcia i doświadczenie mają w produkcji trochę wyżej procentowych i bezbarwnych trunków :-P ! Gdyby takie zechcieli wytwarzać to o jakość byłbym spokojny, a piwo... spróbujemy, ocenimy .
mazury.info.pl - 2016-01-27, 12:24

Gdzieś tu już pisałem o pszenicznym, ukraińskim piwie Obolon. Mi smakuje.
axa_man - 2016-01-27, 13:20

zenek napisał/a:
Nie mam nic przeciwko Ukraińcom, ale coś mi się wydaje, że zdecydowanie większe osiągnięcia i doświadczenie mają w produkcji trochę wyżej procentowych i bezbarwnych trunków :-P ! Gdyby takie zechcieli wytwarzać to o jakość byłbym spokojny, a piwo... spróbujemy, ocenimy .


Zenek, bywałem na Ukrainie kilkanaście razy i co niektóre piwa naprawdę mi smakowały... ale kto wie, może z uwagi na klimat :)

Wina Ukraińskie w Krymu czy Odessy są też niepowtarzalne aczkolwiek w Polsce mało popularne.

axa_man - 2016-01-27, 13:22

mazury.info.pl napisał/a:
Gdzieś tu już pisałem o pszenicznym, ukraińskim piwie Obolon. Mi smakuje.


Obolon to w kategorii piw Ukraińskich raczej do najlepszych nie jest zaliczane... To duży koncern...

axa_man - 2016-01-27, 13:24

mazury.info.pl napisał/a:
Gdzieś tu już pisałem o pszenicznym, ukraińskim piwie Obolon. Mi smakuje.


Obolon to w kategorii piw Ukraińskich raczej do najlepszych nie jest zaliczane... To duży koncern...

mazury.info.pl - 2016-01-27, 15:12

axa_man napisał/a:
mazury.info.pl napisał/a:
Gdzieś tu już pisałem o pszenicznym, ukraińskim piwie Obolon. Mi smakuje.


Obolon to w kategorii piw Ukraińskich raczej do najlepszych nie jest zaliczane... To duży koncern...


...i pewnie taki on ukraiński, jak Żywiec polski :-P Pisałem co mi kiedyś smakowało, chociaż pewnie temu napojowi do piwa daleko. ;-)

Piotr Lewandowski - 2016-01-27, 17:05

Jak już jesteśmy przy polecaniu piwa i wymieniona została marka Żywiec, to na nowy sezon polecam piwiarnię przy browarze w Źywcu, bardzo korzystne ceny świeżego piwa, smaczne ciepłe przekąski no i historyczne wnętrza. A i pożeglować jest gdzie, chociaż poziom jeziora znacznie ostatnio spadł.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group