MAZURY.INFO.PL - Absolutnie wszystko o Mazurach
Forum MAZURY.INFO.PL Strona Główna Forum MAZURY.INFO.PL
założone 15 maja 2008r.

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Szanty w Giżycku
Autor Wiadomość
mazury.info.pl
Administrator

Wysłany: 2009-07-20, 12:36   Szanty w Giżycku [Cytuj]

Zakończyła się kolejna, 17-ta edycja festiwalu Szanty w Giżycku. Zapraszam na fotorelację - Szanty w Giżycku

Dotychczas spotkałem się w zdecydowanej większości z pozytywnymi opiniami. W negatywnych opiniach przewijały się narzekania na to, że na szantach jest coraz mniej tradycyjnych szant, czyli żeglarskiej pieśni pracy.

Widzów i uczestników zapraszam do podzielenia się swoimi wrażeniami.

Zejman

Wysłany: 2009-07-23, 01:36    [Cytuj]

Witam
Odpowiem tak jestem dość starym żeglarzem i pamiętam jeszcze jak na mazurach szanty śpiewane były tylko przez żeglarzy pływających po szlaku tak przy ogniskach jak i w nielicznych wówczas tawernach. Dziś śpiewanie szant a właściwie piosenek o tematyce morskiej czy szuwarowo bagiennej na wiele sposobów i stylów, a myślę to o stylu np. rockowym czy gospel na bardzo licznych imprezach i na całym szlaku wjm stało się rzeczą normalną a do tego jest elementem promocji marin, działającym jak magnes, szczególnie na młodych żeglarzy.
Festiwal w Giżycku a szczególnie piątkowy koncert pokazał, przy czym młodzież najlepiej się bawiła i nie była to szanta klasyczna a raczej rockowy koncert.
Troszkę inaczej jest na małych spontanicznych imprezach przy kejach czy ogniskach. Tam śpiewa się i gra na instrumentach akustycznych a repertuar jeszcze chyba mniej przypomina szantę klasyczną, ale tam jakoś nikt nie narzeka nawet, gdy usłyszy np. Stokrótkę śpiewaną na melodię whisky Dżemu, nie mówiąc już o osławionych Sokołach itp.
Na koniec tego wywodu powiem tak, dobrze że przysłowiowe szanty są obecnie śpiewane na wiele sposobów bo to oznacza że szanta żyje i się ciągle rozwija a wszystkich, którzy nie podzielają mojego skromnego zdania zapraszam do dalszej dyskusji. ;-)

[ ODPOWIEDZ ]