|
Forum MAZURY.INFO.PL
założone 15 maja 2008r.
|
|
|
Pierwszy rejs po mazurach |
| Autor |
Wiadomość |
Motorniczy06
|
Wysłany: 2009-06-08, 14:53 Pierwszy rejs po mazurach
|
[Cytuj]
|
|
Witam!
Planuję swój pierwszy rejs po jeziorach mazurskich. Czy mógłby ktoś mi zaproponować jakąś ciekawą trasę? W planach start z Giżycka, czas rejsu około 2-3 dni na początek. Chodzi mi szczególnie o podpowiedź gdzie warto popłynąć żeby wyrobić się w zamierzonym czasie, gdzie i za ile przycumować na noc, czy może są jakieś miejsca gdzie można bezpiecznie przenocować "na dziko". Czy w ogole warta jest taka wyprawa Rybitwą? Bedziemy pływać we dwójkę, ja i żona, wieć powinniśmy się zmieścić
Pozdrawiam!
Mateusz |
|
|
|
|
mazury.info.pl
Administrator
Pomógł: 69 razy Dołączył: 15 Maj 2008 Posty: 2734 Skąd: Giżycko
|
Wysłany: 2009-06-09, 00:34
|
[Cytuj]
|
|
Rozumiem, ze chodzi o motorowke - czas zalezy w tym wypadku od mocy silnika. Każda wyprawa jest warta. Proponuje jeziora na polnoc od Gizycka, ze wzgledu na duza ilosc zakamarkow, w ktorych mozna sie 'zaszyc' we dwoje. Poza tym na polnocnej czesci szlaku sa nawodne stacje paliw (Gizycko, Sztynort Wegorzewo). Na poludniu stacja w Mikolajkach jest nieczynna.
Mozna nocowac na dziko. Jezeli teren jest prywatny (pole namiotowe, kemping, pomost), to najczesciej ktos przyjdzie i wystawi rachunek za postoj (5-10zl). Ceny w portach - 10-25zl. przed rejsem koniecznie zakupic dobra mape, na ktorej zaznaczone sa kamienie - na szlaku sa w wszystkie oznaczone ale lepiej wiedziec, gdzie sie ich spodziewac (bo czasem boje ktos lub cos uszkodzi). Na jeziorze Dobskie jest strefa ciszy - rezerwat i tam motorowka wplywac nie wolno.
Na wschodnim brzegu jez. Dargin jest fajna piaszczysta, plytka plaza na polu namiotowym, podobnie w miejscowosci Ogonki nad jez. Swiecajty. Na jez. Niegocin mozna wybrac sie na 'bezludna wyspe' albo wykapac sie na mieliznie na srodku jeziora (jest po kolana wody). Na Kisajnie jest wysnaczony akwen, gdzie mozna posmigac na nartach wodnych (poza wyznaczonymi akwenami jest to zabronione).
Mozna poplynac do czarnego Labedzie w Rydzewie na jakies danie regionalne.
Mozna tez poplynac do Mikolajek i odwiedzic Sniardwy - najwieksze jezioro w Polsce (uwaga na kamienie!). Mozliwosci jest wiele - wszyskto zalezy od preferencji. |
|
|
|
|
Motorniczy06
|
Wysłany: 2009-06-09, 07:47
|
[Cytuj]
|
|
Witam!
Dzięki za odpowiedź! Jeśli chodzi o silnik to ma on 30 koni, ale nastawiamy się przede wszystkim na spokojne, spacerowe pływanie. Stąd moje pytanie o orientacyjne czasy, bo nie chcę zaplanować rejsu tak, żeby w połowie otatniego dnia okazało się, że muszę pędzić do portu. Na początek wolę zobaczyć mniej, ale na spokojnie, a przede wszystkim nacieszyć się czasem spędzonym na wodzie. No i myślę, że najleprzym wyjściem, będzie tu poruszanie się w rejonie proponowanych jezior na północ od Giżycka. Czy są tam jakieś konkretne miejsca godne polecenia (chodzi mi szczególnie o miejsca do przybicia na nocleg, ew. żeby coś zjeść, wyjść na zakupy)? Co wziąć pod uwagę planując budżet (oprócz paliwa i suchego prowiantu)?
Czy są jakieś rzeczy na które należałoby szczególnie zwrócić uwagę podczas takiej wyprawy? Podejrzewam, że nasłuch kanału 9 by się przydał?
Pozdrawiam!
Mateusz |
|
|
|
|
mazury.info.pl
Administrator
Pomógł: 69 razy Dołączył: 15 Maj 2008 Posty: 2734 Skąd: Giżycko
|
Wysłany: 2009-06-09, 10:56
|
[Cytuj]
|
|
| Motorniczy06 napisał/a: | Dzięki za odpowiedź! Jeśli chodzi o silnik to ma on 30 koni, ale nastawiamy się przede wszystkim na spokojne, spacerowe pływanie. Stąd moje pytanie o orientacyjne czasy, bo nie chcę zaplanować rejsu tak, żeby w połowie otatniego dnia okazało się, że muszę pędzić do portu. Na początek wolę zobaczyć mniej, ale na spokojnie, a przede wszystkim nacieszyć się czasem spędzonym na wodzie. No i myślę, że najleprzym wyjściem, będzie tu poruszanie się w rejonie proponowanych jezior na północ od Giżycka. Czy są tam jakieś konkretne miejsca godne polecenia (chodzi mi szczególnie o miejsca do przybicia na nocleg, ew. żeby coś zjeść, wyjść na zakupy)? Co wziąć pod uwagę planując budżet (oprócz paliwa i suchego prowiantu)?
Czy są jakieś rzeczy na które należałoby szczególnie zwrócić uwagę podczas takiej wyprawy? Podejrzewam, że nasłuch kanału 9 by się przydał? |
3 dni to troche zbyt malo ale proponuje odwiedzic Sztynort (stacja paliw, restauracja, sklep). Ogonki nad Swiecajtami - odrobina luksusu w Ognistym Ptaku (klimatyzowana restauracja, kryty basen itp.), w miejscowosci jest tez kolo mostu drogowego smazalnia ryb. Fajny punkt widokowy nad Swiecajtami przy zabytkowym cmentarzu z II wojny swiatowej. Jezeli interesuja Cie 'zabytki' powojenne - polecam Kanal Mazurski z jego sluzami. W Sztynorcie tuz przy wejsciu do kanalu od strony wsi jest stary, zabytkowy grobowiec. Pewnie przyjdzie Ci takze odwiedzic Wegorzewo - stacja paliw. W miescie dokonasz niezbednych zakupow.
Jezeli chodzi o dobre jedzenie na szlaku - zobacz w watku knajpy.
Planowac w zasadzie niczego nie musisz - uwzglednij w budzecie rejsu oplaty portowe (5-25zl), wydatki na przybytki sanitarne (niestety platne osobno toalety ok.1-2zl, natryski 10-15zl).
Z tym nasluchem na kanale 9-tym to nie przesadzaj - mimo, ze to Wielkie jeziora z nazwy - nie sa takie straszne :) |
|
|
|
|
Motorniczy06
|
Wysłany: 2009-06-09, 13:04
|
[Cytuj]
|
|
No to pozostało mi tylko przygotowanie łodzi do sezonu i planowanie trasy. Dzięki za wszystkie sugestie! Jak się nie wyrobię na krótki urlop pod koniec czerwca, to zapewne wybiorę się w rejs w sierpniu. Wtedy też może na dłuższy czas.
Pozdrawiam!
Mateusz |
|
|
|
|
~bosman30
WTW
Pomógł: 8 razy Wiek: 32 Dołączył: 21 Sie 2008 Posty: 302 Skąd: Węgorzewo
|
Wysłany: 2009-06-10, 06:20
|
[Cytuj]
|
|
| Cytat: | | przy zabytkowym cmentarzu z II wojny swiatowej. |
Mała poprawka Szefie,cmentarz jest z I Wojny Światowej |
| Ostatnio zmieniony przez bosman30 2009-06-10, 06:21, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
| strona
główna | internet
| o serwisie |
(C) 2008 Copyright by mazury.info.pl | |
|