|
Który mazurski stok narciarski jest najlepszy? |
| Autor |
Wiadomość |
Piotrr
|
Wysłany: 2010-02-03, 20:33 Który mazurski stok narciarski jest najlepszy?
|
[Cytuj]
|
|
Komentarz administratora: dyskusja wydzielona z wątku Aktualne warunki narciarskie na Mazurach
Jestem tu pierwszy raz więc witam wszystkich
Chce nauczyc sie jezdzic na nartach i mam takie pytanie - gdzie lepiej zacząc: w Pięknej Gorze czy na Dąbrówce?
Na stronie Dąbrówki jest info o instruktorach, natomiast nie wiem czy są na Pieknej Górze?
pozdrawiam:) |
| Ostatnio zmieniony przez mazury.info.pl 2010-02-08, 21:50, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
mazury.info.pl
Administrator
Pomógł: 69 razy Dołączył: 15 Maj 2008 Posty: 2672 Skąd: Giżycko
|
Wysłany: 2010-02-03, 20:36
|
[Cytuj]
|
|
| Piotrr napisał/a: | Jestem tu pierwszy raz więc witam wszystkich
Na stronie Dąbrówki jest info o instruktorach, natomiast nie wiem czy są na Pieknej Górze?
pozdrawiam:) |
Instruktorzy są zarówno na jednej jak i na drugiej 'górce'. |
|
|
|
|
60thPlace
|
Wysłany: 2010-02-03, 23:19
|
[Cytuj]
|
|
| jakbys chcial nauczyc sie jezdzic na desce, to nawet znajda sie ludzie, ktorzy pomaga Ci postawic pierwsze kroki :) |
|
|
|
|
rosom
|
Wysłany: 2010-02-04, 12:07
|
[Cytuj]
|
|
| Najlepszy dla początkujących będzie chyba stok w Okrągłych. Trasa jest bardzo łagodna. Mają też oślą łączkę. Kilku znajomych właśnie tam stawiało swoje pierwsze kroki na nartach. |
|
|
|
|
Piotrr
|
Wysłany: 2010-02-04, 18:30
|
[Cytuj]
|
|
Dzięki za odpowiedzi
60thPlace - narazie chce zaczac od nart
Rosom - Zaraz poczytam o stoku w Okragłych a zwłaszcza musze poszukac jakiegos noclegu w poblizu. Oczywiscie jesli znasz jakis to byłbym wdzieczny za cynk :)
pzdr |
|
|
|
|
~jachtowiec
|
Wysłany: 2010-02-04, 19:57
|
[Cytuj]
|
|
| aktualnie najlepsze warunki narciarskie w regionie są w Szelmencie. 5 wyciagów i 4 zróżnicowane trasy pozwalają na znaczną różnorodność zjazdów. Ważne też że w kolejce czeka się parę minut - pomimo że parking pełny.Dużo swieżego pięknie przeratrakowanego śniegu. |
|
|
|
|
mazury.info.pl
Administrator
|
Wysłany: 2010-02-04, 23:26
|
[Cytuj]
|
|
| Piotrr napisał/a: | | Zaraz poczytam o stoku w Okragłych a zwłaszcza musze poszukac jakiegos noclegu w poblizu. Oczywiscie jesli znasz jakis to byłbym wdzieczny za cynk :) |
Pod samym wyciągiem jest pensjonat Sielanka (namiary znajdziesz tu: http://mazury.info.pl/pensjonaty.html - rezerwuj wcześniej, bo miejsc noclegowych maja niedużo). W najbliższej okolicy poza tym niewiele... ale z samego Giżycka, gdzie noclegów nie brakuje dojazd zajmuje ok.30-40 minut. Zobacz tu: http://mazury.info.pl/noclegi.html |
|
|
|
|
60thPlace
|
Wysłany: 2010-02-05, 12:20
|
[Cytuj]
|
|
"aktualnie najlepsze warunki narciarskie w regionie są w Szelmencie. 5 wyciagów i 4 zróżnicowane trasy pozwalają na znaczną różnorodność zjazdów. Ważne też że w kolejce czeka się parę minut - pomimo że parking pełny.Dużo swieżego pięknie przeratrakowanego śniegu."
o ile nie wydluzyli gorek w szelmencie to nie wyobrazam sobie w jak sposob mialyby tam byc lepsze warunki niz w goldapi? |
|
|
|
|
romek_R
|
Wysłany: 2010-02-05, 20:58 Okrągłe
|
[Cytuj]
|
|
| Piotrr napisał/a: | Dzięki za odpowiedzi
60thPlace - narazie chce zaczac od nart
Rosom - Zaraz poczytam o stoku w Okragłych a zwłaszcza musze poszukac jakiegos noclegu w poblizu. Oczywiscie jesli znasz jakis to byłbym wdzieczny za cynk :)
pzdr |
Też stawiałem pierwsze kroki na tym stoku w Okrągłym- polecam.Jak nie będzie wolnych miejsc na miejscu to bym polecił pensjonat Stary Młyn w Upałtach około 20km od Okrągłego. [namiary na: http://mazury.info.pl/pensjonaty.html ]
poz.
Romek
Komentarz administratora: zamieniono link na właściwy. |
| Ostatnio zmieniony przez mazury.info.pl 2010-02-05, 21:34, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Piotrr
|
Wysłany: 2010-02-05, 21:28
|
[Cytuj]
|
|
Panowie dzieki za odpowiedzi,
zdecydowałem sie jednak na Piekną Górę. Grunt to dobre podejscie i mysle, że załapie bakcyla |
|
|
|
|
agatha
Pomogła: 7 razy Wiek: 15 Dołączyła: 30 Gru 2009 Posty: 18 Skąd: Białystok
|
Wysłany: 2010-02-05, 21:40
|
[Cytuj]
|
|
Ja pare lat temu też stawiałam pierwsze kroki na nartach na Pięknej Górze i nie wyszło mi to na złe
Polecam ten stok |
_________________ Live to breath and breath to live. |
|
|
|
|
mazury.info.pl
Administrator
|
Wysłany: 2010-02-05, 21:42
|
[Cytuj]
|
|
| Piotrr napisał/a: | Panowie dzieki za odpowiedzi,
zdecydowałem sie jednak na Piekną Górę. Grunt to dobre podejscie i mysle, że załapie bakcyla |
Jak już wrócisz - napisz na forum jak było. |
|
|
|
|
~jachtowiec
|
Wysłany: 2010-02-06, 19:29
|
[Cytuj]
|
|
| 60thPlace napisał/a: | "aktualnie najlepsze warunki narciarskie w regionie są w Szelmencie. 5 wyciagów i 4 zróżnicowane trasy pozwalają na znaczną różnorodność zjazdów. Ważne też że w kolejce czeka się parę minut - pomimo że parking pełny.Dużo swieżego pięknie przeratrakowanego śniegu."
o ile nie wydluzyli gorek w szelmencie to nie wyobrazam sobie w jak sposob mialyby tam byc lepsze warunki niz w goldapi? |
warunki w Szelmencie są niepowównywalnie lepsze. Przede wszystkim wyciągi o dużej przepustowości i dobrze przeratrakowane trasy. W Gołdapi stary mało przepustowy wyciąg który powoduje długie kolejki. Sam stok niewiele dłuższy i bardzo monotonny. |
|
|
|
|
piwsek
|
Wysłany: 2010-02-06, 22:41
|
[Cytuj]
|
|
| jachtowiec napisał/a: | | 60thPlace napisał/a: | "aktualnie najlepsze warunki narciarskie w regionie są w Szelmencie. 5 wyciagów i 4 zróżnicowane trasy pozwalają na znaczną różnorodność zjazdów. Ważne też że w kolejce czeka się parę minut - pomimo że parking pełny.Dużo swieżego pięknie przeratrakowanego śniegu."
warunki w Szelmencie są niepowównywalnie lepsze. Przede wszystkim wyciągi o dużej przepustowości i dobrze przeratrakowane trasy. W Gołdapi stary mało przepustowy wyciąg który powoduje długie kolejki. Sam stok niewiele dłuższy i bardzo monotonny. |
|
|
|
|
|
60thPlace
|
Wysłany: 2010-02-06, 22:42
|
[Cytuj]
|
|
ja to jakos antyreklame czuje, bo jako stary rider to wogole nie widze podejscia szelmentu do goldapi, w tym roku na pieknej mieli tak idealnie przygotowany stok ze az nudno sie zrobilo%-) na siekiere to mozna bylo smigac tak szybk ze wlanse mysli nie nadarzaly i zero obaw o utrate panowania nad deska bo na stoku brakowalo czegokolwiek, o co moznaby sie przyczepic
w suwalkach jeszcze nigdy takich warunkow nie bylo, a kolejek to ja na pieknej tez nie widzialem mimo ze bylem w weekend
no i porownanie dlugosci stokow --------> LOL |
|
|
|
|
piwsek
|
Wysłany: 2010-02-06, 22:58
|
[Cytuj]
|
|
| jachtowiec napisał/a: | | 60thPlace napisał/a: | "aktualnie najlepsze warunki narciarskie w regionie są w Szelmencie. 5 wyciagów i 4 zróżnicowane trasy pozwalają na znaczną różnorodność zjazdów. Ważne też że w kolejce czeka się parę minut - pomimo że parking pełny.Dużo swieżego pięknie przeratrakowanego śniegu."
nastąpiła pomyłka.
Takich głupot jak pisze ''jachtowiec'' dawno nie czytałęm!!!Wiadomo,że piękna góra jest poza konkurencją,jest poprostu najleprza na mazurach.Pisanie o słabej przepustowości wyciągów to totalna BZDURA!!!Warunki są świetne a stok świetnie przygotowany. |
|
|
|
|
agatha
|
Wysłany: 2010-02-07, 10:55
|
[Cytuj]
|
|
Moim zdaniem Piękna Góra to numer 1 na Mazurach. Też bywałam w weekendy i nie było kolejek (chociaż słyszałam, że tydzien temu były nawet 20 min, ale była jakaś konferencja, więc może to dlatego... i do tego była przepięka pogoda...). Stok jest długi i dobrze przygotwany. A Szelment jest zwyczajnie przereklamowany i do tego tyle Litwinów... No i w Gołdapi dużo milsza obsługa.
Słyszałam, że na Szelmencie jest snowpark, to prawda? |
|
|
|
|
pikpg
pikpg
Wiek: 42 Dołączył: 06 Lut 2010 Posty: 18 Skąd: okolice Warszawy
|
Wysłany: 2010-02-07, 15:39
|
[Cytuj]
|
|
| Ja osobiście jeżdżę dopiero od tego roku,więc doświadczenie moje jest bardzo mierne,mimo ze wydaje mi się ,że całkiem całkiem sobie radzę.Jeździłem w Gołdapi i bardzo sobie chwalę to miejsce.Czytając zaś różne opinie chce się wyruszyć na inne stoki.Czy ktoś tak z czystym sumieniem mógłby mi doradzić czy Szelment czy Okrągłe.Piotr |
| Ostatnio zmieniony przez pikpg 2010-02-07, 15:43, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
~jachtowiec
|
Wysłany: 2010-02-07, 17:56
|
[Cytuj]
|
|
| pikpg napisał/a: | | Ja osobiście jeżdżę dopiero od tego roku,więc doświadczenie moje jest bardzo mierne,mimo ze wydaje mi się ,że całkiem całkiem sobie radzę.Jeździłem w Gołdapi i bardzo sobie chwalę to miejsce.Czytając zaś różne opinie chce się wyruszyć na inne stoki.Czy ktoś tak z czystym sumieniem mógłby mi doradzić czy Szelment czy Okrągłe.Piotr |
Z czystym sumieniem mogę doradzić Szelment. Tam poprostu jest gdzie pojeździć. Ja mieszkam w okolicy Giżycka i bliżej mi do Gołdapi a zwłaszcza do Okrągłych czy Mrągowa. Jednak jeżdżę do Szelmentu bo tam jest gdzie pojeździć.
W najbliższy piątek, sobotę i niedzielę odbędą się doroczne prestiżowe zawody narcierskie Family Cup. Wybrano do tych zawodów trzy stoki: w Mrągowie, Okrągłych oraz Szelmencie. Gdyby w Gołdapi warunki narcierskie wraz z zapleczem były dobre to nie pomijanoby tej miejscowości w najwaznijszych imprezach narciarskich.
W wymienionych trzech miejscach imprezy rangi puchar starosty, wójta, burmistrza itp. są na porządku cotygodniowym a w Gołdapi jak było ileś lat temu tak zastój jest nadal.
Ja także zaczynałem wiele lat temu w Gołdapi ale świat idzie do przodu a Gołdap stoi w miejscu. |
|
|
|
|
60thPlace
|
Wysłany: 2010-02-07, 18:24
|
[Cytuj]
|
|
majac do wyboru szelment i okragle to oczywiscie szelment
a co do kolegi jahtowca - rzeczywiscie jesli komus chodzi o lans to goldap odstaje, jesli komus zalezy na zabawie to jest nr 1
jak jezdzisz dla lansu to tylko zycze sobie abym Cie na stoku nie spotkal |
|
|
|
|
pikpg
pikpg
|
Wysłany: 2010-02-07, 18:38
|
[Cytuj]
|
|
| Dzięki za opinie.Jutro w takim razie jadę do Szelmentu.Ja już nie jestem w tym wieku,żeby dla lansu jeździć.Po prostu podoba mi sie jazda na nartach a najlepiej jak jest jeszcze do tego fajna grupka.Pozdrawiam i jeszcze raz dzięki za pomoc.Jak wrócę to postaram się napisać o moich wrażeniach.Piotrek.A może ktoś jeszcze pomoże mi wybrać jakieś fajne miejsce na nocleg.Do tej pory korzystam z hotelu Warszawa w Augustowie ewentualnie Hotel Wojciech ale może jest coś fajnego w okolicy Szelmentu.? |
|
|
|
|
~jachtowiec
|
Wysłany: 2010-02-08, 18:49
|
[Cytuj]
|
|
| 60thPlace napisał/a: | majac do wyboru szelment i okragle to oczywiscie szelment
a co do kolegi jahtowca - rzeczywiscie jesli komus chodzi o lans to goldap odstaje, jesli komus zalezy na zabawie to jest nr 1
jak jezdzisz dla lansu to tylko zycze sobie abym Cie na stoku nie spotkal |
Przez cały czas zwracam uwagę że w Gołdapi czas stanął. Jest mało przepustowy wyciąg i są największe kolejki w regionie. Sam stok jest ok. Nie wiem co rozumiesz pod określeniem "lans"?
Ja naprawdę bardzo lubiłem stok w Gołdapii i tylko kolejki mnie zdeprymowały. Jeżdzić do Gołdapii po to żeby stać w kolejce przy jednym ,jedynym wyciagu ...... ?
Jak ktoś lubi "bawić się" w kolejce to polecam Gołdap. |
| Ostatnio zmieniony przez jachtowiec 2010-02-08, 19:16, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
agatha
|
Wysłany: 2010-02-08, 20:18
|
[Cytuj]
|
|
Szanowny Jachtowcu ja byłam w Głdapi nie raz, nie dwa i jakoś kolejek nie było, więc nie pisz tu bzdur.
Chyba, że ty masz takiego "farta" do kolejek... Cóż twój pech.
Szelment jest jak Zakopane... Jedziesz po to, żeby się pokazać... ehh...
Każdy ma swoje własne zdanie na ten temat. Może zakończymy tą 'kłótnię'? |
|
|
|
|
piwsek
|
Wysłany: 2010-02-08, 20:45
|
[Cytuj]
|
|
| Od kiedy w Gołdapi jest jeden wyciąg? Są dwa,poza tym dopiero od tego sezonu piękna góra ma nowego właściciela.Od przyszłego sezonu ruszy kolej linowa,ponieważ w tym sezonie właściciel nie zdążył wszystkiego ogarnąć,powstanie też na szczycie obrotowa kawiarnia i ruszy najdłuższy stok od strony zajazdu.Będą też inne inwestycje,to by było na tyle o'' zatrzymanym czasie w Gołdapi''A jeżeli chodzi o zawody narciarskie to też się odbywały w tym roku a w najbliższym czasie odbędą się Mistrzostwa Polski w saneczkarstwie (jest tor ponad kilometrowy) |
|
|
|
|
mazury.info.pl
Administrator
|
Wysłany: 2010-02-08, 22:03
|
[Cytuj]
|
|
Trochę zacząłem interesować się wyciągami mazurskimi więc - dla przypomnienia/wyjaśnienia:
1. Ośrodek w Gołdapi na początku tego sezonu zmienił właściciela. Nowy właściciel nie ma szans natychmiast po zakupie naprawić lat zaniedbań, gdy obiekt był nieużywany. Utrzymanie takiego wyciągu to bardzo kosztowna zabawa.
Przykładowo 'głupi' orczyk to kolej linowa, która przed sezonem wymaga przeglądu i certyfikatu kosztującego ok.8.000zł za sztukę. To tylko jeden z kosztów. Do tego dochodzi koszt prądu i wody, których idzie mnóstwo przy naśnieżaniu tras.
2. Szelment jest w tej dobrej sytuacji, że został zbudowany i jest utrzymywany za publiczne i unijne pieniądze. Dotacje mają to do siebie, że przez jakiś czas obiekt musi funkcjonować, bo inaczej trzeba pieniądze zwrócić. Ośrodek w Szlemencie więc przez kilka następnych lat nie może zostać zamknięty. Już w tej chwili jednak wiadomo (niepotwierdzone informacje od ludzi z branży), że jego utrzymanie podobno generuje straty. Oby nie okazało sie (gdy mienie okres 'ochronny'), że Szelment podzieli los Gołdapi i zbankrutuje. Gołdap przecież też była kiedyś ośrodkiem prowadzonym z 'wielkim rozmachem'.
Cieszmy się więc póki co z tego co jest, a przede wszystkim z tego, że jest aż taki wybór stoków narciarskich na Mazurach (kiedyś nie było ich tyle).
W Szelmencie planowane są kolejne inwestycje (m.in. wyciąg do nart wodnych i 'igielit' - sztuczna 'trawa' do uprawiania narciarstwa latem) - obie również bardzo kosztowne. |
|
|
|
|
60thPlace
|
Wysłany: 2010-02-09, 01:02
|
[Cytuj]
|
|
a pomijajac "jakosc" osrodkow i tras to slyszalem ze szelment jest bardzo bardzo dochodowy... wiec nie wiem skad te info o stratach
zreszta jak jest mroz to przy takiej liczbie chetnych ciezko generowac straty... |
|
|
|
|
mazury.info.pl
Administrator
|
Wysłany: 2010-02-09, 01:30
|
[Cytuj]
|
|
| W tym roku zima faktycznie jest wyjątkowa. Śnieżna i mroźna. Nie zawsze jednak tak jest. Gołdap się 'wyłożyła' gdy przez kilka lat z rzędu zimy były 'ciepłe'. Stąd pewnie inwestycje w Szelmencie w infrastrukturę letnią. Widać, że ktoś tam cały czas myśli o przyszłości... oby im się udało, czego serdecznie życzę. |
|
|
|
|
borob
|
Wysłany: 2010-02-09, 10:03
|
[Cytuj]
|
|
| Witam wszystkich byłem kilka dni w Gołdapi i powiem że nie widziałem by ratrak chodził stok był fatalnie przygotowany obsługa byle jaka nie dbają o stan tras lodu było masę doły na wyciągu myślę że długo jeszcze będziemy czekać aż w nowych właścicielach i ludziach tam pracujących nastąpi zmiana myślenia wiem że utrzymanie wyciągów kosztuje ale i potrafię liczyć ilu narciarzy zostawia tam niby grosiki ale w tysiącach pyzatym PJĘKNA GÓRA to cudowne miejsce gastronomia działa świetnie ale żeby nart niebyło gdzie naostrzyć to tego nie rozumiem niby jest serwis dzwoniłem trzy dni i cały czas niedostępny myślę że będzie lepiej KIEDYŚ |
|
|
|
|
w0jta5
|
Wysłany: 2010-02-10, 22:48
|
[Cytuj]
|
|
Witam a wiec tak:
Zawsze chwalilem Goldap i myslalem ze jest nr1, dopoty dopoki nie pojechalem do szelemntu. Wyciag ogolnie kozak, roznorodnosc stoku, od poczatkujacych dla bardziej zaawansowanych, parking pelen samochodow ale kolejek brak, zjezdasz i wjezdzasz. Co mnie najbardziej ucieszylo to snowpark, mozna naprawde poszalec sobie, tylko szkoda ze nie ma orczyka oddzielnego do snowparku ale da sie wytrzymac,
Restauracja na dole jak i na gorze stoku, stok przygotowany bardzo dobrze ogolnie co tu duzo mowic kozak! |
|
|
|
|
pikpg
pikpg
|
Wysłany: 2010-02-12, 16:41
|
[Cytuj]
|
|
| Kilka dni temu prosiłem was o opinie odnośnie stoków w okolicy.Zdania były podzielone ,który zasługuje na miano najlepszego.Pojechałem na 4 dni do Szelmentu i uważam ,że był to super wybór.Do tej pory byłem związany z Piękną Górą w Gołdapi ale obecnie podpisuję się pod tym co napisał wOJTa5.Potrzeba jeszcze sporo czasu nie przepraszam Piękna Góra nie ma szans stać się tak dobra jak Szelment a to z powodu swego położenia.Naprawdę różnorodność stoków jest super.Kolejki bardzo niewielkie,jedynie czas potrzebny na wypożyczenie jest zbyt długi ale poza tym jest super.Naprawdę z czystym sumieniem polecam.A co idzie o Litwinów,to rzeczywiście jest ich dużo ale wcale nie są ani niegrzeczni ani nieuprzejmi.Ja osobiście nie mam nic przeciw nim.A wręcz dzieki Bogu ,że chcą przyjeżdżać i zostawiać w Polsce pieniązki.Duży szacun dla tych,dzieki którym powstał ośrodek w Szelmencie.Pozdrawiam Piotrek. |
|
|
|
|
pikpg
pikpg
|
Wysłany: 2010-02-12, 20:26
|
[Cytuj]
|
|
Szelment jest jak Zakopane... Jedziesz po to, żeby się pokazać... ehh...
Każdy ma swoje własne zdanie na ten temat. Tak pisze wcześniej Agatha ale nie mam pojęcia dlaczego.Byłem tam przez ostatnie kilka dni i naprawdę jestem bardzo ale to bardzo zadowolony.Są różne skale trudności natomiast w Gołdapi niestety nie ma tego.Powoli też rozumiem ludzi którzy mówią,że potrzeba urozmaiceń na stoku.Jazda w Gołdapi jest niestety monotonna.Zdaje sobie spraw,że Szelment w moim przypadku na ten sezon wystarczy,a póżniej trzeba będzie poszukać nowych stoków,Ale czułem się tam dużo lepiej i każdemu z czystym sumieniem polecę. |
|
|
|
|
60thPlace
|
Wysłany: 2010-02-12, 22:47
|
[Cytuj]
|
|
no sory ale kogos kto jezdzi pare/nascie lat nie rajcuje 250m stromego zamuldzonego stoku, ktory konczy sie rownie szybko jak sie zaczyna %-) a przy odwilzy konczy sie wrecz bajorem :D
goldap ma najdluzszy stok i to se liczy, do tego jest bardzo wygodny orczyk
a co do przygotowania stoku to ktos chyba antyreklame robi, kolega byl w srode i wrocil podniecony jakby harem dostal w spadku...
pozatym co to za atut ze w szelmencie jest niby stok dla poczatkujacych?
polowa tego stoku jest tak plaska ze trzeba sie rozpedzc na gorze zeby dojechac do wyciagu, jest do tego wasko
a goldapi wg mnie o wiele lepiej - dlugi stok od polowy ma rowny dobry spadek i spora szerokosc
zreszta szkoda slow, tak jak nie wszyscy powinni jezdzic samochodem tak i na nartach/desce |
|
|
|
|
piwsek
|
Wysłany: 2010-02-12, 23:45
|
[Cytuj]
|
|
| 60thPlace masz rację chyba ktoś tu robi antyreklamę.Piękna góra jest zdecydowanie największa po prostu the best , pisanie takich tekstów jak;piękna góra nigdy nie dorówna szelmentowi to jest śmieszne.To Szelment nigdy nie dorówna pięknej górze gdzie możliwości rozwoju są bardzo wielkie i tak właśnie się stanie w najbliższych latach,może powstać tu jeszcze wiele stoków jest przynajmniej gdzie w porównaniu do szelmentu. |
|
|
|
|
pikpg
pikpg
|
Wysłany: 2010-02-13, 09:36
|
[Cytuj]
|
|
| piwsek napisał/a: | | 60thPlace masz rację chyba ktoś tu robi antyreklamę.Piękna góra jest zdecydowanie największa po prostu the best , pisanie takich tekstów jak;piękna góra nigdy nie dorówna szelmentowi to jest śmieszne.To Szelment nigdy nie dorówna pięknej górze gdzie możliwości rozwoju są bardzo wielkie i tak właśnie się stanie w najbliższych latach,może powstać tu jeszcze wiele stoków jest przynajmniej gdzie w porównaniu do szelmentu. |
Nie mam najmniejszej chęci robić komuś reklamy,czy też antyreklamy.Jak może zauważyłeś nie jestem miejscowy więc nie mam w tym żadnego interesu.Chcę po prostunapisać jakie są moje odczucia po pobycie na jednej czy też drugiej górce.Co będzie w przyszłości czs pokaże natomiast co jest to wystarczy pojechać i zobaczyć.Dla mnie,który początkuje nie ma porównania.Na pięknej górze po kilku zjazdach mogę jechać na basen albo do domu,natomiast w Szelmencie kilka zjazdów z kilku stoków i dzionek mam zapełniony.Więc jeszcze raz podkreślam,że jest to moja subiektywna opinia i nie mam w tym żadnego interesu.A jak ktoś mnie zapyta to zawsze {na ten czas} odpowiem,że na Szeelmencie jest dużo bardziej interesujaco niż w Gołdapi.Piotr |
|
|
|
|
60thPlace
|
Wysłany: 2010-02-13, 20:50
|
[Cytuj]
|
|
no interesujacy zapewne jest, czekamy jeszcze az w szelmencie otworza kino pod golym niebiem, i pol nagie panie beda tanczych na rurkach %-)
pozatym goscie w "oficjalnej" wypozyczalni szelmentu to jawni zlodzieje (bynajmniej nie chodzi tu o ceny...) |
|
|
|
|
pikpg
pikpg
|
Wysłany: 2010-02-13, 23:40
|
[Cytuj]
|
|
To ja mam widocznie szczęście bo nic mi nie ukradziono nic nie zginęło.A natomiast jeżeli ktoś pisze o kimś,że jest jawnym złodziejem to jestem ciekaw,czy zgłosiłeś sprawę na policji,bo jezeli nie to miej charakter i nie pisz głupot.Bo zachowujesz się teraz jak poprzedni rząd " my wiemy,ale nie powiemy"A takich to chyba na jakiś czas mamy dosyć?
A co chodzi o kino na powietrzu i panienki to dlaczego niby nie miałoby to także powstać w Gołdapi "Krainie łowców przygód"/? |
|
|
|
|
~plitkin
|
Wysłany: 2010-02-14, 11:08
|
[Cytuj]
|
|
Jak ja kocham okreslenia typu "a ten to napewno zlodziej". Tak stare dobre czasy mie sie przypominaja.
Ciekawostka: wiekszosc kontroli skarbowych dotychczas jest zainicjowanych przez donosy. |
|
|
|
|
~bodo
Drukarz
Pomógł: 12 razy Wiek: 52 Dołączył: 07 Lut 2009 Posty: 1619 Skąd: Piastów
|
Wysłany: 2010-02-14, 12:25
|
[Cytuj]
|
|
| plitkin napisał/a: | | ... .Ciekawostka: wiekszosc kontroli skarbowych dotychczas jest zainicjowanych przez donosy. |
Plitkin!!!... to nie ciekawostka.... to niestety, norma w naszym kraju......
ciekawostką na tym forum jest odnotowanie jednej groźby donosu do US przez "kolegę" Jachtowca...... czyżby drugi "okaz" do niego dołączył?........ |
_________________ Bogdan |
| Ostatnio zmieniony przez bodo 2010-02-14, 12:26, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
60thPlace
|
Wysłany: 2010-02-14, 14:21
|
[Cytuj]
|
|
" my wiemy,ale nie powiemy"
nigdzie nie donosze bo skutecznosc mojego donosu w tym syfiastym kraju bylaby zadna
wyjasnienia:
panowie w wypozyczalni korzystajac z zamieszania WIELOKROTNIE nie wydaja reszty przy placeniu za sprzet,lub tez wydaja za mala reszte
na pytanie "gdzie reszta" robia wielkie oczy i udaja zaklopotanych co im wychodzi czasem lepiej czasem gorzej
w normalnym kraju zostaliby przekopani za taka akcje, u nas za pobicie zlodzieja idzie sie do wiezienia... |
|
|
|
|
pikpg
pikpg
|
Wysłany: 2010-02-14, 15:17
|
[Cytuj]
|
|
| Moim zdaniem jeżeli coś takiego przytrafiło się Tobie powinieneś zwrócić uwagę najpierw "tym gościom" a następnym razem ich przełożonym.Bicie niczego nie załatwi bo można trafić na silniejszego po pieerwsze ,a po drugi bardzo byś się cofał cywilizacyjnie.Natomiast chamstwo trzeba zdecydowanie potępiać i ganić.Mi zdarzyło się właśnie w Szelmencie,że dziewczyna podliczając mój rachunek niechcący policzyła też czyjś posiłek.Niestety zwróciłem jej uwagę i dosyć dobitnie tak,żeby przynajmniej ci którzy byli w kolejce zwrócili uwagę na swoje rachunki.Oczywiście ta pani nie mogła w żaden sposób liczyć na żadną gratyfikację.Ale takie rzeczy zdarzają się nie tylko w Szelmencie.Natomiast mieliśmy tutaj pisać o jakości stoków możliwościach jazdy na nich itd.Pozdrawiam serdecznie wszystkich,którzy chcą dzielić sie swoimi spostrzeżeniami na temat przygotowania stoków,dróg dojazdowych i innych pożytecznych informacji.Dzielących się tymi informacjami na forum a nie z US jak to niektórzy sugerują.Piotr |
|
|
|
|
60thPlace
|
Wysłany: 2010-02-14, 16:41
|
[Cytuj]
|
|
"Natomiast mieliśmy tutaj pisać o jakości stoków możliwościach jazdy na nich itd"
no jesl ktos zaczol pisac jak to szelment jest rozwiniety cywilizacyjnie to dodalem swoje 3 gorze na ten temat
a piszac o zglaszanu dla kierownictwa policji itp tylko sie osmieszasz, probowales kiedys zrobic cos takiego? moze opowies znam o skutecznosci? |
|
|
|
|
Piotrr
|
Wysłany: 2010-02-14, 20:21
|
[Cytuj]
|
|
| mazury.info.pl napisał/a: | | Piotrr napisał/a: | Panowie dzieki za odpowiedzi,
Jak już wrócisz - napisz na forum jak było. |
A więc niedawno wróciłem. Jak było? zaczęło sie źle, poprostu żle i mało brakowało a moja przygoda z nartami skonczyła by sie szybciej niż zaczęła. W wyniku zamieszania, niezrozumienia nie wiem czego jeszcze, za umówionego instruktora (którego okazało sie potem ze nie ma na stoku cały dzien!) podał się inny pan i zabrał nas, zupełnie zielonych na samą górę. Tam po wyjaśnieniach, ze chyba cos nie tak bo jak mamy zjezdzac pierwszy raz stoją na nartach, skończyło sie zejsciem z innym instruktorem który pomogł zejsc ( Wielkie dzieki dla Niego) W tym momencie napiecie i delikatnie mowiąc złość siegneła zenitu (brak umowionego instruktora) i była juz prawie decyzja ze konczymy tą "zabawę" Na szczęście znalazł sie inny instruktor który konkretnie i skutecznie nauczył podstaw. Nauczył na tyle skutecznie, że dziś aż żal było wyjeżdżać bo tak mi się spodobało. Także mimo złego początku, skończyło sie całkiem dobrze |
| Ostatnio zmieniony przez Piotrr 2010-02-14, 20:35, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
pikpg
pikpg
|
Wysłany: 2010-02-14, 20:39
|
[Cytuj]
|
|
Wydaje mi się,że żyjemy w cywilizowanym kraju,przynajmniej ja,dlatego też metody powinny być cywilizowane.Czasy starego testamentu "oko za oko ,ząb za ząb" minęły już kilka tysięcy lat temu.Natomiast są odpowiednie drogi" służbowe"i powinniśmy się ich trzymać.W żadnym wypadku nie można przechodzić obojętnie jak jest coś nie tak.A może zakończyć już dyskusję na ten temat?Piotr
Ostatnio cała Polska żyje wypadkiem w W-wie.Dla mnie ten policjant jest ,sorki,był normalnym facetem,tacy powinniśmy być i my wszyscy.Szkoda,że nie było obok jeszcze jakiegoś normalnego.Natomiast wracając do postu 60thPlace powiem tyle,że ja naprawdę jestem chyba jakimś szczęśliwcem,bo narazie nie miałem w swoim życiu potrzeby zgłaszania czegokolwiek przełożonym ,a policji dwa razyjak skradziono mi samochody.Skuteczność była 50-cio %.Jeden samochód odzyskałem. |
|
|
|
|
agatha
|
Wysłany: 2010-02-14, 20:49
|
[Cytuj]
|
|
[quote="pikpg"]Szelment jest jak Zakopane... Jedziesz po to, żeby się pokazać... ehh...
Każdy ma swoje własne zdanie na ten temat. Tak pisze wcześniej Agatha ale nie mam pojęcia dlaczego.Byłem tam przez ostatnie kilka dni i naprawdę jestem bardzo ale to bardzo zadowolony.Są różne skale trudności natomiast w Gołdapi niestety nie ma tego.Powoli też rozumiem ludzi którzy mówią,że potrzeba urozmaiceń na stoku.Jazda w Gołdapi jest niestety monotonna.
To, że uważam, iż Szelment według mnie nie jest najlepszym stokiem na Mazurach/Suwalszczyźnie, to dlatego jak wcześniej niektórzy napisali, że wszystkie trasy są po prostu krótkie. Ok, Gołdap nie ma takiej różnorodności (za którą dla Szlementu należy sie +), ale z drugiej strony co to za różnordość skoro z "czarnej" trasy można jechać prawie na krechę (wykonać jeden lub dwa skręty i spokojnie się wyhamuje)... Czarna trasa jest najtrudniejsza widocznie osoby które oznaczały ją tym kolrem nie widziały prawdziwych bardzo trudnych tras. Zresztą w Gołdapi jest dużo milsza obsługa. A to jest naprawdę ważne, kiedy stawia się pierwsze kroki. Gdy byłam z koleżanką na Szelmencie nikt jej nie pomógł z orczykiem, a sama nie za bardzo sobie z nim radziła, i po prostu straciła ochotę, jednak potem namówiłam ją na Gołdap- pomogi jej i załapała bakcyla, a później już nie miała problemów z wyciągiem.
Mam nadzieję, że Szelment będzie miał już niedługo dobrą ofertę na sezon letni. I to bez wątpienia będzie hitem. Ale może na Pięknej Górze też zainwestują w rekreację.
I nigdy nie zmienię jednego swojego napisanego tutaj zdania, że każdy ma swoje własne zdanie na ten temat. Bo z mojego punktu widzienia tak jest, jeżeli dla ciebie stok w Gołdapi jest nudy to twoja sprawa (ja próbuję coraz to nowych technik jazdy, a to coś na jednej narcie, a to jakoś inaczej skręcić, z kijkami, bez kijków, tyłem....., ostatnio ćwiczę jazdę na desce i wcale się tam nie nudzę!)
I to co piszę nie oznacza, że faworyzuję, reklamuję Gołdap. I nie uważam też, że Szelment jest zły, beznadziejny, totanie do dupy. Jest ok. Zależy kto, czego oczekuje. |
| Ostatnio zmieniony przez agatha 2010-02-14, 20:52, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
pikpg
pikpg
|
Wysłany: 2010-02-14, 21:39
|
[Cytuj]
|
|
| I to jest najważniejsze abyśmy dzielili sie uwagami o różnych ośrodkach i stokach.Bo być może ludzie ,którzy są za nie odpowiedzialni czytają te posty i będą wyciagać wnioski.Ja prowadzę firmę i jestem ogromnie zadowolony jak klienci dzielą się uwagami ze mną .To pozwala na doskonalenie siebie,firmy usług i oczywiście personelu.Natomiast agatha nie powiesz mi ,że mając do wyboru 4 różne stoki a defacto 6 różnych możliwości zjazdu nie będziesz bardziej zadowolona niż mając do wyboru dwie możliwości zjazdu.A na dodatek przeważnie w ciągu tygodnia jest czynny jeden orczyk.W tym roku w Gołdapi byłem 5 razy w tym 3 razy po kilka dni więc wiem co piszę.A po drugie z czystym sumieniem nie widziałem w ciągu dnia ratraka pracującego na stoku Pięknej góry,ktoś powie,że pracuja,być może ale ja nie widziałem.Natomiast w Szelmencie byłem przez 4 dni i dwa razy widziałem pracujący ratrak.Ale moim zdaniem jest to możliwe tylko dzięki temu,że jest kilka możliwości zjazdu.Bo gdyby chciał wyjechać ratrak na Pięknej Górze,to niestety stok musiałby być zamkniety.Całkowicie rozumiem zresztą ekonomiczne podejście właściciela.Jeżeli uważacie ,ze jest inaczej proszę przekonajcie mnie.Pozdrawiam Piotr |
|
|
|
|
mazury.info.pl
Administrator
|
Wysłany: 2010-02-14, 22:12
|
[Cytuj]
|
|
| Z tego co się orientuję - w Gołdapi ratrak i armatki pracują nocą. |
|
|
|
|
pikpg
pikpg
|
Wysłany: 2010-02-14, 22:23
|
[Cytuj]
|
|
| I tak zapewne jest bo jak rano przyjeżdżałem to stok był super przygotowany.Ale w momencie gdy jeździ sporo ludzi, a szczególnie w wolne dni nie ma możliwości poprawienia.Taki był sens mojej wcześniejszej wypowiedzi.Generalnie jest świetnie,że mamy o co się spierać,bo jeszcze kilka lat temu to moglibyśmy tylko pomarzyć,że na Mazurach i Suwalszczyźnie będzie tyle miejsc do spędzania miło i aktywnie czasu.A może jest gdzieś miejsce,gdzie można poskakać ze spadochronem oczywiście na Mazurach?Pozdrawiam Piotr |
|
|
|
|
mazury.info.pl
Administrator
|
Wysłany: 2010-02-14, 23:17
|
[Cytuj]
|
|
| Okazjonalnie skaczą w Wilamowie k. Ketrzyna. Ja musiałem niestety jechać do Warszawy aby oddać swój pierwszy skok. Teraz w Wilamowie odbywa się szkolenie na licencję pilota. |
|
|
|
|
60thPlace
|
Wysłany: 2010-02-15, 00:09
|
[Cytuj]
|
|
pikpg - ale poco ten ratrak w ciagu dnia?:>
ja to bylbym zatym zeby wogole nie jezdzil, przejechal raz na 2-3dni...
no ale ja jezdze, a nie zjezdzam... |
| Ostatnio zmieniony przez 60thPlace 2010-02-15, 00:11, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
piwsek
|
|
|
|
|
|
|