|
Jesienny rejs |
| Autor |
Wiadomość |
mazury.info.pl
Administrator
Pomógł: 69 razy Dołączył: 15 Maj 2008 Posty: 2734 Skąd: Giżycko
|
|
|
|
|
mariner_67
sailor
|
Wysłany: 2009-09-29, 00:28
|
[Cytuj]
|
|
widzę ,że Zbyszku praktykujesz żeglowanie na zrefowanym grocie
przy dużych jachtach jest to bardzo korzystne
- o nie wiele zmniejszamy powierzchnie żagla w która "łapie wiatr" a zmniejszamy przechył,
i można ciąć fale mazurskich jezior z prędkością maksymalną dla jachtu zależną od jego gabarytów |
_________________ Wind Sails Spins |
|
|
|
|
~Sławek
Sławek
Pomógł: 22 razy Dołączył: 20 Maj 2008 Posty: 979 Skąd: Charzykowy
|
Wysłany: 2009-09-29, 15:20
|
[Cytuj]
|
|
Mój jesienny rejs własnie się zakonczył. Pływalismy 2 tyg po śródziemnym. Wyszlismy z Isola dela Femine koło Palermo , potem na wyspy Eolskie , ciesnina Mesyńska , Taormina , Syrakuzy , Malta i znowu na Sycylię Licata , Trapani i do Isoli. Pływalismy Bavarią 47. Wiatry raczej słabe lub brak , liczne burze , zwłaszcza w nocy. Duzo niestety przebiegów na dieslu , ale dzieki temu sporo zwiedzilismy. Lacznie przepłynęlismy ok 600 mil. Teraz przywyczajam sie do jesiennych chłodów.
pozdrawiam Sławek |
|
|
|
|
~bodo
Drukarz
Pomógł: 12 razy Wiek: 52 Dołączył: 07 Lut 2009 Posty: 1678 Skąd: Piastów
|
Wysłany: 2009-09-29, 16:02
|
[Cytuj]
|
|
Też bym chciał!!!
Ale myślę o rejsie noworocznym (tzn. zbieram forsę),
Czy ktoś może polecić poznaną przez siebie firmę, która tego typu rejsy organizuje? |
_________________ Bogdan |
|
|
|
|
~NePolyak
|
Wysłany: 2009-09-29, 18:06
|
[Cytuj]
|
|
| mariner_67 napisał/a: |
- o nie wiele zmniejszamy powierzchnie żagla w która "łapie wiatr" a zmniejszamy przechył,
i można ciąć fale mazurskich jezior z prędkością maksymalną dla jachtu zależną od jego gabarytów |
Pływałem w dniach 25-27.09
Fajnie wiało szczególnie w piątek i na zarefowanym grocie nasz Mariner 830 był naprawdę szybki. Szczególnie, jak balastu (tylko 2 osoby) było niewiele...
A 26-go, jak wpłynęliśmy na Mamry (również zarefowani), to wyprzedzaliśmy Bolera i Binga, które uczestniczyły w MamerCup :)
Pozdrawiam ciepło |
| Ostatnio zmieniony przez NePolyak 2009-09-29, 18:06, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
~bodo
Drukarz
|
Wysłany: 2009-09-29, 18:22
|
[Cytuj]
|
|
| NePolyak napisał/a: |
Pływałem w dniach 25-27.09
Fajnie wiało szczególnie w piątek i na zarefowanym grocie nasz Mariner 830 był naprawdę szybki. Szczególnie, jak balastu (tylko 2 osoby) było niewiele...
A 26-go, jak wpłynęliśmy na Mamry (również zarefowani), to wyprzedzaliśmy Bolera i Binga, które uczestniczyły w MamerCup :)
Pozdrawiam ciepło |
No właśnie, ja też tak odbieram właściwości nautyczne Marinera 830.
Jak poznałem tą łódkę, to przestałem refować żagle. Ciężko ją doprowadzić do mocnego przechyłu. |
|
|
|
|
~Piotr Lewandowski
Żeglarz/Wędkarz
Pomógł: 20 razy Wiek: 35 Dołączył: 27 Lip 2008 Posty: 638 Skąd: Warszawa/Kętrzyn
|
Wysłany: 2009-09-29, 19:21
|
[Cytuj]
|
|
| NePolyak napisał/a: |
|
Trzeba było wystartować, ostatnio czołówka klasy powyżej 8m obejmuje kilka typów, które z roku na rok się powtarzają, trochę nowych łódek było natomiast w mniejszych klasach.
I zastanawiam się, gdzie do tego wyprzedzania dochodziło, bo może płynęliśmy w innym kierunku
Pozdrawiam |
_________________ Piotr Lewandowski |
|
|
|
|
~bodo
Drukarz
|
Wysłany: 2009-09-29, 20:57
|
[Cytuj]
|
|
Na pewno kierunek był ten sam..... tylko strony inne...
Z Marinerem na pełnych, mało który jacht ma szanse. Przynajmniej ja takiego(kabinowego), jeszcze nie spotkałem. Podczas halsowania moje umiejętności nie pozwalają na obiektywną ocenę, dlatego odstaję od innych..... |
|
|
|
|
~NePolyak
|
Wysłany: 2009-09-29, 22:18
|
[Cytuj]
|
|
| P_Lewandowski napisał/a: | | Trzeba było wystartować |
Dzwoniłem do organizatorów w środę popołudniu...lista była już zamknięta :(
| P_Lewandowski napisał/a: | gdzie do tego wyprzedzania dochodziło, bo może płynęliśmy w innym kierunku |
Już wracaliście, a my dopiero wpłynęliśmy na Mamry z Darginu. Na wysokości wyspy dogoniliśmy kilkanaście jachtów (ogon startujących w regatach) i je wyprzedziliśmy. Wśród nich był jeden jacht Bingo 930 i 2 Bolera, no i tang kilka było. Parę razy musieliśmy ustąpić pierwszeństwa, bo wiedzieliśmy, że to są regaty.
A przed wejściem na j. Przystań odbiliśmy na Mamerki i tam zostaliśmy na noc.
Właściciel sklepu w Mamerkach zaprosił nas na dożynki, dostaliśmy jedzonko z grilla i piwo za darmo. Była bardzo miła atmosfera :) Przy kei w Mamerkach było 4 jachty, ze wszystkimi szybko się zaprzyjaźniliśmy i miło spędziliśmy wieczór przy ognisku. Właśnie taki klimat "posezonowy" bardzo mi na Mazurach odpowiada |
|
|
|
|
~Sławek
Sławek
Pomógł: 22 razy Dołączył: 20 Maj 2008 Posty: 979 Skąd: Charzykowy
|
Wysłany: 2009-10-01, 12:57
|
[Cytuj]
|
|
| Cytat: | Też bym chciał!!!
Ale myślę o rejsie noworocznym (tzn. zbieram forsę),
Czy ktoś może polecić poznaną przez siebie firmę, która tego typu rejsy organizuje?
_________________ |
W zeszłym roku koledzy , z którymi byłem obecnie na śródziemnym pływali w styczniu na kanarach. Oba rejsy tzn na kanary i ten naśródziemne organizowała ta sama firma. Nie wiem czy moge ją tu podać. Poniewaz nie byłem głownym organizatorem rejsu to szczególow nie znam , ale mogę sie dowiedzieć w przyszłym tygodniu. Jak będziesz zainteresowany to skontaktujemy sie na priv.
Pozdrawiam Sławek |
|
|
|
|
~bodo
Drukarz
|
Wysłany: 2009-10-01, 13:20
|
[Cytuj]
|
|
Jestem zainteresowany, możesz mi podać na prv.
Ale raczej śródziemne. |
|
|
|
|
pirat mazurski
|
Wysłany: 2010-03-23, 10:01 Re: Jesienny rejs
|
[Cytuj]
|
|
a jak to jest z tą nazwą wyspy - czy ta Helena święta jest? /bo jak tak to trzeba szukać śladów Bonapartego/ |
|
|
|
|
~likor
Pomógł: 5 razy Dołączył: 20 Maj 2008 Posty: 226 Skąd: Węgorzewo
|
Wysłany: 2010-03-23, 13:30
|
[Cytuj]
|
|
| Też uwielbiam pływać pod koniec września tylko żeby ten dzień tak szybko nie mijał... |
|
|
|
|
|
|