MAZURY.INFO.PL - Absolutnie wszystko o Mazurach
Forum MAZURY.INFO.PL Strona Główna Forum MAZURY.INFO.PL
założone 15 maja 2008r.

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Solina 24 - test jachtu
Autor Wiadomość
mazury.info.pl
Administrator

Wysłany: 2009-08-27, 00:24   Solina 24 - test jachtu [Cytuj]

W sobotni poranek mieliśmy okazję wziąć udział w teście jachtu Solina 24 realizowanym dla miesięcznika Żagle. Solina 24 zaprojektowana przez Andrzeja Skrzata, to młodsza siostra znanej i popularnej na Mazurach Soliny 27 (znanej też jako Solina 800).

czytaj więcej w fotorelacji z testu jachtu Solina 24...

~bosman30
WTW

Wysłany: 2009-08-27, 07:49    [Cytuj]

Ciekawa aranżacja wnetrza,tylko gaśnice powiesiłbym w okolicach zejsciówki,tak by była dostępna także z kokpitu.

Margarita

Wysłany: 2009-08-28, 23:58    [Cytuj]

Witam!
Czy ktoś pływał na Solinie 24? Jakie wrażwenia?
Widziałam ją na targach i przyznam, że mi się bardzo podobała - ciekawe, jak pływa?
Jeśli jest w ofercie czarterowej, może ktoś będzie mógł coś o niej powiedzieć.

nemo

Wysłany: 2009-08-29, 22:05    [Cytuj]

No i ten morski kibelek. Od razu gównem w jezioro. Brawo!!!

Skywalker

Wysłany: 2009-08-29, 22:17    [Cytuj]

Świetna linia.

Dobre rozwiązanie kokpitu zapewniające przestrzeń - szerokie ciągi komunikacyjne.

Ciekawe ilu załogantów zaliczy niespodziewaną kąpiel, gdy ustąpią relingi pod naporem żeglarskiej tuszy :-) ...

Żonie podoba się kolor i wzór drewna zabudowy, ale nie umiejscowienie kambuza. Zdecydowanie praktyczniejsze jest tuż przy zejściówce. Ułatwia to wentylację jachtu i utrzymanie czystości.

Solina 24 wygląda naprawdę ciekawie.

Zresztą w klasie 730 zrobiło się bardzo interesująco: Antila 24, Laguna 730, Maxus 24, Phobos 24, Solina 24, ... stare Tanga 730 mają poważną konkurencję po kilku latach parcia na coraz dłuższe jachty na Mazurach.

Widać, iż przepis 7,5 m spełnia swoją rolę, tylko się cieszyć.

"Asymetrycznie usytuowana zejściówka zapewnia więcej miejsca w kabinie sanitarnej oraz usprawnia komunikację wewnątrz jachtu (nie wchodzi się prosto na srzynkę mieczową) "

Z tą komunikacją to chyba jednak przesada. Zejściówka wprowadza na stronę kambuza, i ani rusz przedostać się na dziób. Trzeba obchodzić skrzynkę mieczową ...

A morski kibelek? No cóż, Soliny konsekwentnie projektowane są z myślą o turystyce zatokowej i P-20 (zanurzenie, balast, klasa). Bardzo cieszy bo na Bałtyku nie ma na czym pływać. A tak sam planuję popływać po Zalewie Szczecińskim i okolicach, może nawet wyskoczyć na Bornholm i Christianso, bo w końcu jest na czym (czytaj - za normalne pieniądze, bo Delphie na Bałtyku to jakieś nieporozumienie cenowe).

Ahoj!

mazury.info.pl
Administrator

Wysłany: 2009-08-29, 22:37    [Cytuj]

nemo napisał/a:

Zwrociels uwage na jeden szczegol, a pominales zupelnie inny (podobnie jak zdecydowana wiekszosc wypowiadajacych sie na innych forach). Podpowiem - przeczytaj napis na rufie.

~Piotr Lewandowski
Żeglarz/Wędkarz

Wysłany: 2009-08-29, 23:06    [Cytuj]

Skywalker napisał/a:
może nawet wyskoczyć na Bornholm i Christianso, bo w końcu jest na czym (czytaj - za normalne pieniądze, bo Delphie na Bałtyku to jakieś nieporozumienie cenowe).

A możesz podpowiedzieć, gdzie są dostępne w czarterze na Bałtyku?

Pozdrówka

Skywalker

Wysłany: 2009-08-29, 23:14    [Cytuj]

P_Lewandowsk napisał/a:

Na wyraźne życzenie forumowicza podaję link: [ocenzurowano]

Mam nadzieję, iż ceny nie wzrosną z powodu wzrostu liczby zainteresowanych, a wzrośnie dostępność porządnych (i rozsądnych cenowo) jednostek do czarteru na polskim wybrzeżu Bałtyku.

Komentarz administratora: Skasowano link komercyjny sprzeczny z regulaminem - prowadzacy do strony firmy czarterujacej Soliny 800 na Baltyku.

Margarita

Wysłany: 2009-08-30, 01:04    [Cytuj]

Ciekawe,czy Skywalker dobrze przeczytał mój post!
Pytałam, czy ktoś na MAZURACH pływał na Solinie 24??? Mam wrażenie, że on nie! :->
Pytam grzecznie o o pływających na Mazurach na ty jachcie!!
Morski kibelek nie robi na mnie wrażenia, bo nie jest stosowany na Mazurach! Mam nadzieję! :-x

[ Dodano: 2009-08-30, 01:05 ]
Pytałam, czy ktoś na MAZURACH pływał na Solinie 24??? Mam wrażenie, że on nie! :->
Pytam grzecznie o o pływających na Mazurach na tym jachcie!!
Morski kibelek nie robi na mnie wrażenia, bo nie jest stosowany na Mazurach! Mam nadzieję! :-x

Skywalker

Wysłany: 2009-08-30, 01:25    [Cytuj]

Margarita napisał/a:
[...]
Mam wrażenie, że on nie!
:-x

Skąd tyle jadu się w ludziskach na Mazurach bierze. :-( Czym prędzej trzeba zmykać na akweny gdzie pływa jak najmniej żeglarzy wychowanych na polskich drogach ...

Chyba ciasnota na drogach i akwenach daje znać o sobie. A może to zwyczajny ...

Ech, szkoda gadać/pisać ...

~Piotr Lewandowski
Żeglarz/Wędkarz

Wysłany: 2009-08-30, 10:08    [Cytuj]

Skywalker napisał/a:
P_Lewandowsk napisał/a:

Na wyraźne życzenie forumowicza podaję link: [ocenzurowano]

Mam nadzieję, iż ceny nie wzrosną z powodu wzrostu liczby zainteresowanych, a wzrośnie dostępność porządnych (i rozsądnych cenowo) jednostek do czarteru na polskim wybrzeżu Bałtyku.

Komentarz administratora: Skasowano link komercyjny sprzeczny z regulaminem - prowadzacy do strony firmy czarterujacej Soliny 800 na Baltyku.

Dzięki, wujek Gógiel już mi pomógł.....
Ostatnio zmieniony przez Piotr Lewandowski 2009-08-30, 10:16, w całości zmieniany 1 raz  

mazury.info.pl
Administrator

Wysłany: 2009-08-30, 20:29    [Cytuj]

Dyskusje nt. cenzury przenioslem do nowego watku
http://forum.mazury.info.pl/viewtopic.php?p=7329

~bodo
Drukarz

Wysłany: 2009-08-30, 21:04    [Cytuj]

Skywalker napisał:
Cytat:
Skąd tyle jadu się w ludziskach na Mazurach bierze. Czym prędzej trzeba zmykać na akweny gdzie pływa jak najmniej żeglarzy wychowanych na polskich drogach ...

Chyba ciasnota na drogach i akwenach daje znać o sobie. A może to zwyczajny ...

Ech, szkoda gadać/pisać ...
Koniec cytatu.

Nikt Cię nie zmusza, piszesz bo chcesz.
Jak ktoś niepytany odpisuje i nie na temat, niech się nie dziwi konkretnym reakcjom.
Bogdan

~lespaj

Wysłany: 2009-09-03, 14:59    [Cytuj]

mazury.info.pl napisał/a:
nemo napisał/a:

Zwrociels uwage na jeden szczegol, a pominales zupelnie inny (podobnie jak zdecydowana wiekszosc wypowiadajacych sie na innych forach). Podpowiem - przeczytaj napis na rufie.

wątpię czy mieczówka jest z przeznaczeniem na morze chyba że napis usprawiedliwia i można stosowac takie wc
tylko czekajmy aż pojawi ich się więcej napisów i będzie ok :-( w tym sezonie spotkałem kilka z gdańska ,szczecina :roll:

~marekj
Mazurant

Wysłany: 2009-09-04, 09:21    [Cytuj]

Generalnie ładnie się jacht prezentuje. Zastanawia mnie tylko ten szeroki kokpit z siedzeniem na półpokładach. Z jednej strony fajny przestronny ale jest się o co tam zaprzeć na przechyle ?

~Sławek
Sławek

Wysłany: 2009-09-04, 14:30    [Cytuj]

Mozna miec obawy ,że brak siedzisk w kokpicie spowoduje mniejsze zainteresowanie czarterobirców tym jachtem. Wszak turysci cenią wygode. Zresztą czas pokaże. Ogólnie jach mi sie podoba. Wymiarami akurat wpasowuje się w mój ideał jachtu do czarteru po WJM

Sławek

gm

Wysłany: 2009-09-04, 20:44    [Cytuj]

Czy umieszczenie zaplecza kuchennego tak daleko od zejściówki jest praktyczne?

~aa1975
Adam

Wysłany: 2009-09-05, 09:33    [Cytuj]

Cytat:
Mozna miec obawy ,że brak siedzisk w kokpicie spowoduje mniejsze zainteresowanie czarterobirców tym jachtem.

Wiesz, możliwe że to jest coś za coś. W zamian za taki kokpit może być pod nim wygodne spanko, bo ta rufowa koja pod kokpitem to zazwyczaj jest klaustrofobiczna ...

Poza tym uwagi:

1) Tent - trzeba by tu wymyślić jakiś specjalny sposób rozstawienia tentu, żeby było wystarczająco dużo miejsca nad głowami w pozycji siedzącej. Powiedzmy że dali byśmy jakimś sposobem tent wysoko i płaski, to jeszcze trzeba by coś wymyślić, żeby zacinający z boku deszcz nie siepał po plecach siedzących. Jeżeli dali byśmy tent w takiej konfiguracji w jakiej jest spotykany na mazurach, to ja tu sobie nie wyobrażam siedzenia na tych półpokładach, siedzenia na podłodze kokpitu tez nie.
2) Będzie się w tym kokpicie siedziało jak na Omedze, tylko trochę wyżej nad wodą, tzn może być całkiem fajnie.

W sumie to nie muszą być wszystkie jachty takie same, dobrze że konstruktor próbuje czegoś nowego, moim zdaniem tu chodzi o koję rufową, a w szczególności o warunki na niej. Wszystko zależy od dopracowania szczegółów.

Myślę, że taki kokpit może być nieco wygodniejszy pod tym względem że może być więcej miejsca do przemieszczania się. A co do siedzenia podczas żeglowania to na zdjęciach nie widać, żeby panowie mieli z tym jakiś kłopot. Moim zdaniem to ciekawe rozwiązanie, kokpit jest obszerniejszy i koja rufowa jest obszerniejsza.
Ostatnio zmieniony przez aa1975 2009-09-05, 10:03, w całości zmieniany 3 razy  

~likor

Wysłany: 2009-09-06, 08:12    [Cytuj]

No z tą koją to tak nie do końca prawda. Brak siedzisk zmniejsza ilość przestrzeni w koi rufowej

~aa1975
Adam

Wysłany: 2009-09-06, 09:06    [Cytuj]

Mi się wydaje że w tym kokpicie siedziska zostały zlikwidowane poprzez podniesienie najniższego poziomu, gdzie zazwyczaj były nogi, do poziomu siedziska, w takim przypadku to chyba pod kokpitem będzie jednak więcej miejsca. Rozumiem że twoim zdaniem siedziska zostały zlikwidowane w ten sposób, ze zniwelowano je do poziomu najniższego. Mi się jednak wydaje ze podwyższono poziom najniższy, tak mi to wygląda ze zdjęć po prostu. Albo podwyższono najniższy, i troszeczkę obniżono siedziska, ale nie dużo.

~likor

Wysłany: 2009-09-06, 15:09    [Cytuj]

Faktycznie masz racje nie spojrzałem na to od tej strony:)

~bodo
Drukarz

Wysłany: 2009-09-06, 21:41    [Cytuj]

Patrząc na zdjęcia toalety i hundkoi, nie odnoszę wrażenia, że ta ostatnia jest wyższa przez zrezygonanie z siedzisk w kokpicie. To raczej wygląda na niskie burty. Dwa schodki zejściówki do kabiny świadczą o, raczej, niskiej wysokości w kabinie (165cm?), tak samo jak zastosowanie niesymetrycznego umieszczenia zejściówki. Podejrzewam, że przy jego symetrycznym umieszczeniu, max, wysokość w tolecie byłaby na pułapie 130 cm.
Po za powyższym, jakby podnieśli podłogę w kokpicie, musieliby również podnieść poziom zawieszenia bomu, bo to nie jest jacht wyczynowy.
W 7,5 - metrowej jednosce "musieli upchnąć" wszystkie, obowiązujące aktualnie standardy, co uczynili z gracją (wygląd), oraz innowacyjnie (brak siedzisk w kokpicie).
Poczytamy o nim w Żaglach, to może coś nam się wyjaśni. Albo w przyszłym sezonie nim popływamy.
Bogdan

[usuniety na zyczenie]
[Usunięty]

Wysłany: 2009-09-07, 09:31    [Cytuj]

Dosyć dokładnie oglądałem ten jacht dwukrotnie w zeszłym roku .Ładna jak wszystkie łódki Pana Skrzata i ... mało funkcjonalna do pływania turystycznego z powodu braku ławek w kokpicie .Taką opinię powtarzali praktycznie wszyscy oglądacze, tak że to nie tylko mój wymysł .Kto plywa turystycznie to wie że .
1 . Siedząc na górze jest się więcej narażonym na wiatr , chłód /korzonki :-) / i bryzgi wody .przed którym siedząc na ławkach kokpitowych można się uchronić
2. Oparcie na pasach również przy długim pływaniu nie jest przyjemnością dla pleców .
3. Wieczór w kokpicie ,szerokim ,w sumie niewygodnym szczególnie jak pada deszcz ,czy wieje wieje wiatr itd.
Turystycznie kokpit nie jest mocną stroną tej łódki . Kokpit ma być może taki pseudo sportowy ,ale na jachtach np. Skipi/ 700-tka/ , Calibra , czy Saturn itd. klasyczne rozwiązanie się sprawdza .Inność rozwiazania nie zawsze sprzyja wygodzie i ergonomii .
Ostatnio zmieniony przez [usuniety na zyczenie] 2009-09-07, 10:38, w całości zmieniany 1 raz  

andpot

Wysłany: 2009-09-22, 09:09    [Cytuj]

Witam forumowiczów. Przeczytałem posty dotyczące SOLINY 24 i chciałbym podzielić się moimi uwagami. Mówiąc krótko już dawno żadna łódka nie zrobiła na mnie tak pozytywnego wrażenia (pływam na Mazurach od 35 lat , choć zdecydowanie preferuję większe akweny, mam spore doświadczenie regatowe ) . Tygodniowy czarter SOLINY 24 w firmie NETTA miał dać okazję do przyjrzenia się "czemuś nowemu". Oto garść refleksji :
Kadłub robi wrażenie niepozornego i na tym tle wnętrze bardzo mile zaskakuje - zarówno względną przestronnością jak i logiką układu funkcjonalnego. Wykonanie wnętrza ,moim zdaniem , bez zarzutu, chociaż zastanawiałem się czy w bardziej wilgotnych i chłodnych warunkach wentylacja będzie odpowiednia (zdecydowanym mankamentem jest brak jakiejkolwiek wentylacji w toalecie, która przecież zazwyczaj służy zastępczo jako pomieszcenie na mokre ciuchy). Co do umieszczenia kuchenki, to mnie akurat taki układ bardzo odpowiada , sugerowane przez niektórych z Was umieszczenie kambuza bliżej zejściówki to potencjalne kłopoty komunikacyjne - na tak małej łódce chyba niepotrzebne. Wysokość w kabinie , to oczywiście odwieczny kompromis konstruktorów - w tym przypadku "rasowa" sylwetka jachtu musi zwracać uwagę bardziej niż lekko obniżone sylwetki załogi. Bardzo szeroki kokpit to oczywiście wynik zaprojektowania linii wodnej, konstruktor wyraźnie zadbał tu o osiągi i , znowu moim zdaniem, słusznie. Wyższa kabina popsułaby linię. No i meritum - pływanie - REWELACJA - szybko , zwrotnie, ergonomicznie. Łódka "ma charakter" i wyraźne aspiracje regatowe (mam nadzieję że w wersji regatowej jest dodatkowa szyna do szotów foka, bo w wersji turystycznej to kolejny kompromis). Pływa świetnie na wiatr, jest bardzo dobrze zrównoważona, wszystkie sznurki są dokładnie tam gdzie być powinny. Myślę że analizy uwag rozlicznych użytkowników kolejnych mutacji TANGA znalazły swoje ujście w tej właśnie konstrukcji (brawo Panie Andrzeju). Po kilku chwilach pływania wątpliwości dotyczące mocowania tentu, umieszczenia kuchenki, wysokości kabiny, wytrzymałości relingów itp zostają za rufą wraz z innymi "domowymi" problemami (rachunek za gaz, wybór szkoły dla dziecka.... :-> ) Pozostaje sprawa szerokiego kokpitu podczas przechyłów - w mojej opinii jest OK, ale jeżeli chcecie żeglować z załogą mniej sprawną fizycznie lub małymi dziećmi weźcie na to poprawkę.
Ostatnio zmieniony przez andpot 2009-09-23, 10:59, w całości zmieniany 1 raz  

~jachtowiec

Wysłany: 2009-09-23, 22:27    [Cytuj]

Solina 24 to świetna konstrukcja. Szkoda że garażowcy szybko doprowadzą ją do jachtu przez rynek zapomnianego

~plitkin

Wysłany: 2009-09-24, 07:57    [Cytuj]

jachtowiec napisał/a:
Solina 24 to świetna konstrukcja. Szkoda że garażowcy szybko doprowadzą ją do jachtu przez rynek zapomnianego

Naprawde masz obsesje. Moze kup sobie garaz lub poprostu wejdz kiedys do jakiegos garazu - moze przestanie cie ten temat tak dreczyc. Jezeli jeszcze sam nie zauwazyles, to informuje cie, ze twoje ciagle narzekanie na garaze jest odbierane jako chore. Dorosly czlowiek powie cos raz-dwa i uzyje swoich argumentow. Ty masz obsesje.

Niestety, swiadomie posunalem sie do OT bys w koncu zrozumial to, czego najwyrazniej nie widzisz. Jezeli starczy ci sil i madrosci by sie przysluchac opiniom innych - wyjdzie to na dobre dla wszystkich. Jak nie - mozesz smialo zjechac mnie tutaj i zamknac w wirtualnym garazu. Mam jednak nadzieje, ze dorosly (mam nadzieje) czlowiek potrafi zrozumiec intencje innych i wyciagnac stosowne wnioski. Dreczenie kazdego tematu garazami przestaje byc juz nawet zabawne. TO PARANOJA.

~VA00

Wysłany: 2009-09-24, 08:14    [Cytuj]

A z której strony zostało zrobione to zdjęcie? Od nawietrznej czy zawietrznej?

mazury.info.pl
Administrator

Wysłany: 2009-09-24, 09:02    [Cytuj]

VA00 napisał/a:
Obrazek

A z której strony zostało zrobione to zdjęcie? Od nawietrznej czy zawietrznej?

Od nawietrznej. Jezeli icka nawietrzna 'majta sie', a zawietrzna jest 'prosto' to znaczy ze albo fok jest przebrany albo plyniemy zbyt ostro do wiatru. Jezeli odwrotnie - to odwrotnie (w uproszczeniu).

~marekj
Mazurant

Wysłany: 2009-09-24, 09:03    [Cytuj]

obstawiam nawietrzną ;-)

~plitkin

Wysłany: 2009-09-24, 09:43    [Cytuj]

Nawietrzna bez 2 zdan :)

~jachtowiec

Wysłany: 2009-09-24, 22:04    [Cytuj]

plitkin napisał/a:
jachtowiec napisał/a:

Naprawde masz obsesje. Moze kup sobie garaz lub poprostu wejdz kiedys do jakiegos garazu - moze przestanie cie ten temat tak dreczyc. Jezeli jeszcze sam nie zauwazyles, to informuje cie, ze twoje ciagle narzekanie na garaze jest odbierane jako chore. Dorosly czlowiek powie cos raz-dwa i uzyje swoich argumentow. Ty masz obsesje.

Niestety, swiadomie posunalem sie do OT bys w koncu zrozumial to, czego najwyrazniej nie widzisz. Jezeli starczy ci sil i madrosci by sie przysluchac opiniom innych - wyjdzie to na dobre dla wszystkich. Jak nie - mozesz smialo zjechac mnie tutaj i zamknac w wirtualnym garazu. Mam jednak nadzieje, ze dorosly (mam nadzieje) czlowiek potrafi zrozumiec intencje innych i wyciagnac stosowne wnioski. Dreczenie kazdego tematu garazami przestaje byc juz nawet zabawne. TO PARANOJA.

Ważnym jest aby "garaże" zrozumiały że należy produkować jachty bezpieczne. Jak długo "garaże" będą produkowały jachty które wywracają się bo nie mają właściwej ilości balastu. oraz ich amatorska budowa powoduje że zamiast ostrzyć i nie doprowadzć do wywrotki to odpadają i wywracają się. To WY garażowcy macie obsesje na punkcie produkcji jachtów niebezpiecznych. Jest to wynikiem amatorszczyzny. Ja ekspotruje jachtu i ja musze się wstydzić za "garażowców". Cały świat pyta mnie jak to jest że w Polsce "garażowcy" produkują lipne łodzie". Są w Polsce stocznie produkujące nowoczesne jachty i są w Polsce "garażownie" które psoją cały wysiłek stoczni.

~plitkin

Wysłany: 2009-09-25, 08:26    [Cytuj]

jachtowiec napisał/a:

To WY garażowcy macie obsesje na punkcie produkcji jachtów niebezpiecznych.
Ja ekspotruje jachtu i ja musze się wstydzić za "garażowców".
...są w Polsce "garażownie" które psoją cały wysiłek stoczni.

1: kim poza garazowcem jestem w twojej ocenie?
2. Z cala pewnoscia ekspo_TRUJESZ_
3. Psoją, psoją. Na szczescie ty tylko ekspo_trujesz_ i nie psojesz.

Nie wydaje sie Tobie, ze swoje spostrzezenia wystarczy powiedziec RAZ czy maks DWA? Chyba ze koncentrujesz sie na ekspotruciu, a opinie sobie "psojesz" sam, bo, uzywajac twoich slow: "Sa w Polsce eksporterzy i sa ekspotruciciele, psójący ( :) ) caly wysilek eksporterow".

Mi sie osobiscie wydawalo, ze ci, co sprzedaja DOBRY towar tylko korzystaja na tym, ze konkurencja ma zly. Wystarczy zadbac o stosowna OPINIE dla SIEBIE i jej nie popsUc.

A co do obsesji - ja nie zartowalem: poczytaj siebie i przysluchaj sie sugestiom innych.

~Tomek J

Wysłany: 2009-09-25, 10:14    [Cytuj]

jachtowiec napisał/a:
Ważnym jest aby "garaże" zrozumiały że należy produkować jachty bezpieczne. Jak długo "garaże" będą produkowały jachty które wywracają się bo nie mają właściwej ilości balastu.

Jachty które mają balastu tyle ile trzeba też się wywracają. Jak mają balastu za dużo, to nie tylko wywracają się jeszcze łatwiej, ale na domiar złego toną.
Cytat:
oraz ich amatorska budowa powoduje że zamiast ostrzyć i nie doprowadzć do wywrotki to odpadają i wywracają się.

Wychodzi na to ze o żeglowaniu masz równie marne pojęcie jak o jachtach. Niemal każdy jacht który się wywrócił - ostatnie swoje chwile na wodzie spędził w niekontrolowanym ostrzeniu do wiatru. Dokładnie tak jak na najbardziej znanym filmie z Mazur nakręconym w sierpniu 2007 roku. Skłonnośc do niekontrolowanego ostrzenia nie zależy od tego czy jacht był budowany w garażu czy też stoczni, tylko jest właściwa przede wszystkim tym, nooo... nowoczesnym mazuranckim konstrukcjom za wysokim w stosunku do swojej szerokości i za szerokim w stosunku do swojej dlugości oraz zbyt płytko zanurzonym w stosunku do swojego ciężaru. To do konstruktorów należy apelować aby ponownie zaczęli konstruować jachty bezpieczne (zdolność do podniesienia się z położenia masztem na spokojniutkiej wodzie o niczym jeszcze nie przesądza) zamiast tworzyć jacht wokół kibla, jak to ujął nie kto inny jak armator przedmiotowej Soliny! Dodalbym jeszcze: "i wokół poprzecznej koi pokokpitowej" która stała się czynnikiem determinującym takie a nie inne ksztaty kadłubów niemal wszystkich współczesnych konstrukcji przewidzianych na Mazury.

Tomek Janiszewski
Ostatnio zmieniony przez Tomek J 2009-09-25, 10:15, w całości zmieniany 1 raz  

~bodo
Drukarz

Wysłany: 2009-09-25, 10:28    [Cytuj]

jachtowiec napisał/a:

Cały świat pyta mnie jak to jest że w Polsce "garażowcy" produkują lipne łodzie".

I co odpowiadasz temu światowi......?

Margarita

Wysłany: 2009-09-28, 23:14    [Cytuj]

Drodzy Koledzy Forumowicze (chyba nie wypowiadała się w tym wątku koleżanka :-> )
Dawno tu nie zaglądałam, (choć ciekawił mnie ten jacht , ale inne sprawy mnie pochłonęły) i cóż widzę!!!
Z wielką przykrością muszę przyznać jachtowcowi tytuł MEGA MANIPULATORA :roll:
Jednym swoim, krótkim postem, spowodował:
1. dyskusja natychmiast zboczyła na oczywiste przy nim tory...
2. coś czuję, że jego pozytywny post przy Solinie może spowodować negatywne reakcje na ten jacht, tylko dlatego, że jachtowiec coś "dobrego" o nim napisał - na zasadzie alergii...
3. z palcem w ...nosie rozprawił się w ten sposób z, jak rozumiem, konkurencją, bo to inna stocznia...
4. NIKT, absolutnie NiKT, nie odniósł się do jedynej merytorycznej wypowiedzi forumowicza, który pływał na tym jachcie, którego dotyczył główny wątek...

Ręce opadają poniżej stóp, nie tylko kolan :evil:

Ale jachtowiec chyba jednak nie zna zasady : nachalna reklama staje się ANTYREKLAMĄ!!!
Myślę, że wczesniej czy później ta zasada zadziała! On chyba nie wie , że akcja rodzi reakcję - nie zawsze zamierzoną.

A co z jachtem Solina 24? Postem andpot ? jakieś spostrzeżenia? Może ktoś jeszcze na niej pływał?
Proszę, tylko wypowiedzi o tym jachcie :lol:
Ostatnio zmieniony przez Margarita 2009-09-29, 11:06, w całości zmieniany 2 razy  

~bodo
Drukarz

Wysłany: 2009-09-29, 09:16    [Cytuj]

Koleżanko!!! Odnosisz się do tematu OT, a na końcu prosisz o wypowiedź tylko na temat jachtu! Czy inni mają się już nie wypowiadać co tym myślą? Nie gniewaj się na te uwagi, ale uważam, że lepiej TUTAJ pospierać się nie na temat i pożartować z sibie, (nawet z odrobiną uszczypliwości), niż na innym, bardzo poważnym temacie.
Co do Admina: jego rolą nie jest ingerowanie w teksty wtedy, gdy są TYLKO nie na temat.
Na temat Soliny 24, przeczytałem posty, ponieważ mnie to interesuje. Ne pływałem na nim, ale jak będę miał okazję popływać, to na pewno wrócę do tego tematu i opiszę wrażenia.

Margarita

Wysłany: 2009-09-29, 11:16    [Cytuj]

bodo, co racja to racja, ad. admin usunęłam.
I jeszcze racja - to niekonsekwentne z mojej strony, aby prosić o wypowiedzi tylko na temat jachtu po podsumowaniu uwag na temat całej dyskusji. Soorry :oops:
A czy w moich spostrzeżeniach widzisz sens? Miałam rację, choć trochę, czy wyciąnęłam mylne wnioski?

A że sobie zartujecie,i dobrze, zauważyłam, :lol: co nie zmienia faktu, że dyskusja poszła OT

Pozdrawiam
P.S. Nadal liczę na coś na temat Soliny...

~bodo
Drukarz

Wysłany: 2009-09-29, 16:10    [Cytuj]

Margarita napisał/a:

A czy w moich spostrzeżeniach widzisz sens? Miałam rację, choć trochę, czy wyciąnęłam mylne wnioski?

Jak najbardziej, i nie tylko ja ale na pewno wszyscy, którzy czytają ten temat.
Po to jest forum, aby wyrażać swoje opinie, myśli, spostrzeżenia itp...itd... :-D
Choćby czasami nie miało się racji... albo nawet pisało się rzeczy niedorzeczne lub oczywistości oczywiste.... :-D

Margarita

Wysłany: 2009-09-29, 19:59    [Cytuj]

[/quote]

Choćby czasami nie miało się racji... albo nawet pisało się rzeczy niedorzeczne lub oczywistości oczywiste.... :-D [/quote]

Z tej protekcjolaności wnoszę, że masz tu ważniejsze sprawy, ok, już nie przeszkadzam.

Poczekam cichutko w kąciku aż ktoś napisze o tym, co mnie interesuje, o jachcie. 8-)
Ostatnio zmieniony przez Margarita 2009-09-29, 20:04, w całości zmieniany 1 raz  

~aa1975
Adam

Wysłany: 2009-09-29, 20:22    [Cytuj]

Jeżeli Ci tak na tym zależy Margarito, to proszę bardzo:

Cytat:
1. dyskusja natychmiast zboczyła na oczywiste przy nim tory...

Zgadzam się.

Cytat:
2. coś czuję, że jego pozytywny post przy Solinie może spowodować negatywne reakcje na ten jacht, tylko dlatego, że jachtowiec coś "dobrego" o nim napisał - na zasadzie alergii...

Zgadzam sie.
Coś w podobnym stylu ma miejsce w innych miejscach tego forum. Jachtowiec ostatnio jeden czy dwa razy zabrał głos i nie mówił nic o garażówach, tylko wyraził swoją opinie na pewien temat (chociaz też w specyficzny dla siebie sposób), a i tak został potraktowany tak jak sie wszyscy już nauczyli go traktować

Cytat:
3. z palcem w ...nosie rozprawił się w ten sposób z, jak rozumiem, konkurencją, bo to inna stocznia...

Tez mam takie podejrzenia, choć nie wiemy nic o tym czym on (jachtowiec) się zajmuje, i chcąc być uczciwymi musimy to nadal nazywać podejrzeniami...

Cytat:
4. NIKT, absolutnie NiKT, nie odniósł się do jedynej merytorycznej wypowiedzi forumowicza, który pływał na tym jachcie, którego dotyczył główny wątek...

Przeczytałem tą merytoryczną wypowiedź, uznałem za ciekawą przyjąłem do wiadomości jako istotną informację i ... przeszedłem do czytania dalej forum, bo ... ja na tym jachcie nie pływałem, zatem jak mogę z nim polemizować, a co miałem mu w tej sytuacji powiedzieć? Jest to istotna wypowiedź, ważna, realne świadectwo i cieszę się że jest, bo reszta to takie gdybanie z fotek (nawet moja wypowiedź też). Jeżeli trafi tu ktoś jeszcze, kto też pływał tym jachtem, to pewnie się wypowie i albo potwierdzi albo zaprzeczy temu co powiedział andpot, ale ja mogę jedynie gdybać z fotek, a andpot'owi mogę tylko powiedzieć bardzo szczerze: dziękuję za to świadectwo.

A co do samego jachtu, to podoba mi się ta konstrukcja z wyglądu, a w kwestii właściwości to jezeli jest tak jak powiedział andpot, to chciał bym się tym jachtem przepłynąć ... :-D
Ostatnio zmieniony przez aa1975 2009-09-29, 20:26, w całości zmieniany 2 razy  

~bodo
Drukarz

Wysłany: 2009-09-29, 22:34    [Cytuj]

Margarita!! Bardzo Ciebie szanuję, i do mojej głowy (tej pustej i durnowatej) nie przyszło mi, że mogę zepsuć Ci samopoczucie. Mam ciężki charakter i ze wszystkiego ( prawie wszystkiego) stroję żarty. Wiem.... czasami przesadzam.... sorry!! :oops:

[ ODPOWIEDZ ]