|
Duże jachty na Mazurach |
| Autor |
Wiadomość |
mazury.info.pl
Administrator
Pomógł: 60 razy Dołączył: 15 Maj 2008 Posty: 2524 Skąd: Giżycko
|
Wysłany: 2009-04-30, 18:15 Duże jachty na Mazurach
|
[Cytuj]
|
|
Witam
Wybierając się na Mazury dużym jachtem motorowym należy wziąć pod uwagę nie tylko zanurzenie... ale także wysokość:
Fotorelacja: Duże jachty na Mazurach |
_________________ Zbigniew Jatkowski
http://mazury.info.pl |
|
|
|
|
DŻEJU
|
Wysłany: 2009-04-30, 20:06
|
[Cytuj]
|
|
Taka łajba i takie OBIBOKI na burtach
Dobrze, że przynajmniej mieli co odkręcić, aby przejść i jak widać nie zrobili tego zbyt późno jak co poniektórzy kierowcy TIR-ów. |
|
|
|
|
~Sławek
Sławek
Pomógł: 20 razy Dołączył: 20 Maj 2008 Posty: 935 Skąd: Charzykowy
|
Wysłany: 2009-04-30, 21:45
|
[Cytuj]
|
|
| To taki chyba mazurski szpan , am jacht za pół bańki to obijacze mogę sobie ciągnąć po wodzie a co ? |
|
|
|
|
DŻEJU
|
Wysłany: 2009-04-30, 21:47
|
[Cytuj]
|
|
Za moich czasów, za coś takiego oblewało się egzaminy |
|
|
|
|
piotr
kodziro
Pomógł: 1 raz Wiek: 32 Dołączył: 06 Gru 2008 Posty: 36 Skąd: legionowo
|
Wysłany: 2009-05-01, 00:40
|
[Cytuj]
|
|
| Myślę że sternik wziął to pod uwagę, jednak w katalogu wysokość łodzi podan była bez dodatkowego sprzętu (maszt +antena navi) |
|
|
|
|
~PiotrekP.
|
Wysłany: 2009-05-05, 12:13
|
[Cytuj]
|
|
| Ja tam się dziwię, że nie ma jakiegoś wichajstra, które automatycznie wciągałoby obijacze... |
|
|
|
|
~familiant
Pomógł: 8 razy Dołączył: 18 Maj 2008 Posty: 467 Skąd: Giżycko
|
Wysłany: 2009-05-05, 22:26
|
[Cytuj]
|
|
"Fotorelacja: Duże jachty na Mazurach"
Byłem świadkiem tego zdarzenia, trwało to około 10 minut (przeciskanie się pod mostem). Co by się działo kiedy otwarty jest most obrotowy dla ruchu wodnego ? Doprowadzenie do takiej sytuacji świadczy tylko o furmanie tego jachtu, bo nazwanie jego sternikiem byłoby grubą przesadą. Moja teoria o umiejętnościach i wyobraźni odwrotnie proporcjonalnej do wielkości jachtu ma w tym przypadku uzasadnienie |
|
|
|
|
~Mariusz Główka
Pomógł: 17 razy Dołączył: 17 Maj 2008 Posty: 1178 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2009-05-05, 23:06
|
[Cytuj]
|
|
| familiant napisał/a: | "Fotorelacja: Duże jachty na Mazurach"
Byłem świadkiem tego zdarzenia, trwało to około 10 minut (przeciskanie się pod mostem). Co by się działo kiedy otwarty jest most obrotowy dla ruchu wodnego ? Doprowadzenie do takiej sytuacji świadczy tylko o furmanie tego jachtu, bo nazwanie jego sternikiem byłoby grubą przesadą. Moja teoria o umiejętnościach i wyobraźni odwrotnie proporcjonalnej do wielkości jachtu ma w tym przypadku uzasadnienie |
Przesadzasz. Zawsze znajdzie się ktoś mniej doświadczony, czy mądry inaczej, w kazdej grupie społecznej i w każdej populacji. Z tego powodu nie nalezy generalizować tak jak Ty to zrobiłeś, pisząc, że umiejętności i wyobraźnie są odwrotnie proporcjonalne do wielkości jachtu.
Przy okazji, w jednym z moich pierwszych samodzielnych morskich rejsów prowadziłem Bavarię 50, zdecydowanie większy jacht niż największe mazurskie. Bez żadnych problemów, choć jak wychodziłem po raz pierwszy z mariny, to dreszczyk emocji był. Myślę, że to co widziałeś, to nie była sytuacja powszechna, a na pewno nie upowazniająca Cię do głoszenia takich generalnych opinii. |
|
|
|
|
~familiant
|
Wysłany: 2009-05-05, 23:11
|
[Cytuj]
|
|
"ma w tym przypadku uzasadnienie"
Należy czytać ze zrozumieniem |
|
|
|
|
~Mariusz Główka
|
Wysłany: 2009-05-05, 23:24
|
[Cytuj]
|
|
| familiant napisał/a: | "ma w tym przypadku uzasadnienie"
Należy czytać ze zrozumieniem |
Żeby ktoś mógł czytać ze zrozumieniem, ktoś inny powinien wcześniej pisać z sensem |
|
|
|
|
~familiant
|
Wysłany: 2009-05-05, 23:27
|
[Cytuj]
|
|
| a szczególnie jak się pisze artykuły do Żagli na temat Śniardw i się miesza strony świata |
|
|
|
|
DŻEJU
|
Wysłany: 2009-05-05, 23:36
|
[Cytuj]
|
|
| Mariusz Główka napisał/a: | | ...Bavarię 50, zdecydowanie większy jacht niż największe mazurskie... |
Eee, bez przesady, tylko ok. 2m dłuższa od Tesa 32 - ale się czepiam
A co do wypowiedzi Kolegi familianta, to z całym szcuneczkiem, osobiście preferuję łajby ponad 14m, a więc jestem ... choć obiboków jeszcze na burtach nie woziłem |
|
|
|
|
~Mariusz Główka
|
Wysłany: 2009-05-05, 23:43
|
[Cytuj]
|
|
| familiant napisał/a: | | a szczególnie jak się pisze artykuły do Żagli na temat Śniardw i się miesza strony świata |
Nie bądź załosny.
Wyjasnię, chodzi o błędy w moim artykule w Żaglach 3/2009 gdzie w opisie Śniardw niestety zamieniłem wschód z zachodem. Oczywiscie ma to głeboki zwiazek z tym co Ty i ja tu napisalismy o dużych jachtach. Prawda?
Juz pisałem to w kilku miejscach i zdaje się ze i tu, ale powtórze. Mój syn jest certyfikowanym dyslektykiem z papierami. Ale za moich czasów nie było dysleksji tylko co najwyzej ktoś się nie przykładał do nauki. Do tej pory czasami mam problemy z szybkim okresleniem stron lewa - prawa i czasmi wschód i zachód. Dodam tylko, że ów artykuł wcześniej czytały dwie osoby znajace doskonale Mazury i niestety ne zwróciły uwagi na mój błąd. Gdyby zwróciły uwagę, z pewnościa nie ukazało by się to w druku z błędem.
A może Ty jako doskonały znawca Śniardw i Mazur (piszę to bez uszczypliwości) napisałbyś coś o Śniardwach? Jak znam redakcję Żagli to chętnie opublikują.
[ Dodano: 2009-05-05, 23:45 ]
| DŻEJU napisał/a: | | Mariusz Główka napisał/a: | | ...Bavarię 50, zdecydowanie większy jacht niż największe mazurskie... |
|
A nie ponad 5 m? |
| Ostatnio zmieniony przez Mariusz Główka 2009-05-05, 23:43, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
kuba
|
Wysłany: 2009-05-06, 09:30
|
[Cytuj]
|
|
| DŻEJU napisał/a: | | Mariusz Główka napisał/a: | | ...Bavarię 50, zdecydowanie większy jacht niż największe mazurskie... |
|
Nawet 6,5m, a to już duża różnica... |
| Ostatnio zmieniony przez kuba 2009-05-06, 09:31, w całości zmieniany 3 razy |
|
|
|
|
DŻEJU
|
Wysłany: 2009-05-06, 09:44
|
[Cytuj]
|
|
| Masz rację 50-tka ma ponad 15m, a ja skojarzyłem ją z 40-tką. |
|
|
|
|
~Tomek J
Pomógł: 10 razy Wiek: 47 Dołączył: 16 Maj 2008 Posty: 1196 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2009-05-06, 10:06
|
[Cytuj]
|
|
| familiant napisał/a: | | Doprowadzenie do takiej sytuacji świadczy tylko o furmanie tego jachtu, bo nazwanie jego sternikiem byłoby grubą przesadą. Moja teoria o umiejętnościach i wyobraźni odwrotnie proporcjonalnej do wielkości jachtu ma w tym przypadku uzasadnienie |
Twoja teoria? To przecież ja co rusz zbieram cięgi za naśmiewanie się z takich furmanów (patrz choćby wątek o TESie Dreamerze). Że niby jestem zacofany i nietolerancyjny
Pozdrawiam
Tomek Janiszewski
[ Dodano: 2009-05-06, 10:07 ]
| familiant napisał/a: | | a szczególnie jak się pisze artykuły do Żagli na temat Śniardw i się miesza strony świata |
Trafiony-zatopiony!
[ | Cytat: | size=9][ Dodano: 2009-05-06, 10:10 ][/size]
[quote="Mariusz Główka"] | familiant napisał/a: | | a szczególnie jak się pisze artykuły do Żagli na temat Śniardw i się miesza strony świata |
Nie bądź załosny.
Wyjasnię, chodzi o błędy w moim artykule w Żaglach 3/2009 gdzie w opisie Śniardw niestety zamieniłem wschód z zachodem. Oczywiscie ma to głeboki zwiazek z tym co Ty i ja tu napisalismy o dużych jachtach. Prawda? |
Ale może ma przynajmniej związek z pokićkanymi znakami kardynalnymi oznaczającymi kamienie na Mikołajskiem, co mialo miejsce w 2007 (zdjęciami dysponuję)? W tamtym przypadku bylo jeszcze śmieszniej, bo wszystkie strony świata obrócono o 90 stopni. |
| Ostatnio zmieniony przez Tomek J 2009-05-06, 11:09, w całości zmieniany 3 razy |
|
|
|
|
|
|