MAZURY.INFO.PL - Absolutnie wszystko o Mazurach
Forum MAZURY.INFO.PL Strona Główna Forum MAZURY.INFO.PL
założone 15 maja 2008r.

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Duże jachty na Mazurach
Autor Wiadomość
mazury.info.pl
Administrator

Wysłany: 2009-04-30, 18:15   Duże jachty na Mazurach [Cytuj]

Witam
Wybierając się na Mazury dużym jachtem motorowym należy wziąć pod uwagę nie tylko zanurzenie... ale także wysokość:

Fotorelacja: Duże jachty na Mazurach

DŻEJU

Wysłany: 2009-04-30, 20:06    [Cytuj]

Taka łajba i takie OBIBOKI na burtach :-x
Dobrze, że przynajmniej mieli co odkręcić, aby przejść i jak widać nie zrobili tego zbyt późno jak co poniektórzy kierowcy TIR-ów.

~Sławek
Sławek

Wysłany: 2009-04-30, 21:45    [Cytuj]

To taki chyba mazurski szpan , am jacht za pół bańki to obijacze mogę sobie ciągnąć po wodzie a co ?

DŻEJU

Wysłany: 2009-04-30, 21:47    [Cytuj]

Za moich czasów, za coś takiego oblewało się egzaminy :-/

piotr
kodziro

Wysłany: 2009-05-01, 00:40    [Cytuj]

Myślę że sternik wziął to pod uwagę, jednak w katalogu wysokość łodzi podan była bez dodatkowego sprzętu (maszt +antena navi)

~PiotrekP.

Wysłany: 2009-05-05, 12:13    [Cytuj]

Ja tam się dziwię, że nie ma jakiegoś wichajstra, które automatycznie wciągałoby obijacze...

~familiant

Wysłany: 2009-05-05, 22:26    [Cytuj]

"Fotorelacja: Duże jachty na Mazurach"
Byłem świadkiem tego zdarzenia, trwało to około 10 minut (przeciskanie się pod mostem). Co by się działo kiedy otwarty jest most obrotowy dla ruchu wodnego ? Doprowadzenie do takiej sytuacji świadczy tylko o furmanie tego jachtu, bo nazwanie jego sternikiem byłoby grubą przesadą. Moja teoria o umiejętnościach i wyobraźni odwrotnie proporcjonalnej do wielkości jachtu ma w tym przypadku uzasadnienie

~Mariusz Główka

Wysłany: 2009-05-05, 23:06    [Cytuj]

familiant napisał/a:
"Fotorelacja: Duże jachty na Mazurach"
Byłem świadkiem tego zdarzenia, trwało to około 10 minut (przeciskanie się pod mostem). Co by się działo kiedy otwarty jest most obrotowy dla ruchu wodnego ? Doprowadzenie do takiej sytuacji świadczy tylko o furmanie tego jachtu, bo nazwanie jego sternikiem byłoby grubą przesadą. Moja teoria o umiejętnościach i wyobraźni odwrotnie proporcjonalnej do wielkości jachtu ma w tym przypadku uzasadnienie

Przesadzasz. Zawsze znajdzie się ktoś mniej doświadczony, czy mądry inaczej, w kazdej grupie społecznej i w każdej populacji. Z tego powodu nie nalezy generalizować tak jak Ty to zrobiłeś, pisząc, że umiejętności i wyobraźnie są odwrotnie proporcjonalne do wielkości jachtu.
Przy okazji, w jednym z moich pierwszych samodzielnych morskich rejsów prowadziłem Bavarię 50, zdecydowanie większy jacht niż największe mazurskie. Bez żadnych problemów, choć jak wychodziłem po raz pierwszy z mariny, to dreszczyk emocji był. Myślę, że to co widziałeś, to nie była sytuacja powszechna, a na pewno nie upowazniająca Cię do głoszenia takich generalnych opinii.

~familiant

Wysłany: 2009-05-05, 23:11    [Cytuj]

"ma w tym przypadku uzasadnienie"
Należy czytać ze zrozumieniem

~Mariusz Główka

Wysłany: 2009-05-05, 23:24    [Cytuj]

familiant napisał/a:
"ma w tym przypadku uzasadnienie"
Należy czytać ze zrozumieniem

Żeby ktoś mógł czytać ze zrozumieniem, ktoś inny powinien wcześniej pisać z sensem :mrgreen:

~familiant

Wysłany: 2009-05-05, 23:27    [Cytuj]

a szczególnie jak się pisze artykuły do Żagli na temat Śniardw i się miesza strony świata

DŻEJU

Wysłany: 2009-05-05, 23:36    [Cytuj]

Mariusz Główka napisał/a:
...Bavarię 50, zdecydowanie większy jacht niż największe mazurskie...

Eee, bez przesady, tylko ok. 2m dłuższa od Tesa 32 - ale się czepiam ;-)
A co do wypowiedzi Kolegi familianta, to z całym szcuneczkiem, osobiście preferuję łajby ponad 14m, a więc jestem ... choć obiboków jeszcze na burtach nie woziłem :-D

~Mariusz Główka

Wysłany: 2009-05-05, 23:43    [Cytuj]

familiant napisał/a:
a szczególnie jak się pisze artykuły do Żagli na temat Śniardw i się miesza strony świata

Nie bądź załosny.
Wyjasnię, chodzi o błędy w moim artykule w Żaglach 3/2009 gdzie w opisie Śniardw niestety zamieniłem wschód z zachodem. Oczywiscie ma to głeboki zwiazek z tym co Ty i ja tu napisalismy o dużych jachtach. Prawda?
Juz pisałem to w kilku miejscach i zdaje się ze i tu, ale powtórze. Mój syn jest certyfikowanym dyslektykiem z papierami. Ale za moich czasów nie było dysleksji tylko co najwyzej ktoś się nie przykładał do nauki. Do tej pory czasami mam problemy z szybkim okresleniem stron lewa - prawa i czasmi wschód i zachód. Dodam tylko, że ów artykuł wcześniej czytały dwie osoby znajace doskonale Mazury i niestety ne zwróciły uwagi na mój błąd. Gdyby zwróciły uwagę, z pewnościa nie ukazało by się to w druku z błędem.
A może Ty jako doskonały znawca Śniardw i Mazur (piszę to bez uszczypliwości) napisałbyś coś o Śniardwach? Jak znam redakcję Żagli to chętnie opublikują.

[ Dodano: 2009-05-05, 23:45 ]
DŻEJU napisał/a:

A nie ponad 5 m?
Ostatnio zmieniony przez Mariusz Główka 2009-05-05, 23:43, w całości zmieniany 1 raz  

kuba

Wysłany: 2009-05-06, 09:30    [Cytuj]

DŻEJU napisał/a:

Nawet 6,5m, a to już duża różnica...
Ostatnio zmieniony przez kuba 2009-05-06, 09:31, w całości zmieniany 3 razy  

DŻEJU

Wysłany: 2009-05-06, 09:44    [Cytuj]

Masz rację 50-tka ma ponad 15m, a ja skojarzyłem ją z 40-tką.

~Tomek J

Wysłany: 2009-05-06, 10:06    [Cytuj]

familiant napisał/a:
Doprowadzenie do takiej sytuacji świadczy tylko o furmanie tego jachtu, bo nazwanie jego sternikiem byłoby grubą przesadą. Moja teoria o umiejętnościach i wyobraźni odwrotnie proporcjonalnej do wielkości jachtu ma w tym przypadku uzasadnienie

Twoja teoria? To przecież ja co rusz zbieram cięgi za naśmiewanie się z takich furmanów (patrz choćby wątek o TESie Dreamerze). Że niby jestem zacofany i nietolerancyjny :oops:

Pozdrawiam
Tomek Janiszewski

[ Dodano: 2009-05-06, 10:07 ]
familiant napisał/a:

Trafiony-zatopiony! :lol:

[
Cytat:
size=9][ Dodano: 2009-05-06, 10:10 ][/size]
[quote="Mariusz Główka"]
familiant napisał/a:

Nie bądź załosny.
Wyjasnię, chodzi o błędy w moim artykule w Żaglach 3/2009 gdzie w opisie Śniardw niestety zamieniłem wschód z zachodem. Oczywiscie ma to głeboki zwiazek z tym co Ty i ja tu napisalismy o dużych jachtach. Prawda?

Ale może ma przynajmniej związek z pokićkanymi znakami kardynalnymi oznaczającymi kamienie na Mikołajskiem, co mialo miejsce w 2007 (zdjęciami dysponuję)? W tamtym przypadku bylo jeszcze śmieszniej, bo wszystkie strony świata obrócono o 90 stopni. :-D 8-)
Ostatnio zmieniony przez Tomek J 2009-05-06, 11:09, w całości zmieniany 3 razy  

[ ODPOWIEDZ ]