W tym wątku będą umieszczane informacje o aktualnych warunkach lodowych na Mazurach: temperaturze, grubości lodu oraz innych informacji z tym tematem związanych.
17 grudnia 2009
- temperatura za oknem -11 st. C (najniższa dotąd temperatura była dziś o północy: -15.5 st. C) - dane z automatycznej stacji meteo mazury.info.pl
- na Niegocinie i Kisajnie - baseny portowe zamarznięte, jezioro jeszcze nie - zbyt duża fala; prędkość wiatru ok. 8m/s; małe jeziora osłonięte od wiatru pokryte cienką warstwą lodu; prószy śnieg.
Spoglądam na kamerkę z Wilkas > w porcie jest już lód , ale jezioro jeszcze nie zamarzło
/// obserwując jachty przy brzegu / brak plandek na wielu > ciekawe czy z braku pieniędzy czy też z nadmiaru . . .
Nasi zawodnicy w srode jadą na j. Kruszyńskie potrenować - 12 cm lodu , niestety Charzykowskie jeszcze w połowie otwarte - tak było wczoraj ( głębokie jeziora marzną późno )
Wracając do warunków. Dziś temperatura w okolicach -6°C i rośnie, wiatr 9m/s SE. Na Niegocinie ktoś latał na bojerze... niestety w tej chwili mamy w Giżycku zamieć śnieżną. Jeżeli nie przestanie sypać... na bojery może być zbyt dużo śniegu. Jutro się okaże.
Po wielu bardzo mroźnych dniach nadeszła odwilż. W tej chwili pada deszcz, temperatura w Giżycku +1,1°C ale spada. Mimo deszczu po wczorajszej zamieci śnieżnej na lodzie utrzymuje się ok.2-3-centymetrowa warstwa naturalnego, mokrego śniegu. Na Niegocinie ktoś lata iceboardem.
Obraz z kamery online (kilka postów wyżej) pokazuje stan lodu.
Dziś temperatura w Giżycku +0,2 st. C i rośnie, wiatr 5-8m/s WNW. Jest słonecznie. Grubość lodu nie zmieniła się 8-10cm - lód czarny, pokryty cienką ok.3cm warstwą lekkiego śniegu. Szybki tor.
W tej chwili na Niegocinie ściga się ok.5 DN-ów, są iceboardy i kilku wędkarzy podlodowych.
Bojerów 'w międzyczasie' na jeziorze przybyło, iceboardów też. Niestety powoli zaczynają robić się zaspy na lodzie... Widząc to narciarze się cieszą... bojerowcy płaczą... i jak tu wszystkim dogodzić?
Filmik - jeszcze gorący.
robertp Pomógł: 3 razy Dołączył: 19 Maj 2008 Posty: 44
Ja też wczoraj polatałem w Rydzewie. Na szczęście solidnie wiało, to warstwa śniegu nie stanowiła problemu. Moja Vmax na turystycznym sprzęcie - 64,2 km/h. Koledzy regatowcy na pewno latali szybciej.
Na DN-ie czy na Monotypie XV? Napisz coś nt. warunków wynajęcia bojera turystycznie - sprzęt, ceny, wrażenia, itp. itd. Twoja opinia jako klienta z pewnością przyda się innym.
Na DN-ie czy na Monotypie XV? Napisz coś nt. warunków wynajęcia bojera turystycznie - sprzęt, ceny, wrażenia, itp. itd. Twoja opinia jako klienta z pewnością przyda się innym.
Latałem na DN-ie, cena 150/dzień. Akwen ograniczony do "pola widzenia" z Gospody pod Czarnym Łabędziem, czyli spokojnie można było robić halsy o długości ok. kilometra wzdłuż jez. Bocznego, bez wychodzenia na Niegocin. Właściciel sprawdza lód na tym akwenie (grubość, brak oparzelisk i rozpadlin). Byłem sam i podobno pierwszym bojerowym klientem w tym roku. Na akwenie czasami ktoś się przejechał skuterem śnieżnym ew. wyszedł pospacerować, ale nikogo nie przejechałem
Sprzęt O.K., wszystko działa, maszt na moje oko szklany, nawet trochę się giął w silniejszych podmuchach, żagiel od Wołowicza, icki, okna, w dobrym stanie, etc. Płozy tasaki, ostre, kadłub zadbany, ładna, klejona sterownica, sterociągi bez luzów. W cenie dostałem też kask i gogle oraz kamizelkę asekuracyjną.
Lód gładki i mocny, natomiast warstwa śniegu mocno spowalnia i konieczne jest sporo wiatru by bojer "zapalił". Śnieg na lodzie bardzo zwiększa opory ruchu i przy silnym wietrze łatwo o "samolot" lub nawet wywrotkę. W takich warunkach początkujący mogliby mieć problemy, sam nie mam wielkiego stażu, ale wypadków i połamanego sprzętu zdążyłem się już naoglądać. Polecam korzystanie z pomocy kogoś oblatanego zimą, samo letnio-wodne doświadczenie nie wystarczy.
Udało się fajnie polatać, włączyłem na chwilę GPS i okazało się, że sporo kręcąc na ograniczonym akwenie przeleciałem 15 km w 20 minut.
Aktualne warunki lodowe - dziś 4 stycznia 2010r na jeziorze Niegocin 10-12cm lodu, lód czarny pokryty ok.7-centymetrową warstwą sypkiego-zmrożonego śniegu. Temperatura -14 st. C i rośnie. Wiatr ok. 1m/s SSW.
strazak1 Pomógł: 1 raz Dołączył: 05 Sty 2010 Posty: 2
Warunki na Śniardwach powinny być podobne do tych na Niegocinie. Lód tam pojawił się nieco wcześniej dlatego może być trochę grubszy. Na rozpadliny jeszcze za wcześnie. Pęknięcia oczywiście są i 'pochodzi' woda, która jest pod śniegiem.
Witam! Jestem wędkarzem i z tego powodu imteresują mnie warunki lodowe na BEŁDANACH, zwłaszcza w rejonie wyspy "mysiej" i Piasków. Moze ktos z Kolegów już tam wędkował i może podzielić się swoją wiedzą o tym jeziorze - ja mieszkam poza Mazurami. Bedę wdzieczny za informację. Pozdrawiam
Na Bełdanach nie byłem jednak od ładnych kilku dni ostro mrozi - w tej chwili w Giżycku -7st.C i dalej spada. Wszędzie na Mazurach z tego co wiem lód jest podobnej grubości - przysypany zmrożonym śniegiem. Lód jest raczej bezpieczny (ok.10-12cm grubości - czarny), na lodzie jest sporo śniegu (ok.8cm), miejscami zaspy. Trzeba jednak uważać - jak zawsze zresztą na lodzie.
marcus Pomógł: 1 raz Dołączył: 05 Sty 2010 Posty: 1
do niedzieli 03.01.2010 jeździłem na łyżwach przy północnym brzegu Milkołjskiego, przez Przeczkę, całą Zatokę Łukniańską i na jeziorze Łukniańskim. Lód wszędzie bezpieczny dla łyżwiarzy i wędkarzy. Nie sprawdzałem grubości. Powierzchnia lodu: w 60% gładka i szybka, pod 5 centymetrową warstwą sypkiego śniegu, na Mikołajskim dużo powierzchniowych "wylewów" wody dobrze zmrożonej, ale po obu stronach takich powierzchniowych wylewów powierzchniowa woda wylewu zmrożona tylko z wierzchu. Ale spoko - lód bezpieczny, przy dojeździe wystarczy zwolnić. W konsekwencji łyżwa zapada się i opiera na wcześniejszej warstwie grubego lodu. Na Zatoce Łukniańskiej jedyny kłopot to miejsca z nierównym lodem. Nie wpływa to na bezpieczeństwo, inno kulasy się meczą i można polecieć na pysk. Jedynie gdzie niebezpiecznie trzeszczało to kanał na jezioro Łukniańskie. Pewnie specjalnie podgrzewają wodę, bo za mostkiem zaraz rezerwat. Jako legalista nie podam jak było na jeziorze Łuknińskim, bo za podżeganie i pomocnictwo, też należy z całą bezwględnością karać. Aha z pogaduszek z wędkarzami - na Mikołajskim świetnie biorą okonie, ale południowo - zachodni brzeg podobno trzeszczy, bo podeszło powietrze i lód nie opiera się na wodzie.
Obecnie na Niegocinie od 15 w miejscach przysypanych śniegiem nawet do 20cm lodu czarnego. Lód przysypany zmrożonym śniegiem - miejscami gładko, miejscami zaspy do 15cm.
15 stycznia 2010 - Warunki lodowe na Mazurach bez zmian - obecnie słonecznie, temperatura -10st.C, lód o grubości ok. 10-20cm, pokryty grubą - ok. 10-15cm warstwą śniegu (zaspy). W miejscach pęknięć poprzez szczeliny na lód podchodzi woda i w niektórych miejscach można natknąć się na drugą-cienką-słabą warstwę śniegolodu (lub wody) pod którą jest normalny-czarny lód właściwy.
może ktoś łowił na śniardwach od strony popielna i wie jakie są tam warónki lodowe , gdzie łowił (za trzcinami czy na drógiej stronie) za odp z góry dzięki .
Pozdrawiam Pawcio
Wczoraj znajomi wrócili z trenigu z Zatoki Puckiej. dało sie latać. Na zatoce sniegu bardzo mało ale od strony południowo wschodniej. Od Półwyspu helskiego sniegu wiecej. Co prawda dzisiaj w nocy u nas sypnęło znowu , więc nie wiem , czy te warunki sie tam utrzymały.
Sławek
strazak1 Pomógł: 1 raz Dołączył: 05 Sty 2010 Posty: 2
Warunki na Śniardwach z 16 stycznia od strony Popielna: lód podwójny, pod spodem czarny o grubości całkowitej do 20 cm, najcieńszy pod zaspami, gdzieniegdzie woda na lodzie ale ogólnie bezpiecznie od Popielna do płw. Kusnort. Niestety panowały najgorsze na połów warunki pogodowe - mroźno i wietrznie, przeręble zamarzały w ciągu kilku minut. Efekty mizerne - ryba (tylko płoć, sporadycznie krąp, zero okonia) brała tylko na głębszych partiach wody, bliżej trzcin cisza. Przez dzień ok 60 brań
24 stycznia 2010. Warunki lodowe na Mazurach bez większych zmian. Od wielu dni spory mróz. Temperatura za oknem -15°C (dziś w nocy najniższa temperatura w Giżycku wyniosła -20,6°C).
Pokrywa lodowa na Kisajnie od ok.15cm pod zaspami (miejscowo może być mniej) do nawet 27cm na 'gołym' śniegolodzie. Na lodzie miejscami gruba warstwa zmrożonego śniegu na wierzchu sypki, pod spodem zbity; miejscami śniegolodowa 'korupa'; grubość miejsc zaśnieżonych od 5 do 15cm; występują także miejsca 'gołego' śniegolodu. [śniegolód - lód powstały z roztopionego śniegu].
Aktualny wykres temperatury na Mazurach - dane z automatycznej stacji pogody w Giżycku - aktualizowane online.
Nie wiem jak na WJM , ale u nas lód mimo srogiej zimy jest nieezpieczny. Charzykowskie w niektórych głebokich miescach zamarzło bardzo późno , chyba dobre 2 tyg temu i odrazu zostało zasyane śniegiem. Lód pod sniegiem ma 10 cm , tam gdzie wylała woda i to przemarzło 15 cm , ale są miejsca , gdzie pod śniegiem jest jeszcze woda , tzw szlampa i tam po uderzeniu piki , pika przelatuje , pewnie jest 5 lub 6 cm. Także trzeba uważać bo lód strasznie nierówny. Sa tez mejsca , które zamarzły wczesniej i tam jest koło 20 cm
Sławek
Ostatnio zmieniony przez Sławek 2010-01-24, 17:38, w całości zmieniany 1 raz
Na Mazurach zamiecie i zawieje śnieżne. Temperatura -5st.C. W nocy padał śnieg rozwiewany przez wiatr o prędkości 11m/s; teraz 10:40 - 5m/s. Niektóre boczne drogi nieprzejezdne.
Witam
jaka jest aktualna pogoda na mazurach i warónki lodowe na śniardwach (najlepiej od strony popielna lub niedźwiedziego rogu) jaki stan dróg ? U mnie była dzisiaj ładna pogoda zero wiatru , opadów i temperatura od -1 do 0 , znaczy się super pogoda na ryby tylko że mieszkam ponad 100 km od mazur i ciekawe jaka tam jest pogoda bo na rybki ciągnie :). za odp z góry dzieki .
Pozdrawiam Pawcio
Warunki w zasadzie niewiele zmieniły się od ostatniego komunikatu z 24 stycznia 2010. Temperatura od -2 do -4 st.C. Dosypało sporo śniegu, wiatr utworzył zaspy. Nieuczęszczane drogi mogą być nieprzejezdne. Lód na Śniardwach nie powinien różnić się zbytnio od tego w okolicach Giżycka (jeziora zamarzły w tym samym czasie) - grubość od 15-30cm, pokryty przewianym śniegiem (czyli w niektórych miejscach cienka warstwa lub nawet bez śniegu, gdzie indziej zaspy nawet do 15-20cm grubości).
PS
Jak wrócisz - napisz jak było.
wodnick1 Pomógł: 1 raz Dołączył: 31 Sty 2010 Posty: 1
Witam
Wędkarsko wypad dzisiejszy na Śniardwy w ok. Popielna nieudany.
Większy okoń zupełnie ignorował przynęty. Jedynie palczak brał
jak szalony. Powoli w tym roku tracę cierpliwość do Śniardw. Tylko jaka
jest alternatywa? Pogoda za to wspaniała. Lekki mróz, słaby wiatr
i słońce uprzyjemniały czas. Chodzenie po jeziorze to udręka. Miejscami
nogi zapadają się w nawodnionej pulpie śnieżnej innym razem trzeba brodzić
po kopnym śniegu i tylko czasami trafiają się oazy namarzniętego śniegu po którym
da się w miarę poruszać. Grubość lodu nierówna, ale bezpieczna.
Pozdrawiam wodnick1
esox761 Pomógł: 1 raz Dołączył: 01 Lut 2010 Posty: 2
Wysłany: 2010-02-01, 13:30 Śniardwy 31 stycznia 2010r.
Witam.
Wczoraj byłem z kolegami na rybkach na Śniardwach w okolicach Głodowa.
Dojazd od Rucianego OK. Za to po lodzie bardzo ciężko się poruszać, dużo śniegu.
Lodu około 35cm grubości więc bezpieczny.
Na mormyszke brały średniej wielkości płoteczki, każdy złowił około 30szt.
Brania były i na ochotkę i na pinke (mały biały robak), ale bardzo delikatne.
Pogoda wspaniała, wedkarzy około 25, turytów na 6 Qadach.
Grubość lodu 52(przerębel nurkowa przy kanale Giżyckim) do 33 na wysokości linii łączęcej kominy ES System w Wilkasach i byłych Zakładów Rybnych w Giżycku.Średnio jest 35 cm kryształu dobrze związanego.
Na tej wysokości i wzdłuż owej linii rozpoczęło się tworzenie rozpadliny(ze względu na niskie mrozy-powolne). Szczelina ma około 2 cm szerokości i ponad 200 m długości, wypływa z niej woda na obie strony powodując roztapianie lodu. Ma on tam grubość nie przekraczającą 20 cm warstwy krystalicznej. Na tym jest ok. 10 cm wody na niej 2 cm śniegolodu. Masakryczne imadło.
Powierzchnia lodu to typowa szachownica czystych pol lodowych o wymiarach średnio 5/5 m i zasp śnieżnych o podobnej rozległości i wysokości do 30 cm. Powierzchnia niektórych zasp mocno zmrożona.
W takich warunkach pozostaje się modlić o kilka dni dodatniej temperatury z porządnym deszczem bo o bojerach można na razie tylko pomarzyć.
Kisajno wygląda lepiej-powierzchnia podobnie w szachownicę, jednak zaspy dużo niższe i nie tak zbite.
_________________ Pozdrawiam
Adam Kowalski
Ostatnio zmieniony przez kursmazury 2010-02-06, 13:17, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum